Search
Generic filters

TEST : Bose Frames

Coola solglasögon med inbyggt ljud

Bose Frames håller UV-strålarna borta på sammagång som de skickar in luftiga, musikaliska toner rakt in i dina öron. Är det här sommarens coolaste pryl?

Bose Frames

Ljud & Bild tycker

Glasögonen är lätta och sköna att bära och fungerar som en diskret ljudkälla för musik, video och telefonsamtal.
Ljudet är för tunt för att kunna ersätta bra öronproppar. Batteritiden är begränsad och glasögonen kan inte användas under tiden de laddas.
 • Design: Alto Style, Rondo Style
 • Glas: Utbytbara
 • Styrning: Google Assistant, Bluetoooth, Handsfree
 • Webb: bose.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2600 kr

Uppdatering 2020-07-26: Sedan vi testade Bose Frames förra året har Bose lagt ner sin så kallade Augmented Reality (AR) satsning. Därför kommer det av allt att döma inga nya funktioner som drar nytta av de mer avancerade möjligheterna i Bose Frames. Men produkten lever vidare, och Bose har nyligen släppt en uppdatering som låter dig styra volymkontrollen med hjälp av huvudrörelser. Det finns också fler storlekar / bågar att välja mellan, och det ska också vara möjligt att utrusta Bose Frames med slipade glas.
 Har du själv köpt Bose Frames? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarerna längst ner!

Solglasögon med inbyggda högtalare, sa du? Det låter som ljuv musik i våra öron!

Bose är mest kända för sina briljanta hörlurar med brusreducering, men nu har de lyckats klämma fram bärbart ljud med ännu en knorr. Bose Frames ser ut som helt vanliga solglasögon, men är fyllda med avancerad teknik, nästan som något som agent 007 skulle kunna kvittera ut från självaste Q …

Du kan visserligen inte använda Bose Frames för att detonera sprängmedel eller fjärrstyrda bilar (ännu så länge), men det känns väldigt kul att ha ”ljud i örat” utan att ha på sig en öronpropp eller öronkåpa. Med de här solglasögonen på huvudet och favoritlåten i öronen kommer du garanterat att känna dig som kung på stranden. Andra kan naturligtvis tycka att du ser lite konstig ut när du diggar, lyssnar och pratar med dina glasögon, men gör inget …

Hörlurar i solglasögon-stil

Inbyggda högtalare: Bose Frames skickar in ljudet rakt i öronen hjälp av små högtalarelement i skalmarna. Foto: Bose

Det som skiljer Bose Frames från vanliga solglasögon är alltså att de spelar ljud rakt in i dina öron. Det görs med hjälp av pyttesmå högtalarelement som sitter monterade inuti glasögonskalmarna. Dessutom sitter det små element på utsidan som fasar ut ljudet och förhindrar att det sprids till omgivningen. Därför ska du kunna lyssna på musik utan att störa andra, samtidigt som du hör vad som händer runtomkring.

Men det stannar inte där: Bose Frames har naturligtvis inbyggda mikrofoner också, så att de kan användas för handsfree-kommunikation, i rena rama hemlig agent-stilen. Stöd för Google Assistant finns också på plats. Du kan alltså konversera med Google utan att behöva plocka fram mobilen.

AR-teknik

Bose har ännu större ambitioner för Frames i framtiden. Förutom att vara en ren ljudkälla har glasögonen inbyggda gyro- och accelerometer-sensorer som gör dem kompatibla med moderna AR-tjänster (Augmented Reality). Tanken är till exempel att glasögonen ska kunna användas för vägledning och platstjänster, till exempel att berätta historien om Notre Dame på en rundtur eller guide dig till en rekommenderad restaurang. De kan också användas för interaktiva musikupplevelser, där ljudet ändras beroende på var du står eller hur du är vänd. Fast allt det här ligger en bit in i framtiden.

annons

Uppdatering 2020-07-26: Då Bose nyligen släppt sin AR-satsning, kommer det förmodligen inga nya Augmented Reality-funktioner till Bose Frames.

annons

Design och komfort

Frames finns i två versioner: Alto Style (längst fram) och Rondo Style. Foto: Bose

Vi lanseringen finns Bose Frames i två olika utföranden. De relativt stora Alto Style, som är de vi haft inne för test, samt en mindre modell som heter Rondo Style och som har en rundare form. Om konceptet slår kan det nog tänkas att vi får se fler stilar och storlekar i framtiden.

”Alto Style”-versionen ser ut som ett helt vanligt par solglasögon – nästan lite för vanligt. Med svarta glas blir de ganska så tråkiga och anonyma. Det går dock att byta ut mot blå- eller silverfärgade polariserande glas som finns som extrautrustning.

Man skulle kunna tro att inbyggda högtalare och batterier skulle göra glasögonen onödigt tunga och klumpiga, men Bose har löst det här på ett bra sätt. Glasögonen väger bara 45 gram, och skalmarna är utformade på ett sätt som ger gott om plats för elektroniken, utan att de sticker ut rent visuellt. Glasögonen sitter dessutom skönt på huvudet utan att klämma, och vi upplevde inga besvär av att ha dem på.

Användarvänlighet och funktioner

Glasögonen har bara en enda styrknapp, som man trycker kort, länge eller flera gånger på för att utföra olika funktioner (stänga av/sätta på dem, svara på samtal eller spela musik och byta låt). Övriga funktioner och inställningar styrs via Bose Connect-appen. På sikt ska du också kunna röra på huvudet (nicka, skaka på huvudet, etc) för att styra olika funktioner.

annons

Batteritiden anges till 3,5 timmars användning (12 timmars standby), vilket är lite mer än vi upplevde i praktiken (ca 3 timmar). Men alltså markant kortare än exempelvis Boses egna hörlurar QC 35 II. Glasögonen bör med andra ord laddas varje dag för att vara redo för användning.

En annan och lite opraktisk detalj är att glasögonen måste vara avstängda när de laddas. Alltså kan du inte använda appen, göra inställningar eller lyssna på musik under tiden de laddar. Detta gjorde att den första installationen blev onödigt krånglig.

Laddkabeln som följer med har standard-USB i ena änden och en speciell Bose-kontakt i andra. Sådana specialkablar vet vi av erfarenhet har en förmåga att tappas bort. En mini-USB-kontakt hade varit mer praktiskt, tycker vi. Men bortsett från de här anmärkningarna är glasögonen enkla att använda.

Easy listening

När det gäller ljudkvalitet är det snabbt uppenbart att Bose Frames inte alls kan mäta sig med ett par bra, omslutande hörlurar eller in-ear-öronproppar. Ljudet är mycket tunt – ungefär som när man håller ett par vanliga öronproppar tätt intill öronen. Basen är nästan frånvarande när vi spelar sommarlåtar av Kygo och Clean Bandit. Klarheten i röster och upplösningen i diskant och mellanregister är däremot relativt bra. Högtalarelementens placering alldeles utanför öronen bidrar till ett behagligt ljud. Stereoperspektivet är faktiskt inte dumt alls. Jämfört med in-ear-öronproppar, som lätt kan låta lite tätt och instängt – som om sångaren befinner sig inuti huvudet – känns Frames mer luftiga i klangen. Ljudet går alltså att leva med, med tanke på användningen. Bose kanske kan göra en hatt med inbyggd subwoofer?

Även om ljudkvaliteten i sig inte är särskilt imponerande är det riktigt fascinerande att lyssna på musik på det här sättet. Ljudet ger en omslutande och luftig känsla, ungefär som när man står i en hiss eller foajé och musik spelas från taket. Det blir som ett slags ”soundtrack” till omgivningen, där det fortfarande går att interagera med andra människor.

Utan proppar eller öronkåpor som stänger till hörselgångarna blir man naturligtvis också mer uppmärksam på omgivningen – på gott och ont. Du kan höra vad personer som står intill säger. Bose Frames är dock ingen speciell vinnare i trafiken: utan något som dämpar brus måste man vrida upp volymen, och det finns klara gränser för hur högt man kan spela utan att ljudet låter ansträngt. Glasögonen fungerar bäst i relativt tysta miljöer. Till exempel trivdes vi med att ha dem på oss på jobbet framför datorn när solen sken. Det ryktas att Bose i framtiden kommer att erbjuda Frame med slipade glas också … det kan vara värt en tanke.

Slutsats

Bose Frames är de första solglasögonen med inbyggt ljud, och definitivt ett koncept vi gillar. Rent ljudmässigt är inte Frames någon ersättning för ordentliga hörlurar eller öronproppar med hifi-ljud, och användarvänligheten hade kunnat vara ännu bättre. Men det här är ett spännande nytt sätt att tänka på bärbart ljud: Här kan du faktiskt njuta av musik, titta på video eller prata i telefon och se riktigt cool ut under tiden!

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.
  Bose Frames håller UV-strålarna borta på sammagång som de skickar in luftiga, musikaliska toner rakt in i dina öron. Är det här sommarens coolaste pryl?
  Vanmoof S3 och X3 är de två senaste elcykel-modellerna från den holländska firman som tror att deras smarta och internetanslutna cyklar är framtidens transportmedel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  BenQ EW3280U

  Riktpris: 10000 kr Skärmen som kan användas till det mesta

  Acer Spin 3 vs. Microsoft Surface Go 2

  Riktpris: kr Hybrid-duell: 360 grader vs. surfplatta med tangentbord

  Huawei MateBook X Pro

  Riktpris: 21000 kr Samma recept med små försämringar

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.