annons
annons
annons
test:

Canon Powershot G5X Mark II

Canon Powershot G5X Mark II
annons

Kanon från Canon

Canons kompaktkamera visar varför det fortfarande finns liv i fotomarknaden.

Plus lbadvantages
Mycket hög video- och bildkvalitet, väldigt tillfredsställande användarvänlighet, skarp sökare och konkurrenskraftigt pris.
Minus lbdisadvantages
Ett par skötselmissar, kort batteritid. Ingen mikrofoningång.

På en marknad där de dagliga ögonblicksbilderna hellre knäpps med telefonen är det inte lätt att sälja kompaktkameror. Den delen av fotomarknaden är en rykande ruin – men lyckligtvis finns det positiva undantag mitt i allt elände.

Rotar man lite i askan så hittar man kameror som Sonys RX100-serie och Canons G-serie. Små, highend-kompaktkameror med 1-tums bildsensor, hög bildhastighet och blixtsnabb autofokus. Och en bildkvalitet som krossar alla mobiler och de flesta andra kompaktkameror.

Sony och Canons highend-kompakter kan faktiskt mäta sig många systemkameror, åtminstone när det gäller egenskaperna. De här små kamerorna är nämligen proppfulla av funktioner och tämligen avancerade för sin ringa storlek.

Bildkvaliteten ligger inte långt efter heller, på en del områden är den faktiskt bättre, eftersom objektiven i dessa kameror är skräddarsydda för bildsensorn som sitter bakom. Bildhastigheten är överlägsen i de mindre kamerorna, det enda de saknar är en ordentlig storlek på knappar och rattar samt bättre batterikapacitet.

Men för aktiva människor som behöver en mindre kamera, och som inte vill kompromissa med kvaliteten, är de små avancerade kompakterna förträffliga.

Canon-kameran är inte bara skön att hålla i, styrningen är genomgående bra. Foto: Lasse Svendsen

Konkurrenten

Powershot G5X Mark II är Canons svar på Sonys RX100 VI och VII. Den är en behändig kamera med vändbar pekskärm, utfällbar elektronisk sökare, 20-megapixlars 1-tums bildsensor (bakbelyst CMOS), upp till 30 bilder/s i hastighet, 4K-video och en användbar zoom på 24–120 mm. Med bra ljusstyrka f1,8–2,8.

Canon har klokt nog prissatt G-kameran under Sonys RX100 VII, men utan att kompromissa med egenskaperna. Visst, Sony-kamerans zoom sträcker sig längre, till 200 mm, men har sämre egenskaper i svagt ljus med f2,8–4,5 som bästa ljusstyrka.

Nästan perfekt styrning

Canon-kameran är lite större, men också bättre att hålla i. Sony-kameran är hal som en ål men G5X II har gott om gummi på greppet på fram- och baksidan. Knapparna är större också och den har en egen skala för exponeringskompensation.

Sony har inte riktigt fått till sin pekskärm, Canons är mycket mer tillfredsställande att använda. Den reagerar omedelbart, man flyttar snabbt fokuspunkten med fingret på skärmen och utlösarfunktionen på den vinklingsbara skärmen tvekar aldrig.

Men Canon kunde gott ha gjort som Sony och sett till att okularet också sprätter ut när man fäller upp blixten. Sony-kameran kan man dessutom sätta på och stänga av genom att fälla upp och ner sökaren.

Båda kamerorna har en programmerbar funktionsring runt objektivet som kan tilldelas en valfri funktion.

Skarp, uppfällbar sökare och utmärkt pekskärm. Foto: Lasse Svendsen

Video

Sony har insett att en extern mikrofon ger bättre ljud när man spelar in video, medan Canon har valt bort mikrofoningången. Konstigt nog finns den på den mindre och billigare G7X Mark III – fast på samma sida som G5X II har sin uppfällbara sökare.

Det går att filma i – för att vara en kompaktkamera – utmärkt 4K/30p-kvalitet, men även i 1080 HD upp till 120 fps. Bildhastigheten 30 bilder/s gäller om man väljer råfiler och sjunker till 8 bilder/s om man vill ha kontinuerlig autofokus. Det räcker fortfarande väldigt långt, även om det ligger lite efter Sony-kamerans (ultrakorta) 90 bps-serier.

Bildkvalitet

Canon-kameran är ett nöje att fotografera med. Den ligger väldigt fint i handen, sökaren är tillräckligt stor och skarp, autofokusen är snabb – om än inte blixtrande snabb – och pekskärmen är en barnlek att använda, men …

Någon på Canon har kommit på att sensorn som registrerar när ögat täcker sökaren (och därför sätter på den automatiskt) ska vara placerad mitt på skärmens övre kant. Detta innebär att man måste vara ovanligt tjockskallig för att sensorn ska registrera någonting alls. Någon borde berätta för Canon var skåpet, förlåt sensorn, ska stå.

Bildkvaliteten är däremot strålande. Utan att vara alltför kategorisk skulle jag vilja säga att den faktiskt är bättre än från Sony RX100 VI, med mjukare och mer korrekt färgåtergivning. Sony-färgerna är lite svalare, Canons hudtoner är definitivt att föredra.

Bilderna drabbas inte av brus förrän man passerar ISO 3200, men därifrån och uppåt ökar även kornbruset, som är väldigt synligt från ISO 6400.

Canon-zoomen är otroligt skarpt, kanske bortsett från full bländaröppning vid f1,8, där hörnen blir lite defokuserade och vinjettering gör dem aningen mörkare. I övrigt är kombinationen av Canon-optiken och bildsensorn mycket lyckad. Man får en detaljskärpa som man bara kan glömma att få med mobiltelefonen.

