TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST MSi GE76 Raider 10UH

Generationsväxling för gaming

Så dök den första PC:n med GeForce RTX 3080 upp. Och flyttar återigen gränserna för 3D-prestanda i spel.

forfatter
Publicerad 2021-03-01 - 09:00
Karakter
MSi GE76 Raider 10UH
L&B tycker
Grafikprestanda har fått ett lyft. Datorn är stor, men inte vulgärt stor. Och den kostar faktiskt mindre än förra årets bästa.
Även om priset inte har gått upp så kostar det massor av pengar att ligga på topp. Man får en medelbra PC för vad bara grafikkortet GeForce RTX 3080 kostar.
 • Processor: 2,2 GHz Intel Core i7-10870H (octacore, 16 trådar)
 • Skärm: 17,3-tums Full-HD (1920 x 1080), 300 Hz
 • Minne: 32 GB DDR4
 • Grafik: Nvidia GeForce RTX 3080 med 16 GB GDDR6
 • Operativsystem: Windows 10 Pro, 64-bit
 • Hårddisk: 2 TB GB SSD
 • Mått/vikt: 39,7 x 2,8 x 25,9 cm (BxHxD)/2,9 kg
 • Funktioner: FHD-webbkamera, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C (1 med DisplayPort), Mini DisplayPort, 3 x USB 3.2, HDMI, Ethernet, 3,5 mm-ljud, SD-kortläsare
 • Webb: msi.com
 • GeekBench 5: 7 618 multicore, 1 225 singlecore
 • PC Mark 10: 6 098
 • 3DMark TimeSpy: 10 977
 • 3DMark Fire Strike: 22 594
 • 3DMark Night Raid: 46 743
 • CineBench R15: 129 fps / 1645 cb
 • HD Tach: 1 445 MB/s
 • Batteritest: 2:42 h
Riktpris: 35000Pr. 2021-03-01 Produktsida

Innehållsförteckning

Vi testar många gamingdatorer varje år. Men trots en del skillnader så är likheterna många om man tittar under skalet. Den mest avgörande faktorn när det gäller spelhastighet är nämligen grafikprocessorn. Den kommer oftast från Nvidia och eftersom det går två år mellan varje ny generation grafikprocessorer så sker utvecklingen stegvis. Senast med GeForce RTX 30xx-serien, som presenterades i höstas.

MSi GE76 Raider är den första datorn vi har fått in för test som har den senaste generationen grafikprocessorer från Nvidia. Och vi börjar med att gå hela vägen direkt. GE76 Raider finns nämligen i en version med GeForce RTX 3080, som är seriens näst kraftfullaste modell.

Skalet är gjort av grå metall. (Foto: MSi)

MSi GE76 Raider är en stor dator, men inte större än den behöver vara på grund av sin 17,3-tums skärm. Och en sådan skärm! Med en uppdateringshastighet på 300 Hz är den fem gånger så snabb som skärmen på en vanlig, slö laptop. Det är visserligen inte rekord, men ändå häftigt.

Maskinen i sig är ganska så elegant, utan att vara diskret. Locket är i blågrå metall och har lite udda kanter och sneda vinklar. Resten av skalet, inklusive tangentbordet, är kolsvart.

Tangentbordet kommer, som vanligt när det gäller för MSi:s speldatorer, från danska Steelseries. Och även om det inte kommer i närheten av riktiga mekaniska tangenter så är känslan tightare och mer exakt än vanliga laptop-tangenter. Slaglängden är också lite längre och tangentbordet är ett par millimeter försänkt så att tangenterna kan bli lite högre. På en 17-tums maskin som denna finns det naturligtvis även plats för ett numeriskt tangentbord.

Förstärkningar runt gångjärnen. (Foto: MSi)

Även om skärmen är extrem så kan den behöva förstärkning i form av extraskärmar. GE76 Raider har hela två DisplayPort-utgångar – den ena som separat kontakt och den andra inbyggd i en av USB-C-portarna. Detta gör det möjligt att arbeta med tre snabba skärmar samtidigt.

