Redaktionen rekommenderar

Årets bästa 2019-2020

Juni 2017DALI Zensor 5 AX

Tre-i-ett

Högtalare, förstärkare och trådlös DAC i lättmöblerad förpackning.

Behaglig och stor ljudbild utan egentliga svagheter. Trådlöst ljud, inbyggd DAC och förstärkare. WAF-vänlig design.
Finishen är lite fattig och kabinettet hade gott kunnat ha varit byggt av lite tyngre material. Fast då hade priset blivit ett annat.

DALI Zensor 5 AX är så nära man kan komma en WAF-vänlig golvhögtalare: smal, diskret och beskedligt hög. Och det man offrar i golvyta till högtalaren har man igen i bokhyllan eftersom förstärkaren är inbyggd.

Man kan faktiskt nöja sig med att lägga till en mobiltelefon, surfplatta eller dator som trådlös ljudkälla, så är det bara att köra igång. Naturligtvis helst en som stöder aptX-protokollet för att få ljud i acceptabel kvalitet – även om det fortfarande inte är CD-kvalitet.

Utöver den trådlösa anslutningen finns både digital och analog ljudingång, via optisk Toslink respektive 3,5 mm minijack. Den optiska ingången stöder ljud i HD-kvalitet (24 bit/96 kHz). Det bästa man kan säga om fjärrkontrollen är att den är gratis och att man kan byta källa och ställa in volymen. Fast det går att köpa en snyggare i metall.

Passiv med förstärkare

Zenzor 5 AX är en ”aktiverad” version av Zensor 5, som vi redan har testat. Och storebror till lilla Zensor 1 AX. Priset har gått upp med nästan en tredjedel jämfört med den passiva versionen.

Rent tekniskt är Zensor 5 AX inte en aktiv högtalare, utan en högtalare med inbyggd förstärkare (2 x 50 watt klass D). För att vara tvättäkta aktiv skulle delningsfiltret också ha varit aktivt plus att det skulle ha funnits separata förstärkarkanaler till bas och diskant. Här finns inte heller något ”trolleri” i form av DSP-korrektioner av frekvensgången. Men man slipper köpa en separat förstärkare och får dessutom trådlös streaming med på köpet.

 

Foto: DALI
Foto: DALI

Det smala kabinettet rymmer ett tvåvägs basreflexsystem med två 5-tums basar och en 1-tums domediskant. Det är ett recept som är väl beprövat. Baselementen har DALIs speciella träfibermembran. All elektronik finns i den vänstra högtalaren. Den högra kopplas in med en högtalarkabel från den vänstra. Så i praktiken behöver man dra lika många kablar som i en konventionell anläggning. Speciellt som det också måste dras en optisk kabel från CD-spelaren eller TV:n och en analog från DACen. Sedan kan å andra sidan högtalarna bli en central för underhållningen i vardagsrummet och ersätta både stereo och soundbar.

annons

Zensor 5 AX är lika förnuftig, enkel och billig som en IKEA-möbel. Och på samma sätt är den byggd av material som är helt godkända – utan att vara överdådiga. Det vita vinylfinishen på sidorna (Zensor 5 AX finns även i valnöt och svart ask) är helt okej och det finns till och med en snygg liten aluminiumfot underst. Högtalaren kan förankras i golvet med spikes, vilket förmodligen är en god idé eftersom den bara väger 11 kg.

annons

Ljudet av Zensor 5 AX

Möjligheten att spela musik trådlöst är antagligen ett av de främsta försäljningsargumenten för Zensor 5 AX, så den första lyssningen gjorde vi med Bluetooth och musik från Tidal HiFi, spelad på en mobil med aptX och 32-bitars DAC. Och det är en utmärkt och mycket billig anläggning man får om man gör så. Ljudbilden är behaglig och lätt att älska. Basen går snyggt djupt och diskanten är klar och tydlig. Känslan av rymd bakom och runt högtalarna är också prydlig.

Ännu bättre blir det dock när man byter ut Bluetooth-anslutning mot en kablad anslutning och en extern DAC (HiFime Sabre 9018). Med samma Tidal-låtar blir ljudbilden både större och mer upplöst, och det går att njuta av högtalarens kvaliteter ännu mer. Med tanke på att man får både högtalare och digital förstärkare för samma peng som annars lätt hade kunnat läggas på antingen det ena eller det andra, så gör DALI det riktigt bra.

Det är framför allt ljudbildens storlek som överraskar positivt. Scenen sträcker sig långt bortom båda sidorna av högtalarna och det finns också en bra känsla av höjd. Det är tjusigt med tanke på priset.

Foto: DALI
Foto: DALI

 

annons

Inget tonregister täcks dåligt, men diskanten är det som imponerar mest med en mängd detaljer och upplösning. Lyckligtvis finns det tillräcklig tyngd i basen för att balansera alltihop. Två femtummare välter inte direkt huset, men ljudbilden är långt ifrån spinkig. Ska man vara kritisk så kunde gott nyanseringen ha varit bättre. Det är inte helt lätt att höra skillnaden på exempelvis en elbas och en kontrabas. Mellanregistret är också som det ska vara och röster låter naturligt. Fast utan den sista graden av textur som man får betala mångdubbelt för.

50 watt per kanal är ingen bottenlös effekt, men lustigt nog det som många prisvärda trådlösa högtalare (till exempel System Audio Saxo 5 active) är utrustade med. Och det räcker faktiskt till det mesta. I ett inte alltför stort lyssningsrum finns det muskler för att spela med realistisk volym (runt 100 dB) utan tecken på andnöd. Till och med en låt som ”Time Be Time” med Jonas Hellborg och Ginger Baker låter härligt dynamisk och energirik.

Slutsats

DALI Zensor 5 AX är en välkonstruerad högtalare med en prislapp som gör att inträdesbiljetten till trådlös hifi är billig. Den gör allting rätt – och det mesta till och med imponerande. Ljudbilden är stor och charmig med tanke på prislappen och kan fylla ett mellanstort vardagsrum utan att tappa andan. Att Zensor 5 AX dessutom är förhållandevis snygg att titta på och passar in i vardagsrummet är ett extra plus. Jämfört med den passiva versionen får man mycket hifi för bara en smula pengar mer. Bluetooth-streaming är bekvämt men om du kan leva med att koppla in en kabel så lyfter det ljudkvaliteten avsevärt.

DALI Zensor 5 AX är en välkonstruerad högtalare med en prislapp som gör att inträdesbiljetten till trådlös hifi är billig. […]. Jämfört med den passiva versionen får man mycket hifi för bara en smula pengar mer.

 

picture1
<
>
Foto: DALI

Fakta

DALI Zensor 5 AX
Tvåvägs basreflex
25 mm softdome-diskant
2 x 5,25-tums bas
Frekvensomfång: 43–26 500 Hz (+/–3 dB)
Förstärkare: 2 x 50-watt klass D
Ingångar: Optisk digital (24 bit/96 kHz), 3,5 mm analog minijack, Bluetooth 3.0 (aptX)
Subwoofer-utgång
Fjärrkontroll
Färg: Svart ask, vit vinyl, valnöt
Mått/vikt: 16,2 x 82,5 x 26,7 cm/11 kg
Auto av/på via optisk och analog ingång, auto av via Bluetooth

Pris

8000 :-

Bästa priser

  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Läs också

  Lekfullt IKEA-disco

  Årets roligaste högtalarpaket med discolampor bygger du ihop precis som du själv vill.

  Ny highend-referens

  Dynaudio gör det igen, Confidence 50 sätter standarden för högtalare i highend-klassen.

  Kompromisslös stativhögtalare

  Här är ett par högtalare som är i en klass för sig, med god hjälp av en finess som är lika smart som den är enkel.