TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Test: Acer Predator Triton 500 – PT515-51-73UX

Halva storleken ­ – hela kraften

Acer har packat in en fullvuxen gamer-PC i en elegant och väskvänlig laptop.

Av / 2019-03-19 - 08:00
Acer Predator Triton 500 – PT515-51-73UX

Home tycker

  • Lätt, smal och snabb. Så mycket datorkraft på så liten plats var en omöjlighet för bara två år sedan. G-sync-skärm.
  • Fläkten väsnas en del. Även om datorn är kompakt så gör djupet att den är större än de flesta 15-tummare.

John Hvidlykke

Triton är Acers lättvikts-gaming-serie. Alltså lättvikt i fysisk mening, inte när det gäller prestanda. Det senaste tillskottet är Acer Predator Triton 500 (med det formella kodnamnet PT515-51-73UX).

Vi har redan testat en supertunn gamer från Acer. Jämfört med Triton 700, som det handlade om den gången, för precis ett år sedan, har Acer lyckats trimma bort ett halvt kilo vikt och samtidigt förbättra ergonomin. Och så är den förstås snabbare på alla sätt och vis. Men det återkommer vi till.

Acer Predator Triton 500 är en förhållandevis stor 15-tums laptop. När man packar upp den ser den nästan ut som en gammaldags bärbar i 4:3-format. Så är dock inte fallet, skärmen har naturligtvis bredformat, däremot är ramen högre för att ge plats åt ett djupare chassi med bättre kylning.

När vi testade Predator Triton 700 fick den välförtjänta skäll för dålig ergonomi eftersom styrplattan var placerad ovanför tangentbordet för kylningens skull. Nu har Acer skyfflat runt på innanmätet – och fått tillbaka styrplattan på sin plats, längst fram.

Styrplattans placering är naturligtvis av underordnad betydelse när man spelar spel, eftersom en mus är det enda som duger. Men det är en fördel när Triton 700 används som en vanlig vardags-laptop. För det är den tillräckligt lätt och tunn för: bara 1,8 cm tjock och 2 kilo tung.

Annonce

Läs också: Test av 6 gaming-möss.

För att vara en speldator är Acer Predator Triton 500 ganska så diskret att titta på. En allt-är-svart-enhet utskuren ur ett stycke aluminium. Även locket och botten är gjorda av aluminium. Det ser lyxigt ut och underlättar givetvis för kylningen.

Den oumbärliga ljusshowen ärvockså nedtonad och diskret. Tangentbordet är indelat i tre färgzoner och man kan välja mellan olika effekter. WASD-tangenterna och piltangenterna är halvt genomskinliga och lätta att hitta i mörkret.

En Turbo-knapp ger direkt tillgång till överklockning, som ger lite extra kraft till processorn och grafiken. Och ledsagas av ett vrål från fläktarna.

(Foto: Tillverkare)

Lyx-innehåll

Triton 500:s huvudattraktion är naturligtvis Nvidia GeForce RTX 2080-grafikprocessorn. Den är utrustad med 8 GB dedikerat grafikminne (lika mycket som de flesta bärbara datorer har i sammanlagt minne). Processorn är en 2,2 GHz Intel Core i7-8750H med sex kärnor och tolv trådar. Det är ett val som är lika förnuftigt som uppenbart. Faktum är att samtliga maskiner i vårt senaste gaming-laptop-test hade just denna processor!

Eftersom vi befinner oss i den dyrare änden finns det 32 ​​GB RAM att vältra sig i för Windows och program. Det kostar lite extra men betalar sig med prestanda. Lagringen sker uteslutande på SSD, men rymliga 1 TB fördelat på två 512 GB-enheter. 15,6-tumsskärmen har Full HD-upplösning. Det är normalt för spelmaskiner, där hastighet räknas mer än upplösning. Uppdateringshastigheten är 144 Hz och skärmen har Nvidia G-sync för att förhindra att bilden hackar på grund av synkroniseringsfel.

Acer Predator Triton 500 har alla in- och utgångar som man kan förvänta sig: USB 3.1 och USB-C med Thunderbolt 3, HDMI och MiniDisplayPort.

Läs också: Fem bärbaras speldatorer.

Och det går undan! Vad vi än utsatte Triton 500 för så tvekade aldrig grafiken. Även om den var inställd på max. Fortnite, Apex Legends och CS:GO käkar den till frukost. Och Battlefield 1 klarar den utan att ens börja svettas. Och tack vare den snabba 144 Hz-skärmen kan man kasta sig runt hörn utan att tappa orientering i så mycket som en hundradels sekund. Ska man överhuvud taget komma i närheten av gränserna för grafiken så får man koppla in en 144 Hz-skärm med 4K-upplösning. Och en sådan kostar nästan lika mycket som datorn.

Benchmarks

Med en ny generation grafikkort är allt upplagt för festliga grafikprestanda. Och Acer Predator Triton 500 levererar också den snabbaste 3D-grafiken vi har skådat hittills. Det märks tydligast i 3DMark TimeSpy-testet, där den får 7 770 poäng. Det är mer än både MSi GS75 och Asus ROG Strix SCAR II, som vi testat tidigare i år. Det något äldre 3DMark Fire Strike-testet slutar också med rekord: 16 809. Men ingen av siffrorna ligger våldsamt mycket över vad vi har sett tidigare. GeForce RTX 2080 är snabbare än sina föregångare – men inte markant när det gäller nuvarande 3D-spel och benchmarks.

När det gäller konventionell datorkraft hänger Triton 500 med fint, men skiljer sig inte från genomsnittet av moderna bärbara datorer med 8:e generationens i7-processor. GeekBench-resultaten 21 524 multicore och 5 032 singlecore är så bra det går att få för pengarna anno 2019. PCMark 10, som simulerar kontorsprogram, visar samma sak. 5 691 poäng är bra, men ganska normalt.

Med ett pris på nästan 35 000 kronor är Acer Predator Triton 500 långtifrån billig, och man kan få nästan samma prestanda för mindre pengar. Antingen genom att köpa en stationär dator eller genom att välja någon av förra säsongens toppmodeller, som går att hitta till lägre priser på grund av generationsskiftet. Fast då byter man ut besparingen mot mindre bärbarhet. Om man är en seriös gamer som behöver resa, eller behöver så mycket grafikmuskler som möjligt för exempelvis bild- och videoredigering, finns det få alternativ just nu.

Slutsats

Acer Predator Triton 500 är inte bara den snabbaste datorn vi testat hittills. Det är också den som har det tuffaste förhållandet mellan vikt och prestanda! Den är bara en smula snabbare än förra årets superdatorer, men väger mindre än hälften och tar hälften så stor plats. Det innebär att gaming har blivit bärbart på allvar. Alla muskler har sitt pris, och det måste man betala för med reda kontanter. Vilket gör den till ett nöje som ett fåtal har råd med. Men i förhållande till prestanda är den faktiskt billig.

<
>
(Foto: Tillverkare)
Karakter
Acer Predator Triton 500 – PT515-51-73UX

Också i detta test:

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Rulla till toppen