data-srcset
TestCanon EOS M200
Canon EOS M200

Canons enklaste systemkamera

Glöm inställningar och svåra termer, även nybörjare får fina bilder med den här Canon-kameran.

Kompakt och lätt och bra prislapp. Lekande lätt att ta bra bilder med.
Kraftig beskärning av 4K-video, mjukt hörnfokus med 15–45 mm-zoomen. Medelmåttig bildhastighet och autofokus.
Bästa priser

För vissa fotografer är Canons lilla kamera alldeles för enkel, för andra är den helt perfekt. Lilla EOS M200 är nämligen gjord för alla som vill ha bättre bilder utan att behöva trycka på en massa knappar och lära sig om tekniska saker de inte orkar bry sig om.

Betrakta den här kompakta systemkameran som ett rimligt alternativ till den gamla spegelreflexen som bara ligger och dammar. Eller som ett användbart komplement till mobilen.

M200 är en av de allra minsta och billigaste systemkamerorna som går att köpa. Den säljs med en utmärkt 15–45 mm-zoom till ett pris som ligger långt under kamerorna vi brukar testa. För att få ner priset har Canon plockat bort funktioner och inställningar som få efterfrågar.

Det finns inte så många alternativ till EOS M200. De äldre Olympus PEN E-PL9 och Sony a5100 är nästan de enda i den här klassen.

Canon-kameran har samma 24 megapixel-bildsensor som vi har sett i tidigare tester. Den har 4K-video också, tar upp till 6 bilder/s, har 180 graders utfällbar pekskärm och en inbyggd digital assistent som hjälper dig att förstå inställningarna.

Kameran har varken sökare eller mikrofoningång och antalet knappar är minimerat. En inbyggd blixt har Canon fått plats med, batteriet är krympt och handgrepp, blixtsko, programhjul och funktionsratten som sitter på den dyrare EOS M6 II är bortplockade.

Användning

annons

I stället har den nedbantade kameran fått en del funktioner som nybörjaren säkert kommer att uppskatta. Man väljer mellan automatiskt val av motivprogram (A+), videoinspelning och programautomatik på ovansidan av kameran. Det mesta annat görs på pekskärmen.

annons

Till exempel programautomatik, videoformat och mer sekundära inställningar. Egentligen behöver man inte trycka på en enda knapp när man har satt på kameran. Inte ens utlösarknappen. Allt kan nämligen styras från pekskärmen, där man med en lätt tryckning på skärmen även kan starta och stoppa videoinspelning.

M200 har för övrig Canons Q-meny, som snabbt når sekundära inställningar. Som gör att man kommer åt fokusinställningar, vitbalans och val av bildkvalitet. För att bara nämna en del. Observera att Q-menyn inte visas när programomkopplaren är inställd på automatisk motivval (A+).

Enkel skö med vinklingsbar pekskärm och få knappar. Foto: Lasse Svendsen

Bildkvalitet

Canon-kameran är snabb, fast inte blixtsnabb. Autofokusen tvekar sällan, och med Canons Dual Pixel-autofokus med 143 fokuspunkter är den ljudlös och snabb. Man kan också välja ögonfokus där kameran ständigt följer och fokuserar på ögonen. Praktiskt för porträtt.

annons

Bildhastigheten är 6,1 bilder/s, men sjunker till 4 bilder/s med fokusspårning. Inte särskilt imponerande, men det räcker för vardagsfotografering så länge motivet inte rör sig hastigt.

Den hopfällbara 15–45 mm-zoomen, med bildstabilisator, har vi sett förut. Detsamma gäller för APS-C-bildsensorn med 24 Mp, så bildkvaliteten gav oss inga överraskningar. Zoomen passar kameran fint, den ger lite mjukare fokus i hörnen än EOS M 22/2 Macro, men är tillräckligt skarp för kamerans bildsensor.

Färgerna är som förväntat välbalanserade, mättade och har Canons fina kontrastomfång, men bilderna är inte lika detaljerade som med EOS M6 II. Den nya processorn gör ett bra jobb med att hålla undan brus, det finns inget att tala om mellan ISO 3200 och 6400.

Man ska veta att kameran beskär 4K-video ganska så mycket. Man kan multiplicera med 1,6 så med 15–45-zoomen som ingår hamnar man på 38–155 mm zoom när kameran filmar video. Då förlorar man vidvinkeln, men vinner mer tele. En fiffig finess är att man kan filma vertikala videor, alltså i porträttformat.

Canon EOS M200 med ett extra objektiv. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Canons EOS M200 är ett utmärkt val för alla som inte är intresserade av att bli professionella fotografer. Den är rena drömmen för teknikrädda och har ett bra pris. Kameran har nästan inga knappar, allting går att göra från pekskärmen, och bilderna blir väldigt bra. 4K-video beskärs kraftigt – till vissas irritation och andras glädje – och autofokus och bildhastighet ligger en bra bit under den dyrare EOS M6 Mark II. Som nybörjarkamera är M200 ett ypperligt alternativ, men fotoentusiaster stöter snabbt på begränsningar. För dem passar M6 Mark II bättre.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Fakta

 • Typ: 24 Mp systemkamera med APS-C-bildsensor
 • Optik: Canon EF-M 14–34 mm IS STM
 • Sökare: Nej
 • Skärm: 3-tums LCD, 1 Mp
 • Video: 4K/25p 120 Mbit/s, 1080/25/50pp
 • Anslutning: USB-C med laddning, mikro-HDMI
 • Batteritid CIPA: 315 bilder (485 i eko-läge)
 • Mått/vikt: 108 x 67 x 35 mm/299 g
 • Egenskaper: Wifi, Bluetooth, vridbar pekskärm, blixt
 • Webb: canon.se

Pris

6700 :-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativ till Canon EOS M200

   data-srcset

  Den bästa spegelreflexen

  Det har kanske aldrig byggts någon bättre spegelreflex än Canons nya flaggskepp.

   data-srcset

  Se mer i svartvitt

  Före färgfilmen fanns bara svartvit film. Här är den digitala versionen som inte tar färgbilder.

   data-srcset

  Superb allroundkamera

  Lyckade Nikon Z50 visar varför inte alla behöver en proffskamera.

   data-srcset

  En mycket bättre spegelreflex

  Spegelreflextekniken lever i högsta välmåga i Canons senaste systemkamera för både nybörjare och entusiaster.

   data-srcset

  Klassisk proffskamera

  Låt inte den klassiska retrodesignen lura dig, det här är en helt grym kamera.

   data-srcset

  Flaggskepp för proffsfotografer

  Klassens högsta upplösning gör Sonys flaggskepp till kameran som många vill ha – men inte alla behöver.

   data-srcset

  För enkelhets skull

  Glöm inställningar och svåra termer, även nybörjare får fina bilder med den här Canon-kameran.

   data-srcset

  Canons bästa amatörkamera

  Man ska aldrig skriva av Canon, de kommer alltid tillbaka med ännu bättre kameror.