annons

Bowers & Wilkins 805 D3

Bevarar legendstatusen

Bowers & Wilkins-högtalaren har allt som behövs för att bli lika legendarisk som sina föregångare.

(Foto: Tillverkare)
Januari 2017Bowers & Wilkins 805 D3
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Om jag ska vara kritisk finns det kanske bara en handfull stativhögtalare som gjort sig förtjänta av legendstatus. Bland Rogers, Dynaudio, KLH, Acoustic Energy och kanske ett par andra, ligger Bowers & Wilkins högt upp på listan.
De har legat i toppen ända sedan 1990 när Matrix 805 kom, den första modellen med deras speciella skelett på insidan och diskanten på utsidan av kabinettet. Högtalaren känns enkelt igen på det karaktäristiska gula membranet och på diskanten på ovansidan. B&W har följt receptet till punkt och pricka ända tills nu.
De efterföljande utgåvorna hette Nautilus 805, 805S och 805 Diamond. Samtliga hade olika versioner av B&W:s gula baselement med membran av flätat Kevlar. Diskanten satt alltid på ovansidan och kabinettet använde fortfarande det inre Matrix-skelettet. Som ska dämpa resonanser och kanalisera bort kabinettets energi så att den inte når elementen. Du vill ha all musik genom membranen, inte dold bland kabinettresonanser.

Foto: Bowers & Wilkins
Foto: Bowers & Wilkins

Den senaste 805-versionen är byggd efter samma recept, men är den första utan gult Kevlar-membran. Det är det första man lägger märke till, om man är bekant med föregångaren som lanserades 2011. 805 Diamond var den första med diskantmembran av konstgjort framställd diamant, placerad i en avsmalnande pipa på toppen av ett Matrix-kabinett med välvda sidor. Naturligtvis med gult Kevlar-membran – vilket fortfarande används i 600-serien.
I vårt test av 805 Diamond efterlyste vi mer tyngd, djup och dynamik i basen. Resten av högtalaren lät detaljrikt, med blixtsnabba transienter och utmärkt precision. Vår slutsats var att 805 Diamond var en riktig högtalarjuvel, värdig legendstatusen som de tidigare 805-modellerna hade byggt upp.
Nya 805 D3 är ännu bättre.

Skenet bedrar
Högtalaren ser ut som sin föregångare, fast har ett silverfärgat basmembran, vilket antyder att B&W har lyssnat på kritiken. Men faktum är att det är mer än så som är nytt. Delningsfiltret är uppgraderat och kabinettet är ännu styvare. Det enda som känns igen direkt från föregångaren är den fina diamantdiskanten på toppen och de dubbla terminalerna på baksidan.

Foto: Bowers & Wilkins
Foto: Bowers & Wilkins

Kabinettet är nykonstruerat och byggt på ett annat sätt. Det är ännu styvare och dämpar interna resonanser bättre, medan den svagt böjda fronten reducerar diffraktion som annars kan orsaka en ofokuserad ljudbild.
Det nya baselementet är 16,5 cm stort och sitter bultat direkt i Matrix-skelettet på insidan. Basreflexporten har en välvd mynning med en yta som en golfboll. Vilket ska ge mindre luftmotstånd.

Foto: Bowers & Wilkins
Foto: Bowers & Wilkins

Diskantelementet som sitter i den koniska pipan på toppen är likadant som det vi vet fungerade helt perfekt i föregångaren, men baselementet är helt nytt.
B&W kallar det för Continuum och hävdar att det är ännu bättre än Kevlar. Även här är membranet flätat, men en komposit av material som B&W har ägnat nästan åtta år åt att fullända. De säger själva att de använt mycket datorsimulering och gått igenom närmare 70 olika varianter av materialet innan de landade på den slutliga versionen som vi testar här.
Membranet är styvare, dödare och tål mycket mer rörelser innan det börjar flexa – och B&W hävdar att det är mycket snabbare och tacklar ännu högre effekt. Det är också ett mycket bättre mellanregister eftersom det har ett bredare och bättre kontrollerat frekvensregister. I båda ytterområdena. Detta har bland annat resulterat i en mycket bättre basåtergivning än vi någonsin har hört från en 805-högtalare.

Foto: Bowers & Wilkins
Foto: Bowers & Wilkins

 

Fyllig klang, transparent ljudbild
Första intrycket kan luras och ge intrycket att högtalarna är lite tråkiga. Särskilt om de står i ett överdämpat rum med mycket möbler, mattor och gardiner. Men placera dem ett par decimeter från bakväggen och vinkla dem svagt inåt – inte för mycket – så står du inför uppseendeväckande musikaliska upplevelser. Av en typ som du inte förväntar dig från en relativt kompakt högtalare.
Klangen är varmare, ljudbilden större och mer upplöst. Det finns mer substans i basen än i 805 Diamond. Den dynamiska kontrasten är också bättre, högtalarna påminner om ett mellanting mellan den behagliga finessen hos Sonus faber Olympica I och den blixtsnabba precisionen hos Dynaudio Contour 20.
805 D3 kan överraska med ett seriöst djup och inte minst tryck i basen.
Det märks bland annat i det senaste albumet från Beyonces lillasyster Solange. Det är ett bra exempel på hur bra kontroll högtalarna har i basen. De hårda slagen på trummorna i ”Where Do We Go” känns i kroppen och det går att spela anmärkningsvärt högt innan basen bryter upp. Jag lade märke till att det finns lite mer luftig klang i virveltrumman med Dynaudio Contour 20, men basdynamiken är inte det minsta sämre.

annons
Foto: Bowers & Wilkins
Foto: Bowers & Wilkins

Jämfört med Sonus faber Olympica I finns det mer djup hos B&W och mellanregistret är bättre fokuserat. Det är mer nyanserat också och diskanten är lika len som silke. Renee Flemings sopranstämma och Cecilia Bartolis mezzo är helt befriad från färgningar och betoningar. Det vittnar om ett delningsfilter som är oerhört väl anpassat efter Continuum-elementet och diamantdiskanten.
805 D3 saknar djupet som behövs för att få med hela den lägsta oktaven i en konsertflygel. Men det märks inte på konserter med Keith Jarrett. Inte om man inte är van vid en musikalisk subwoofer som sträcker sig ner mot 30 Hz utan att tappa effektivitet.
I den andra änden av registret finns diskanten på plats helt diskret, utan att någonsin låta hårt, skärande eller vasst. Precis som vi har vant oss vid från B&W:s diamantdiskanter är den ytterst upplöst, distinkt och precis. Kanske inte lika luftig och transparent som en del banddiskanter, men mycket mer neutral och välkontrollerad.
Klangen i musiken drar åt det varmare hållet, utan att jag uppfattar högtalarna som färgade. Snarare låter de behagligt balanserade, utan att vara tandlösa. För det saknas ingen dynamisk kontrast här. De här kan du faktiskt spela ganska så lågt med och ändå få med musikens klanger, detaljer och bas.
Det finns så lite att klaga på och så mycket att glädja sig åt med 805 D3 att jag blev sittande mycket längre än jag brukar framför högtalarna under testperioden.
Det är en fin indikation på en lyckad konstruktion.

annons

B&W:s bästa köp
I mina öron är 805 D3 ett av de bästa köpen av alla dyrare stativhögtalare. Den största nackdelen är att ett par rejäla stativ gör de redan kostsamma högtalarna ännu dyrare, och att de behöver en seriöst potent förstärkare för att öppna upp sig ordentligt. Om inget av detta känns avskräckande så är detta högtalare som verkligen är värda att komma ihåg. De för vidare arvet från 800-serien med bravur och lägger sig i highend-högtalarnas tätskikt i kompaktklassen. Designen är en bonus i mina ögon, särskilt i svart pianolack eller matt vit lack, som passar fint till de ljudmässiga prestationerna man snabbt blir beroende av.

Bowers & Wilkins 805 D3
Tvåvägs stativhögtalare
Bas: 165 mm med flätat Continuum-membran
Diskant: 25 mm Nautilus med diamantmembran
Känslighet/impedans: 88 dB/8 ohm
Frekvensomfång: 42–28 000 Hz (–3 dB)
Mått/vikt: 23,8 x 42,4 x 34,5 cm/12,6 kg
Färg: Svart, vit, rosenträ

Pris: 45000 kr
PlusVälsignat befriad från brister, fel och förvrängningar. Varm, fyllig och detaljerad ljudbild med blixtsnabb dynamik och ett brett spektrum av klangfärger. Förbluffande bas för sin storlek.
MinusKräver en potent förstärkare. Stativen är kostsamma och även högtalarna ligger i en hög prisklass.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Harman Kardon Citation One

  Harman Kardon Citation One

  2 000
  Mullrande bas
  Harman Kardon Citation One är ett basmonster. På ett dåligt sätt.
  Vivid Audio Kaya 90

  Vivid Audio Kaya 90

  280 000
  Den perfekta högtalaren finns inte. Men den här kommer närmare än de flesta
  En del högtalare är dyrare än andra. Och skrattretande mycket bättre.
  Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

  Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

  25 000
  Soundbar i musikens tjänst
  Formation Soundbar gör ett lika bra jobb med musik som med film. Upplöst, varmt och vanebildande.
  Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

  Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

  12 500
  Stenhårt från Bose
  Bose har gjort en väldigt lyckad soundbar som låter tufft med film och som överraskar med musik.
  Sennheiser Ambeo Soundbar SB01

  Sennheiser Ambeo Soundbar SB01

  25 000
  Världens bästa soundbar
  Sennheiser har lyckats bygga världens bästa soundbar, på första försöket! Fast vem i hela friden är den byggd för?
  LG SL10YG

  LG SL10YG

  20 000
  Massor av funktioner räcker inte
  Toppmodellen från LG bockar av det mesta i checklistan. Men vi är bara halvnöjda med ljudet.
  Dynaudio Confidence 50

  Dynaudio Confidence 50

  270 000
  Ny highend-referens
  Dynaudio gör det igen, Confidence 50 sätter standarden för högtalare i highend-klassen.
  Google Nest Mini

  Google Nest Mini

  650
  Googles minsta gör underverk. Ibland.
  Bara ett nytt namn och ett par smådetaljer skiljer nya Nest Mini från föregångaren.
  Dynaudio Confidence 20

  Dynaudio Confidence 20

  105 000
  Ny referenshögtalare
  Wow! Dynaudios Confidence-högtalare är ovanligt lyckade – och välljudande.
  Audiovector R1 Arreté

  Audiovector R1 Arreté

  55 990
  Kompromisslös stativhögtalare
  Här är ett par högtalare som är i en klass för sig, med god hjälp av en finess som är lika smart som den är enkel.
  Naim Mu-so Qb 2

  Naim Mu-so Qb 2

  10 000
  Blåser konkurrenterna av banan
  Naim gör det igen, med en ännu bättre version av den kompakta högtalarkuben.
  Samsung HW-Q96R

  Samsung HW-Q96R

  15 000
  Vansinnigt bra soundbar med äkta bioljud
  Alla soundbar-högtalares soundbar kostar inte mer än en medeldyr stereo. Men det du får kommer att blåsa byxorna av dig.
  Samsung HW-Q76R

  Samsung HW-Q76R

  8
  Klart och kraftfullt ljud från ovan
  Vi har aldrig hört en soundbar för de här pengarna som kombinerar kraft och klarhet med sådan elegans.
  DALI Katch One

  DALI Katch One

  8 000
  Soundbar som briljerar med musikk
  Det finns få soundbar-högtalare som låter lika musikaliskt som den här.
  Audiovector R3 Arreté

  Audiovector R3 Arreté

  105 000
  Högtalare av himmelsk klass
  Danska Audiovector har en förkärlek för ständiga uppgraderingar. Nu kan vi inte tänka oss annat än att deras highend-3-serie har nått sin kulmen.
  Technics Ottava SC-C30

  Technics Ottava SC-C30

  7 000
  Konsertljud i hyllan
  Technics gör inte bara en av klassens bästa bordshögtalare, de gör två!