Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 11Delta

TEST: ASUS ZenBook Flip S UX371

Lockande Windows-hybrid

Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.

Skrivet av / 2021-01-09 - 14:00
ASUS ZenBook Flip S UX371
Peter Gotschalk

Asus ZenBook Flip S är bland de första bärbara datorer med Intels nya 11:e generationens Core-processor att landa på testbänken. Den nya processorn är baserad på 10 nm-teknik och har både Thunderbolt 4 och Wi-Fi 6.

Den senaste versionen av ZenBook Flip S vi hade under förstoringsglaset var UX370UA,som vi gav vår speciella rekommendation. Med den nya Intel-tekniken har hybrid-Windows-datorn uppgraderats och optimerats på en rad punkter. Frågan är bara om det räcker för att Asus ZenBook Flip S UX371 ska vara ett bra köp så här i början av 2021.

Utseende och konstruktion

Nya ZenBook Flip S liknar sina många föregångare med chassi i aluminium och ett borstat mönster med koncentriska cirklar på locket. Et par rejäla leder förbinder skärmen och tangentbordet, och gör det möjligt för datorn att kunna fällas 360 grader runt sin egen axel. Ramen runt skärmen är extremt smal, och med maskinens tjocklek på bara drygt en centimeter finns det inte många onödiga millimetrar.

Hybriddatorn kan alltså ändras från att stängas ihop som en vanlig bärbar dator till att vikas så att locket och botten är rygg mot rygg. I detta surfplatte-läge gör den mycket kantiga designen tyvärr datorn obekväm att hålla i händerna under längre tid. Men jag undrar om de flesta användare också kommer att använda hybridformatet på andra sätt – till exempel i filmläge eller presentationsläge?

Nya ZenBook Flip S liknar sina många föregångare med chassi i aluminium och ett borstat mönster med koncentriska cirklar på locket. (Foto: Asus)

Det är bra motstånd och slaglängd i tangenterna, och tangentbordet är också något försänkt jämfört med resten av unibody-designen, så att tangenterna är i nivå med kabinettet. Således är de också väl skyddade när datorn används i surfplatte-läge.

Styrplattan är mycket exakt och känslig och har också en bra storlek. Asus har även fått plats för en numerisk knappsats – den så kallade NumberPad, som tänder ett lysande fält av numeriska tangenter på datorns pekplatta. Det fungerar förvånansvärt bra, och det är lite häftigt att du även kan använda pekplattan som en pekplatta medan de numeriska tangenterna är aktiverade.

Skärm och ljud

OLED-panelen i ZenBook Flip S UX371 erbjuder både hög upplösning och ljusstyrka. Dessutom är skärmen både Pantone-certifierad och har 100% DCI-P3 färgskala. Med andra ord är den bärbara datorn särskilt lämpad för att redigera både foton och video. Svart är verkligen svart, och när det gäller är det full fart på färger och ljusstyrka.

Ljudet är tyvärr inte det bästa, även om Asus lovar både surroundljud och optimerad ljudkvalitet certifierad av Harman Kardon. Om du ansluter hörlurar är ljudet visserligen utmärkt, men de inbyggda stereohögtalarna ger en klart otillfredsställande ljudupplevelse och saknar både tyngd och bredd.

Styrplattan är mycket exakt och känslig och har också en bra storlek. Asus har också fått plats med en numerisk knappsats – nämligen den så kallade NumberPad, som tänder ett lysande fält med numeriska knappar på datorns pekplatta. (Foto: Asus)

Prestanda och funktioner

Under skalet sitter den senaste 11:e generationens Intel Core i7-processor samt Intel Xe grafikkretsar, vilket som nämnts innebär att ZenBook S Flip stöder både Thunderbolt 4 och Wi-Fi 6.

Den nya processorn – i kombination med hela 16 gigabyte LPDDR4 RAM – ger en tillfredsställande hög prestanda, vilket våra benchmark-resultat också visar, medan maskinen inte utvecklar så mycket värme att fläktarna måste jobba övertid.

Urvalet av portar är också godkänt. Med två stycken USB-C som också stöder Thunderbolt 4, en enda USB-A och HDMI 2.0, är Zenbook Flip S redo för det mesta. Även om den bärbara datorn inte har en 3,5 mm hörlursutgång, ingår en liten USB-C-adapter i paketet, så att du fortfarande kan använda dina gamla trådbundna hörlurar. Å andra sidan är det lite märkligt att Asus inte har hittat någon plats för en fingeravtrycksläsare. Detta skulle öka säkerhetsnivån jämfört med den valda infraröda webbkameralösningen.

Även batteritiden drar ner det samlade intrycket. Visserligen utsätter vi i våra prestandatester datorn för maximal påfrestning, utan batteribesparande funktioner, tills det tar på ström. Men ett resultat på bara drygt 3 timmar är fortfarande i underkant av vad vi hade förväntat oss.

Med dubbla USB-C som också stöder Thunderbolt 4, en enda USB-A och HDMI 2.0, är ZenBook Flip S redo för det mesta. (Foto: Asus)

Slutsats

I den testade konfigurationen kostar Asus ZenBook Flip S UX371 21 990 kronor. För de pengarna får du en lätt, elegant, flexibel och blixtsnabb hybriddator med en av de bästa skärmarna vi sett på en bärbar dator. Utrustad med toppmodern Intel-teknik, är det endast batteritid och de inbyggda högtalarna som drar ner helhetsintrycket något. Med andra ord är Asus ZenBook Flip S UX371 helt klart den ultralätta Windows-laptop du ska köpa just nu om både kvalitet och prestanda är hög prioritet.

Det bör dock nämnas att om den inte nödvändigtvis behöver köra Windows, då bör du starkt överväga att investera i Apples nya 13-tums MacBook Pro med Apples egen M1-processor istället. Även i den dyraste konfigurationen, kostar MacBook Pro bara några hundringar mer än ZenBook Flip S, och när det gäller prestanda moppar den golvet med Windows-maskiner baserade på 11:e generationens Intel Core-processorer.

Det är därför Asus ZenBook Flip S UX371 måste nöja sig med en 5:a, även om vi gärna ger den vår speciella rekommendation. En 6:a kräver en nivå som endast Apple för närvarande kan uppnå.

Karakter
ASUS ZenBook Flip S UX371
Premium

Home tycker

Helt fantastisk skärm med 4K-upplösning och knivskarp bild. Slimmad och lätt design med många anslutningsmöjligheter. 11:e generationens Intel Core-processor. Inte helt tillfredsställande batteritid. Saknar fingeravtrycksläsare och ljudet i den inbyggda högtalaren är för tunt.

1 reaktion på ”ASUS ZenBook Flip S UX371”

  1. Det låter underbart finns den med 8GB RAM och minmdre Harddrive hälften av 1TB skulle räcka för mig? Oskar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Kan ni höra mig därute?

Ljud & Bild
Rulla till toppen