Search
Generic filters

: Canon PowerShot G5 X

Suverän allroundkamera för kräsna

När mobilen är för dålig och en systemkamera är för stor så är G5 X en bra kompromiss.

Ljud & Bild tycker

Felfri bildkvalitet för en kompaktkamera, lättskött och med praktisk pekskärm, inbyggd sökare och snabb autofokus.
Inte lika fickvänlig som vissa av rivalerna. Bara 210 bilders batteritid och högt pris.
 • Typ: 20 Mp kompaktkamera med 1-tums bildsensor
 • Optik: 24–100 mm/f1,8–2,8
 • Skärm: 7,6-cm pekskärm med 1 Mp
 • Sökare: OLED med 2,36 Mp
 • Egenskaper: Wifi, 5,9 bilder/s, vrid- och vändbar pekskärm, bildstabilisator, OLED-sökare, ND-filter
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 8000 kr

Med DNA från Årets kompaktkamera 2015 har Canon PowerShot allt som behövs för att lyckas. Bildkvalitet och användarvänlighet i skön förening. Det kan inte gå fel.

Eller kan det?

Går man omkring och funderar på att skaffa sig en bättre kamera än den som sitter i mobiltelefonen så är siffran 1 värd att lägga på minnet. Det är nämligen den diagonala storleken, i tum räknat, på bildsensorerna som sitter i de allra flesta bra kompaktkameror. Det är många gånger större än sensorerna som sitter i mobiltelefoner, och fångar upp mycket mer ljus.

Mer ljus är samma sak som högre bildkvalitet. Mycket högre bildkvalitet. Något som vår jämförelse av mobilkameror och kompaktkameror visade tidigare i år.

I det testet fick Canon PowerShot G7 X höga betyg och blev sedermera en värdig vinnare i kompaktkategorin när vi utsåg Årets bästa kameror.

Tack vare felfri bildkvalitet, pekskärm och förträfflig skötsel i ett kompakt fickformat är G7 X ett av de bästa köpen bland alla kompaktkameror. Dess enda minus är bristen på sökare, vilket ärkerivalen Sony har i sin motsvarande kamera som heter Cyber-shot RX100 III.

Skarp och ljusstark zoom med programmerbar inställningsring.
Skarp och ljusstark zoom med programmerbar inställningsring.

 

Inbyggd sökare

Sony startade 1-tumstrenden med RX100 (om vi håller Nikons 1-system utanför), som var en kompaktkamera som tog ett stort steg framåt i bildkvalitet när den kom. Längre fram byttes bildsensorn ut mot en ännu bättre 1-tumsvariant och det är den vi bland annat hittar här, i PowerShot G5 X.

Det är en avancerad kompaktkamera som placerar sig i klassen över G7 X, men som har samma 24–100 mm-zoom och 20 Mp-sensor och därför ger samma höga bildkvalitet.

Men G5 X är ännu mer välutrustad. Den har både inbyggd vridbar blixt och blixtsko, och på insidan sitter en OLED-sökare med 2,36 Mp. Pekskärmen på baksidan kan vinklas ut och vridas, vilket är särskilt praktiskt när man filmar – vilket bara går att göra med i 1080 HD-upplösning, det finns inte 4K-video – men även när man tar makrobilder. Närbilder kan för övrigt tas så nära motivet som fem centimeter.

 

Bildkvalitet

Sökarens placering har nästan gett kameran en spegelreflexdesign, men den är mycket mindre och lättare. Tack vare sitt handgrepp och tjockare kamerahus är G5 X lättare att använda än både RX100 III och G7 X. Nackdelen är naturligtvis att den är större och inte får plats i byxfickan, men en uppenbar fördel är den fina inbyggda sökaren som gör det enklare att använda kameran i solljus.

Ringen runt objektivet, inställningsratten framför utlösaren, inställningshjulet på baksidan och några av knapparna går att programmera med funktioner som fotografen föredrar. Så att kameran kan skräddarsys. Det går också att lagra ofta använda inställningar, till exempel bildinställningar för porträtt i svartvitt, och hämta fram dem med funktionsringen till vänster om sökaren när den står i C-läge.

Som alla inställningsrattar och flera av knapparna går den här också att programmera.
Som alla inställningsrattar och flera av knapparna går den här också att programmera.

Men tillbaka till bildkvaliteten. Vad våra bilder avslöjar är att de är identiska med de som är tagna med G7 X. Vilket är ett bra tecken och betyder att man får oerhört bra färgåtergivning, i kombination med bra bilddynamik, för att vara en kompaktkamera. Och inte mycket brus.

Det fina zoomobjektivet levererar utmärkt skärpa, bortsett från i hörnen vid full ljusöppning – bländare 1,8 och 24 mm vidvinkel. Då är hörnen lite oskarpa, linjeförvrängningen är synbart tunnformad och man kan skönja lite mörkare hörn (vinjettering). Inget av detta är illa för 24 mm i en kompaktkamera och JPEG-processningen kompenserar för mycket av det. Så det syns mest i råfilerna.

Bruset är inte märkbart plågsamt förrän vid ISO 3200, vilket är oerhört bra för en kompaktkamera med 20 Mp.

 

För kostsam

PowerShot G5 X är ett välkommet tillskott till klassen avancerade kompaktkameror. Med bildkvalitet på samma nivå som de bästa, mycket bra användarvänlighet och en praktisk funktionsnivå är Canon-kameran ett spännande alternativ till en liten systemkamera. Dessvärre kostar den lika mycket, om inte mer, och det höga priset kan skrämma bort många potentiella köpare.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Canon EOS R5

  Riktpris: 52200 kr Först med 8K-video

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!