TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Apple 16” MacBook Pro (M4 Pro)

Årets klokaste val av MacBook Pro-modell

Ett prestandamonster som trots det höga priset faktiskt måste kallas prisvärd.

Av / 2024-11-25 - 13:00
Apple 16” MacBook Pro (M4 Pro)

Home tycker

  • Otroligt snabb. Snabbare skärm med större färgomfång. Möjlighet till reflexfri skärmbeläggning. Ännu bättre batteritid. Thunderbolt 5! Centerstage-webbkamera.
  • Vill man ha riktigt snabb grafik eller mycket minne måste man välja Max-modellen. Priset ökar väldigt snabbt för varje tillval man gör.

Förra året presenterade Apple vid ett kort event sina nya MacBook Pro-datorer utan något större ståhej, de pratade mest om de snabba systemkretsarna på insidan. I år blev det inte ens ett event, utan en rad pressmeddelanden under en vecka när de presenterade årets iMac, Mac Mini och MacBook Pro med M4-kretsarna. Liksom förra året är det nämligen inga genomgripande skillnader mot föregående års modell. Det handlar om förfiningar, detaljer, specifikationer och uppdateringar. Detta test kommer därför att behöva grotta ner sig i de detaljerna och även prata mer än vanligt om prestanda.

Design och byggkvalitet

Den mest iögonfallande nyheten med förra årets modell var att den förutom silver kunde fås i den nya space black-färgen. Samma gäller i år och vi är fortfarande lika barnsligt förtjusta i hur den ser ut då den faktiskt skiljer sig från alla bärbara datorer i silver eller matt svart plast. Den ser inte bara sofistikerad ut, utan lite farlig, en antydan om monsterprocessorn på insidan.

Macbook Pro M4 Pro on box
Den mattsvarta metallen gör att datorn skiljer sig från mängden! (Foto: Jonas Ekelund)

Med tanke på hur välbyggd MacBook Pro har blivit med åren är vi glada över att de inte har ändrat på designen. Allting känns premium och efter att ofrivilligt ha tappat en rakt ner i asfalten kan vi vittna om att den är tålig. Inte ett märke. Till vardags är den trevlig att jobba på med ett tangentbord med bra slaglängd och en stor pekplatta som man instinktivt förstår hur den fungerar. Mått och vikt är oförändrade. Det låter tungt med dryga 2 kg men med tanke på att den har prestanda som en stationär dator är det faktiskt väldigt överkomligt. Detta är en flyttbar dator, inte något man förväntas åka fram och tillbaka till jobbet med varje dag.

Anslutningar och uppkoppling

Lyckligtvis är dagarna borta när Apple försökte ta bort så många anslutningar som möjligt. MacBook Pro har tre stycken Thunderbolt-portar och här har vi faktiskt en påtaglig uppgradering. Väljer man M4 Pro- eller Max-modellen så stöder de nu Thunderbolt 5! Det är så vitt vi vet den första datorn på marknaden som gör det. Därmed kan man överföra data med en hastighet av 120 Gb/s, en tredubbling jämfört med Thunderbolt 4. Nu väntar vi bara på (svindyra) tillbehör som stöder det. Även om det tyvärr inte är relevant för MacBook Pro så stöder standarden även laddning med hela 240 watt.

Apple MacBook Pro M4 connectivity
Tillräckligt med anslutningar och först ut med Thunderbolt 5-portar! (Foto: Apple)

Relevant är däremot att den tack vare de nya systemkretsarna stöder två externa skärmar med upp till 6K-upplösning i 60 Hz, alternativt att en av skärmarna kör 4K-upplösning i 144 Hz. Behöver man ha fler externa skärmar får man gå upp ett steg till M4 Max-modellen. Räcker det med en skärm stöds upp till 8K-upplösning, eller 4K om man vill köra 240 Hz.

Annons

Skärmen

Något som många MacBook Pro-användare framhåller är den utmärkta kvaliteten på skärmen. Detta trots att Apple faktiskt ännu inte har gått över till OLED-paneler. I stället klämmer de ut de sista dropparna ut mini-LED-tekniken. Den nyhet Apple framhåller är att skärmen nu klarar av att leverera 1000 nit ljusstyrka med normalt SDR-innehåll, inte bara kontrastrikt HDR-material.

Apple MacBook Pro M4 Cinema 4D Slack Finder Xcode
Stöd för mer högupplösta externa skärmar. (Foto: Apple)

Det finns dock en nyhet till som är ett tillval man kan välja under köpprocessen. Nämligen att få en nanotextur-skärmbeläggning. Efter att ha använt en M4 iPad Pro med samma skärmbeläggning under sommaren kan vi säga att det spelar stor roll. Adjö till blänkande skärmar och irriterande reflexer som gör att man knappt ser skärmen. Tyvärr kostar det dock 2 100 kronor extra.

