Den tekniska utvecklingen av gaming-utrustning går blixtsnabbt. Undantaget är skärmupplösning. Full HD (1920 x 1080 pixlar) har varit standard i mer än ett decennium. Men nu tycks tiden vara mogen för att vända blad, eftersom skärmar med WQHD (2560 x 1440 pixlar) har blivit både billiga och snabba.
AOC CQ27G2U är en konkav skärm i WQHD-upplösning, vilket ger nästan dubbelt så många pixlar på skärmen som Full HD. Och utan att ge upp hastigheten: 144 Hz uppdateringsfrekvens och en 1 millisekunds reaktionstid är tillräckligt även för de snabbaste 3D-skjutaspelen, så länge du inte är professionell e-sportidrottare.
Bäst för spel
Skärmens krökning är läcker för spel, den bidrar till inlevelsen. För vanligt Windows-användande är det säkert en fråga om tillvänjning, det ser underligt ut när textraderna i ett Word-dokument är böjda.
När det gäller design så gör skärmen inte mycket väsen av sig. Kanten runt och det mesta av skärmen är av svart plast, prydd med metallic-röda ränder här och där. Skärmen kan lutas framåt och bakåt, men inte vridas horisontellt – vilket också skulle förstöra illusionen av att vara omgiven av bilden. Rör man på skärmen ger den med sig, men för de här pengarna kan man inte vänta sig något annat, och är helt OK. Det finns två HDMI-ingångar och en DisplayPort-ingång.
Panelen är AOC:s egen, de är faktiskt en av branschens mest erfarna: AOC hör hemma i Taiwan och har tillverkat skärmar för export sedan 1967.
Krångligt menysystem
Menysystemet når man med en knapprad på undersidan. Knapparna är små och svåra att komma åt, och navigeringen är allt annat än intuitiv. Å andra sidan finns det alla funktioner man kan tänkas behöva, och när de väl är inställda så är behovet av att nå menyerna litet.
Precis som i de flesta skärmar i dag finns det inbyggda högtalare, ljudet överförs via HDMI och DisplayPort. Och precis som i de flesta skärmar är ljudet uselt. Men 2 x 2 W-högtalarna i AOC CQ27G2U är värre än normalt. De klarar nätt och jämnt Windows ”pling-ljud”, och bara glöm att titta på en YouTube-video – eller delta i ett Skype-möte för den delen.
En sak som inte ingår i det låga priset är Nvidia G-sync för att förhindra screen tearing. Här får man nöja sig med den tekniskt simplare AMD FreeSync. Båda teknikerna är utmärkta, men tyvärr inte kompatibla med varandra. Har datorn ett Nvidia-grafikkort, som de flesta kraftfulla speldatorerna, hjälper inte FreeSync. I praktiken lyckades dock AOC-skärmen hänga med fint utan synkroniseringshjälp.
Skarp bild och djupa färger
Om du fortfarande spelar i Full HD-upplösning så är det en smärre revolution att byta till AOC CQ27G2U enbart tack vare den skarpare bilden. Under förutsättning att spelet stöder upplösningen och datorns grafikkort kan hantera den extra mängden pixlar. Och oavsett upplösning ger den böjda panelen en bättre känsla av att vara med i spelet. CQ27G2U stöder HDR (High Dynamic Range) och det bör definitivt aktiveras eftersom skärmen får djupet och intensiteten som annars kan saknas.
Om du behöver en snabb och läcker skärm för spel och annan skärmunderhållning är AOC CQ27G2U ett bra alternativ. Det är varken sämre eller bättre än exempelvis MSi MAG272CQR som vi testade nyligen, men den är behagligt billigare.
Slutsats
AOC CQ27G2U är en fin 27-tums spelskärm till ett lika fint pris. Med WQHD-upplösning och 144 Hz uppdateringshastighet är den en stor förbättring mot de flesta spelskärmar som har ett eller två år på nacken. Lägg därtill att panelen är konkav och att den stöder HDR, så har du en helhet som är svår att konkurrera med. De inbyggda högtalarna är usla, men inte mycket värre än man brukar hitta i supertunna skärmar, och eftersom man ändå använder ett headset när man spelar så påverkar det inte vår rekommendation.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser