Sharp KT4CEUG

Smidig transport för pendlare

Sharps eleganta elsparkcykel är idealisk för stadsbor. KT4CEUG är en fröjd att köra, men den är inte snabb och tappar orken i uppförsbackar.

SharpKT4CEUG top

(Foto: Natasja Broström)

Enligt kalendern är sommaren här och det är dags för L&B Homes första test av elsparkcyklar 2025.

Under 2024 testade vi tre sparkcyklar från Xiaomi, E-Way respektive Segway-Ninebot. De tre modellerna, Xiaomi Electric Scooter 4 Pro, 2nd Gen, E-Way E-5045FS och Segway-Ninebot KickScooter F2 D, hade olika styrkor och svagheter. Smart design är inte allt, och hastighet – i form av snabb acceleration – är inte alltid en fördel.

Den här gången ger vi oss ut på vägar och stigar med Sharp KT4CEUG. Elsparkcykeln utstrålar stil. Medan vissa elsparkcyklar är klumpiga att se på och i tunga, mörka färger, sticker Sharp KT4CEUG ut med detaljer i rött och ett chassi i ljust grågrönt.

Designavdelningen har nog fått lite för fria händer. Det vita fotstödet ger KT4CEUG ett ”lätt” utseende, men visar omedelbart märken efter skosulor. Det lätta intrycket döljer bokstavligt talat också vikten. Modellen väger 20,6 kilo, vilket är tungt för elsparkcyklar. Konstruktionen har också resulterat i flera öppningar där fukt och smuts kan tränga in.

SharpKT4CEUG design
De röda detaljerna sticker ut i ett annars dämpat färgschema. Designen gör att elsparkcykeln ser lätt ut, trots att den väger över 20 kilo. (Foto: Natasja Broström)

Sharp KT4CEUG är lätt att installera och ansluta till appen via Bluetooth. Appen, displayen och de fysiska knapparna på styret är enkla och okomplicerade. Sharp KT4CEUG fokuserar på att ta dig från A till B utan ett överflöd av funktioner.

Läs också TEST: Xiaomi Electric Scooter 4 Pro, 2. Gen Xiaomis elsparkcykel står stabilt på vägen tills du trycker på gaspedalen. Batteriet har en hel del kraft, och det märks. Inte alltid till det bättre.

Omvänt bör du ha en hel del tålamod. Sharp KT4CEUG är ingen kraftkarl när det gäller hastighet eller styrka, till exempel när det gäller att ta sig uppför backar. Detta är en fördel om du befinner dig i en hektisk storstadsmiljö. Sharp KT4CEUG ger en bekväm och stabil körning, men du kommer aldrig att vara snabbast på vägen.

App och installation

Sharp Life-appen hämtas genom att skanna QR-koden i pappersmanualen. Lägg till sparkcykeln i appen via Bluetooth. Installationen fungerar bra och anslutningen mellan smartphone och elsparkcykel är sömlös. För att piffa till det lite kan du ändra ikonen och användarnamnet på din profil samt färgtemat för hela appen.

Den grågröna färgen upprepas i appen. Förutom röststyrning (för andra Sharp-enheter) kan du ändra namnet på din användarprofil och ställa in hastighet och strålkastare. (Skärmdump: iOS)

Utbudet av funktioner är sparsamt. Du kan skapa förinställningar som kallas scener (t.ex. inställningar som aktiveras av tid eller väder). Appen kan mäta dina resor i tid och på en karta och växla mellan att visa olika data i displayen. Till exempel km jämfört med miles.

Du kan låsa sparkcykeln elektroniskt och ställa in scener så att ett antal inställningar aktiveras med ett enda klick i appen. Till exempel automatisk påslagning av strålkastare. (Skärmdump: iOS)

Elsparkcykeln kan delas mellan flera användare och du kan låsa den elektroniskt med hjälp av appen. Displayen visar då två streck där hastighetsmätarens två siffror annars skulle vara. Jag tror inte att det håller tjuvarna på avstånd, men det är den enda säkerheten om du inte investerar i ett kedjelås.

Batteri och laddning

Transformatorn är inte någon stor klump med tjocka kablar. Ganska smart om du behöver ladda på platser med begränsat utrymme. Till exempel i en lägenhet.

Laddningskontakten är placerad på ena sidan av sparkcykeln under fotstödet. Det gör inte bara att kontakten är besvärlig att komma åt. Den sitter också nära körbanan och utsätts för damm och smuts från vägen.

Transformatorns indikatorlampa visar batteriets status. Rött för laddning och grönt för fulladdat. Kontakten (ovanför sidoreflexen) utsätts för vägdamm och smuts. (Foto: Natasja Broström)

Kontakten täcks av ett gummilock som kan skjutas åt sidan, men dess placering innebär att smuts som samlas upp under körning lätt följer med in i kontaktens öppning när du sätter i eller tar ur stickkontakten.

En annan udda konstruktion är springan mellan fotstödet och bakhjulsskärmen. Här kan fukt och smuts sätta sig runt några av de interna delarna som syns genom öppningen.

Batteriet på 10 000 mAh är i den bra änden av skalan. Det tar minst sex timmar att ladda, men håller laddningen väl. Efter några timmar på vägarna i blandade miljöer med grus, asfalt och backar hade kapaciteten bara minskat med 30 procent.

Jag misstänker att fotstödet och den bakre stänkskärmen är separerade på grund av den bakre fjädringen. Ett gummimembran kunde ha täckt öppningen, som annars släpper in fukt och smuts. (Foto: Natasja Broström)

Sharp KT4CEUG är gjord för pendling, inte för långresor. Om du är en pendlare med några kilometer om dagen behöver du förmodligen bara ladda några gånger i månaden. Beroende på dina körförhållanden, förstås.

Skärm och utrustning

LED-skärmen är tydlig men visade sig vara svår att läsa i dagsljus redan under min första tur. Problemet gäller både direkt och indirekt ljus och var särskilt irriterande när jag ville växla mellan elsparkcykelns tre hastighetslägen.

I Walk Mode är hastighetsgränsen 6 km/h. I Medium Mode är den 15 km/h och i Maximum Mode är den 20 km/h (den högsta tillåtna hastigheten för en elsparkcykel i Sverige).

Läs också TEST: E-Way E-5045FS E-Ways elsparkcykel kommer knappast att vinna några designpriser, men den är full av bra idéer och går som en dröm. Ibland snabbare än vad polisen tillåter.

Du byter läge genom att trycka på den fysiska knappen till vänster under skärmen. Jag var ofta osäker på om jag hade tryckt rätt, eftersom ikonerna för de olika lägena ofta såg ut som om de var aktiva. Till exempel ikonen (av en människofigur) för Walk Mode.

Naturligtvis kunde jag känna det aktuella hastighetsläget för elsparkcykeln. Det var bara obehagligt under körningen att växla och känna ”hoppet” från promenadläge till maxläge.

LED-skärmen är svår att läsa i dagsljus. Ofta var det svårt att avgöra vilket körläge jag för tillfället hade valt. (Foto: Natasja Broström)

Jag kunde inte alltid se om jag hade aktiverat fram- och bakljusen (vilket också är ett lagkrav). Å andra sidan är det lätt att se om man har valt att visa den totala sträckan (ODO) eller den enskilda resan (trippräknare).

Till höger, nära skärmen, finns en USB-port för laddning av en mobiltelefon. Om du investerar i en mobilhållare för styret kan du ha appen öppen under dina åkturer och hålla koll på var du är och vart du är på väg på appens karta. Appen visar också tid och väder.

Sparkcykeln har tre bromsar, två fysiska och en elektronisk. Den bakre bromsen var faktiskt den mest bekväma att använda, även om det tog lite tid att vänja sig vid den. Ofta gav den, precis som styrets gashandtag, några märkbara ryck tills jag blev mer bekant med Sharp KT4CEUG.

Handbromsar för framhjulets trumbroms och bakhjulets skivbroms. Förutom ringklockan har styret en pinne som används när sparkcykeln fälls ihop. (Foto: Natasja Broström)

Sämst är handbromsen för framhjulet. Den reagerar långsamt och måste tryckas in hela vägen för att ha minsta effekt. Jag var nära att köra in i sidan på en bil som plötsligt stod på tvären mitt i en korsning. I stället för frambromsen använde jag den bakre skivbromsen. Mycket bättre.

Körning och framdrivning

Däcken är 10 tum stora. Något mer än det vanliga måttet 8 tum. Storleken ger stabilitet. Under testkörningarna lutade jag kroppen och styret något från sida till sida. Sharp KT4CEUG förblev stabil på vägen och rätade upp sig fint när jag gjorde det.

Läs också TEST: Segway-Ninebot KickScooter F2 D Segway-Ninebot visar vägen om du vill ha effektiv batterikraft under fötterna. Den goda och solida designen sätts dock på prov när KickScooter F2 D får sträcka ut.

Fjädringen, som är placerad baktill, är inte imponerande, men definitivt acceptabel. Att köra över kanter, till exempel skarvar, är obehagligt. Grus, asfalt och mindre ojämnheter i vägen märks, men är varken irriterande eller får sparkcykeln att skaka märkbart.

Motoreffekten på 350 watt och klättringsvinkeln/lutningen på 15 procent är lägre än för de flesta elsparkcyklar jag har testat. Som jämförelse kan nämnas att grupptestets deltagare kunde klättra i lutningar på mellan 18 och 25 procent och hade en motoreffekt på mellan 500 och 1 000 watt.

Styrets blinkers aktiveras med klickknapparna på styret nära skärmen. Lamporna är inte särskilt synliga, så jag valde att (också) ge tecken med armen. (Foto: Natasja Broström)

I praktiken resulterar detta i en seg framfart för Sharp KT4CEUG. Ofta tappar elsparkcykeln orken på väg upp för även mindre backar (2 procents lutning). På raksträckor var känslan densamma. Trots att displayen visade 20 km/h var jag en av de långsammare på cykelbanan.

Accelerationen är inte heller särskilt kraftfull. Omkörningar är därför svåra, för att inte säga omöjliga. Ofta fick jag lägga mig bakom även handikappskotrar och vänta på att den andra föraren skulle svänga av eller ta en annan väg än jag.

Läs också Duell: 2 elcyklar Elcyklarna har blivit snyggare, smidigare och mer sofistikerade. Vi har testat två elcyklar och deras väldigt olika syn på batteridriven körglädje.
Läs vidare
Exit mobile version