Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Asus PA32UCX-K

Fantastiskt skärm med Mini-LED

Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.

Av / 2021-02-26 - 06:00
Asus PA32UCX-K
Geir Gråbein Nordby

De som har fotografering och video som yrke kan inte nöja sig med vad som helst när de ska jobba med sina alster. Man måste ha en fullständig överblick över hur bilderna eller videorna ser ut innan man skickar iväg dem och då måste skärmen göras allting rätt. Skärpan måste vara det yppersta av det yppersta och färgerna måste vara helt neutrala. Ingenting får överlåtas åt slumpen, vilket också innebär att skärmen måste täcka en stor färgrymd.

Om du jobbar med fotografier som ska skickas till tryck behöver du en färgkalibrerad skärm som återger materialet likadant över hela panelen. Stöd för HDR eller den allra största färgrymden är däremot inte lika viktigt och ljusstyrkan behöver inte vara mycket mer än 100 nits, eftersom vitt på skärmen ska se ut som vitt på papper. Asus PA32UCX är inte en sådan bildskärm.

Det här är en 32-tums highend-skärm skärm för kreativa själar som jobbar med bilder för digitala medier, och helst video. Till video behöver du HDR, och skärmen måste täcka så mycket av den största färgrymden (Rec.2020) som möjligt. Det är i den här disciplinen som Asus-skärmen briljerar. Här stöds nämligen 99 % av DCI-P3, 99,5 procent av Adobe RGB och 100 procent av sRGB och Rec. 709 – och dessutom 89 procent av den enorma färgrymden Rec.2020.

Observera att eftersom detta inte är en skärm för gaming så är det ingen poäng med att ha 120 Hz, 144 Hz eller ännu högre i skärmfrekvens. Det är 60 Hz, vilket är mer än tillräckligt för grafik och video.

Asus pa32ucx color space
PA32UCX täcker nästan 90 procent av den enorma färgrymden BT.2020. Foto: Asus
Läs också Grym PC-skärm Acer ConceptD CP7 är en helt fantastisk skärm på alla sätt och vis. Men du behöver inte alla funktioner.

PA32UCX-K

Jag betonar att skärmen jag har fått in för test har den fullständiga beteckningen PA32UCX-K. Det finns även en modell som heter PA32UCX-PK, som kostar drygt tiotusen kronor extra. I grund och botten är det samma skärm, men PK-versionen har så kallad ”off-axis contrast optimization”, vilket ska betyda mindre ”hot-spotting” och en bättre betraktningsvinkel. Plus reducerad gloriaeffekt, men det återkommer vi till.

PK-versionen har även antireflex-skuggpaneler runt sidorna, till skillnad från K-versionen.

Ljusstark och knivskarp, med HDR

Med den stora PA32UCX har Asus gått hela vägen. De allra flesta monitorer har lägre ljusstyrka än 300 nits (cd/m2) men den här kan blända rummet med så mycket som 600 nits! Hur någon ska kunna jobba framför en så ljusstark skärm vet jag inte, men det kan komma till nytta om man till exempel skapar reklaminnehåll för digitala skyltar. De kan vara så ljusa att de nästan bländar dig när du går förbi dem på flygplatsen eller tågstationen!

Jag tror dock ändå att Asus-panelen främst är så ljusstark för att kunna skapa den bästa HDR-effekten när det behövs. Detta är nämligen en HDR-skärm, som stöder både HDR10 och Dolby Vision utöver HLG. För HDR-effekter har Asus-skärmen hela 1200 nits tillgängligt! Detta är nämligen högdagrar som definieras som ljusare än vitt. Om du kalibrerar skärmen till 100 eller 120 nits i vitt kommer den fortfarande att kunna klämma in 1200 nits i det vi kallar för HDR-vitt. HDR är en ”ljusskala ovanför ljusskalan”, vars mål är att verkligen kunna få fram effekten av en sol som skiner över horisonten eller strålkastarna på en bil som kör in i bilden. Till exempel.

Kontrast

Kontrast är också viktigt för en trovärdig bild. Men det kräver en mycket mörk svärta, vilket är datorskärmarnas akilleshäl. Detta beror på att den lokala dimningen, som TV-apparater använder för att åstadkomma svartare svart, orsakar för många artefakter i bilden för att det ska fungera särskilt bra på en PC-skärm – som har mycket mindre bildyta än en TV och därför har plats för färre lysdioder och zoner. Resultatet är mer synliga glorior (”halo-effekter”) runt ljusa föremål och ojämn svart nivå över hela panelen (”clouding”).

Därför har nästan alla dataskärmar måttliga 1000:1 i kontrast, vilket helt enkelt är panelens kontrast.

