I en värld där nätverkshastighet blir allt viktigare ger WiFi 7 större bandbredd och bätre stabilitet. Vilket Netgear Orbi 770 är ett exempel på. Jag har testat ett system med tre enheter, alltså en router och två satelliter, som heter Orbi RBE773.
WiFi 7 utlovar upp till 2,4 gånger högre hastigheter och en maximal hastighet på 5 Gbit/s trådlöst, tack vare fördubblad kanalbredd till 320 MHz och ökat djup i dataströmmen (från 10 till 12 bitar). Äldre enheter ska också kunna utnyttja den förbättrade nätverkskapaciteten, även om de inte stöder WiFi 7 eller 6 GHz bandbredd.
Ett Orbi 770-paket med en router och två satelliter kan täcka upp till 540 kvadratmeter och 100 anslutna enheter. Alla Ethernet-anslutningar har ökat till 2,5 Gbit/s, för att undvika flaskhalsar.
Design och användning
Designmässigt är Orbi 770 högre och smalare än sina föregångare, men jag måste erkänna att jag gillade de äldre produkterna bättre, med sina bredare men mer ovala former. De nya vita, cylindriska enheterna ser också bra ut, men man ska tänka på att de är högre än de flesta konkurrenter när det gäller placering. Det är inte säkert att de går in i bokhyllan du tänkt dig. Och nej, du kan inte lägga dem ner på sidan utan att offra hela poängen med det här nätverket: hastighet.
Installationen av Orbi 770 är användarvänlig och görs steg för steg i appen. Det innebar dock vissa utmaningar, eftersom komplikationer uppstod när installationen avbröts halvvägs och måste startas om. Jag hade redan döpt om nätverket men appen letade fortfarande efter namnet det hade från fabrik. Något jag var tvungen att rota runt lite för att hitta. De flesta kommer nog inte att råka ut för det här problemet.
När systemet väl är på plats är appen överskådlig och lättanvänd. Den ger enkel tillgång till grundläggande funktioner, men saknar en del avancerade inställningar man förväntar sig i den här prisklassen.
Bland väsentliga begränsningar finns bristen på möjlighet att separera 6 GHz-bandet som ett separat nätverk, frånvaron av manuell kontroll över 320 MHz-bandbredden och avsaknaden av möjlighet att justera överföringsstyrkan på olika frekvensband. Systemet saknar också detaljerad kontroll över kanalval och nätverksoptimering.
De här begränsningarna kan vara frustrerande för erfarna användare som vill finjustera sitt nätverk. Orbi 770 prioriterar enkelhet framför flexibilitet, vilket kan vara kontroversiellt i highend-segmentet. En lösning för den som vill ha mer kontroll över sitt nätverk kan vara att lägga in dessa funktioner i undermenyn ”Avancerat”.
Prestanda i praktiken
Efter omfattande tester framstår Orbi 770 som blixtsnabbt och stabilt. Med SpeedTest från Ookla, som mäter reell internethastighet, får jag konsekvent över 900 Mbit/s runtom i huset på både iPhone och Pixel-telefoner, ofta nära 940 Mbit/s. Även min MacBook Pro M3 Max, som inte stöder WiFi 7, kommer upp i liknande hastigheter.
Det är värt att nämna att jag också försökte mäta själva WiFi-hastigheten med appar som WiFi Speed Test för Android och Wi-Fi Sweetspots för iOS. Dessa gav dock mycket varierande resultat från gång till gång, vilket gjorde det svårt att dra slutsatser. SpeedTest-appen visade sig ge mycket mer konsekventa avläsningar och det är dessa siffror jag har baserat min bedömning på.
Jämfört med förra generationens highend-nätverk som Asus ZenWiFi ET12 (WiFi 6E) och Netgear Orbi 970 visar sig Orbi 770 vara ännu snabbare och mer stabilt över korta avstånd. Medan jag har upplevt att WiFi 6E kan ha en del svängningar så verkar WiFi 7 hålla en jämnare topphastighet.
Men det finns ett par reservationer.
Hastigheterna minskar snabbare med avståndet än hos konkurrenten. När signalen går över till 5 GHz-bandet tar faktiskt Asus-systemet igen försprånget. Detta illustrerar en viktig begränsning vid 6 GHz: kortare räckvidd. Även lätta hinder som en dörr kan tvinga över anslutningen till 5 GHz. I mitt trähus med tre våningar upplevde jag fortfarande konsekventa hastigheter på över 900 Mbit/s under daglig användning med routrar och två satelliter. Det är imponerande siffror som garanterar att även de mest krävande streamingtjänsterna och onlinespelen får mer än tillräckligt med bandbredd.