Slutsats

Canons Powershot G5X Mark II levererar så hög bildkvalitet och är så tillfredsställande att använda och rolig att fotografera med, att den borde skrivas ut på recept. Ska du bara ha en enda kamera så är den ett bra val. Canon-kameran är inte snabbast i klassen, och sökarsensorn borde Canon fixa till nästa gång, men resten är så välgjort som nästan bara Canon kan åstadkomma.

Du måste varea prenumerant för att läsa vidare.
Redan prenumerant Logga in

Välj önskad prenumerationslängd

Ingen bindningstid, säg upp prenumerationen när du vill

*Efter gratismånaden förnyas prenumerationen till ordinarie pris: 49 kr per månad

Halvår (6 nummer) för 349:-

1 år (11 nummer) för 580:-

Full tillgång till alla plus-artiklar 4 veckor för 0:-

Efter gratismånaden förnyas prenumerationen till ordinarie pris: 49 kr per månad. Ingen bindningstid, du kan säga upp prenumerationen när du vill.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Tidningen i tryck + full digital tillgång 1 år (11 nummer) för 580:-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Tidningen i tryck + full digital tillgång Halvår (6 nummer) för 349:-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

 • Typ: 20 Mp kompaktkamera med 1-tums bildsensor
 • Optik: 24–100 mm/f1,8–2,8
 • Sökare: Elektronisk med 2,36 Mp
 • Skärm: 7,6-cm LCD med 1 Mp
 • Seriefoto: 30/20 bilder/s
 • Video: 4K/30p 120 Mbit/s, 1080/60/50/120p
 • Anslutning: USB-C-med laddning, mikro-HDMI
 • Batteritid: 230 bilder (CIPA)
 • Mått/vikt: 111 x 61 x 46 mm/340 g
 • Funktioner: Wifi, Bluetooth, vändbar pekskärm, blixt
 • Webb: canon.se

Pris: 10600 kr
Canon Powershot G5X Mark II produktsida
Bästa pris på Canon Powershot G5X Mark II
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Det finns en nästan identisk highend-kompakt som kostar mindre, men är nästan likadan.

Canon har faktiskt en hel liten serie avancerade G-kameror, sju stycken om man räknar med de tidigare modellerna som fortfarande går att köpa. Trots att Powershot G5X Mark II och G7X Mark III släpptes nyligen.

Den senare är tekniskt mycket lik G5X II och har samma bildsensor och processor, men zoomen stannar på 100 mm och sökaren saknas. I gengäld har G7X III en mikrofoningång.

De två Powershot G-modellerna ser också ungefär likadana ut, sjuan har lite mindre gummi på greppet men i övrigt är funktionsnivån nästan densamma.

Man sparar 1 000–1 500 kronor på att välja sjuan, beroende på var någonstans man dessutom är lite mindre än femman så kan det hända att många föredrar sjuan. Den har samma pekskärm och menysystem som G5X II.

Av testbilderna att döma så är bildkvaliteten identisk under de flesta förhållanden.

Så i slutändan handlar det om man är villig att betala mer för att få en kamera med sökare. Om inte, och man kan leva med 100 mm i stället för 120 mm, så är G7X III ett bra alternativ.

Foto: Lasse Svendsen
Det finns en nästan identisk highend-kompakt som kostar mindre, men är nästan likadan. Canon har faktiskt en hel liten serie avancerade G-kameror, sju stycken om man räknar med de tidigare modellerna som fortfarande går att köpa. Trots att Powershot G5X Mark II och G7X Mark III släpptes nyligen. Den senare är tekniskt mycket lik G5X II och har samma bildsensor och processor, men zoomen stannar på 100 mm och sökaren saknas. I gengäld har G7X III en mikrofoningång. De två Powershot G-modellerna ser också ungefär likadana ut, sjuan har lite mindre gummi på greppet men i övrigt är funktionsnivån nästan densamma. Man sparar 1 000–1 500 kronor på att välja sjuan, beroende på var någonstans man dessutom är lite mindre än femman så kan det hända att många föredrar sjuan. Den har samma pekskärm och menysystem som G5X II. Av testbilderna att döma så är bildkvaliteten identisk under de flesta förhållanden. Så i slutändan handlar det om man är villig att betala mer för att få en kamera med sökare. Om inte, och man kan leva med 100 mm i stället för 120 mm, så är G7X III ett bra alternativ.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Fujifilm GFX100

  Fujifilm GFX100

  Här är den bästa kameran vi någonsin har testat. Men helt perfekt är den inte.

  Lägg till som favorit
  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  Den mest klassiska av alla brännvidder fungerar fint i Panasonics fullformatversion.

  Lägg till som favorit
  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  Den första telezoomen till Panasonics fullformatkameror håller vad den lovar på nästan alla områden.

  Lägg till som favorit
  Fujifilm XF 16mm f2.8 R WR

  Fujifilm XF 16mm f2.8 R WR

  Den här lilla vidvinkeln är löjligt liten – och löjligt bra.

  Lägg till som favorit
  Datacolor SpyderX Studio

  Datacolor SpyderX Studio

  Varje fotograf med självkritik behöver bra verktyg för färg- och vitbalanskorrigering.

  Lägg till som favorit
  Billigare Leica

  Billigare Leica

  M-E blir den billigaste – och enklaste – M-kameran.Lägg till som favorit
  Olympus Tough TG-6

  Olympus Tough TG-6

  Olympus är fortfarande bäst i klassen av alla vattentäta kameror.

  Lägg till som favorit
  Panasonic Lumix TZ95

  Panasonic Lumix TZ95

  Panasonics användbara kamera med 30x zoom och 4K-video uppfyller de flesta önskemål.

  Lägg till som favorit
  annons
  Stäng meny