Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Äntligen Superzoom med HD-Video

Canon PowerShot SX1 IS

Med alltifrån 20x zoom till videoinspelning i full HD så är PowerShot SX1 IS utan tvekan Canons nya flaggskeppsmodell

Av / 2009-08-20 - 20:51
Äntligen Superzoom med HD-Video
Marius

På HD-videokamerafronten är Canons våra favoriter när det gäller ren och skär bildkvalitet. Med det i bagaget så spetsade vi öronen ordentligt när nyheten kom att tillverkaren hade kastat in en CMOS-sensor i en av sina PowerShot-kameror – och därmed kunnat plocka in sin imponerande videokamerateknologi. Nog för att superzoomkameror har kallats allt-i-ett-kameror förut, men lägg till möjligheten att spela in rörlig bild i full HD så börjar de slagorden betyda något på riktigt.

Vi har testat en hel del superzoomkameror det senaste året och ingen har imponerat så mycket som Fujifilms S100fs. Kamerorna betingar ungefär samma pris i butik och är respektive till­verkares toppmodell i kategorin. Men det är inte bara mot vår gamla superzoomfavorit som SX1 måste kunna mäta sig. Den har nämligen ungefär samma rekommenderade pris som Canons billigaste spegelreflexkamera EOS 1000D inklusive ett objektiv. Är man så pass fotointresserad att man väljer en dyr superzoomkamera kanske en äkta spegelreflex är ett bättre val.

Användning och funktionalitet
Ett område som PowerShot-serien historiskt sett har klarat bra är hanteringen. Någon rädsla för att placera ut för många knappar finns inte vilket betyder att mycket av det man ofta vill pilla på går att nå snabbt utan att man behöver snurra runt i labyrintlika menysystem. Med det sagt vill vi gärna påpeka att bra hantering och enkel hantering inte nödvändigtvis är samma sak. Det finns superzoomkameror som är lättare att förstå sig på för nybörjaren, exempelvis Panasonic FZ28, men för den med erfarenhet eller lust att lära sig så erbjuder SX1 absolut goda kontrollmöjligheter. Exponeringsinställningar görs huvudsakligen genom att man snurrar ett kontrollhjul vilket är en helt okej lösning som känns mer organisk än att använda knapptryckningar. Vill man vara petig, och det drar vi oss ju inte för att vara, så kunde man ha gjort kontrollhjulet lite känsligare så man slapp snurra det så många varv vid större justeringar.

Kameran är stor och tung och en av anledningarna till det är att den använder sig av fyra vanliga AA-batterier som kraftkälla. Visst blir den därför krångligare att ta med sig men en av de uppenbara fördelarna med de större dimensionerna är att kameran är lätt att stabilisera – ett måste för de där långa brännvidderna. Valet av AA-batterier gentemot ett specialbyggt laddningsbart innebär även att man enkelt får tag i extra batterier nästan var som helst i hela världen. Nackdelen är att blixten laddar om segare och segare ju mindre kräm som finns kvar i batterierna.
På ovansidan av kameran hittar vi en blixtsko vilket gör att om man har behov av just en lite kraftfullare (och snabbare!) blixt så går det att köpa till en extern. Det tackar vi för.

Bildkvalitet
PowerShot-serien har länge stått för rejäl bildkvalitet för pengarna. Den här gången var vi rädda att resultatet skulle bli ett annat. En kamera med ett brännviddsomfång på 28-560 mm kommer alltid ha problem med bildförvrängningar på grund av den extrema optik som krävs. Förutom det måste optiken tillverkas väldigt liten vilket betyder att bildsensorn för att matcha även den måste vara liten. En liten bildsensor antyder i sin tur ännu fler bildstörningar. Detta till trots är vi på det stora hela nöjda med SX1.

Exponeringen är pålitlig och vill man använda kameran på full automatik så man kan förvänta sig användbara bilder under de flesta förhållanden, även om den gyllene regeln att ta flera bilder på allt som är viktigt är lika aktuell som någonsin. Vi upplever kamerans förmåga att inte bränna ut områden i bilder med hög kontrast som bättre än tidigare generationers Canon-kameror – ett tydligt tecken på att sensorteknologin går framåt.

Färgåtergivningen är god och invändningar mot vitbalansen har vi bara då vi fotograferar i blandat ljus men det är snarare regel än undantag på alla kameror. På klassiskt Canon-manér drar visserligen bilder i vanlig lampbelysning lite väl åt det varma hållet men oftast är det bara trevligt och vill man ha en mer neutral återgivning går det att få om man ställer in vitbalansen manuellt.

Sist men inte minst kommer ingen kamera undan en ordentlig titt på brusnivåerna – kort sagt de störningar som uppstår på pixelnivå i sensorn. Brusnivåerna är märkbara redan vid ISO200 men det är inget katastrofalt resultat. ISO400 fungerar utmärkt vid utskrifter i vanlig fotostorlek även om vi ser tydliga tecken på både brus och detaljförstörande brusreducering här. För att vara en superzoomkamera är resultatet bättre än medel men SX1 blir ändå slagen på fingrarna av Fujifilms S100fs i det här momentet.

En jättemiss, enligt vårt tycke, är att man inte kan fotografera i RAW-format med kameran. Det är hutlöst att inte erbjuda det i en så pass avancerad kamera som är utvecklad för fotointresserade och som till på köpet kostar en hel del.

Som filmkamera
En stor anledning till att man skulle välja just SX1 över andra kameror i klassen är nog för många möjligheten att spela in högupplöst video. Inte nog med den på papperet höga videokvaliteten, man har även valt att bygga in två separata mikrofoner för stereoljuds­upptagning.

Visst ser det bra ut! Det ska vi inte sticka under stol med. Däremot måste vi även medge att det inte är i närheten av samma kvalitet som man får ut av dedikerade HD-videokameror. En av de största anledningarna till det är den oreda som skapas i bilden vid snabba panoreringar eller svåra motiv med mycket detalj. Vår gissning är att det beror på att bilden komprimeras väl mycket. Pixlar flyter ihop och detaljer blir suddiga trots den höga upplösningen. Men bästa videobilden från en kompaktkamera hittills är det ändå.

Slutsats
Man får bättre bildkvalitet om man köper en spegelreflexkamera för samma pris som SX1 kostar. Men det är viktigt att komma ihåg att i övrigt är det inte en jämförbar lösning. Vill man med en spegelreflexkamera få samma zoomomfång som SX1 ger kräver det inköp av flera extra objektiv vilket kommer öka det totala priset med många tusenlappar likväl som den totala vikten på utrustningen. På det sättet ligger SX1 närmare visionen om en enda bit utrustning för alla tillfällen.

En av de främsta anledningarna att SX1 inte klarar av att ta det där sista lilla steget ifrån att vara en rekommenderad kamera till att vara en ytterst rekommenderad kamera är att man inte kan fotografera i RAW-format. Skärpning Canon. De flesta som vill lägga de här pengarna på en kamera vill ha den möjligheten.

Kan man leva med det är SX1 ändå riktigt fin och i jämförelse med liknande kameror klarar den sig väldigt bra trots sin höga prislapp. Det här är en kvalitetskamera och om HD-videoinspelningen lockar oavsett sina begränsningar är SX1 ett bra köp. I fråga om ren bildkvalitet så behåller Fujifilm S100fs ändå superzoom-tronen.

 

Ljud & Bild tycker

Pålitlig exponerings­automatik. HD-videon avgjort användbar. Inget RAW-stöd. Bildstörningar som förväntat på en superzoom.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Rulla till toppen