TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Acer Swift 5 SF514-54GT-77LB

Utmärkt ultrabärbar med frustrerande brister

Acer Swift 5 ser inte mycket ut för världen och känns lättare än många mobiler. Ändå är den ingen lättviktare!

forfatter
Publicerad 2020-04-03 - 00:00
Karakter
Acer Swift 5 SF514-54GT-77LB
L&B tycker
Lätt men ändå ytterst robust. Enastående prestanda och har både fingeravtrycksläsare och Wi-Fi 6.
Full HD-upplösning är inte tidsenligt för en ultrabärbar med 14-tums skärm i den här prisklassen. Batteritiden är en liten besvikelse.
 • Processor: 1,3 GHz Intel Core i7-1065G7
 • Skärm: 14-tums IPS med pekfunktion, Full HD (1920 x 1080)
 • Minne: 16 GB LPDDR4 RAM
 • Grafik: NVIDIA GeForce MX250
 • Operativsystem: Microsoft Windows 10 Home, 64 bit
 • Hårddisk: 1 TB SSD
 • Mått/vikt: 318,7 x 14,95 x 210,5 mm/990 g
 • Batteri: 3-cells litiumpolymer, 4670 mAh
 • Funktioner: HD-webbkamera, wifi 6, Bluetooth 5.0, 1 USB-C, 2 USB 3.0, HDMI, 3,5 mm, fingeravtrycksläsare
 • Webb: acer.se
 • Geekbench 4: 1050 singlecore, 4254 multicore
 • Geekbench 4: 4 679 singlecore, 17 231 multicore
 • PCMark 10: 2 959
 • 3DMark Time Spy: 1 009
 • 3DMark Fire Strike: 2 792
 • Cinebench R15: 60,96 fps / 401 cb
 • HDTach: 1.247,3 MB/s
 • Batteritest: 3:45 h
Riktpris: 14 500Pr. 2020-04-03 Produktsida

Acer Swift 5 är världens lättaste 14-tums ultrabärbara. Det är åtminstone vad den taiwanesiska tillverkaren hävdar, och vi är benägna att tro dem. I alla fall känns datorn lättare än många smartmobiler (det är den naturligtvis inte, men i förhållande till sin storlek väger den nästan ingenting), och det är extra positivt eftersom Acer Swift 5 ändå verkar ändå ganska så gedigen och tålig trots det oerhört lätta materialet som den är gjord av.

Utseende och konstruktion

Det handlar om en speciell legering av magnesium-litium och magnesium-aluminium, vilket något förenklat ger materialet samma hårdhet som aluminium men med markant lägre densitet. Däremot känns magnesiumlegeringen en smula mer som plast och kan också verka lite känslig för repor och slitage.

 

Designen är stilen, med raka linjer och plana ytor. (Foto: Acer)

I övrigt är designen mycket stilren, med raka linjer och plana ytor. Både HDMI- och de flesta USB-kontakterna är placerade till vänster, medan bara minijack-kontakten, en enda USB-A-port och ett Kensington-lås sitter till höger. Och eftersom det rent allmänt inte finns överväldigande många kontakter – och inte heller någon kortläsare alls – så har Acer Swift 5 en estetik som i det närmaste känns minimalistisk.

Tangentbordet är bakgrundsbelyst men saknar däremot en möjlighet att justera ljusstyrkan. Det är antingen på eller av som gäller. Eftersom datorn är så tunn finns det inte mycket plats för lång slaglängd i tangenterna, och de ger inte heller mycket motstånd när man skriver. Med andra ord hade den taktila känslan kunnat vara bättre. Det är dock positivt att det finns ett bra avstånd mellan tangenterna.

Skärm och ljud

Den 14 tum stora pekskärmen omgärdas av en mycket smal ram vilket nästan ger en infinity pool-aktig känsla.

Desto mer kan man undra över skärmupplösningen som bara har 1920 x 1080 pixlar (Full HD). Det är synd eftersom skärmen är helt utmärkt, med klara och naturliga färger. Ljudet är en tunn historia genom de inbyggda stereohögtalarna men har massor av tyngd och fyllighet om man kopplar in ett par ordentliga hörlurar.

 

Grafiken körs av ett NVIDIA GeForce MX250-grafikkort, och det märks. (Foto: Acer)

Prestanda och funktioner

Den här versionen av Acer Swift 5 är utrustad med senaste generationens Intel Core i7-processor och det märks. Grafiken understöds av ett NVIDIA GeForce MX250-grafikkort, och även om det långt ifrån gör datorn till en gaming-bärbar så finns det fortfarande bra fart i den, vilket våra benchmark-tester också visar. Jämfört med exempelvis Dell XPS 13 2-i-1, som får nöja sig med Intel Iris Plus för att driva grafiken, ger Acer Swift 5 med den här konfigurationen bättre resultat i både 3DMark och Cinebench, vilket är absolut godkänt med tanke på att Acers dator faktiskt kostar en del mindre än den i övrigt jämförbara från Dell.

Förra året testade vi en Acer Swift 5-modell med 15,6-tums skärm, som förvånade med en imponerande batteritid. I synnerhet med tanke på den stora skärmen. Tyvärr upprepar sig den inte positiva upplevelsen med den aktuella modellen, som trots mindre skärm bara orkar 3:45 timmar i vårt benchmark-test och alltså gör betydligt sämre ifrån sig än förra årets testprodukt.

Däremot ska Acer ha beröm för att de har utrustat nya Acer Swift 5 med Wi-Fi 6. Det ger både högre överföringshastigheter i hemnätverket och en mer stabil uppkoppling. Även om man har med sig den bärbara datorn ut, där det inte finns så mycket folk, och täckningen kanske inte alltid är den bästa …

 

Tangentbordet är bakbelyst, men ljusstyrkan kan inte regleras. (Foto: Acer)

Slutsats

Acer säger själva att Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn på marknaden. Det stämmer nog, i den testade konfigurationen är detta helt klart en lättviktare med superkrafter. Därför är det desto mer frustrerande att ett par betydande brister sänker det samlade betyget.

Det är helt enkelt inte tidsenligt att bara ha Full HD-upplösning på en 14-tums ultrabärbar dator i den här prisklassen, och batteritiden lider uppenbarligen av den tunga konfigurationen. Å andra sidan är det trevligt att Acer redan har hoppat på Wi-Fi 6-tåget och om det taiwanesiska företaget till nästa år kommer med en uppdaterad modell, med bättre batteri och en skärm med högre upplösning, så kommer vi absolut inte att tveka att plocka fram de höga betygen. Men den här gången får det stanna på 4.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Lenovo lanserar ny vikbar 16-tums bärbar dator Två år efter att den första vikbara datorn kom ut på marknaden är Lenovo nu redo med en uppföljare till X1 Fold. Den nya modellen erbjuder bland annat en större skärm och slankare chassi.
Huawei är tillbaka! Kinesiska Huawei lanserar smartklocka, ny bärbar dator och surfplatta på årets största elektronikmässa
Följ Ljud & Bild