: Canon EF 24-105mm f4 L IS II USM

Praktisk Canon-zoom

Ska man köpa ett allroundobjektiv kan Canons förbättrade 24–105 mm vara ett bra val.
Ljud & Bild tycker
Bra skärpa i centrum, gedigen och väderskyddad konstruktion, snabb autofokus.
Kraftig vinjettering och oskarpa hörn med flera bländare och brännvidder.
Specifikationer

Typ: 24–105 mm zoom
Ljusstyrka: f4,0
Närgräns: 45 cm
Filterdiameter: 77 mm
Linselement: Sammanlagt 17, 12 grupper
Mått/vikt: Ø 84 mm, 118 mm/795 gram
Övrigt: Bildstabilisator, solskydd, zoomlås, väderskydd

Passar till: Canon APS-C- och fullformat

Annons
Annons
forfatter

Med brännvidd från 24 mm vidvinkel till 105 mm tele är Canons förbättrade normalzoom ett billigt och användbart alternativ till det mycket dyrare 24–70 mm-objektivet med bländare 2,8. Här sparar man flera tusenlappar och får mycket större räckvidd för pengarna. Då är det inte säkert att man bryr sig om lite sämre ljusstyrka med bländare 4.
Canon-zoomen täcker ett så stort område att de flesta klarar sig bra med enbart den här, till väldigt många olika saker. Den kan hänga med på jobb, semester och bröllop och fungerar till i stort sett allting från landskap till porträtt. Dessutom är den väderskyddad och tål ruskväder – och tack vare inbyggd bildstabilisator ger den lite skarpare bilder med längre slutartider.
Med tanke på den påkostade konstruktionen är priset inte så dumt. Canon har uppgraderat optiken på insidan också. Med en bättre antireflexbeläggning och två extra bländarlameller jämfört med föregångaren. Bildstabilisatorn är också förbättrad. Den ger fotografen ett extra stegs kompensering, vilket betyder att den fungerar med fyra stegs kortare slutartid. Inom rimliga gränser.

(Foto: Produsenten) Værtettet, stillegående og rask.
Väderskyddad, tyst och snabb. Foto: Canon

Som alla Canon-objektiv i den påkostade L-serien är konstruktionen oerhört gedigen. Lättmetall, polykarbonat och vädertätade packningar är förtroendeingivande. Knappar finns för manuell fokus och bildstabilisator och zoomringen kan låsas vid 24 mm.

Storslagen centrumskärpa
Det är detta objektiv som Canon levererar med fullformatkameran EOS 4D Mark II, så vi testade dem ihop och förväntade oss enastående bildkvalitet. Eller rättare sagt: jag har använt föregångaren EF 24–105/f4 flera gånger tidigare och optiska prestanda ligger en bra bit efter EF 24–70/f2,8 II.
Och den är bättre än föregångaren, bara inte lika mycket som jag hade hoppats. Jodå, visst finns det mindre kromatisk felbrytning. Försvinnande lite faktiskt, och inte den är inte särskilt känslig för ströljus. Inte ens på 24 mm vidvinkel, där den främre linsgruppen ligger ända inne i det främre linselementet. Skärpan är också utmärkt, fast mest i centrum och inte med alla bländare.

(Foto: Produsenten) Veldig skarp også på full blender, men det er i sentrum.
Väldigt skarp även med full bländare, men det är centrum. Foto: Lasse Svendsen

Linjeförvrängningen är betydligt tunnformig vid 24 mm och ändrar sig till måttlig kuddformig efter 50 mm. Vinjetteringen (ljusförlust ut mot hörnen) är markant vid bländare 4. Det låter kanske deprimerande, men det syns bäst i testplanscherna. I vanliga motiv – bortsett från arkitektur – är det mindre störande. Porträtt fungerar fint med 105 mm brännvidd och bländare 4. Då är det bara snyggt med lite oskarpa hörn, för skärpan i stora delar av centrum är utmärkt. Det är den på alla brännvidder, faktiskt.

 

(Foto: Produsenten) Kraftig fortegning, her fra venstre bildekant.
Synlig linjeförvrängning, här från vänster bildkant. Foto: Lasse Svendsen

Med vid 24 mm och f4 till f5,6 är vinjetteringen och oskärpan i hörnen betydande. Högsta prestanda får man från f5,6 till och med f8, med en svag skärpeförlust från f11.
Autofokusen är tyst och snabb vilket gör att Canon-zoomen passar fint till video, men också till actionfoto där varenda bild måste vara skarp. Kan man leva med att det inte är perfekta prestanda med alla brännvidder och bländare, och håller sig inom zoomens begränsningar, är detta ett fint och gediget allroundobjektiv till en mängd av Canons spegelreflexer med mindre APS-bildsensorer. Men det är inte den bästa zoomen till fullformatkameror.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Kan det här vara nästa stora grej inom billjud?
Renaults ikoniska småbil blir elektrisk, men du får vänta tills du kan köpa den.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.