TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

5 Blu-ray-spelare med 3D

De sista mohikanerna

Blu-ray kan vara det sista snurrande skivmediet du köper, så varför inte kosta på dig en av de bästa?

forfatter
Publicerad 2012-01-26 - 07:12
Produkter i testet
 • Pioneer BDP-440
 • Oppo BDP-95
 • Philips BDP9600
 • Cambridge Audio Azur 751BD
 • DENON DBP-2012UD
 • Även om streaming från nätet väntar runt hörnet så har Blu-ray-mediet aldrig varit starkare än nu. Från att ha varit en kostsam efterträdare till DVD finns Blu-ray numera hemma hos väldigt många och både filmer och spelare säljs till riktigt överkomliga priser. Dessutom har redan de billigaste spelarna förvånansvärt höga prestanda: du får både en knivskarp bild och ett gnistrande bra ljud.

  BD-spelarens jobb är i grund och botten bara att överföra skivans innehåll, och till och med de billigaste modellerna klarar av det utan problem. Ett bra exempel är vinnaren i vårt förra test, Panasonics DMP-BDT310, som har en utmärkt bildkvalitet för 2 000 kronor. Frågan är då vad man ska med en dyr spelare för flera tusen till, när det finns många billigare som är nästan lika bra?

  Tja, för somliga av oss räcker det inte med ”nästan lika bra”, vi vill ha det bästa. Och när utgångspunkten är så bra som den är i Blu-ray-sammanhang så kostar det pengar att klämma ut den sista droppen kvalitet. Ett av problemen med spelare för en dryg tusenlapp är just att de är billigt tillverkade. Varje år blir vi förvånande över hur tillverkarna har lyckats pressa priserna ännu mer, men vi förstår hur det gått till när vi håller spelarna i handen. De blir allt mindre och lättare, och kvalitetskänslan är inte direkt översvallande. Allt från kretskort till kabinett är av billigaste sort och den spinkiga konstruktionen väsnas när skivan snurrar. Eftersom Blu-ray är en digital standard kommer ändå bild- och ljudkvaliteten undan helskinnad, men det finns en del att hämta genom att ha högre kvalitet på komponenterna. Dyrare spelare har mer rejäla kabinett för att motstå vibrationer och de har ofta mer sofistikerade ljud- och bildkretsar för att kunna klämma ut ännu högre prestanda ur DVD- och Blu-ray-filmerna.

  Dyrare spelare har nästan alltid en mer påkostad analogdel, vilket är viktigt för vissa, men inte alla. Har du redan en sprillans ny hemmabioförstärkare med 3D-stöd och de senaste ljudformaten klarar du dig fint med en enda HDMI-utgång på spelaren. Om du däremot har en bra stereo eller en hemmabioförstärkare som inte klarar 3D-signaler, och/eller en äldre TV som du är nöjd med, kan det vara väl värt att spendera ett par extra kronor på spelaren. Då får du de sista förbättringarna inom såväl bildbehandling som ljudkvalitet, vilket kan ge din anläggning ett märkbart lyft.

  Testet
  Påkostade Blu-ray-spelare är en utdöende art, men vi har ändå lyckats skramla ihop ett knippe som är tänkta att kunna tillfredsställa mer kräsna film- och musikälskare.

  I detta test har vi tittat på användarvänlighet samt bild- och ljudkvalitet. Priserna varierar stort, från knappt      3 000 till närmare 13 000 kronor.

  Produkter i testet

  Pioneer BDP-440

  Budgetalternativet

  För dig som ändå har en ny och bra hemmabioförstärkare är Pioneer BDP-440 ett bra alternativ.

  Bra bild och ljud. Snabb start. Väldigt snabb läsning.
  Bara 1 HDMI.

  Oppo BDP-95

  Den nya referensen!

  Oppo har skaffat ett rykte om sig att leverera High End-prestanda utan High End-priser.

  Superb bild och ljud. Snabb läsning.
  Ingenting!

  Philips BDP9600

  Gammal referens

  Toppmodellen från Philips är äldst i detta test. BDP9600 är så bra att Philips lät den stanna ett år till.

  Mycket hög bildkvalitet. Snabb läsning.
  Lite krångligt menysystem och fjärrkontroll.

  Cambridge Audio Azur 751BD

  Tusenkonstnären

  Cambridge dyker upp från ingenstans med en Blu-ray-spelare som kan vara med och leka med de bästa!

  Oerhört hög bildkvalitet. Bra inställningar. Mycket snabb.
  Billig fjärrkontroll.

  DENON DBP-2012UD

  Solid kvalitet

  Denon har en fin stamtavla med flera väldigt fina Blu-ray-spelare. DBP-2012 rättar in sig i ledet.

  Mycket hög bildkvalitet. Bra inställningar.
  Aningen trög. Bara 1 HDMI.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend