TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

6 fotoskrivare

Bästa skrivaren för semesterbilderna

Papperskopior i valfritt format med utmärkt kvalitet direkt i handen. Fotoskrivarna blir allt billigare, bättre och mer uppkopplade.

forfatter
Publicerad 2013-08-13 - 06:00
Produkter i testet
 • HP Photosmart 5520
 • Canon Pixma MG6350
 • Canon Pixma MG5450
 • HP Photosmart 7520
 • Epson Expression Premium XP-605
 • Epson Expression Photo XP-750
 • Idag plåtar och visar vi i allt större utsträckning bilder på smartmobiler och surfplattor, eller kanske på en bärbar dator. Men det finns fortfarande tillfällen när man vill ha papperskopior på sina foton. Antingen för att sätta upp dem på kylskåpet, för att göra fina collage eller för att ge bort dem till vänner och släktingar.

  Vill man få ut alla sina bilder och sätta in dem i album så är det fortfarande enklare och billigare att skicka in dem till ett fotolabb. Men favoritbilderna kanske man vill ha en extra kopia av, behandla och prova olika effekter på eller få ut i andra storlekar. Här kommer fotoskrivarna till sin rätt. Att själv ha kontroll över utskriften och framför allt att kunna se resultatet omedelbart kan ofta vara mer värdefullt än priset per kopia.

  Fotoskrivarna har kommit långt sedan den tiden då de kopplades in till en utvald dator med sladd. Trådlöst nätverk är nu standard vilket gör det enkelt att skriva ut från vilken dator som helst samt att man kan gömma undan skrivaren. De senaste modellerna har dessutom stöd för utskrift från smartmobiler och surfplattor vilket gör att man slipper ta vägen via datorn. Det är bara att ladda ner tillverkarens gratis-app från Google Play eller iTunes App Store.

  Dessa testade modeller har även stöd för olika internettjänster. Exempelvis Google Cloud Print som låter dig skriva ut på skrivaren hemma från en dator på annan plats. Eller HP:s lösning kallad ePrint där man kan mejla över dokument till skrivaren. Lite som gamla tiders fax fast mer praktiskt.

   

  Fototjänster
  Vill man dela med sig av många fler bilder än man vill eller kan skriva ut så är fotolagringstjänsterna på nätet ett bra alternativ. Ladda upp alla semesterbilder och lägg antingen ut dem publikt eller kanske hellre dela dem med vännerna. Länka till dem på Facebook istället för att ladda upp där. Här är några alternativ.

  Flickr
  Flickr är Yahoos fototjänst som funnits sedan 2007. Det finns många möjligheter att ladda upp bilder förutom från webbläsaren, inklusive en datorklient, e-post och från smartmobil-appar. Bilderna lagras i full upplösning och man har 1 000 GB gratis lagringsutrymme. Vill man ha dubbelt så mycket kostar det 500 dollar per år.

  Instagram
  Ett populärt ställe att i första hand ladda upp bilder och dela på sociala medier snarare än att behålla sina originalfoton. Bilderna visas nämligen som fyrkantiga ”Polaroid-bilder” där man kan lägga på olika effekter. Bilderna laddas i första hand upp från bärbara Android- eller iOS-enheter men man kan titta på bilderna från webben.

  Photobucket
  Photobucket är tätt länkat till Twitter för att lagra bilder men används även ofta för länkade bilder på forum. Bilderna kan laddas upp från datorn eller från mobila Android- och iOS-enheter. Det går även att ladda upp video i upp till 500 MB storlek. Man får 2 GB lagringsutrymme gratis och det kan utökas upp till 500 GB för max 400 dollar om året.

  Picasa
  Picasa är både ett program för Windows och Mac för att organisera och redigera bilder samt en tillhörande lagringstjänst. Eftersom den ägs av Google är den tätt integrerad med den sociala tjänsten Google+. Canons nya skrivare har också stöd för Picasa. Bilder kan både ladda upp från datorn och smartmobilen eller via plugin till iPhoto. Man får gratis ladda upp max 1 GB högupplösta bilder, medan mindre bilder inte har någon gräns. Mer utrymme upp till 16 000 GB kan köpas till och delas med Google Drive och Gmail.

  Snapfish
  Har man en HP-skrivare kan det vara idé att lägga bilderna på deras fototjänst Snapfish, då man kan skriva ut foton direkt därifrån. Tjänsten är dock väldigt inriktad på att man ska köpa fysiska produkter som muggar och album. Man kan visserligen ladda upp hur många bilder som helst ”gratis” men för att fortsätta vara kund måste man köpa något varje år.

  Produkter i testet

  HP Photosmart 5520

  Uppkopplad men blek

  Många finesser för en billig skrivare men fotokvaliteten är inte tillräckligt bra.

  Pekskärm Uppkopplad Finesserna
  Dålig skärm Inget fotofack Fotoutskrifterna

  Canon Pixma MG6350

  Lättanvänd kvalitetsskrivare

  Utmärkt fotokvalitet, många finesser och enkel hantering tack vare den stora pekskärmen.

  Utmärka foton Mycket bra pekskärm Uppkopplad
  Tar plats

  Canon Pixma MG5450

  Mycket för pengarna

  En uppkopplad skrivare med storebrors fotokvalitet men något sämre hantering från panelen.

  Prisvärd Utmärkta foton Uppkopplad
  Tar plats Ingen pekskärm

  HP Photosmart 7520

  Kontorsvidundret

  En praktisk skrivare med massor av funktioner men inte tillräckligt bra som fotoskrivare.

  Massor av finesser Uppkopplad Bra skärm
  Fotokvaliteten Inställningsmöjligheterna från datorn

  Epson Expression Premium XP-605

  Liten men bra

  Så länge man skriver ut från datorn är det svårt att hitta något att klaga på till detta pris.

  Kompakt format Uppkopplad Prisvärd
  Liten, dålig skärm Litet pappersfack

  Epson Expression Photo XP-750

  Segersviten fortsätter

  Smidigt format, enkel hantering och framför allt bäst kvalitet på utskrifterna ger guldmedalj.

  Bäst fotokvalitet Lättplacerad Snabb
  Färre onlinetjänster
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

  Lämna en kommentar

  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
  blank
  blank
  Långtifrån en normal normalzoom Fujifilms nya 18–120 mm-objektiv har en fiffig funktion som gör att det passar lika bra till video som till stillbilder.
  blank
  Nu är USB-C-lagen antagen Konsumenterna kommer snart att kunna använda en enda laddningslösning för sina elektroniska enheter, meddelar EU-parlamentet.
  blank
  Klassens bästa kamera Fujifilm X-H2 har blivit en grym bildmaskin som överträffar många dyrare kameror.
  blank
  Photoshop Elements blir ännu coolare Adobe gör fotoredigering roligare utan att det kostar skjortan.
  blank
  Superkompakt 4K-videokamera från Sony Sony FX30 är en professionell videokamera i praktiskt format.
  blank
  DJI Osmo Mobile 6: - Filma som ett proffs DJI Osmo Mobile 6 låter dig efterlikna proffsen genom att stabilisera dina mobilvideo-inspelningar.
  Följ Ljud & Bild