TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Fem hemmabioreceivrar

Monsterkraft i hemmabion

Ska du överträffa biokänslan i vardagsrummet och gräva fram guldet ur musiksamlingen behövs det kraft och finess. Det får du med de här fem receivrarna – som dessutom strömmar musik via nätverket.

forfatter
Publicerad 2013-01-01 - 00:00
Produkter i testet
 • Denon AVR-3313
 • Marantz SR6007
 • Yamaha RX-A1020
 • Sammanfattning
 • Onkyo TX-NR818
 • Pioneer SC-LX56
 • De bästa TV-apparaterna och projektorerna av senaste generation har en otrolig bildkvalitet! Och med en bra bild har du kommit halva vägen. Allt måste givetvis följas upp med ett briljant ljud. Ska du lyckas flytta in biosalongen i vardagsrummet behövs förstärkarkraft för att få kontroll på högtalarna och en bra ljudbehandling av signalerna. Sådant kostar en hel del om det ska vara bra.

  I det här testet tittar (och lyssnar) vi närmare på hemmabioreceivrar för mellan 10 000 och 15 000 kronor. Billigare receivrar än så, de som kanske kostar hälften så mycket, kan ge en bra filmkänsla på halvhög volym och göra ett hyfsat jobb med musik, men de kommer aldrig tillräckligt nära musikens kärna för alla som gillar att bara sitta och njuta av musik under längre stunder. Dyrare receivrar har mer av allt: ännu bättre signalbehandling och ännu mer muskler. Men små förbättringar kostar en hel del. Redan i klassen drygt tiotusen kronor ger de bästa receivrarna så bra totalupplevelser när man tittar på film och lyssnar på musik att det kan vara smart att hellre byta upp sig i högtalarväg än att köpa en ännu dyrare modell.

  Autokalibrering och rumskorrektion
  För att få ut maximalt av ljudet hemma är alla receivrar i den här prisklassen utrustade med mätmikrofon. Den ställs i soffan och sedan aktiveras receiverns automatiska inställningsfunktion. Den kan heta olika saker hos olika märken men gör alltid samma sak: mäter och kalibrerar högtalarna efter dess avstånd och ljudnivå, samt ställer in delningsfrekvensen mellan högtalarna och subbasen. Dessutom kontrolleras högtalarsystemets tonala balans och nödvändiga justeringar görs sedan för att ljudet ska vara så korrekt som möjligt i rummet. Hur exakt allt detta görs varierar mellan olika receivrar. Några kontrollerar dessutom fasresponsen från högtalarna och korrigerar för stående vågor i basregistret för att försöka förhindra att basen låt mjukt och konstigt.

  Höjdkanaler
  Testets receivrar är sjukanaliga (Pioneers är niokanalig). Det betyder att upp till sju högtalare kan drivas samtidigt, utöver en särskild subbaskanal (LFE-kanal, Low Frequency Effect). Det innebär att man kan koppla in ett vanligt 5.1-system med extra förstärkarkraft till fronthögtalarna (bi-amping) eller koppla in ett extra par bakhögtalare för att få en mer omslutande ljudbild bakifrån. Eller, vilket undertecknad föredrar, montera ett par små högtalare högt upp på väggen ovanför fronthögtalarna för att dra upp ljudbilden på höjden också. Alla receivrar i detta test klarar höjdkanaler, och Yamaha och Pioneer har dessutom givit sina en möjlighet att lyfta upp dialogen från under TV:n till rätt höjd, plus att återge den delen av ljudbilden som beräknas komma ovanifrån.

  3D och 4K
  Alla moderna hemmabioförstärkare är kompatibla med 3D-Blu-ray och kan överföra 3D-signalerna vidare helskinnade till TV-skärmen eller projektorn. De kan också hantera morgondagens HD-videoformat, 4K, som har fyra gånger så många pixlar som dagens 1080p-upplösning (full-HD).

  Pioneer SC-LX56 kan ta emot och skicka vidare en 4K-signal till bildvisaren, medan alla andra testdeltagare dessutom kan skala upp lågupplösta signaler till 4K. Allt förutsätter dock att du har en TV-skärm eller projektor med 4K-upplösning, och sådana finns bara ett fåtal av (som är väldigt dyra). Att sådana projektorer och skärmar skulle göra uppskalningen sämre än receivrar i 10 000-kronorsklassen är högst tveksamt, så frågan är om den här funktionen egentligen är något att ha.