 

Asus pa32ucx miniled panel
Asus PA32UCX använder Mini-LED-teknik för att klämma in så många som 1152 dimningszoner och ge maximal kontrast och ljusstyrka utan att kompromissa med bildkvaliteten. Foto: Asus

Mini-LED

Asus PA32UCX har också en panelkontrast på 1000:1. I kombination med en så kraftfull ljusstyrka betyder det i normala fall extra blek svärta. Men det är väldigt lite av sanningen, för i den här skärmen används faktiskt dynamisk LED-bakgrundsbelysning med lokal dimning, precis som i de bästa LCD-TV-apparaterna. Detta gör att panelen kan dimmas i områden där bilden ska visa svart.

För att kunna klämma in så många lysdioder som behövs för att göra den här funktionen praktisk har HP använt pyttesmå dioder av typen Mini-LED. Detta ger plats åt hela 1 152 dim-zoner för att minimera problemet med ojämn svärta och gloriaeffekter i bilden. Som jämförelse har de häftigaste LED-bakbelysta TV-apparaterna på marknaden ungefär 500 zoner (ej medräknat Mini-LED-TV-apparater), och det är fördelat på 75 tum!

Stor och tjock, med fläkt

32 tum är en stor och fin storlek som PC-skärm, faktiskt min favoritstorlek. Skärmen känns dock extra stor eftersom den är så tjock. Den är tre gånger tjockare än min BenQ PV3200PT, dels för att få plats med Mini-LED-panelen på baksidan, och dels för ventilationens skull.

600 nits blir nämligen ganska så varmt och för att råda bot på detta har PA32UCX inbyggda fläktar som kör igång ibland. Då väsnas det något hemskt!

 

Asus pa32ucx X-rite i1 Display Pro
En kolorimeter av typen X-rite i1 Display Pro ingår när man köper Asus PA32UCX-K. Foto: Asus

Kalibrerad från fabrik

Asus-skärmen är förkalibrerad till en Delta E-avvikelse på mindre än 1, vilket är mindre än vad det mänskliga ögat ska kunna uppfatta. Vilket i sin tur betyder att den inte behöver kalibreras direkt när man plockar upp den ur kartongen. Du måste bara välja rätt färgrymd i menysystemet. Rec.709 eller Adobe RGB om du använder den i standard SDR-läge och DCI-P3 eller Rec.2020 om du arbetar i HDR.

Det kan ändå hända att du vill kalibrera eftersom du behöver arbeta med en annan ljusstyrka än vad skärmen är inställd på. Jag som jobbar i dagsljus föredrar att kalibrera mot 160 nits, medan mörkare rum klarar sig med 100–120. Eftersom jag sitter i dagsljus vill jag också ha gamma 2,2 som lyfter detaljerna i skuggiga områden en del jämfört med gamma 2,4. Som jag skulle ha använt i mörkare omgivningar.

Asus PA32UCX calibration BT2020
Med programvaran Asus ProArt kan man kalibrera skärmen som man vill, för olika färgrymder och ljusstyrka. Foto: Skärmdump

Asus har ett grundligt kalibreringsprogram för detta ändamål som heter ProArt Calibration. Här kan du kalibrera separat för SDR och HDR och välja vilken färgrymd, färgtemperatur (6500 K är standard) och ljusstyrka du vill ha. Du kan också kalibrera skärmens uniformitet, alltså försäkra dig om att skärmen har samma återgivning över hela panelen. Ett mätinstrument ingår för detta: X-rite i1 Display Pro.

Alternativt kan Asus-skärmen kalibreras med CalMan, och det fungerar också bra att använda X-rite i1 Profiler.

Asus pa32ucx front - egen grafikk
Att redigera bilder i Photoshop har sällan varit roligare. Foto: Asus/Skärmdump: Geir Gråbein Nordby

Krånglig HDR

Men var medveten om att Windows 10 inte är optimerat för HDR. För det första kan det finnas problem med grafikkortet, som gör att det inte reagerar optimalt när Windows är inställt på HDR. I så fall laddar du ner den senaste drivrutinen till grafikkortet.

Dessutom verkar det inte som om app-utvecklarna har fått en gemensam standard att följa. Vissa appar kan lysa mot dig i HDR-vitt, andra har dämpat ljus. Vissa appar ser normala ut, i andra kan färgade områden se ut som lysande neonskyltar.

Efter att ha testat flera olika HDR-skärmar har jag därför kommit fram till att man bör ha två skärmar: En standard SDR-monitor som huvudskärm för när man bara surfar på nätet och skriver e-post, och en specialskärm som Asus PA32UCX som bara används som grafik- och videomonitor. Detta gör arbetsflytet mycket mindre irriterande.

Om du ska använda Asus-skärmen till allting kommer du att vilja växla mellan färglägen titt som tätt. En nackdel med den nästan kantlösa utformningen är också att alla inställningsknappar sitter på baksidan. Du måste greppa runt högra kanten och känna dig fram med fingertopparna på baksidan. Jag saknar en fjärrkontroll, en USB-ansluten kontrollenhet som kan ligga lätt tillgänglig på skrivbordet.

