Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Beoplay M5

Beoplay M5 rockar!

Som en hetsig liten terrier har Beoplay M5 en mycket större röst än yttermåtten antyder.

Av / 2017-03-14 - 15:14
Beoplay M5
Mikael Hansen

Bang & Olufsen förstår sig på bra ljud och under de senaste åren har de börjat röra sig över till marknaden för multiroom-system à la Sonos – en marknad som präglas av allt hårdare konkurrens. Bang & Olufsens sortiment har dock befunnit sig i den saltade änden, i form av modellerna A6 och A9. Tills nu. Beoplay M5 tar på allvar upp jakten på Sonos, särskilt deras Play:5. Prislappen är någorlunda densamma, ja till och med namnet är snarlikt, men det finns ändå ett par väsentliga skillnader.

Värdig ett museum

Första intrycket av Beoplay M5 är otroligt bra. I sedvanlig Beoplay-stil har den designats med omsorg och ingenting verkar slumpmässigt. Högtalaren känns väldigt minimalistisk och väldigt dansk. Vi förstår mycket väl varför Bang & Olufsen har placerat den på ett museum i broschyrerna, för den är verkligen vacker att titta på. Ytan är täckt med möbeltyg från Kvadrat, svart eller grått, och den matta skivan på toppen är gjord av aluminium. Vill du ha tyget i en annan färg så går det att tas bort och bytas ut. Det syns inga fysiska knappar, men skenet bedrar. Aluminiumskivan är nämligen en enda stor knapp, som både används för att starta och pausa musiken samt för att justera volymen genom att vrida den åt höger eller vänster. Mycket elegant och ingenjörskonst av hög kvalitet.

Det är först när du vänder högtalaren upp och ned som du hittar ett par traditionella knappar och fysiska ingångar. Där gömmer sig en av/på-knapp, en knapp för parkopplingsprocessen, minijack-ingång, ström och nätverkskontakt. Det är klokt gömma undan sådant, eftersom man i stort sett aldrig använder dem och alltså bevarar ett rent och estetiskt utseende.

Gott om anslutningar

Ett område där Sonos däremot är mer fastlåst än Beoplay är hur högtalaren styrs. Sonos Play:5 går bara att kontrollera från Sonos egen app, medan Beoplay M5 är öppen för alla nyare standarder och alltså tar emot kommandon från både Bluetooth, Apple AirPlay, Chromecast och Spotify Connect och Deezer. Det finns alltså stora möjligheter att spela musik från datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Detta är otroligt smidigt och underlättar för alla att skicka musik till M5.

Parkopplingen görs på vanligt sätt genom Beoplays egen app. Det tar bara ett par minuter och så snart högtalare är ansluten till det trådlösa nätverket kan du börja strömma. Som vi nämnde i inledningen är M5 en del av Beoplays multiroom-sortiment och kan alltså kopplas ihop med de andra modellerna eller flera stycken likadana. Detta hade vi dock ingen möjlighet att testa eftersom vi bara hade en enda högtalare.

Bring that BASSSSS

När det gäller ljudet är det första man märker den tunga basen. Som vi skrev inledningsvis finns det otroligt mycket ljud i den lilla cylindern, och basen trycker till hårt. Den kommer från elementet på 5 tum som pekar nedåt, där ljudet fördelas av den specialdesignade foten och fortplantar sig i underlaget. Det både hörs och känns. Man skulle kunna befara att basen tog över och blev för dominerande, men så är det lyckligtvis inte. Ljudet är rent och väldefinierat och man skulle faktiskt kunna tro att det handlade om ett mycket större element. Inte ens när man vrider upp volymen i M5 blir basen förvrängd, trots att den känns ännu tydligare i golvet. Ljudet är fortfarande varmt och kraftfullt. Utöver baselementet är Beoplay M5 utrustad med ett mellanregister och tre diskanter som tillsammans sprider ljudet i 360 grader med en sammanlagd effekt på 130 kontinuerliga watt. Det ger bra liv i luckan.

Känns basen för öronbedövande och man är rädd att väcka grannarna så kan man med fördel dyka in i Beoplay-appen och mixtra lite med ljudinställningarna. Ännu så länge är de begränsade till tre alternativ som utgår från högtalarens placering. Fristående, mot en vägg eller i ett hörn. Dessa justerar ljudet en smula, även om man inte har särskilt mycket kontroll. B&O lovar dock att M5 med hjälp av en framtida uppdatering av programvaran kommer att kunna fintrimmas med Tonetouch, som vi sett i exempelvis Beolit 17 och Beoplay H9.

Slutsats

Beoplay M5 är en otroligt snygg högtalare som nästan har en skulptural känsla. Ulltyget och aluminiumskivan utstrålar lyx och god smak. Ett tjusigt yttre räcker dock inte, men lyckligtvis har B&O även tagit väl hand om insidan. Den lilla burken spelar högt, djupt och kristallklart.

M5 är inte en högtalare som bara ska stå och spela diskret i bakgrunden, utan en tung och pigg cylinder som både kan och bör få fart på festen. Som en hetlevrad liten värsting drar den till sig uppmärksamhet och det måste den få lov att göra. Oavsett om du använder den på egen hand eller kopplar in den i ett större system så får du bra ljud och stil pengarna. Till skillnad från Sonos, som är ett slutet system, får du här friheten och möjligheten att strömma till M5 från praktiskt taget alla tänkbara enheter. Ännu ett stort plus. Negativa sidor finns inte många av. Ska vi ändå nämna något så är priset alltjämt högt. Fast det påverkar inte helhetsintrycket nämnvärt. Beoplay M5 är en given succé.

picture1 picture2 picture3
<
>
Volymen styrs genom att skivan vrids 15 % åt sidorna.

Ljud & Bild tycker

Beoplay M5 är förmodligen en av de tjusigaste högtalarna vi har skådat. Och så låter den enastående och har en mängd trådlösa anslutningsmöjligheter. Basen är kanske lite väl tung. Priset är fortfarande ganska högt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Rulla till toppen