annonse
annonse
annonse

Bowers & Wilkins 805 D3

Januari 2017Bowers & Wilkins 805 D3

Bevarar legendstatusen

Bowers & Wilkins-högtalaren har allt som behövs för att bli lika legendarisk som sina föregångare.

Plus
Välsignat befriad från brister, fel och förvrängningar. Varm, fyllig och detaljerad ljudbild med blixtsnabb dynamik och ett brett spektrum av klangfärger. Förbluffande bas för sin storlek.
Minus
Kräver en potent förstärkare. Stativen är kostsamma och även högtalarna ligger i en hög prisklass.

Om jag ska vara kritisk finns det kanske bara en handfull stativhögtalare som gjort sig förtjänta av legendstatus. Bland Rogers, Dynaudio, KLH, Acoustic Energy och kanske ett par andra, ligger Bowers & Wilkins högt upp på listan.
De har legat i toppen ända sedan 1990 när Matrix 805 kom, den första modellen med deras speciella skelett på insidan och diskanten på utsidan av kabinettet. Högtalaren känns enkelt igen på det karaktäristiska gula membranet och på diskanten på ovansidan. B&W har följt receptet till punkt och pricka ända tills nu.
De efterföljande utgåvorna hette Nautilus 805, 805S och 805 Diamond. Samtliga hade olika versioner av B&W:s gula baselement med membran av flätat Kevlar. Diskanten satt alltid på ovansidan och kabinettet använde fortfarande det inre Matrix-skelettet. Som ska dämpa resonanser och kanalisera bort kabinettets energi så att den inte når elementen. Du vill ha all musik genom membranen, inte dold bland kabinettresonanser.

Foto: Bowers & Wilkins
Foto: Bowers & Wilkins

Den senaste 805-versionen är byggd efter samma recept, men är den första utan gult Kevlar-membran. Det är det första man lägger märke till, om man är bekant med föregångaren som lanserades 2011. 805 Diamond var den första med diskantmembran av konstgjort framställd diamant, placerad i en avsmalnande pipa på toppen av ett Matrix-kabinett med välvda sidor. Naturligtvis med gult Kevlar-membran – vilket fortfarande används i 600-serien.
I vårt test av 805 Diamond efterlyste vi mer tyngd, djup och dynamik i basen. Resten av högtalaren lät detaljrikt, med blixtsnabba transienter och utmärkt precision. Vår slutsats var att 805 Diamond var en riktig högtalarjuvel, värdig legendstatusen som de tidigare 805-modellerna hade byggt upp.
Nya 805 D3 är ännu bättre.

Skenet bedrar
Högtalaren ser ut som sin föregångare, fast har ett silverfärgat basmembran, vilket antyder att B&W har lyssnat på kritiken. Men faktum är att det är mer än så som är nytt. Delningsfiltret är uppgraderat och kabinettet är ännu styvare. Det enda som känns igen direkt från föregångaren är den fina diamantdiskanten på toppen och de dubbla terminalerna på baksidan.

Foto: Bowers & Wilkins
Foto: Bowers & Wilkins

Kabinettet är nykonstruerat och byggt på ett annat sätt. Det är ännu styvare och dämpar interna resonanser bättre, medan den svagt böjda fronten reducerar diffraktion som annars kan orsaka en ofokuserad ljudbild.
Det nya baselementet är 16,5 cm stort och sitter bultat direkt i Matrix-skelettet på insidan. Basreflexporten har en välvd mynning med en yta som en golfboll. Vilket ska ge mindre luftmotstånd.

Foto: Bowers & Wilkins
Foto: Bowers & Wilkins

Diskantelementet som sitter i den koniska pipan på toppen är likadant som det vi vet fungerade helt perfekt i föregångaren, men baselementet är helt nytt.
B&W kallar det för Continuum och hävdar att det är ännu bättre än Kevlar. Även här är membranet flätat, men en komposit av material som B&W har ägnat nästan åtta år åt att fullända. De säger själva att de använt mycket datorsimulering och gått igenom närmare 70 olika varianter av materialet innan de landade på den slutliga versionen som vi testar här.
Membranet är styvare, dödare och tål mycket mer rörelser innan det börjar flexa – och B&W hävdar att det är mycket snabbare och tacklar ännu högre effekt. Det är också ett mycket bättre mellanregister eftersom det har ett bredare och bättre kontrollerat frekvensregister. I båda ytterområdena. Detta har bland annat resulterat i en mycket bättre basåtergivning än vi någonsin har hört från en 805-högtalare.

Foto: Bowers & Wilkins
Foto: Bowers & Wilkins

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Fyllig klang, transparent ljudbild
Första intrycket kan luras och ge intrycket att högtalarna är lite tråkiga. Särskilt om de står i ett överdämpat rum med mycket möbler, mattor och gardiner. Men placera dem ett par decimeter från bakväggen och vinkla dem svagt inåt – inte för mycket – så står du inför uppseendeväckande musikaliska upplevelser. Av en typ som du inte förväntar dig från en relativt kompakt högtalare.
Klangen är varmare, ljudbilden större och mer upplöst. Det finns mer substans i basen än i 805 Diamond. Den dynamiska kontrasten är också bättre, högtalarna påminner om ett mellanting mellan den behagliga finessen hos Sonus faber Olympica I och den blixtsnabba precisionen hos Dynaudio Contour 20.
805 D3 kan överraska med ett seriöst djup och inte minst tryck i basen.
Det märks bland annat i det senaste albumet från Beyonces lillasyster Solange. Det är ett bra exempel på hur bra kontroll högtalarna har i basen. De hårda slagen på trummorna i ”Where Do We Go” känns i kroppen och det går att spela anmärkningsvärt högt innan basen bryter upp. Jag lade märke till att det finns lite mer luftig klang i virveltrumman med Dynaudio Contour 20, men basdynamiken är inte det minsta sämre.

Foto: Bowers & Wilkins
Foto: Bowers & Wilkins

Jämfört med Sonus faber Olympica I finns det mer djup hos B&W och mellanregistret är bättre fokuserat. Det är mer nyanserat också och diskanten är lika len som silke. Renee Flemings sopranstämma och Cecilia Bartolis mezzo är helt befriad från färgningar och betoningar. Det vittnar om ett delningsfilter som är oerhört väl anpassat efter Continuum-elementet och diamantdiskanten.
805 D3 saknar djupet som behövs för att få med hela den lägsta oktaven i en konsertflygel. Men det märks inte på konserter med Keith Jarrett. Inte om man inte är van vid en musikalisk subwoofer som sträcker sig ner mot 30 Hz utan att tappa effektivitet.
I den andra änden av registret finns diskanten på plats helt diskret, utan att någonsin låta hårt, skärande eller vasst. Precis som vi har vant oss vid från B&W:s diamantdiskanter är den ytterst upplöst, distinkt och precis. Kanske inte lika luftig och transparent som en del banddiskanter, men mycket mer neutral och välkontrollerad.
Klangen i musiken drar åt det varmare hållet, utan att jag uppfattar högtalarna som färgade. Snarare låter de behagligt balanserade, utan att vara tandlösa. För det saknas ingen dynamisk kontrast här. De här kan du faktiskt spela ganska så lågt med och ändå få med musikens klanger, detaljer och bas.
Det finns så lite att klaga på och så mycket att glädja sig åt med 805 D3 att jag blev sittande mycket längre än jag brukar framför högtalarna under testperioden.
Det är en fin indikation på en lyckad konstruktion.

B&W:s bästa köp
I mina öron är 805 D3 ett av de bästa köpen av alla dyrare stativhögtalare. Den största nackdelen är att ett par rejäla stativ gör de redan kostsamma högtalarna ännu dyrare, och att de behöver en seriöst potent förstärkare för att öppna upp sig ordentligt. Om inget av detta känns avskräckande så är detta högtalare som verkligen är värda att komma ihåg. De för vidare arvet från 800-serien med bravur och lägger sig i highend-högtalarnas tätskikt i kompaktklassen. Designen är en bonus i mina ögon, särskilt i svart pianolack eller matt vit lack, som passar fint till de ljudmässiga prestationerna man snabbt blir beroende av.

Bästa pris på Bowers & Wilkins 805 D3
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Bowers & Wilkins 805 D3
Tvåvägs stativhögtalare
Bas: 165 mm med flätat Continuum-membran
Diskant: 25 mm Nautilus med diamantmembran
Känslighet/impedans: 88 dB/8 ohm
Frekvensomfång: 42–28 000 Hz (–3 dB)
Mått/vikt: 23,8 x 42,4 x 34,5 cm/12,6 kg
Färg: Svart, vit, rosenträ

Pris: 45000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
annonse
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×