: BlackBerry Z10

En överflödig telefon

Behöver världen ännu ett mobilt operativsystem? Vi tror inte det, och BlackBerry Z10 har inte övertygat oss om motsatsen.
Ljud & Bild tycker
Intuitivt operativsystem Bra ljud
Usel batteritid Operativsystemet saknar appar
Specifikationer

Operativsystem: BlackBerry 10
Skärm: 4,2 tum, 768 x 1280, 356 ppi
Processor: 1,5 GHz Snapdragon S4 dual-core
Minne: 2 GB RAM/16 GB (+ microSD max 64 GB)
Kamera: 8 Mp (1080p-video) + 2 Mp (720p-video)
Trådlöst: 4G LTE, NFC, BT 4.0, 802.11 a/b/g/n
Mått: 130 x 65,6 x 9 mm
Vikt: 135,4 g
Batteri: 1800 mAh

Annons
Annons
forfatter

BlackBerry har inte varit ett stort mobilmärke här på våra breddgrader, men i affärskretsar över hela världen, i synnerhet i Nordamerika, var en BlackBerry-mobil en gång i tiden det enda förnuftiga och pålitliga sättet att hålla ordning på e-post, kontakter, kalendrar och andra viktiga uppgifter när man befann sig på resande fot.

Sedan kom iPhone och Android och de senaste åren har BlackBerry, precis som Nokia, kämpat mot dalande försäljningssiffror och röda siffror i räkenskaperna. Research In Motion, det kanadensiska företaget som ligger bakom BlackBerry, har genomgått ett generations- och image-skifte som bland annat medfört att bolaget numera heter samma sak som produkterna: BlackBerry, kort och gott.

blackberry-logo-27
Klassiska BlackBerry-telefoner brukade ha ett riktigt tangentbord men eftersom BlackBerry vill vara med och dela på den lukrativa konsumentmarknaden så är den senaste modellen Z10 en ren touch-baserad historia. Precis som rivalerna från Apple, Nokia, Samsung, HTC, Sony och allt vad de heter. Det speciella med Z10 är att den bygger på den kanadensiska tillverkarens eget mobila operativsystem, BlackBerry B10. Och det är framför allt operativsystemet vi kommer att rikta in oss på i detta test. Själva mobiltelefonen är nämligen inte särskilt spektakulär.

Hårdvara
Det första ordet som faller oss på läppen när vi ska beskriva Z10 är ”trist”. Framsidan präglas av att skärmen (som inte är gjord av Gorilla Glass) på 4,2 tum inte går ända ut till kanten, utan omgärdas av en tunn ram. Även ovanför och under skärmytan löper en plastlist.

Baksidan är gjord av plast som är överdragen av en knottrig yta som gör telefonen mer ”halksäker”. Somliga uppskattar säkert att baksidan går att ta loss, så att man kommer åt batteriet – och det visar sig vara praktiskt, men det återkommer vi till strax …

Annons

blackberry_z10
Fysiska knappar är det ont om. På ovansidan finns av/på-knappen och på höger sida sitter tre knappar som styr volymen och play/paus. Ljudkvaliteten är respektabel och långt ifrån det värsta vi har hört.

Detsamma gäller kameran. I synnerhet den på baksidan som har 8 megapixlar och tar fina bilder. Gränssnittet tar dock lite tid att vänja sig vid. Z10 har ingen särskild kamera-knapp – inte i kamera-appen heller – så man tar bilden genom att nudda vid skärmen med fingret. Man kan zooma in och ut samt fokusera genom att använda två fingrar på skärmen, men det är omständligt eftersom man ofta fyrar av bilden i stället. Det går faktiskt också att använda volymknapparna för att ta bilden, men inte för att zooma in och ut vilket hade varit bättre. Ologiskt, tycker vi.

Störst kritik vill vi däremot rikta mot batteritiden, som är väldigt kort. Vi tog emot ett sprillans nytt testexemplar som laddades upp en hel natt efter konstens alla regler innan vi började testa, men redan efter en halv dag – efter sporadisk användning – tappade vår telefon orken. Man är faktiskt riktig glad över att plastbaksidan på BlackBerry Z10 går att ta bort, för då kan man åtminstone ha med sig ett extra batteri för säkerhets skull. Det är helt enkelt dåligt av BlackBerry att inte lyckas klämma ut mer batteritid ur den här telefonen med tanke på att de själva styr över alla aspekter, både program- och maskinvara.

BlackBerry_z10_wechselakku
BlackBerry 10
Alldeles nyss kritiserade vi kamera-appen för att inte vara tillräckligt intuitiv, men kanske är problemet i själva verket att vi har lärt oss ett annat sätt att använda våra smartmobiler. Även om det finns stora skillnader mellan iOS, Android och nya Windows Phone 8 så finns det vissa grundläggande funktioner som fungerar på samma sätt (och det är också därför som de stora tillverkarna har bråkat med att försöka stämma varandra för patentbrott). BlackBerrys mobila operativsystem är däremot deras helt egna. Och frågan är om världen verkligen behöver ytterligare ett mobilsystem – och om BlackBerry 10 har en reell chans att överleva.

blackberry-z10-update
Först och främst måste man väja sig vid den totala avsaknaden av knappar som underlättar navigeringen. Ska du tillbaka till startskärmen? Då rör du fingret uppåt från skärmens nedersta kant. Rör du fingret nedåt från den översta kanten dyker det upp en verktygsmeny som passar den app eller funktion som du håller på med för tillfället.

Annons

BlackBerry Hub är meddelandecentralen som håller ordning på alla meddelanden, allt från e-post, telefonsamtal och SMS till uppdateringar och chatt från via Facebook och Twitter. Man kan komma till BlackBerry Hub från vilken app som helst genom att bara röra fingret uppåt från nederkanten och sedan böja av åt höger. Det är smart, men om man har många olika konton tappar man snabbt överblicken i Hub-centralen och vi föredrog att titta på meddelandena under deras respektive konton i stället för i den gemensamma översikten.

cb_130320_blackberry_z10_001
Appar hämtar man från BlackBerry World, men även där stöter man på ett av de stora problemen som ett litet operativsystem som BlackBerry 10 nästan oundvikligen drabbas av: frånvaron av populära appar. Vi hittade Skype och Dropbox, men Evernote, Netflix och Instagram fanns ingenstans. Det underlättar inte heller att många appar i BlackBerry World är konverterade från äldre Android-appar vilket innebär att de är flera generationer äldre än motsvarande appar till iOS och Android. Detta gäller bland annat Facebook och Twitter. Någon ordentligt karta finns inte heller till BlackBerry 10. Google Maps är bara att glömma och kartan som ingår i telefonen fungerar visserligen men inte mycket mer än så.

340485
Slutsats
Sammantaget väcker BlackBerry Z10 blandade känslor. Den känns lite billig och plastig i förhållande till priset, batteritiden är helt åt skogen och BlackBerrys eget operativsystem kräver tillvänjning. Visst är det både användarvänligt och intuitivt, men det lider av en katastrofal brist på appar. Med tanke på BlackBerrys historia och bakgrund är det inte så konstigt att de satsar på en egen plattform, men de får nog anstränga sig lite mer om de ska klara sig på konsumentmarknaden.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Den kinesiska elektronikjätten har meddelat sina leverantörer att de förväntar sig en markant nedgång i beställningarna av komponenter till mobiltelefoner i år.
Läsplatta för färgglada illustrationer.
Motorola Moto G30 har 64 Mp-kamera och 90 Hz-skärm.
Galaxy A52 och Galaxy A72 får 90 Hz och skärmen på Galaxy A52 5G kommer upp i hela 120 Hz.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.
DJI Mavic Air 2 är en flygande kamera som ger dig ett helt nytt perspektiv.
Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!