Asus pa32ucx lifestyle
Så ska en arbetsstation se ut! Foto: Asus

Fantastiska färger

Dags för det roliga. För Asus-skärmen är verkligen bländande vacker att beskåda. Bilden är knivskarp och det är ovanligt att se en sådan här kontrast på en PC-skärm. På de flesta skärmar ser mörka bilder ganska platta ut, men här är det fullt av djup.

Stillbilder i HDR10 eller Dolby Vision är inte så stort ännu, Photoshop stöder inte visning av det. Men även i SDR-läge är skärmen exceptionellt bra, med tjusig kontrast och fantastiska färger! Min egen grafikskärm från BenQ ser blek och platt ut om man jämför. Det är mycket större djup i färgerna på Asus-skärmen och allt ser mer levande ut. Men utan att bli överdrivet, detta är trots allt en neutralt kalibrerad skärm som inte ska sminka bilderna.

BenQ PV3200PT vs Asus PA32UCX-P BenQ PV3200PT vs Asus PA32UCX-P(2)
<
>
Det syns inte så tydligt på bilderna, men BenQ PV32PT (till vänster) ser ganska blek ut jämfört med Asus PA32UCX (till höger). Foto: Geir Gråbein Nordby

För videoredigering har jag saknat en skärm som visar riktigt djupa skuggor. Det gör PA32UCX verkligen. Bilden ser nästan tredimensionellt ut jämfört med BenQ:n och det finns också ett par extra växlar här mot vad jag minns från Acer CP7271K P, som med sina 27 tum dessutom är för liten för mig. Även här kommer den utökade färgrymden till sin rätt och det är härligt att kunna titta på video med riktiga HDR-effekter!

Asus pa32ucx stand
Foten på PA32UCX kan roteras både vertikalt och horisontellt, så att man kan ha skärmen i ”porträttläge” om man vill. Foto: Asus

Glorior och hotspotting

Som nämnts ovan ger Mini-LED en möjlighet att ha mycket fler zoner i bakbelysningen, för att minimera problem med halo-effekter runt ljusa föremål och clouding i mörkare områden. Men tekniken eliminerar det inte helt. Asus-skärmen har en synlig dimmig, ljus ring – en gloria – runt muspekaren hela tiden, det syns extra tydligt när den vita pekaren rör sig över mörka bakgrunder.

Detta är knappt synligt när det betyder något, nämligen när man studerar foton och video. Och då mycket mindre än med en vanlig LED-panel. Detta är inget som bör avskräcka dig från att köpa PA32UCX.

Asus pa32ucx-k halo
Lägg märke till glorian runt muspekaren. Foto: Geir Gråbein Nordby

En annan svaghet med skärmen är reflektioner. De syns mer än på min egen BenQ och många andra bildskärmar. Det reflekteras lite väl mycket från taklampan som lyser snett mot den matta panelen. Jag skulle rekommendera att sätta paneler runt skärmen eller att ställa den i en mörkare miljö där du också har kontroll på solljus utifrån.

Till sist syns det hotspotting emellanåt. Om du stirrar rakt mot den är ljuset svagare ut mot hörnen, vilket också påverkar färgåtergivningen. Betraktningsvinkeln är inte heller särskilt imponerande, du behöver inte titta på den särskilt långt ut från sidan för att ljusstyrkan ska minska påtagligt. När du ska utvärdera bilder och video får du därför se till att ha den vinklad rakt mot dig.

Asus pa32ucx_pk
Det finns en ännu dyrare modell som heter Asus PA32UCX-PK. Skillnaden är att den har antireflekterande paneler runt skärmen, samt en bredare betraktningsvinkel. Foto: Asus

Slutsats

Asus PA32UCX, vars fullständiga beteckning i detta fall är PA32UCX-K, är en exceptionell datorskärm för proffs. Den är bland de bästa du kan få tag i, om syftet är att redigera stillbilder och video, kanske med störst tonvikt på det senare. Både HDR10 och Dolby Vision stöds, inga problem!

Den enorma färgrymden, imponerande ljusstyrkan och strålande kontrasten med Mini-LED och 1152 dimbara zoner gör skärmen till ett verktyg som seriösa videoskapare och bildredigerare verkligen bör överväga. Den är kalibrerad från fabrik, men det ingår också redskap för att skräddarsy den för eget bruk.

Mini-LED-tekniken ger mindre gloriaeffekt och ”clouding” än vanlig LED, men artefakterna försvinner inte helt. Den optimala betraktningsvinkeln är också lite snäv, och skärmen är inte den allra bästa på att förhindra reflektioner. Men på allt annat befinner den sig nästan i en klass för sig.

Karakter
Asus PA32UCX-K
High End

Home tycker

Fantastisk skärpa och härliga färger. Klassledande ljusstyrka och HDR, en monitor för proffs. Inbyggd USB-hubb och Thunderbolt-kompatibel USB-C. Inte den bästa synvinkeln, tydlig ”hotspotting”. Trots Mini-LED ser vi en tydlig gloria-effekt. Inställningsknappar på baksidan gör att vi saknar fjärrkontroll.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ljud & Bild
Rulla till toppen