Redaktionen rekommenderar

Årets bästa 2019-2020

Turbo för hörlurarna

En liten digitalomvandlare kan göra underverk när datorn fungerar som ljudkälla. Här är två av de bästa för tillfället.

I en tid när många byter ut CD-spelaren mot en laptop finns det plötsligt en poäng med att göra ljudet från datorn bättre. CD-spelaren är nämligen på väg till ljudhistoriens soptipp, och även vanligt folk föredrar att strömma musiken från nätet till anläggningen hemma.

Många använder laptopen som avspelare eftersom de kör strömningstjänster som Spotify och Wimp. Nästa låt är bara en klickning bort, sedan strömmar musiken ur högtalarna eller hörlurarna.

Men det är inte säkert att ljudkvaliteten alltid håller måttet. Åtminstone inte om man kopplar in hörlurarna direkt i datorns minijack-uttag.

Ett par bra hörlurar avslöjar snabbt hörlursutgången som oftast låter tam, livlös och tunn. En lösning kan vara att koppla in en hörlursförstärkare, från exempelvis Fiio, men den bästa lösningen är en USB-DAC.

För två år sedan förändrades nämligen marknaden när Audioquest lanserade sin Dragonfly. En liten USB-DAC som såg precis ut som ett vanligt USB-minne. Den hade en inbyggd digitalomvandlare som flyttade ut signalbehandlingen från datorn och gav ett mycket bättre ljud i hörlurarna.

Sedan dess har det flutit på med små USB-omvandlare som fungerar på samma sätt som Dragonfly. Eller Hegel Super. En liten större mikro-DAC som kopplas till laptopens USB-port och sedan tar över signalbehandlingen av musiksignalen och har en inbyggd hörlursförstärkare.

Frågan är bara om skillnaden är tillräckligt stor för att motivera att Super kostar en tusenlapp mer än Dragonfly – eller om man klarar sig helt utan en separat DAC.

annons
annons
Produkter i testet
Alla som spelar musik från datorn bör ta en titt på Dragonfly, som höjer musikglädjen många snäpp.

Den lilla trollsländan – Dragonfly – lyser i olika färger beroende på vilket slags ljudsignal den arbetar med, så att du kan se om laptopen ger ifrån sig hög- eller lågupplöst ljud.

Audioquest-omvandlaren stöder upp till 24 bit/96 kHz högupplösta filer, precis som föregångaren från 2012. Den nya versionen (v1.2) ser nästan helt identisk ut, bortsett från att hörlurskontakten är grå i stället för svart.

Förändringarna sitter på insidan, hävdar Audioquest. Som har givit Dragonfly Version 1.2 en kortare signalväg från DAC till hörlursutgången och en kraftigare strömförsörjning. Att priset har sjunkit med 700 kronor är en ren bonus, vilket gör v1.2 värd varenda krona, tycker vi.

Audioquest föredrar asynkron konvertering. De anser att klockningen av digitalsignalen bör flyttas från laptopen till Dragonfly eftersom det ger bäst ljud. Hegel tycker tvärtom och använder så kallad adaptiv synkron klockning.

Under alla omständigheter är det ingen tvekan om att ljudet från Dragonfly absolut är att föredra före hörlursuttaget på MacBooken vi testade med. Med USB-DACen inpluggad finns det mycket mer effekt och ljudbilden breds ut i mycket högre grad. Basen är stram och potent och dynamiken i musiken är enastående. Audioquest hävdar att Dragonfly anpassar sig efter de flesta hörlurars impedans, och mycket riktigt hade den inga som helst problem med att driva de hörlurar vi provade med.

B&W:s praktfulla P7, till exempel. Som fick nytt liv med Dragonfly inkopplad. Diskanten lät friskare och mer engagerande. Det spelade ingen roll om det var Eric Clapton Live, Dire Straits Love over Gold eller pianokonserter med Beethoven. Allt fick ett välkommet lyft med Dragonfly.

För det här priset går det inte att hitta något negativt. Den nya versionen håller faktiskt vad Audioquest lovar. Den låter bättre än föregångaren och är dessutom billigare. Klockren sexpoängare.

annons
annons
Betyg
 • USB-omvandlare
 • 24 bit/96 kHz
 • Asynkron
 • 3,5 mm minijack
 • 1 500 kr
 • Ljudtema.se
Pris: 1500 kr
PlusEnastående praktisk DAC med utmärkt ljudkvalitet.
MinusIngenting.
Hegel Super
Superljud
Skillnaden är större i pris än i ljudkvalitet, men för de allra kräsnaste är Hegel Super värd pengarna.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  1
  Vad tycker du?

  0 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  0 Comment authors
    Subscribe  
  newest oldest most voted
  Notify of

  Läs också

  Ett konststycke

  Technics SL-G700 kombinerer en sagolikt bra CD-spelare med en lika sagolik nätverksspelare.

  Analog pangdebut

  Här är den bästa skivspelaren du aldrig har hört talas om. Förrän nu.

  En helt unik DAC

  Från en tillverkare jag aldrig hade hört talas om kommer en DAC som är ett riktigt unikum. Bästa jag har hört, faktiskt.

  Muskulös multitalang

  Om du behöver en stark förstärkare med DAC och gott om ingångar så välj den här.

  Skivspelare med högtalare

  Skivspelare med förstärkare och högtalare inbyggt? Oftast ett recept på katastrof, men inte den här gången.

  McIntosh för livsnjutare

  Om man kan se nyttan med en skivspelare som har allting inbyggt så är kanske McIntosh MTI100 helt perfekt.