annonse
annonse
annonse

Canon EOS 77D

Lyckad kamerakompromiss

Canon har gjort det enklare att ta fina bilder, med en kamera som inte gör någon besviken.

Plus
Lysande bildkvalitet med fin skärpa, bra ergonomi, enkel överföring av bilder och utmärkt pekskärm.
Minus
Måttlig bildhastighet, liten sökare, ingen 4K-video och begränsade videoinställningar.

Även om spegelreflexmarknaden minskar så säljs det miljontals kameror eftersom många fotografer fortfarande föredrar en spegelreflex. Ofta för att det är den typen av kamera de är vana vid, eller för att de har tillbehör till ett visst märke och därför vill hålla sig till samma när de köper nytt.

Fördelarna är många. För Canons del är urvalet av tillbehör som objektiv och blixtar det största på marknaden och en av anledningarna till att många fortfarande väljer Canon. Men Canon är inte immuna mot marknadstrender och parallellt med spegelreflexerna har de även en serie spegellösa kameror.

Som är mindre, lättare, snabbare och i många fotografers ögon mer praktiska att ha med sig.

Hos Canon kan man välja. En systemkamera som EOS M5 påminner om EOS 77D, som vi testar här, rent tekniskt är likheterna fler än skillnaderna. Men medan M5 har en elektronisk sökare och ingen spegel har 7D optisk sökare och spegel.

Båda är alltså systemkameror med utbytbar optik, men bara 77D är en spegelreflex. Båda vänder sig till fotografer som är mellan nybörjare och erfarna, och 77D är dessutom mycket lik Canons enastående entusiastmodell EOS 80D, som vi också har testat, och lägger sig nära denna både när det gäller design och prestanda. Fast till ett mer överkomligt pris.

Båda har en 24-megapixlars bildsensor med Canons Dual Pixel-autofokussystem, som är blixtsnabbt och ger skarpare bilder, och snudd på samma ergonomi med knappar och rattar på nästan samma ställen.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Skillnaden är att 77D saknar vädertätning, sökaren och pekskärmen är mindre och bildhastigheten är 6 bilder/s i stället för 7. Men den är även mindre, lättare och aningen billigare.

Med andra ord: 77D ett billigare alternativ till 80D och Canons egen konkurrent till den spegellösa EOS M5.

Användning

Det finns för övrigt en enklare version som heter 800D. Under skalet är det samma kamera som 77D, men den saknar displayen på toppen och har lite färre knappar.

Prisskillnaden är så liten att det är nästan är hipp som happ vilken man väljer. Bildkvaliteten är densamma men 77D har ett par praktiska fördelar. Två inställningshjul, till exempel. Ett på framsidan och ett på baksidan. Det finns också en display på toppen som alltid visar de primära inställningarna. Oavsett vad som står på pekskärmen.

Båda riktar sig förmodligen mot amatörfotografer som behöver en bra kamera för all slags bilder, men det är bara 800D som har en enklare meny på skärmen. Den finns i 77D också, men måste aktiveras. När den visas kan man ge kameran till vem som helst, tanken är att man enkelt ska kunna ta reda på hur funktionerna påverkar bilderna.

Det fungerar faktiskt alldeles utmärkt. Kameran är enkel att sköta, det är enkelt att förstå hur saker och ting fungerar, och mer erfarna fotografer hittar inställningsalternativ för mer kreativ användning av kameran.

Det här är inte en kamera som går att skräddarsy, där man kan ändra i styrningen och spara sina favoritfunktioner på snabbknappar – då ska man hellre ha en EOS 80D. Men 77D ligger skönt i handen, har ett tillräckligt stort grepp för de flesta händer och i fin Canon-anda är placeringen av knappar och rattar genomtänkt. Bortsett från strömbrytaren. Den har tre lägen: av, på och videoinspelning. Sätter man på kameran så hamnar man ofta på video, även om man egentligen skulle ta stillbilder.

På programhjulet finns en låsknapp, så att det inte snurrar och ändrar inställning. Tyvärr måste man hålla inne knappen när man vrider på hjulet, det borde hellre ha funnits ett av/på-lås.

Mobiltelefonen går att kopplas till kameran via Bluetooth och wifi för att överföra bilder. Bluetooth ger konstant anslutning, men det går inte att överföra stora bildfiler, till exempel råfiler. Då måste man använda wifi.

Det finns kontakter för fjärrstyrning och mikrofon, men inte för hörlurar.

Kameran filmar för övrigt finfin 1080 HD-video, då kommer Dual Pixel-funktionen till sin rätt. Fokuseringen är snabb och tyst – så länge det inte finns för lite ljus – och i videoläget är färgåtergivning, kontrast och exponering utmärkt.

Bildkvalitet

Vår testkamera levereras med den väl beprövade Canon EF-S 18–55mm-zoomen, med bländare 4–5,6, tyst autofokus och optisk bildstabilisator.

Det är ett väldigt trevligt kit, och en zoom som är fin för allroundbruk. Behöver man en vidvinkel eller telezoom så finns det många att välja mellan till Canon-kameran. Det går också att köpa ett kit med en 18–135 mm för fotografer som behöver mer tele.

Bildkvaliteten är inte lätt att skilja från EOS M5 eller EOS 80D, och jämförbar med den närmaste Nikon-rivalen: D5600. Canon-kameran är faktiskt lite bättre på brusreducering, kanske tack vare den nya Digic 7-processorn. Bruset vid ISO 6400 är nämligen mer finkornigt i EOS 77D. Å andra sidan har Nikon-kameran ett halvt exponeringssteg bättre bilddynamik.

Små skillnader, även i färgåtergivningen. Båda har mycket verklighetstrogna färger, både inomhus och utomhus, i JPEG-filerna – som de flesta i målgruppen kommer att välja.

Autofokuseringen är mycket tillfredsställande, fokusspårningen också, men bildhastigheten är måttliga sex bilder i sekunden. Det räcker ändå till vanliga actionbilder, men det här är inte en kamera för sportfotografer eller naturfotografer.

Ändå blir bilderna oerhört skarpa, särskilt under gynnsamma ljusförhållanden. Kit-zoomen har lite mjuka hörn med vidvinkel och är inte lika skarp vid full tele som vi hade velat, men den är på samma nivå som normalzoomarna från Nikon, Pentax och Sony.

Man kan åtminstone inte kritisera Canon-kameran för bildkvaliteten. 77D är lika bra som dyrare Canon-modeller som EOS 80, lika bra som Nikon D5600 och bättre än tidigare Canon-modeller.

Bra val

Canon är sin egen värsta konkurrent. Det finns en kamera som är aningen billigare och en som är aningen dyrare (EOS 800D och 80D), och bildkvaliteten är snudd på identisk. Ur den synvinkeln hamnar EOS 77D lite mellan två stolar. Den är något dyrare och mer avancerad än vad nybörjare letar efter, och en smula för enkel och har få anpassningar för erfarna fotografer. Inte nog med det: EOS M5 är snabbare, mindre och mer behändig och kostar lika mycket. 77D känns alltså som en – bra – kompromiss och vårt rekommenderade val för amatörfotografer som kan tänja lite på budgeten.

Bildkvaliteten är inte lätt att skilja från EOS M5 eller EOS 80D, och jämförbar med den närmaste Nikon-rivalen

 

<
>
Väldigt praktiskt med ett speciellt fönster på toppen som alltid visar de viktigaste inställningarna.
Även om spegelreflexmarknaden minskar så säljs det miljontals kameror eftersom många fotografer fortfarande föredrar en spegelreflex. Ofta för att det är den typen av kamera de är vana vid, eller för att de har tillbehör till ett visst märke och därför vill hålla sig till samma när de köper nytt. Fördelarna är många. För Canons del är urvalet av tillbehör som objektiv och blixtar det största på marknaden och en av anledningarna till att många fortfarande väljer Canon. Men Canon är inte immuna mot marknadstrender och parallellt med spegelreflexerna har de även en serie spegellösa kameror. Som är mindre, lättare, snabbare och i många fotografers ögon mer praktiska att ha med sig. Hos Canon kan man välja. En systemkamera som EOS M5 påminner om EOS 77D, som vi testar här, rent tekniskt är likheterna fler än skillnaderna. Men medan M5 har en elektronisk sökare och ingen spegel har 7D optisk sökare och spegel. Båda är alltså systemkameror med utbytbar optik, men bara 77D är en spegelreflex. Båda vänder sig till fotografer som är mellan nybörjare och erfarna, och 77D är dessutom mycket lik Canons enastående entusiastmodell EOS 80D, som vi också har testat, och lägger sig nära denna både när det gäller design och prestanda. Fast till ett mer överkomligt pris. Båda har en 24-megapixlars bildsensor med Canons Dual Pixel-autofokussystem, som är blixtsnabbt och ger skarpare bilder, och snudd på samma ergonomi med knappar och rattar på nästan samma ställen. Skillnaden är att 77D saknar vädertätning, sökaren och pekskärmen är mindre och bildhastigheten är 6 bilder/s i stället för 7. Men den är även mindre, lättare och aningen billigare. Med andra ord: 77D ett billigare alternativ till 80D och Canons egen konkurrent till den spegellösa EOS M5.

Användning

Det finns för övrigt en enklare version som heter 800D. Under skalet är det samma kamera som 77D, men den saknar displayen på toppen och har lite färre knappar. Prisskillnaden är så liten att det är nästan är hipp som happ vilken man väljer. Bildkvaliteten är densamma men 77D har ett par praktiska fördelar. Två inställningshjul, till exempel. Ett på framsidan och ett på baksidan. Det finns också en display på toppen som alltid visar de primära inställningarna. Oavsett vad som står på pekskärmen. Båda riktar sig förmodligen mot amatörfotografer som behöver en bra kamera för all slags bilder, men det är bara 800D som har en enklare meny på skärmen. Den finns i 77D också, men måste aktiveras. När den visas kan man ge kameran till vem som helst, tanken är att man enkelt ska kunna ta reda på hur funktionerna påverkar bilderna. Det fungerar faktiskt alldeles utmärkt. Kameran är enkel att sköta, det är enkelt att förstå hur saker och ting fungerar, och mer erfarna fotografer hittar inställningsalternativ för mer kreativ användning av kameran. Det här är inte en kamera som går att skräddarsy, där man kan ändra i styrningen och spara sina favoritfunktioner på snabbknappar – då ska man hellre ha en EOS 80D. Men 77D ligger skönt i handen, har ett tillräckligt stort grepp för de flesta händer och i fin Canon-anda är placeringen av knappar och rattar genomtänkt. Bortsett från strömbrytaren. Den har tre lägen: av, på och videoinspelning. Sätter man på kameran så hamnar man ofta på video, även om man egentligen skulle ta stillbilder. På programhjulet finns en låsknapp, så att det inte snurrar och ändrar inställning. Tyvärr måste man hålla inne knappen när man vrider på hjulet, det borde hellre ha funnits ett av/på-lås. Mobiltelefonen går att kopplas till kameran via Bluetooth och wifi för att överföra bilder. Bluetooth ger konstant anslutning, men det går inte att överföra stora bildfiler, till exempel råfiler. Då måste man använda wifi. Det finns kontakter för fjärrstyrning och mikrofon, men inte för hörlurar. Kameran filmar för övrigt finfin 1080 HD-video, då kommer Dual Pixel-funktionen till sin rätt. Fokuseringen är snabb och tyst – så länge det inte finns för lite ljus – och i videoläget är färgåtergivning, kontrast och exponering utmärkt.

Bildkvalitet

Vår testkamera levereras med den väl beprövade Canon EF-S 18–55mm-zoomen, med bländare 4–5,6, tyst autofokus och optisk bildstabilisator. Det är ett väldigt trevligt kit, och en zoom som är fin för allroundbruk. Behöver man en vidvinkel eller telezoom så finns det många att välja mellan till Canon-kameran. Det går också att köpa ett kit med en 18–135 mm för fotografer som behöver mer tele. Bildkvaliteten är inte lätt att skilja från EOS M5 eller EOS 80D, och jämförbar med den närmaste Nikon-rivalen: D5600. Canon-kameran är faktiskt lite bättre på brusreducering, kanske tack vare den nya Digic 7-processorn. Bruset vid ISO 6400 är nämligen mer finkornigt i EOS 77D. Å andra sidan har Nikon-kameran ett halvt exponeringssteg bättre bilddynamik. Små skillnader, även i färgåtergivningen. Båda har mycket verklighetstrogna färger, både inomhus och utomhus, i JPEG-filerna – som de flesta i målgruppen kommer att välja. Autofokuseringen är mycket tillfredsställande, fokusspårningen också, men bildhastigheten är måttliga sex bilder i sekunden. Det räcker ändå till vanliga actionbilder, men det här är inte en kamera för sportfotografer eller naturfotografer. Ändå blir bilderna oerhört skarpa, särskilt under gynnsamma ljusförhållanden. Kit-zoomen har lite mjuka hörn med vidvinkel och är inte lika skarp vid full tele som vi hade velat, men den är på samma nivå som normalzoomarna från Nikon, Pentax och Sony. Man kan åtminstone inte kritisera Canon-kameran för bildkvaliteten. 77D är lika bra som dyrare Canon-modeller som EOS 80, lika bra som Nikon D5600 och bättre än tidigare Canon-modeller.

Bra val

Canon är sin egen värsta konkurrent. Det finns en kamera som är aningen billigare och en som är aningen dyrare (EOS 800D och 80D), och bildkvaliteten är snudd på identisk. Ur den synvinkeln hamnar EOS 77D lite mellan två stolar. Den är något dyrare och mer avancerad än vad nybörjare letar efter, och en smula för enkel och har få anpassningar för erfarna fotografer. Inte nog med det: EOS M5 är snabbare, mindre och mer behändig och kostar lika mycket. 77D känns alltså som en – bra – kompromiss och vårt rekommenderade val för amatörfotografer som kan tänja lite på budgeten.
Bildkvaliteten är inte lätt att skilja från EOS M5 eller EOS 80D, och jämförbar med den närmaste Nikon-rivalen  
[gallery ids="67290,67291,67292"]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Canon EOS 77D
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Canon EOS 77D
Typ: Systemkamera med 24 Mp-sensor i APS-C-format
Optik: 18–135 mm/f4–5,6 (motsv. 28–84 mm)
Skärm: 8 cm LCD med 1 Mp
Sökare: Optisk med 0,82x förstoring
Egenskaper: Vridbar pekskärm, 7 bilder/s, wifi, Bluetooth, Dual-Pixel-fokus, 600 bilders batteritid

Pris: 10500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Audio Pro A40
Exklusivt och exceptionellt

Jubileums-högtalaren Audio Pro A40 är ett crescendo av 40 års högtalarbyggande.

test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
annonse
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.