  Streaming
  Nätverksströmning håller på att ta fart i samma takt som CD-formatet tappar mark. Med de här receivrarna kan du streama musik direkt från en dator så länge de båda är anslutna till samma nätverk. Lite beroende på filformat och bithastighet går det att få mycket hög ljudkvalitet från den digitala musiksamlingen. Är du van vid att spela musik direkt från datorn så är receivrarna däremot lite bökigare – till exempel går det inte att göra spellistor. För att råda bot på den enkla streaming-funktionen har därför allt fler tillverkare givit sina receivrar AirPlay, som trådlöst kopplar ihop bärbara Apple-prylar (eller Mac/PC) till receivern. Vissa av dem har Spotify och andra tjänster integrerade i menysystemet, så att du kan söka efter och spela spellistor direkt utan att ha någon dator i närheten. Även denna funktion är lite begränsad i förhållande till vad du är van vid på datorn, men den kan ändå vara riktigt praktisk.

  Samtliga testdeltagare har dessutom internetradio.

  Alla watt är inte likadana
  Vi anger effekten som tillverkarna specificerar i 8 ohm. Därmed inte sagt att det är helt sanna siffror. Vissa specar effekten från en enda kanal åt gången och multiplicerar den med sju. Andra anger effekten med två kanaler drivna samtidigt. Ingen av dem nämner effekten med alla kanaler drivna samtidigt, så den verkliga effekten är lägre än vad de flesta anger. Pioneers SC-LX56 sägs till exempel lämna 130 watt per kanal i 8 ohm, men den totala effektförbrukningen är 720 watt, fördelat på nio kanaler. Det ger 80 watt per kanal, lite mer än så om sju högtalare kopplas in i stället för nio.

  Testkriterier
  Vi letar efter receivern som förmedlar den bästa totalupplevelsen. Det betyder att ljudkvaliteten självfallet är högst väsentligt, i både stereo och surround. Men det har också blivit allt viktigare med funktionalitet. Nätverksstreaming har vi pratat om, och det visar sig att receivrar med AirPlay gör saker och ting mycket enklare för oss än de utan. Hur användarvänlig receivern är spelar också roll, och då ställer vi oss frågan om den går att styra från en smartmobil eller surfplatta – vilket alla testdeltagare gör, på mer eller mindre lyckade sätt.
  Så testade vi
  För att kunna testa ljudkvaliteten är det viktigt att man har bra högtalare som kan avslöja alla detaljer. Av den anledningen har vi testat med golvhögtalarna Focal Chorus 826V (20 000 kr) i stereo. I surround har vi testat 7.1-ljud (med höjdkanaler) med vårt referens-THX-system från Procella som består av sju stycken P6-högtalare och en P15-subbas – ett system för 150 000 kronor som verkligen avslöjar varje liten skillnad.
  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

  Vi testar för dig!

  Produkter i testet

  Denon AVR-3313

  Varma toner

  Detta är hemmabioreceivern för alla som vill koncentrera sig på att lyssna i stället för att göra inställningar och ratta sig fram. Denon AVR-3313 är enkel att sköta och med AirPlay och Spotify är den en naturlig motor i hemmabion. Ljudet är också underhållande.

  Upplöst ljudbild Lätt att använda Skivspelaringång
  Saknar lite tryck Dålig fjärrkontroll-app

  Marantz SR6007

  Snyggt och prydligt

  Marantz senaste tillskott är en enkel receiver som bara har de mest grundläggande inställningsmöjligheterna. Både AirPlay och Spotify ger dessutom fina möjligheter att strömma musik. Ljudkvaliteten är väldigt fin och upplöst, men aldrig farlig.

  Upplöst ljudbild Lätt att använda Skivspelaringång
  Saknar lite tryck Dålig fjärrkontroll-app

  Yamaha RX-A1020

  Kungen av hemmabio

  Yamaha RX-A1020 är en avancerad receiver med smarta funktioner som lyfter ljudet till nya höjder. Och när den dessutom låtar supertufft med både musik och film är det ingen tvekan. Vill du ha den bästa hemmabioupplevelsen från en receiver för runt tiotusen kronor så är det den här du ska köpa.

  Häftigt ljud Lysande höjdkanaler Överlägsen fjärr-app Skivspelaringång
  Inte de mest finmaskiga övertonerna

  Sammanfattning

  Funktionalitet möter ljudkvalitet

  Klart att man kan få en välljudande förstärkare som är fullspäckad med funktioner för runt tiotusen kronor!

  Onkyo TX-NR818

  Häftig och het

  Onkyos receiver är minsann ingen liten pjäs! Med kontroll i basen och dynamik till tusen tar den hemmabiojobbet på största allvar! Och videoprocessningen är det inte många som kan mäta sig med.

  Stort och kraftfullt ljud Välutrustad Skivspelaringång
  Diskanten hade kunnat vara ännu mer finkornig

  Pioneer SC-LX56

  Lyfter slöjan

  Pioneer har en niokanalig receiver som slår hårt direkt från första scenen, och släpper oss nära inpå musiken med ett neutralt och oförvrängt ljud. Lite trafobrum och en svag fläkt på baksidan kan störa friden i tysta omgivningar.

  Kraft och detaljer Utrustning och användarvänlighet
  Lite trafobrum Ingen skivspelaringång
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend