TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST ASUS ZenBook Flip S UX371

Lockande Windows-hybrid

Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.

forfatter
Publicerad 2021-01-09 - 14:00
Karakter
ASUS ZenBook Flip S UX371
L&B tycker
Helt fantastisk skärm med 4K-upplösning och knivskarp bild. Slimmad och lätt design med många anslutningsmöjligheter. 11:e generationens Intel Core-processor.
Inte helt tillfredsställande batteritid. Saknar fingeravtrycksläsare och ljudet i den inbyggda högtalaren är för tunt.
  • Processor: 2,8 GHz 11:e generationens Intel Core i7-1165G7 fyrkärnig
  • Skärm: 13,3-tums OLED-pekskärm, 16:9 4K UHD (3840 x 2160)
  • Minne: 16 GB LPDDR4-RAM / 1 TB SSD-lagring
  • Grafik: Intel Iris Xe
  • Operativsystem: Microsoft Windows 10 Pro, 64 bitars
  • Mått och vikt: 305 x 11,9 x 211 mm / 1,2 kg
  • Batteri: 67 Wh, 4 Cell litiumpolymer
  • Utrustning: HD-webbkamera med IR, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C (Thunderbolt 4), USB-A 3.2, HDMI 2.0
  • Webb: asus.se

Geekbench 5: 1 397 (single-core), 4 039 (multi-core)
Geekbench 4: 6 706 (single-core), 21 229 (multi-core)
PCMark 10: 4 472
3DMark Time Spy: 1 163
Cinebench R23: 1 288 (enkelkärniga), 2 873 (multi-core)
HDTach: 1 350,9 MB/s
Batteritest: 3:02 timmar

Riktpris: 21 990Pr. 2021-01-09 Produktsida

Asus ZenBook Flip S är bland de första bärbara datorer med Intels nya 11:e generationens Core-processor att landa på testbänken. Den nya processorn är baserad på 10 nm-teknik och har både Thunderbolt 4 och Wi-Fi 6.

Den senaste versionen av ZenBook Flip S vi hade under förstoringsglaset var UX370UA,som vi gav vår speciella rekommendation. Med den nya Intel-tekniken har hybrid-Windows-datorn uppgraderats och optimerats på en rad punkter. Frågan är bara om det räcker för att Asus ZenBook Flip S UX371 ska vara ett bra köp så här i början av 2021.

Utseende och konstruktion

Nya ZenBook Flip S liknar sina många föregångare med chassi i aluminium och ett borstat mönster med koncentriska cirklar på locket. Et par rejäla leder förbinder skärmen och tangentbordet, och gör det möjligt för datorn att kunna fällas 360 grader runt sin egen axel. Ramen runt skärmen är extremt smal, och med maskinens tjocklek på bara drygt en centimeter finns det inte många onödiga millimetrar.

Hybriddatorn kan alltså ändras från att stängas ihop som en vanlig bärbar dator till att vikas så att locket och botten är rygg mot rygg. I detta surfplatte-läge gör den mycket kantiga designen tyvärr datorn obekväm att hålla i händerna under längre tid. Men jag undrar om de flesta användare också kommer att använda hybridformatet på andra sätt – till exempel i filmläge eller presentationsläge?

Nya ZenBook Flip S liknar sina många föregångare med chassi i aluminium och ett borstat mönster med koncentriska cirklar på locket. (Foto: Asus)

Det är bra motstånd och slaglängd i tangenterna, och tangentbordet är också något försänkt jämfört med resten av unibody-designen, så att tangenterna är i nivå med kabinettet. Således är de också väl skyddade när datorn används i surfplatte-läge.

Styrplattan är mycket exakt och känslig och har också en bra storlek. Asus har även fått plats för en numerisk knappsats – den så kallade NumberPad, som tänder ett lysande fält av numeriska tangenter på datorns pekplatta. Det fungerar förvånansvärt bra, och det är lite häftigt att du även kan använda pekplattan som en pekplatta medan de numeriska tangenterna är aktiverade.

Skärm och ljud

OLED-panelen i ZenBook Flip S UX371 erbjuder både hög upplösning och ljusstyrka. Dessutom är skärmen både Pantone-certifierad och har 100% DCI-P3 färgskala. Med andra ord är den bärbara datorn särskilt lämpad för att redigera både foton och video. Svart är verkligen svart, och när det gäller är det full fart på färger och ljusstyrka.

Ljudet är tyvärr inte det bästa, även om Asus lovar både surroundljud och optimerad ljudkvalitet certifierad av Harman Kardon. Om du ansluter hörlurar är ljudet visserligen utmärkt, men de inbyggda stereohögtalarna ger en klart otillfredsställande ljudupplevelse och saknar både tyngd och bredd.

Styrplattan är mycket exakt och känslig och har också en bra storlek. Asus har också fått plats med en numerisk knappsats – nämligen den så kallade NumberPad, som tänder ett lysande fält med numeriska knappar på datorns pekplatta. (Foto: Asus)

Prestanda och funktioner

Under skalet sitter den senaste 11:e generationens Intel Core i7-processor samt Intel Xe grafikkretsar, vilket som nämnts innebär att ZenBook S Flip stöder både Thunderbolt 4 och Wi-Fi 6.

Den nya processorn – i kombination med hela 16 gigabyte LPDDR4 RAM – ger en tillfredsställande hög prestanda, vilket våra benchmark-resultat också visar, medan maskinen inte utvecklar så mycket värme att fläktarna måste jobba övertid.

Urvalet av portar är också godkänt. Med två stycken USB-C som också stöder Thunderbolt 4, en enda USB-A och HDMI 2.0, är Zenbook Flip S redo för det mesta. Även om den bärbara datorn inte har en 3,5 mm hörlursutgång, ingår en liten USB-C-adapter i paketet, så att du fortfarande kan använda dina gamla trådbundna hörlurar. Å andra sidan är det lite märkligt att Asus inte har hittat någon plats för en fingeravtrycksläsare. Detta skulle öka säkerhetsnivån jämfört med den valda infraröda webbkameralösningen.

Även batteritiden drar ner det samlade intrycket. Visserligen utsätter vi i våra prestandatester datorn för maximal påfrestning, utan batteribesparande funktioner, tills det tar på ström. Men ett resultat på bara drygt 3 timmar är fortfarande i underkant av vad vi hade förväntat oss.

Med dubbla USB-C som också stöder Thunderbolt 4, en enda USB-A och HDMI 2.0, är ZenBook Flip S redo för det mesta. (Foto: Asus)

Slutsats

I den testade konfigurationen kostar Asus ZenBook Flip S UX371 21 990 kronor. För de pengarna får du en lätt, elegant, flexibel och blixtsnabb hybriddator med en av de bästa skärmarna vi sett på en bärbar dator. Utrustad med toppmodern Intel-teknik, är det endast batteritid och de inbyggda högtalarna som drar ner helhetsintrycket något. Med andra ord är Asus ZenBook Flip S UX371 helt klart den ultralätta Windows-laptop du ska köpa just nu om både kvalitet och prestanda är hög prioritet.

Det bör dock nämnas att om den inte nödvändigtvis behöver köra Windows, då bör du starkt överväga att investera i Apples nya 13-tums MacBook Pro med Apples egen M1-processor istället. Även i den dyraste konfigurationen, kostar MacBook Pro bara några hundringar mer än ZenBook Flip S, och när det gäller prestanda moppar den golvet med Windows-maskiner baserade på 11:e generationens Intel Core-processorer.

Det är därför Asus ZenBook Flip S UX371 måste nöja sig med en 5:a, även om vi gärna ger den vår speciella rekommendation. En 6:a kräver en nivå som endast Apple för närvarande kan uppnå.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Det låter underbart finns den med 8GB RAM och minmdre Harddrive hälften av 1TB skulle räcka för mig? Oskar

Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Lenovo lanserar ny vikbar 16-tums bärbar dator Två år efter att den första vikbara datorn kom ut på marknaden är Lenovo nu redo med en uppföljare till X1 Fold. Den nya modellen erbjuder bland annat en större skärm och slankare chassi.
Huawei är tillbaka! Kinesiska Huawei lanserar smartklocka, ny bärbar dator och surfplatta på årets största elektronikmässa
Följ Ljud & Bild