Lenovo Yoga Book

För det lätta, kreativa bagaget

Lenovos mikrobärbara 2-i-1-dator kan hänga med överallt och får aldrig slut på ström. Och så har den tangentbord.

Plus
Ultrakompakt. Tunnare och lättare än allt annat som har tangentbord. Touch-tangentbordet är smart och pennan är genial. Extrem batteritid.
Minus
Tangentbordet kräver en hel del tillvänjning och det är lika ont om plats som processorkraft. Minimalt med ingångar!

Det gick ett sus genom publiken när Lenovo presenterade sin huvudnyhet på IFA-mässan i september förra året. En bärbar dator som bara vägde 600 gram och var 9,6 mm tjock! De specifikationerna skulle ha gjort den till världens tunnaste bärbara dator, om det inte vore för att den rent tekniskt var en surfplatta med inbyggt tangentbord. Men surfplatta eller inte, så länge den kör Windows 10 kan man köra alla välkända program på den.

Ända sedan den septemberdagen har vi väntat på att få in den lilla krabaten i testrummet för att ta reda på hur mycket dator Lenovo lyckats klämma in i det supersnygga skalet. Tills posten äntligen levererade ett tämligen lätt paket till redaktionen.

Lenovo Yoga Book passar väldigt bra in på beskrivningen ”notebook”. Den tar mindre plats i väskan än ett A4-block och med sitt matta lock påminner den en hel del om en Moleskin-anteckningsbok som har hamnat i klorna på en industridesigner.

Tangentbord utan tangenter

Lenovo håller på att visa att de är märket för innovativa människor. Att skapa ett rykte om sig att vara nydanande är inte så enkelt när märket i övrigt är känt som företagslaptopar enligt receptet ”fyrkantig, förnuftigt, mattsvart” – och lika spännande som tysk bensinstationschoklad. Men de försöker envist. Och om Apple är innovativa när de tar bort hörlursuttaget så måste Lenovo sägas vara ljusår före alla andra när de tar bort alla tangenterna från tangentbordet! Okej, det är kanske inte riktigt lika knäppt som det låter. Bärbara datorer har redan fått kortare och kortare slaglängd i tangenterna i takt med att tjockleken bantas ned. Och Lenovos obrutna, släta touch-yta klarar av annat än inmatning av tecken. Man kan också använda pekfältet som anteckningsblock. Ett riktigt sådant, märk väl. Pennan som ingår har riktigt bläck och kan skriva på vanligt papper – samtidigt som strecken digitaliseras. Det fick vi se på IFA, där professionella karikatyrtecknare använde Yoga Book som skissblock, till synes utan större svårighet.

Yoga Book-namnet kommer naturligtvis från att det handlar om en 2-i-1-dator som kan användas både som surfplatta och med tangentbord. Tangentbordet kan dock inte tas loss, utan går i stället att vika in på baksidan. De ledade metallgångjärnen längs hela skärmens sida känns ovanligt stabila och håller fast skärmen i alla lutningar. Antalet in- och utgångar är absolut minimalt: en mikroUSB-port för laddning och filöverföring, en mikro-HDMI-port för extern skärm och ett hörlursuttag. Samt en hållare för SIM-kortet i versionen med inbyggd mobil uppkoppling. En på/av-knapp och volymknapp avslöjar att vi har med en surfplatta att göra.

Bambi på hal is

Varje år testar vi massor av datorer och även en hel del surfplattor. I de flesta fall handlar övergången från en dator till en annan om att installera en rad grundprogram, logga in på användarkontot – och sedan fortsätta där man slutade.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Att börja använda Yoga Book i bruk är lite mer komplicerat. Även om operativsystemet är Windows 10 och maskinen accepterar standardprogram för PC-plattformen så är användarupplevelsen helt annorlunda. Detta gäller även för tangentbordet, där total brist på haptisk återkoppling (alltså känslan av tangenterna) innebär att man till en början sitter och stirrar på skärmen. Undrar just om jag prickade rätt? Lenovo hävdar att de ägnat två år åt att försöka optimera den artificiella intelligensen i tangentbordet som ska korrigera för stavfel på den släta ytan. Det känns underligt och man har en viss ”Bambi på hal is”-känsla när man låter fingrarna dansa över den glatta ytan. Desto större är förvåningen över att det faktiskt kommer fram läsbar text. Tangenterna saknar inte feedback helt och hållet, eftersom varje tryckning följs av en vibration.

Prestanda

Att detta är en surfplatta snarare än en traditionell PC avslöjas i våra hastighetstest. Processorn är en fyrkärnig Intel Atom X5-Z8550 på 1,4 GHz. Och även om den är dubbelt så kraftfull som Asus Vivo Stick som vi testade nyligen så sätter hastigheten stora begränsningar för vad som är möjligt att göra med Yogaboken.

Översatt i rena siffror får datorn ett Geekbench-resultat på 966 (singlecore) respektive 3265 (multicore) poäng. Det får även den mest knäsvaga kontorsdator att verka snabb. En Cinebench-poäng på 136 demonstrerar också att det är inte är inom 3D-animering som Yoga Book har störst karriärmöjligheter. Kraftfulla maskiner har ofta fem gånger så höga prestanda.

Saken är den att Lenovo har valt att offra beräkningskraft till fördel för bärbarhet och batteritid. Och att de har lyckats visar Peacekeeper-batteritestet. Över åtta och en halv timme med tänd skärm och full fart i webbläsaren höll batteriet innan det tog slut. Det är inte bara tjusigt, det är helt fenomenalt! Man kan använda datorn flitigt en hel dag utan att riskera att strömmen tar slut.

Slutsats

Lenovo Yoga Book är definitivt annorlunda, vilket bara det är uppfriskande. Den är inte bara så tunn och lätt att man kan börja fundera på om man fick med sig den – och i så fall vilken ficka den ligger i –, Touch-tangentbordet är också nyskapande och det tryckkänsliga ytan är det mest intuitiva ritgränssnitt jag har sett på någon dator.

Men även solen har sina fläckar. Hur mycket tid Lenovo än har lagt på att förse tangentbordet med artificiell intelligens för att rätta till feltryckningar så är det fortfarande betydligt svårare att använda än ett normalt tangentbord. Så om du är van vid blindskrift och letar efter en dator att författa din nästa tegelstensroman på så bör du hellre välja en större laptop med normalt tangentbord. Surfplattegränssnittet vållade också en del huvudbry. Och den långa batteritiden betalar man för med snigelfart i Atom quadcore-processorn, som är allt annat än snabb. Men om storleken betyder allt – eller om du ritar mycket på frihand – är Yoga Booken däremot genial.

<
>
Foto: Lenovo
Det gick ett sus genom publiken när Lenovo presenterade sin huvudnyhet på IFA-mässan i september förra året. En bärbar dator som bara vägde 600 gram och var 9,6 mm tjock! De specifikationerna skulle ha gjort den till världens tunnaste bärbara dator, om det inte vore för att den rent tekniskt var en surfplatta med inbyggt tangentbord. Men surfplatta eller inte, så länge den kör Windows 10 kan man köra alla välkända program på den. Ända sedan den septemberdagen har vi väntat på att få in den lilla krabaten i testrummet för att ta reda på hur mycket dator Lenovo lyckats klämma in i det supersnygga skalet. Tills posten äntligen levererade ett tämligen lätt paket till redaktionen. Lenovo Yoga Book passar väldigt bra in på beskrivningen ”notebook”. Den tar mindre plats i väskan än ett A4-block och med sitt matta lock påminner den en hel del om en Moleskin-anteckningsbok som har hamnat i klorna på en industridesigner.

Tangentbord utan tangenter

Lenovo håller på att visa att de är märket för innovativa människor. Att skapa ett rykte om sig att vara nydanande är inte så enkelt när märket i övrigt är känt som företagslaptopar enligt receptet ”fyrkantig, förnuftigt, mattsvart” – och lika spännande som tysk bensinstationschoklad. Men de försöker envist. Och om Apple är innovativa när de tar bort hörlursuttaget så måste Lenovo sägas vara ljusår före alla andra när de tar bort alla tangenterna från tangentbordet! Okej, det är kanske inte riktigt lika knäppt som det låter. Bärbara datorer har redan fått kortare och kortare slaglängd i tangenterna i takt med att tjockleken bantas ned. Och Lenovos obrutna, släta touch-yta klarar av annat än inmatning av tecken. Man kan också använda pekfältet som anteckningsblock. Ett riktigt sådant, märk väl. Pennan som ingår har riktigt bläck och kan skriva på vanligt papper – samtidigt som strecken digitaliseras. Det fick vi se på IFA, där professionella karikatyrtecknare använde Yoga Book som skissblock, till synes utan större svårighet. Yoga Book-namnet kommer naturligtvis från att det handlar om en 2-i-1-dator som kan användas både som surfplatta och med tangentbord. Tangentbordet kan dock inte tas loss, utan går i stället att vika in på baksidan. De ledade metallgångjärnen längs hela skärmens sida känns ovanligt stabila och håller fast skärmen i alla lutningar. Antalet in- och utgångar är absolut minimalt: en mikroUSB-port för laddning och filöverföring, en mikro-HDMI-port för extern skärm och ett hörlursuttag. Samt en hållare för SIM-kortet i versionen med inbyggd mobil uppkoppling. En på/av-knapp och volymknapp avslöjar att vi har med en surfplatta att göra.