Överraskande nog har Apple faktiskt uppgraderat skärmen utan att det framgår någonstans i deras presentation. I ett inlägg på X berättar skärmteknik-experten Ross Young att Apple gått över till Quantum Dot-teknik! Det vill säga det som marknadsförs som QLED på dyra TV-apparater. Detta är något Apple gått och dragit på sedan 2015 då de övervägde det för iMac, men övergav det då tekniken då krävde miljöfarligt kadmium. Nu finns det miljövänligare QLED och då har det alltså smugits in på MacBook Pro. Tekniken ger bättre färgomfång och snabbare pixel response, vilket ger mindre suddighet vid rörelse.

apple m4s
Foto: Apple

Systemkretsarna

Liksom förra året är det dock de uppdaterade systemkretsarna som har huvudrollen. Grundkretsen M4 har fått två extra strömsnåla processorkärnor medan M4 Pro även har fått två extra högprestanda-kärnor. Eftersom M4 Max får nöja sig med samma antal som M3 Max gör det intressant nog att det är M4 Pro som har fått den största uppgraderingen. Den har även fått en 80-procentig ökning av minnesbandbredden, medan dess syskon fått nöja sig med betydligt mindre. Ytterligare en trevlig uppgradering är att M4 Pro kan fås med upp till 48 GB minne, mot endast 36 i förra generationen. Det bleknar dock mot Max-versionens 128 GB.

Läs också En liten dyrgrip Trots blygsammare mått har Mac Mini fått en imponerande turboinjektion och är kraftfullare än någonsin.

Prestanda

Ovanstående teoretiska resonemang står sig även i verkligheten. Även om M4 ”bara” är 20 procent snabbare per kärna mot M3 så har ökningen av antalet kärnor gett resultat. Med alla kärnor i gång är M4 Pro hela 40 procent snabbare än M3 Pro. Enligt Geekbench 6 är den faktiskt snabbare än M3 Max när det gäller ren beräkningsprestanda.

Skruvar vi upp komplexiteten och kör renderingstester i Cinebench 2024 är M4 Pro hela 50 procent snabbare än M3 Pro och förvånande nog 16 procent snabbare än M3 Max. Nu snackar vi hästkrafter per krona! Ger vi oss på spelgrafik så visar 3DMark Solar Bay Unlimited att M4 Pro är 42 procent snabbare än M3 Pro. Däremot får den ge sig mot M3 Max som ju har dubbelt så många grafikkärnor och därmed är M4 Pro 33 procent långsammare.

3DMark Solar Bay unlimited Cinebench 2024 GPU Geekbench 6
<
>
Betydligt snabbare än förra årets Pro på spelgrafik. (Grafik: Jonas Ekelund)

Men framför allt märks det varför Apple har skyndat på övergången till M4-kretsarna inför utrullningen av Apple Intelligence. Neural Engine i M4 har nämligen gått framåt med stormsteg. Så pass att M4 Pro är dubbelt (!) så snabb som i M3 Max. Med denna processorgeneration kan Apple lätt köra AI-bearbetning direkt i datorn utan att behöva använda molntjänster.

M4-kretsarna sägs även vara mer strömsnåla och det verkar stämma. Trots att batteriet är lika stort så uppges den ha två timmar längre batteritid. Något vi inte ifrågasätter då det går lång tid mellan gångerna vi måste sträcka oss efter den praktiska Magsafe-laddaren. Det tar inte heller längre än 30 minuter att ladda den till 50 procent om man trots allt skulle hamna i knipa.

Slutsats

Vid första anblicken verkar årets MacBook Pro inte ha fått så många uppdateringar. Men ju närmare man tittar och ju längre man använder den så märks det att alla förbättringar sammantaget faktiskt är väldigt trevliga. Skärmen har om möjligt blivit ännu bättre, batteritiden är längre och anslutningarna snabbare. Och så är den ju snabbare också.  Intressant nog är det just M4 Pro som har fått den största uppgraderingen sedan förra generationen, vilket gör att den utmanar förra årets betydligt dyrare M3 Max. Därmed är det denna modell man ska köpa om man vill få mest prestanda för pengarna. Är man lite försiktigare med specifikationerna kan man spara många tusenlappar jämfört med modellen vi testade.

Karakter
Apple 16” MacBook Pro (M4 Pro)
High End
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Ljud & Bild