Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 09Delta

TEST: MSI Modern 15 A11M-007NE

Förnäm PC till ödmjukt pris

Även om priset är lågt så är MSI Modern 15 A11 en presentabel och snygg dator som klarar studier och hemmakontor bra.

Skrivet av / 2021-08-31 - 05:00
MSI Modern 15 A11M-007NE
John Hvidlykke

Nyligen testade vi business-ultrabooken MSI Summit E14, som bjöd på riktigt mycket muskler till ett pris som inte var alldeles för högt. Men om du fortfarande tycker att den prislappen inte är inom räckhåll så har MSi även en serie som heter Modern, för de som inte behöver en supercool maskin att visa upp på konferensbordet. Tidigare i år testade vi allt-i-ett-modellen Modern AM271P i samma serie.

MSI Modern 15 är en 15-tums laptop som har ett ganska så förtroendeingivande utförande för att vara en så billig dator. Skalet är av silverfärgad eller titangrå, sandblästrad aluminium, och alltihop ser seriöst och affärsmässigt ut.

MSI Modern 15 A11 ser sober och seriös ut. (Foto: MSI)

Skärmen är i 16:9-format, vilket också fungerar bäst på en så stor dator, eftersom en 16:10-skärm skulle göra maskinen onödigt djup. Tyvärr är upplösningen bara Full-HD (1920 x 1080 pixlar), vilket är i minsta laget på en så stor skärm. Men det är en nödvändig kompromiss i en så billig dator. Med tanke på priset är skärmen fullt acceptabel, även om den inte på något sätt kan mäta sig med MSi Summit när det gäller klarhet, färgrikedom eller ljusstyrka.

Gott om plats

Tangentbordet är stort och behagligt och alla tangenter är i full storlek. MSI har inte fallit för frestelsen att klämma in ett numeriskt tangentbord vid sidan av, däremot finns det en enda rad specialtangenter. Tangenterna är av rimlig kvalitet med tanke på priset, däremot är rörelsen lite mjuk och vinglig. Men det är bara något man märker om man ska skriva många sidor varje dag – och dessutom har en dyrare modell att jämföra direkt med. Det finns vit bakgrundsbelysning och det är fullt tillräckligt. Detta är visserligen en MSI – men ingen speldator.

Det är gott om plats på tangentbordet. (Foto: MSI)

Där MSI Summit 14 fick nöja sig med att ha skärmutgången integrerad i USB-C-porten har Modern 15 en riktig HDMI-utgång. Den har fortfarande DisplayPort inbyggt i USB-C-porten, men det beror nog mest på att det är en inbyggd egenskap hos Intels 11:e generations i5-processor. De flesta användare nöjer sig antagligen med laptop-skärmen eller använder HDMI-utgången till en extern bildskärm när de jobbar på hemmakontoret.

Benchmarks

MSI Modern 15 A11 är en ekonomimodell, och det är förnuft snarare än lyx som präglar hårdvaran. Processorn är en 2,4 GHz Intel Core i5 med fyra kärnor och åtta trådar. Trots att det vilar en ”billig” image över i5 så är processorn i Modern 15 i praktiken lika snabb som tidigare generationer av Intel Core i7.

Datorn är utrustad med 8 GB RAM och 512 GB SSD-lagring. Det är inte heller överdådigt, men okej för en dator som sannolikt mest kommer att användas för lätt kontorsarbete. Grafikkortet är Intel Iris Xe, som är Intels nya integrerade grafikprocessor.

GeekBench 5-testet slutar på 1 277 poäng singlecore 4214 multicore. Det är inte dåligt alls. Och PCMark 10-kontorsprogramtestet slutar på 4123. Vi har med en dator att göra som kan lösa alla vanliga kontorsuppgifter och användas på onlinemöten utan problem.

MSI Modern 15 A11
MSI är kända för sina speldatorer, men siktar nu in sig på kontorsmarknaden också. (Foto: MSI)

Tråkig grafik

Som nämnts är Intel Iris Xe Graphics integrerat i CPU:n och använder datorns vanliga RAM i stället för att ha ett eget grafikminne. Detta är aldrig en snabb grafiklösning, men Iris Xe har i tidigare tester visat sig kunna leverera acceptabel hastighet.

3DMark-grafiktesterna från UL är dock långt ifrån lika imponerande. En TimeSpy-poäng på 1002 och 2242 i Fire Strike visar att MSI Modern A11 är gjord för Windows-kontorsprogram, inte för 3D-grafik eller videoredigering.

Precis som MSI Summit E14 överraskar Modern 15 A11 med relativt kort batteritid. Batteritestet från PCMark 8 slutade på 2:52 timmar. Men det räcker för en dag på jobbet eller studier utan laddare. Och det är extra viktigt eftersom man inte kan låna en laddare av någon annan. MSI har nämligen valt en speciell laddare med DC-kontakt, snarare än USB-C-laddning.

MSI Modern 15: Slutsats

MSI Modern 15 A11 en budget-laptop som säkert kommer att ge MSI vind i seglen i sitt försök att få fotfäste på marknaden för kontorsdatorer. När det gäller utseende lever den upp till sitt namn, den eleganta aluminiumdatorn kan lätt verka lyxigare än den är. Även innanmätet är idealiskt för vardagsbruk, oavsett om det är på kontoret, hemma eller i undervisningen. Den stöter på konkurrens från datorer som den lite dyrare Acer Swift 3X, som rent prestandamässigt är lika bra men som inte har samma stabila metallhölje. Grafikkortet är rentav slött. Men till skillnad från MSI:s andra datorer är Modern 15 A11 inte gjord för spel och tung grafik.

Skalet är gjort av sandblästrad aluminium och finns i silver och titangrått. (Foto: MSI)

Karakter
MSI Modern 15 A11M-007NE
Basic

Home tycker

Gediget och snyggt skal som ser dyrare ut. Snabb processor. Priset är vasst! Skärmen är varken särskilt klar eller färgstark. Långsam grafik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Kan ni höra mig därute?

Uppgörelse i chefskorridoren

Ljud & Bild
Rulla till toppen