Bambi på hal is

Varje år testar vi massor av datorer och även en hel del surfplattor. I de flesta fall handlar övergången från en dator till en annan om att installera en rad grundprogram, logga in på användarkontot – och sedan fortsätta där man slutade. Att börja använda Yoga Book i bruk är lite mer komplicerat. Även om operativsystemet är Windows 10 och maskinen accepterar standardprogram för PC-plattformen så är användarupplevelsen helt annorlunda. Detta gäller även för tangentbordet, där total brist på haptisk återkoppling (alltså känslan av tangenterna) innebär att man till en början sitter och stirrar på skärmen. Undrar just om jag prickade rätt? Lenovo hävdar att de ägnat två år åt att försöka optimera den artificiella intelligensen i tangentbordet som ska korrigera för stavfel på den släta ytan. Det känns underligt och man har en viss ”Bambi på hal is”-känsla när man låter fingrarna dansa över den glatta ytan. Desto större är förvåningen över att det faktiskt kommer fram läsbar text. Tangenterna saknar inte feedback helt och hållet, eftersom varje tryckning följs av en vibration.

Prestanda

Att detta är en surfplatta snarare än en traditionell PC avslöjas i våra hastighetstest. Processorn är en fyrkärnig Intel Atom X5-Z8550 på 1,4 GHz. Och även om den är dubbelt så kraftfull som Asus Vivo Stick som vi testade nyligen så sätter hastigheten stora begränsningar för vad som är möjligt att göra med Yogaboken. Översatt i rena siffror får datorn ett Geekbench-resultat på 966 (singlecore) respektive 3265 (multicore) poäng. Det får även den mest knäsvaga kontorsdator att verka snabb. En Cinebench-poäng på 136 demonstrerar också att det är inte är inom 3D-animering som Yoga Book har störst karriärmöjligheter. Kraftfulla maskiner har ofta fem gånger så höga prestanda. Saken är den att Lenovo har valt att offra beräkningskraft till fördel för bärbarhet och batteritid. Och att de har lyckats visar Peacekeeper-batteritestet. Över åtta och en halv timme med tänd skärm och full fart i webbläsaren höll batteriet innan det tog slut. Det är inte bara tjusigt, det är helt fenomenalt! Man kan använda datorn flitigt en hel dag utan att riskera att strömmen tar slut.

Slutsats

Lenovo Yoga Book är definitivt annorlunda, vilket bara det är uppfriskande. Den är inte bara så tunn och lätt att man kan börja fundera på om man fick med sig den – och i så fall vilken ficka den ligger i –, Touch-tangentbordet är också nyskapande och det tryckkänsliga ytan är det mest intuitiva ritgränssnitt jag har sett på någon dator. Men även solen har sina fläckar. Hur mycket tid Lenovo än har lagt på att förse tangentbordet med artificiell intelligens för att rätta till feltryckningar så är det fortfarande betydligt svårare att använda än ett normalt tangentbord. Så om du är van vid blindskrift och letar efter en dator att författa din nästa tegelstensroman på så bör du hellre välja en större laptop med normalt tangentbord. Surfplattegränssnittet vållade också en del huvudbry. Och den långa batteritiden betalar man för med snigelfart i Atom quadcore-processorn, som är allt annat än snabb. Men om storleken betyder allt – eller om du ritar mycket på frihand – är Yoga Booken däremot genial. [gallery ids="66291,66292,66293"]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Lenovo Yoga Book
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Lenovo Yoga Book YB1-X91F
Processor: Intel Atom X5-Z8550 1,4 GHz (Quad-core)
Minne: 4 GB
Grafik: Intel HD Graphics 400
Skärm: 1920 x 1200, multitouch
Operativsystem: Windows 10
Lagringsplats: 64 GB
Kamera: 8 Mp/2 Mp
Mått/vikt: 257,0 x 9,6 x 170,9 mm/690 g
Wifi 802.11b/g/n/ac, Bluetooth, micro-USB, micro-HDMI, ljud ut
Batteritid: 15 timmar

Pris: 6000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.