Search
Generic filters
test

Canon Powershot G5X Mark II

 itemprop
testCanon Powershot G5X Mark II
Canon Powershot G5X Mark II

Kanon från Canon

Canons kompaktkamera visar varför det fortfarande finns liv i fotomarknaden.

Ljud & Bild tycker

Mycket hög video- och bildkvalitet, väldigt tillfredsställande användarvänlighet, skarp sökare och konkurrenskraftigt pris.
Ett par skötselmissar, kort batteritid. Ingen mikrofoningång.
 • Typ: 20 Mp kompaktkamera med 1-tums bildsensor
 • Optik: 24–100 mm/f1,8–2,8
 • Sökare: Elektronisk med 2,36 Mp
 • Skärm: 7,6-cm LCD med 1 Mp
 • Seriefoto: 30/20 bilder/s
 • Video: 4K/30p 120 Mbit/s, 1080/60/50/120p
 • Anslutning: USB-C-med laddning, mikro-HDMI
 • Batteritid: 230 bilder (CIPA)
 • Mått/vikt: 111 x 61 x 46 mm/340 g
 • Funktioner: Wifi, Bluetooth, vändbar pekskärm, blixt
 • Webb: canon.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 10600 kr

Det finns en nästan identisk highend-kompakt som kostar mindre, men är nästan likadan. Canon har faktiskt en hel liten serie avancerade G-kameror, sju stycken om man räknar med de tidigare modellerna som fortfarande går att köpa. Trots att Powershot G5X Mark II och G7X Mark III släpptes nyligen. Den senare är tekniskt mycket lik G5X II och har samma bildsensor och processor, men zoomen stannar på 100 mm och sökaren saknas. I gengäld har G7X III en mikrofoningång. De två Powershot G-modellerna ser också ungefär likadana ut, sjuan har lite mindre gummi på greppet men i övrigt är funktionsnivån nästan densamma. Man sparar 1 000–1 500 kronor på att välja sjuan, beroende på var någonstans man dessutom är lite mindre än femman så kan det hända att många föredrar sjuan. Den har samma pekskärm och menysystem som G5X II. Av testbilderna att döma så är bildkvaliteten identisk under de flesta förhållanden. Så i slutändan handlar det om man är villig att betala mer för att få en kamera med sökare. Om inte, och man kan leva med 100 mm i stället för 120 mm, så är G7X III ett bra alternativ.

På en marknad där de dagliga ögonblicksbilderna hellre knäpps med telefonen är det inte lätt att sälja kompaktkameror. Den delen av fotomarknaden är en rykande ruin – men lyckligtvis finns det positiva undantag mitt i allt elände.

Rotar man lite i askan så hittar man kameror som Sonys RX100-serie och Canons G-serie. Små, highend-kompaktkameror med 1-tums bildsensor, hög bildhastighet och blixtsnabb autofokus. Och en bildkvalitet som krossar alla mobiler och de flesta andra kompaktkameror.

Sony och Canons highend-kompakter kan faktiskt mäta sig många systemkameror, åtminstone när det gäller egenskaperna. De här små kamerorna är nämligen proppfulla av funktioner och tämligen avancerade för sin ringa storlek.

Bildkvaliteten ligger inte långt efter heller, på en del områden är den faktiskt bättre, eftersom objektiven i dessa kameror är skräddarsydda för bildsensorn som sitter bakom. Bildhastigheten är överlägsen i de mindre kamerorna, det enda de saknar är en ordentlig storlek på knappar och rattar samt bättre batterikapacitet.

Men för aktiva människor som behöver en mindre kamera, och som inte vill kompromissa med kvaliteten, är de små avancerade kompakterna förträffliga.

Canon-kameran är inte bara skön att hålla i, styrningen är genomgående bra. Foto: Lasse Svendsen

Konkurrenten

Powershot G5X Mark II är Canons svar på Sonys RX100 VI och VII. Den är en behändig kamera med vändbar pekskärm, utfällbar elektronisk sökare, 20-megapixlars 1-tums bildsensor (bakbelyst CMOS), upp till 30 bilder/s i hastighet, 4K-video och en användbar zoom på 24–120 mm. Med bra ljusstyrka f1,8–2,8.

annons

Canon har klokt nog prissatt G-kameran under Sonys RX100 VII, men utan att kompromissa med egenskaperna. Visst, Sony-kamerans zoom sträcker sig längre, till 200 mm, men har sämre egenskaper i svagt ljus med f2,8–4,5 som bästa ljusstyrka.

annons

Nästan perfekt styrning

Canon-kameran är lite större, men också bättre att hålla i. Sony-kameran är hal som en ål men G5X II har gott om gummi på greppet på fram- och baksidan. Knapparna är större också och den har en egen skala för exponeringskompensation.

