Bakom den klassiska kameradesignen hittar vi en av de roligaste och mest resvänliga systemkamerorna vi har testat.
Lilla E-M10 Mark III passar fint för de som vill ha en spegelreflex, fast inte vikten och storleken. Här får man nästan allt på en gång. Som 4K-video, bildserier med 8,6 bilder/s, integrerad femaxlars bildstabilisator, vridbar pekskärm och elektronisk sökare på toppen.
Kit-zoomen på 14–42 mm täcker 28–84 mm och kameran har praktiska funktioner som inbyggd blixt, två inställningshjul och flera funktioner för kreativ fotografering. Till exempel Art Filters, 15 olika konstfilter som påminner om Instagram-filter.
Kameran ser kanske enkel ut, men den har ett så kallat Advanced Photo Mode med mer specialiserade funktioner. Som multiexponering med flera bilder ovanpå varandra, Live Composite som gör en exponering och sedan lägger till alla förändringar i ljus från exempelvis en stjärnhimmel, fokusstapling (bracketing) för större fokusdjup i makrobilder, samt HDR-bilder.
Pekskärmen kan användas som styrplatta för fokuspunkterna när man håller kameran intill ögat och kamerans 121 fokuspunkter följer enkelt rörliga motiv i bra ljus, och med en bildhastighet upp till 8,6 bilder i sekunden kan man ta skarpa bilder av lekande barn, sport och action, fast bara med autofokus på den första bilden. Vill man ha det mellan alla bilder sjunker hastigheten till 4,8 bilder/s.
Bildkvalitet
E-M10 Mark III passar bäst som allroundkamera för vem som helst, och speciellt som resekamera eller för vardagsbilder.
Bortsett från att brus dyker upp lite tidigare på ISO-skalan än med nyare bildsensorer är inte kornbruset av det irriterande slaget förrän vid ISO 3200.
Kameran har en tendens att bränna ut högdagrar i motiv med mycket kontrast, men jag tvivlar på att detta betraktas som ett problem av vanliga amatörfotografer.
Styrkan ligger i kontrast, skärpa och färgåtergivning. Olympus är bland de bästa på bildbehandling och färgåtergivningen är välbalanserad. God kontroll över kontrast och skärpa ger bilderna betydligt mer djup, detaljer och naturligt uttryck än mobilkameran klarar av.
Slutsats
Olympus minsta OM-D-modell är en fröjd att använda. Bildstabilisatorn är effektiv och bildkvaliteten ytterst bra, speciellt färgåtergivningen bör nämnas, men det är också en av de mer användarvänliga kamerorna. För amatörfotografer som gillar att fotografera och behöver något bättre och mer flexibelt än mobilen är E-M10 Mark III ett ypperligt val.
Ljud & Bild tycker
Mycket bra filkvalitet, utmärkt bildstabilisator, 4K-video, pekskärm och bra ergonomi. Mycket brus vid hög ISO, måttlig bildhastighet med full autofokus, aningen begränsad bilddynamik och ingen vädertätning.
Riktpris: 7 500 kr
Specifikationer
Också i detta test:
8 resekameror
Fujifilm X-E3
Diskret reselyx
Den svarta är diskret, den silverfärgade retro. Båda är en av de bästa i klassen.
Canon PowerShot G1 X Mark III
Ulv i fårakläder
Canons G1 X III är en kompaktkamera utöver det vanliga.
Sony Cyber-shot RX100 V
Den bästa fickkameran
Sonys lilla RX100 V är den bästa fickkameran som finns.
Panasonic Lumix GX9
Resvänlig och kompetent
Här är systemkameran som alla kan använda och som är perfekt på resor.
Panasonic Lumix TZ200
Den bästa superzoomen
Om du vill ha en liten kamera med mycket zoom så är det den här du ska köpa.
Canon EOS M50
Kanonköp från Canon
Canons mest prisvärda systemkamera är inte en spegelreflex.
Olympus Tough TG-5
Den bästa allväderskameran
Ska man ha en bra kamera som tål stryk så bör det vara en Olympus TG-5.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser