Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 6 fotoskrivare

Bästa skrivaren för semesterbilderna

Papperskopior i valfritt format med utmärkt kvalitet direkt i handen. Fotoskrivarna blir allt billigare, bättre och mer uppkopplade.

Av / 2013-08-13 - 06:00
6 fotoskrivare
Jonas Ekelund

Produkter i detta test

Idag plåtar och visar vi i allt större utsträckning bilder på smartmobiler och surfplattor, eller kanske på en bärbar dator. Men det finns fortfarande tillfällen när man vill ha papperskopior på sina foton. Antingen för att sätta upp dem på kylskåpet, för att göra fina collage eller för att ge bort dem till vänner och släktingar.

Vill man få ut alla sina bilder och sätta in dem i album så är det fortfarande enklare och billigare att skicka in dem till ett fotolabb. Men favoritbilderna kanske man vill ha en extra kopia av, behandla och prova olika effekter på eller få ut i andra storlekar. Här kommer fotoskrivarna till sin rätt. Att själv ha kontroll över utskriften och framför allt att kunna se resultatet omedelbart kan ofta vara mer värdefullt än priset per kopia.

Fotoskrivarna har kommit långt sedan den tiden då de kopplades in till en utvald dator med sladd. Trådlöst nätverk är nu standard vilket gör det enkelt att skriva ut från vilken dator som helst samt att man kan gömma undan skrivaren. De senaste modellerna har dessutom stöd för utskrift från smartmobiler och surfplattor vilket gör att man slipper ta vägen via datorn. Det är bara att ladda ner tillverkarens gratis-app från Google Play eller iTunes App Store.

Dessa testade modeller har även stöd för olika internettjänster. Exempelvis Google Cloud Print som låter dig skriva ut på skrivaren hemma från en dator på annan plats. Eller HP:s lösning kallad ePrint där man kan mejla över dokument till skrivaren. Lite som gamla tiders fax fast mer praktiskt.

 

Fototjänster
Vill man dela med sig av många fler bilder än man vill eller kan skriva ut så är fotolagringstjänsterna på nätet ett bra alternativ. Ladda upp alla semesterbilder och lägg antingen ut dem publikt eller kanske hellre dela dem med vännerna. Länka till dem på Facebook istället för att ladda upp där. Här är några alternativ.

Flickr
Flickr är Yahoos fototjänst som funnits sedan 2007. Det finns många möjligheter att ladda upp bilder förutom från webbläsaren, inklusive en datorklient, e-post och från smartmobil-appar. Bilderna lagras i full upplösning och man har 1 000 GB gratis lagringsutrymme. Vill man ha dubbelt så mycket kostar det 500 dollar per år.

Instagram
Ett populärt ställe att i första hand ladda upp bilder och dela på sociala medier snarare än att behålla sina originalfoton. Bilderna visas nämligen som fyrkantiga ”Polaroid-bilder” där man kan lägga på olika effekter. Bilderna laddas i första hand upp från bärbara Android- eller iOS-enheter men man kan titta på bilderna från webben.

Photobucket
Photobucket är tätt länkat till Twitter för att lagra bilder men används även ofta för länkade bilder på forum. Bilderna kan laddas upp från datorn eller från mobila Android- och iOS-enheter. Det går även att ladda upp video i upp till 500 MB storlek. Man får 2 GB lagringsutrymme gratis och det kan utökas upp till 500 GB för max 400 dollar om året.

Picasa
Picasa är både ett program för Windows och Mac för att organisera och redigera bilder samt en tillhörande lagringstjänst. Eftersom den ägs av Google är den tätt integrerad med den sociala tjänsten Google+. Canons nya skrivare har också stöd för Picasa. Bilder kan både ladda upp från datorn och smartmobilen eller via plugin till iPhoto. Man får gratis ladda upp max 1 GB högupplösta bilder, medan mindre bilder inte har någon gräns. Mer utrymme upp till 16 000 GB kan köpas till och delas med Google Drive och Gmail.

Snapfish
Har man en HP-skrivare kan det vara idé att lägga bilderna på deras fototjänst Snapfish, då man kan skriva ut foton direkt därifrån. Tjänsten är dock väldigt inriktad på att man ska köpa fysiska produkter som muggar och album. Man kan visserligen ladda upp hur många bilder som helst ”gratis” men för att fortsätta vara kund måste man köpa något varje år.

Produkter i detta test

HP Photosmart 5520

Uppkopplad men blek

Många finesser för en billig skrivare men fotokvaliteten är inte tillräckligt bra.

Pekskärm Uppkopplad Finesserna
Dålig skärm Inget fotofack Fotoutskrifterna
Läs hela testet

Canon Pixma MG6350

Lättanvänd kvalitetsskrivare

Utmärkt fotokvalitet, många finesser och enkel hantering tack vare den stora pekskärmen.

Utmärka foton Mycket bra pekskärm Uppkopplad
Tar plats
Läs hela testet

Canon Pixma MG5450

Mycket för pengarna

En uppkopplad skrivare med storebrors fotokvalitet men något sämre hantering från panelen.

Prisvärd Utmärkta foton Uppkopplad
Tar plats Ingen pekskärm
Läs hela testet

HP Photosmart 7520

Kontorsvidundret

En praktisk skrivare med massor av funktioner men inte tillräckligt bra som fotoskrivare.

Massor av finesser Uppkopplad Bra skärm
Fotokvaliteten Inställningsmöjligheterna från datorn
Läs hela testet

Epson Expression Premium XP-605

Liten men bra

Så länge man skriver ut från datorn är det svårt att hitta något att klaga på till detta pris.

Kompakt format Uppkopplad Prisvärd
Liten, dålig skärm Litet pappersfack
Läs hela testet

Epson Expression Photo XP-750

Segersviten fortsätter

Smidigt format, enkel hantering och framför allt bäst kvalitet på utskrifterna ger guldmedalj.

Bäst fotokvalitet Lättplacerad Snabb
Färre onlinetjänster
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Rulla till toppen