TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST 5 MESH-routrar

Internet i hela huset

Det finns inget mer irriterande än glapp i internetuppkopplingen. Lyckligtvis har det kommit en smidig lösning: MESH!

forfatter
Publicerad 2018-08-09 - 14:18
Produkter i testet
 • TP-Link Deco M5
 • Linksys Velop
 • Asus Lyra Trio
 • Netgear Orbi RBK50 AC3000
 • Google WiFi
 • Om du har problem med att få ditt trådlösa nätverk att vara heltäckande och radiosignalerna har svårt att pressa sig igenom väggar, våningsplan och täta byggmaterial, så kan det vara på tiden att byta ut din hårt ansträngda router. I samband med introduktionen av Smarta hem och alla nya IOT-produkter (Internet Of Things) är det särskilt viktigt med nätverkets stabilitet och täckning. En vanlig router kan ha svårt att nå ut till husets alla hörn och även om man visserligen kan förlänga och förbättra täckningen med en extra ”extender” så komplicerar det allting ytterligare om man lägger till extra trådlösa nätverk till ekvationen. Nej, då är det bättre att överväga ett så kallat MESH-system som sprider ett och samma nätverk runt i hela hemmet. Ett sådant är visserligen lite dyrare än en traditionell router, men glädjen över ett nätverk som är heltäckande är desto större.

  Ett MESH-system består av flera små enheter som placeras på olika ställen i huset. Som trådlösa förlängningssladdar kommunicerar de med varandra och sprider ditt trådlösa internet på ett större område än vad den gamla routern klarade av. Varje enhet är en liten trådlös router med inbyggda antenner. På så sätt når radiosignalerna varenda liten avkrok och i teorin täcks alla ”döda” ytor. Enkelt och smart.

  Detta har fler och fler tillverkare naturligtvis också insett, så i dag finns en stor marknad för sådana här MESH-system. Vi har tidigare tittat närmare på ett par av dem, men den här gången har vi samlat ihop flera stycken för att få en större överblick. Är de värda pengarna och kan de verkligen ersätta en enda, maffig router för spel och 4K-streaming? Det ska vi undersöka.

  (Foto: Tillverkare)

  Ett par saker att tänka på …

  Finns det tillräckligt många portar?

  Om du går från en traditionell router med massor av WAN-portar (för nätverkskabel) kan det innebära en stor förändring att byta till ett MESH-system. Antalet utgångar varierar mycket, och det kan därför vara nödvändigt att flytta runt på alla prylar så att de ha kvar sina uppkopplingar. Om du precis som jag har massor av smart home-bryggor i nätverket, så att alla enheterna kan prata med varandra, är du ganska så beroende av trådbundna anslutningar eftersom ingen av dem kan kopplas upp trådlöst. En lösning kan vara att köpa en så kallad nätverks-switch, som fungerar som en grendosa och ger fler portar.

  Hastighet – ren marknadsföring

  I stort sett alla trådlösa routrar heter idag med något med ”AC” i namnet, följt av en siffra. Rent teoretiskt är siffran där för att ange hur snabb routern är, men i verkligheten är det mer smart marknadsföring än en uppgift om den verkliga hastigheten. Siffran kommer nämligen från summan av hastigheten i de inbyggda frekvensbanden, och alltså inte den reella maxhastigheten som du kan få från en enda ansluten enhet. Nu för tiden har de flesta routrar flera frekvensband. MESH-systemen i detta test har två eller tre. Fördelen med att ha flera är att man kan få högre hastighet och bättre täckning på samma gång. 2,4 GHz-bandet når långt men är inte så snabbt. 5G Hz är mycket snabbare, men når inte så långt. Genom att ha båda banden inbyggda i samma router får man rent teoretiskt det bästa av två världar. Eftersom MESH-systemen använder ett enda nätverks-ID behöver man dessutom inte tänka på vilket band man är ansluten till. Systemet väljer själv det mest optimala.

  Eftersom systemen är så lika varandra är skillnaderna också mycket små. Nästan allihop använder samma processorer, har lika mycket RAM-minne och ger på papperet samma hastighet över de inbyggda frekvensbanden. Installationen av dem görs också på samma sätt och prislapparna är någorlunda likadana. Det är bara småsaker som skiljer.

  Produkter i testet

  TP-Link Deco M5

  Prisvärda

  TP-Links skivor ser inte mycket ut för världen – men har bra täckning.

  Enkla att installera, bra täckning. Användarvänliga.
  Ett extra frekvensband för att förbättra anslutningen mellan satelliterna och en USB-port för extern utrustning hade varit bra.

  Linksys Velop

  De tre tornen

  Linksys levererar, trots lite frustration, snabbt trådlöst internet.

  Snygga enheter med bra specifikationer. Linksys är ett märke som är känt för kvalitet.
  Installationen tar tid, appen är rörig och firmware tycks ha fel som ger varierande signalstyrka.

  Asus Lyra Trio

  Strykjärn som strålar

  Asus Lyra är ett enkelt system med ett ovanligt utseende.

  Annorlunda design, enkel installation och tillfredsställande hastighet.
  Appen kunde behöva lite omsorg, och det hade vare bra med fler funktioner.

  Netgear Orbi RBK50 AC3000

  Orbi täcker stort

  Netgears ORBI-system når ända ut i alla hörn.

  ORBI ger dig full hastighet i hela huset. Enkelt att ställa in och komma igång.
  Det finns lite få inställningar och priset är tämligen högt.

  Google WiFi

  I all enkelhet

  Google WiFi gör det enkelt att komma ut på nätet.

  Själva enheterna är ganska snygga och allting är ofattbart enkelt att installera.
  Full inblick i ens eget nätverk kräver aktivering av Googles molntjänster. Hastigheten sjunker ju längre bort i kedjan man befinner sig.

  Senaste artiklar:

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
  Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
  90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
  Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
  Kone skippar sladden 15 års forskning tog det innan den klassiska spelmusen Roccat Kone XP kom i en trådlös utgåva.
  Razers tåliga ljusdrivna tangenter Razer DeathStalker V2 har uppdaterats med lägre, lättare tangenter som håller längre.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend