Search
Generic filters

Test : Canon EOS M200

Canons enklaste systemkamera

Glöm inställningar och svåra termer, även nybörjare får fina bilder med den här Canon-kameran.

Canon EOS M200

Ljud & Bild tycker

Kompakt och lätt och bra prislapp. Lekande lätt att ta bra bilder med.
Kraftig beskärning av 4K-video, mjukt hörnfokus med 15–45 mm-zoomen. Medelmåttig bildhastighet och autofokus.
 • Typ: 24 Mp systemkamera med APS-C-bildsensor
 • Optik: Canon EF-M 14–34 mm IS STM
 • Sökare: Nej
 • Skärm: 3-tums LCD, 1 Mp
 • Video: 4K/25p 120 Mbit/s, 1080/25/50pp
 • Anslutning: USB-C med laddning, mikro-HDMI
 • Batteritid CIPA: 315 bilder (485 i eko-läge)
 • Mått/vikt: 108 x 67 x 35 mm/299 g
 • Egenskaper: Wifi, Bluetooth, vridbar pekskärm, blixt
 • Webb: canon.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6700 kr

För vissa fotografer är Canons lilla kamera alldeles för enkel, för andra är den helt perfekt. Lilla EOS M200 är nämligen gjord för alla som vill ha bättre bilder utan att behöva trycka på en massa knappar och lära sig om tekniska saker de inte orkar bry sig om.

Betrakta den här kompakta systemkameran som ett rimligt alternativ till den gamla spegelreflexen som bara ligger och dammar. Eller som ett användbart komplement till mobilen.

M200 är en av de allra minsta och billigaste systemkamerorna som går att köpa. Den säljs med en utmärkt 15–45 mm-zoom till ett pris som ligger långt under kamerorna vi brukar testa. För att få ner priset har Canon plockat bort funktioner och inställningar som få efterfrågar.

Det finns inte så många alternativ till EOS M200. De äldre Olympus PEN E-PL9 och Sony a5100 är nästan de enda i den här klassen.

Canon-kameran har samma 24 megapixel-bildsensor som vi har sett i tidigare tester. Den har 4K-video också, tar upp till 6 bilder/s, har 180 graders utfällbar pekskärm och en inbyggd digital assistent som hjälper dig att förstå inställningarna.

Kameran har varken sökare eller mikrofoningång och antalet knappar är minimerat. En inbyggd blixt har Canon fått plats med, batteriet är krympt och handgrepp, blixtsko, programhjul och funktionsratten som sitter på den dyrare EOS M6 II är bortplockade.

Användning

annons

I stället har den nedbantade kameran fått en del funktioner som nybörjaren säkert kommer att uppskatta. Man väljer mellan automatiskt val av motivprogram (A+), videoinspelning och programautomatik på ovansidan av kameran. Det mesta annat görs på pekskärmen.

annons

Till exempel programautomatik, videoformat och mer sekundära inställningar. Egentligen behöver man inte trycka på en enda knapp när man har satt på kameran. Inte ens utlösarknappen. Allt kan nämligen styras från pekskärmen, där man med en lätt tryckning på skärmen även kan starta och stoppa videoinspelning.

M200 har för övrig Canons Q-meny, som snabbt når sekundära inställningar. Som gör att man kommer åt fokusinställningar, vitbalans och val av bildkvalitet. För att bara nämna en del. Observera att Q-menyn inte visas när programomkopplaren är inställd på automatisk motivval (A+).

Enkel skö med vinklingsbar pekskärm och få knappar. Foto: Lasse Svendsen

Bildkvalitet

Canon-kameran är snabb, fast inte blixtsnabb. Autofokusen tvekar sällan, och med Canons Dual Pixel-autofokus med 143 fokuspunkter är den ljudlös och snabb. Man kan också välja ögonfokus där kameran ständigt följer och fokuserar på ögonen. Praktiskt för porträtt.

annons

Bildhastigheten är 6,1 bilder/s, men sjunker till 4 bilder/s med fokusspårning. Inte särskilt imponerande, men det räcker för vardagsfotografering så länge motivet inte rör sig hastigt.

Den hopfällbara 15–45 mm-zoomen, med bildstabilisator, har vi sett förut. Detsamma gäller för APS-C-bildsensorn med 24 Mp, så bildkvaliteten gav oss inga överraskningar. Zoomen passar kameran fint, den ger lite mjukare fokus i hörnen än EOS M 22/2 Macro, men är tillräckligt skarp för kamerans bildsensor.

Färgerna är som förväntat välbalanserade, mättade och har Canons fina kontrastomfång, men bilderna är inte lika detaljerade som med EOS M6 II. Den nya processorn gör ett bra jobb med att hålla undan brus, det finns inget att tala om mellan ISO 3200 och 6400.

Man ska veta att kameran beskär 4K-video ganska så mycket. Man kan multiplicera med 1,6 så med 15–45-zoomen som ingår hamnar man på 38–155 mm zoom när kameran filmar video. Då förlorar man vidvinkeln, men vinner mer tele. En fiffig finess är att man kan filma vertikala videor, alltså i porträttformat.

Canon EOS M200 med ett extra objektiv. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Canons EOS M200 är ett utmärkt val för alla som inte är intresserade av att bli professionella fotografer. Den är rena drömmen för teknikrädda och har ett bra pris. Kameran har nästan inga knappar, allting går att göra från pekskärmen, och bilderna blir väldigt bra. 4K-video beskärs kraftigt – till vissas irritation och andras glädje – och autofokus och bildhastighet ligger en bra bit under den dyrare EOS M6 Mark II. Som nybörjarkamera är M200 ett ypperligt alternativ, men fotoentusiaster stöter snabbt på begränsningar. För dem passar M6 Mark II bättre.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Motorola håller löftet om 5G till lågpris och slänger in en rejäl batteritid på köpet.
  Om e-sport-kontraktet har gått åt skogen men du ändå vill spela på den högsta nivån så har MSi en lösning som är skräddarsydd efter din plånbok.
  Äntligen någon som slår Sony på brusreducerande hörlurar. Och det är Sony själva! WH-1000XM4 tar över tronen som marknadsledare.
  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna

  Apple iPhone 11 Pro (kamera)

  Riktpris: 13000 kr Ett stort kliv framåt för iPhone-kameran

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Riktpris: 14500 kr Samsung försöker göra allt för mycket och missar målet
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link