Sony har inte riktigt fått till sin pekskärm, Canons är mycket mer tillfredsställande att använda. Den reagerar omedelbart, man flyttar snabbt fokuspunkten med fingret på skärmen och utlösarfunktionen på den vinklingsbara skärmen tvekar aldrig.

Men Canon kunde gott ha gjort som Sony och sett till att okularet också sprätter ut när man fäller upp blixten. Sony-kameran kan man dessutom sätta på och stänga av genom att fälla upp och ner sökaren.

annons

Båda kamerorna har en programmerbar funktionsring runt objektivet som kan tilldelas en valfri funktion.

Skarp, uppfällbar sökare och utmärkt pekskärm. Foto: Lasse Svendsen

Video

Sony har insett att en extern mikrofon ger bättre ljud när man spelar in video, medan Canon har valt bort mikrofoningången. Konstigt nog finns den på den mindre och billigare G7X Mark III – fast på samma sida som G5X II har sin uppfällbara sökare.

Det går att filma i – för att vara en kompaktkamera – utmärkt 4K/30p-kvalitet, men även i 1080 HD upp till 120 fps. Bildhastigheten 30 bilder/s gäller om man väljer råfiler och sjunker till 8 bilder/s om man vill ha kontinuerlig autofokus. Det räcker fortfarande väldigt långt, även om det ligger lite efter Sony-kamerans (ultrakorta) 90 bps-serier.

Bildkvalitet

Canon-kameran är ett nöje att fotografera med. Den ligger väldigt fint i handen, sökaren är tillräckligt stor och skarp, autofokusen är snabb – om än inte blixtrande snabb – och pekskärmen är en barnlek att använda, men …

Någon på Canon har kommit på att sensorn som registrerar när ögat täcker sökaren (och därför sätter på den automatiskt) ska vara placerad mitt på skärmens övre kant. Detta innebär att man måste vara ovanligt tjockskallig för att sensorn ska registrera någonting alls. Någon borde berätta för Canon var skåpet, förlåt sensorn, ska stå.

Bildkvaliteten är däremot strålande. Utan att vara alltför kategorisk skulle jag vilja säga att den faktiskt är bättre än från Sony RX100 VI, med mjukare och mer korrekt färgåtergivning. Sony-färgerna är lite svalare, Canons hudtoner är definitivt att föredra.

Bilderna drabbas inte av brus förrän man passerar ISO 3200, men därifrån och uppåt ökar även kornbruset, som är väldigt synligt från ISO 6400.

Canon-zoomen är otroligt skarpt, kanske bortsett från full bländaröppning vid f1,8, där hörnen blir lite defokuserade och vinjettering gör dem aningen mörkare. I övrigt är kombinationen av Canon-optiken och bildsensorn mycket lyckad. Man får en detaljskärpa som man bara kan glömma att få med mobiltelefonen.

Slutsats

Canons Powershot G5X Mark II levererar så hög bildkvalitet och är så tillfredsställande att använda och rolig att fotografera med, att den borde skrivas ut på recept. Ska du bara ha en enda kamera så är den ett bra val. Canon-kameran är inte snabbast i klassen, och sökarsensorn borde Canon fixa till nästa gång, men resten är så välgjort som nästan bara Canon kan åstadkomma.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.


  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Canon Powershot G5X Mark II

   data-srcset

  Komplett kompaktkamera

  En av våra favoritkameror har äntligen blivit förnyad. Nu är Fujifilms lilla X100 helt komplett.

   data-srcset

  För enkelhets skull

  Glöm inställningar och svåra termer, även nybörjare får fina bilder med den här Canon-kameran.

   data-srcset

  Sony fulländar fickkameran

  Sony RX100 VII är den bästa allroundkameran – men bara nätt och jämnt.

   data-srcset

  Kanon från Canon

  Canons kompaktkamera visar varför det fortfarande finns liv i fotomarknaden.

   data-srcset

  Ta med dig någon av de här åtta kamerorna så få du nästan garanterat fina semesterfoton.

  (Foto: Tillverkare)

  Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

  (Foto: Tillverkare)

  Om bildkvaliteten är viktigast är det omöjligt att bortse från Fujifilm GFX 50R.

  (Foto: Tillverkare)

  Ett par kameror har legat länge på vår lista över de bästa kompakterna. Nu kommer efterträdaren till en av dem.