Förutom det efterlängtade GeForce RTX 3080-grafikkortet hittar man en 10-generations Intel Core i7-processor med åtta kärnor och sexton trådar på insidan. Det är utmärkt, men inte extremt. Där finns även 32 GB RAM-minne och 2 TB SSD-lagringsutrymme.

Läs också Ett dussin spellurar Vilket headset ska ligga under granen i år? Läs vårt stora test av 12 av marknadens mest intressanta modeller.

Klarar allt

När man köper en dator som MSi GE76 Raider så gör man det för en enda sak: att kunna spela vilket spel som helst – och att göra det med den absolut mest maxade grafiken. Och det klarar datorn fullt ut. Du kan inte hitta ett spel som får den att tappa andan. Om du skruvar upp alla grafikinställningar hela vägen så går bildhastigheten ner, men du kan fortfarande spela det vansinnigt tunga Cyberpunk 2077 med 60 bilder i sekunden i Full HD-upplösning.

Du får leta länge om du ska hitta ett spel som kan stressa grafikkortet på allvar. (Foto: MSi)

Benchmarks

Processorn är alltså en Intel Core i7-10870H, som är en åttakärnig 2,2 GHz med sexton trådar. Det är inte den starkaste processorn på marknaden, men bör vara fullt tillräcklig för spel – där grafikkortet drar det tyngsta lasset. Geekbench 5 slutar på 7618 poäng multicore och 1225 singlecore. Det är ungefär som kafé-racern MSi GS66.

Kontorsprogramtestet PCMark 10 får resultatet 6098. Återigen (naturligtvis) högt, men inte högre än många andra vi har testat tidigare.

Paradnumret är givetvis 3D-testerna. 3DMark Time Spy slutar på 10 977 och 3DMark Fire Strike på 22 594. Det är enastående, och Time Spy-resultatet är rekord. Men i verkligheten är prestanda fortfarande i klass med Acer Predator Helio 700, som ”bara” hade GeForce RTX 2080-grafik. Fast då i kombination med en starkare Core i9-processor.

Batteritestet gick om inte överraskande bra så åtminstone förvånansvärt lite dåligt. Batteridrift går inte hand i hand med gaming och det här är en av de mest potenta bärbara datorerna hittills. Med tanke på detta är det snyggt gjort att GE76 Raider höll ut i nästan tre timmar. Fast det hänger förmodligen ihop med att testet simulerar kontorsprogram – och inte använder 3D-grafiken alls.

En RGB-ljuslist längs fronten, som heter ”Mystic Light”, ger liv åt spelen. (Foto: MSi)

Slutsats

MSi GE76 Raider 10UH är – med liten marginal – den snabbaste datorn vi någonsin har testat med 3D-grafik. Äran för detta ska gå till Nvidia och GeForce RTX 3080-grafikkortet. Det kommer att dyka upp många fler datorer som är baserade på samma grafikkort under de kommande 18 månaderna, vilket är den typiska cykeln mellan generationerna. Jämfört med tidigare generationer är skillnaden tydlig men inte revolutionerande. Eftersom priset å andra sidan är detsamma som tidigare modeller finns det i dag ingen anledning att köpa en RTX 2080-maskin. Om du inte kan få den till ett passande rabatterat pris.

GE76 Raider är en läcker och välgjord speldator med all den lyx som du har lov att förvänta dig när priset överstiger 30 000 kronor. För rent beräkningsarbete är den bara snabb, inte supersnabb, eftersom det finns processorer som är starkare. Men så är den ju inte gjord för kalkylblad heller.

Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

Koppla in allt med en enda kontakt En Thunderbolt 4 USB-docka ger din bärbara dator nya alternativ och skapar ordning och reda på skrivbordet.
Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
Följ Ljud & Bild