En av de mest imponerande egenskaperna hos Orbi 770 är stabiliteten. Under flera veckors testande upplevde jag knappt ett enda avbrott i anslutningen. Detta är särskilt viktigt för de som jobbar hemifrån och gamers som är beroende av en pålitlig uppkoppling. Systemet hanterar även övergångar mellan olika noder sömlöst. När du rör dig runt i huset märker du knappt att din enhet byter anslutningspunkter. Detta är mesh-teknik när den är som bäst.
I vardagen är Orbi 770 imponerande. Att streama 4K-innehåll från flera enheter samtidigt är inga problem. Att ladda ner stora filer går blixtsnabbt, och du behöver inte tänka på någon fördröjning eller hackning när du spelar online. Systemet klarar också ett stort antal uppkopplade enheter utan problem. Själv har jag fler än 30 enheter anslutna samtidigt, inklusive smarta hem-enheter, datorer, telefoner och spelkonsoler – och tre TV-apparater som visar Ultra HD-innehåll samtidigt. Orbi 770 tappar aldrig andan.
Jämfört med flaggskeppet Orbi 970, som vi har testat tidigare, ger Orbi 770 imponerande mycket för pengarna. För de flesta hushåll kommer prestanda att vara mer än tillräckliga och möjligheten att lägga till fler satelliter ger flexibilitet. Ändå är det viktigt att notera att i större hem med komplex arkitektur, särskilt där det inte är möjligt att ha trådbunden backhaul, kommer Orbi 970 och dess dubbla antal antenner och dataströmmar att ha en fördel.
Det är också värt att nämna att även om Orbi 770 representerar ett steg ned i pris från toppmodellen så är den fortfarande definitivt en premiumprodukt. För många hushåll kan billigare alternativ som Google Nest WiFi Pro och TP-Link Deco BE65 ge ett stabilt och snabbt nätverk till ett betydligt lägre pris. Det senare har till och med WiFi 7, om än med färre antenner och förmodligen lägre prestanda på längre avstånd.
Orbi 770 sticker ut med sina 6 antenner per enhet, vilket ger en bra balans mellan prestanda och pris. Som jämförelse har Orbi 970 hela 12 antenner per enhet, medan billigare alternativ som Deco BE65 och Google-nätverket har 4. Detta placerar Orbi 770 som ett stabilt mellanval för dem som vill ha topprestanda, men inte nödvändigtvis måste ha det absolut bästa som finns på marknaden.
Framtidssäkerhet och uppgraderingar
En investering i Orbi 770 är en investering i framtiden. Med det menar jag att WiFi 7 befinner sig i ett så tidigt skede att du kanske inte ännu har en enda enhet som stöder det. Google Pixel 9-serien och iPhone 16-serien är exempel på mobiltelefoner som gör det, men Apple stöder inte 320 MHz-bandet och maxar ut vid 160 MHz. Detta är egentligen bara viktigt om du har en internetuppkoppling som är snabbare än 1 gigabit.
Med den här tekniken är du under alla omständigheter väl rustad för de närmaste åren. Netgear har också en bra historia av firmware-uppdateringar och support för sina premiumprodukter. Det är rimligt att anta att Orbi 770 kommer att få regelbundna uppdateringar som kan förbättra prestanda och säkerhet över tid.
Slutsats
Netgear Orbi 770 levererar imponerande prestanda och stabilitet, med WiFi 7 som en märkbar uppgradering från WiFi 6E. Systemet passar bäst för den som kräver extrema prestanda av sitt hemnätverk, men inte vill investera i den ännu dyrare toppmodellen Orbi 970. Avsaknaden av avancerade inställningar kan göra vissa entusiaster besvikna, plus att det höga priset fortfarande gör den till en nischprodukt. För de flesta hushåll räcker det fortfarande med ett bra WiFi 6-system. Ändå representerar Orbi 770 det senaste inom hemnätverk för den som vill ha det näst bästa och är villig att betala för det. Nu är äntligen trådlös uppkoppling med gigabithastighet i många rum verklighet!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser