Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Bang & Olufsen BeoPlay V1

Läcker livsstils-TV från Bang & Olufsen

Bang & Olufsens nya ”budget-TV” visar att de fortfarande är ett märke att räkna med.

Av / 2012-09-01 - 00:00
Bang & Olufsen BeoPlay V1
Audun Hage

Bang & Olufsen har alltid varit förknippade med bra, men ack så kostsamma TV-apparater. Ett designmärke vet naturligtvis att betalt, men i B&O:s fall handlar det lika mycket om kvalitet som höga avanser: det kostar helt enkelt att bygga TV-apparater i glas, aluminium och borstat stål.

Konstruktionerna har emellertid gjort TV-apparaterna förhållandevis dyra jämfört med resten av TV-marknaden. Medan B&O har hållit sig till dyra material har koreanerna lagt stora resurser på att få plast att se ut som äkta vara, och på så sätt kunnat pressa priserna ytterligare. En 46-tums BeoVision 10 för 70 000 kronor är onekligen en väldigt bra TV, men är den verkligen värd fyra gånger så mycket som motsvarande modell från Samsung?

Nytt märke, ny filosofi
Som resultat av prispressen på TV och annan elektronik har Bang & Olufsen gjort en helomvändning de senaste åren. En av produkterna som fört B&O tillbaka in i rampljuset är den lysande iPod-högtalaren BeoSound 8. Framgången har inspirerat danskarna att göra precis som Armani, Dolce & Gabbana och andra designmärken: att introducera ett nytt ”undermärke” som har en lite friare design, bredare nätverk av återförsäljare och inte minst mer konkurrenskraftiga priser.

B&O Play/BeoPlay kommer att leva parallellt med Bang & Olufsen-märket, som ett billigare alternativ som går att köpa på andra ställen än B&O:s egna butiker. Bland de första produkterna hittar vi en ny version av BeoSound 8, iPod-picknickradion Beolit 12 samt V1 TV, BeoPlay-seriens första TV-modell.

BeoPlay V1
BeoPlay V1 finns i 32- och 40-tumsversion och har bildpanel från Samsung, av typen LCD med LED-kantbelysning. Den nya TV:n är ritad av Anders Hermansen och har en utpräglat industriell design. Bortsett från ett plastlock på baksidan är hela skalet gjort av metall och finns i lackad vit eller matt färg.

Skalet är tudelat och består av en främre och en bakre del som hålls samman av genomgående stålstänger. Stängerna utgör samtidigt TV:ns fästanordning och finns i en rad olika utformningar för vägg, tak och bord (väggfäste/takfäste kostar 1 500 kronor extra). Särskilt coolt är kanske det nya vajerfästet som gör att TV:n kan hängas i taket i valfri vinkel. Eller väggfästet som är ledat på ena sidan så att skärmen kan svängas in och ut från väggen.

Användning och finesser
BeoPlay V1 har rikligt med anslutningar, 5 HDMI-ingångar lär räcka för de flesta och allihop sitter dolda bakom locket på baksidan. TV:n kopplar också upp sig på hemnätverket, antingen via vanlig nätverkskabel eller via den trådlösa antennen som ingår.

Ingångarna kan programmeras och namnges, så att det är enkelt att hitta till Blu-ray, PlayStation och andra källor. BeoPlay V1 har också en så kallad ”IR Blaster” som skickar vidare fjärrkontrollsignalerna till andra enheter som är anslutna till TV:n, så att dessa kan gömmas undan utom synhåll.

En central del av TV-menyn är den så kallade medieutforskaren, en huvudmeny där du får enkel översikt över alla tillgängliga ljud-, bild- och videokällor. Där kan du till exempel visa bilder från iPaden eller kameran direkt på TV-skärmen.

B&O har lagt stor vikt vid att TV:n ska vara så strömsnål som möjligt. Skärmens inbyggda ljussensor sänker ljusstyrkan i mörkare rum, och den har dessutom en ”slow start”-funktion som sparar ström i standby. Du kan själv välja vilka strömbesparingsfunktioner som ska vara aktiva.

Förberedd för Apple TV
Bang & Olufsen har inte gjort några egna smart-tjänster eller någon internetportal till V1. I stället har de gjort plats för man ska kunna montera in en Apple TV-enhet på baksidan. ”If you can’t beat them, join them”, brukar det ju heta, och B&O har också gjort så att man kan styra Apple TV från Beo4-fjärrkontrollen.

Apple TV är en liten multimediebox som kopplas till nätet och ger tillgång till surfning och uthyrning av film och TV-serier i hög kvalitet. Dessutom kan man naturligtvis titta på YouTube och Vimeo. Med hjälp av Apples AirPlay-funktion går det också att visa material från iPhone och iPad direkt på skärmen. Inget dåligt substitut för konkurrerande märkens portaler, som Samsungs SmartHUB, fast här måste man alltså betala extra för en Apple TV för att få glädje av funktionerna.

Bildkvalitet
Stilen är prydlig, användarvänligheten likaså. Hur är det då med bildkvaliteten? Detta är ett område som Bang & Olufsen brukar behärska tillfullo, och V1 gör ingen besviken: här får du en otroligt skarp, ren och naturlig bild som imponerar från första stund.

Stoppa i en film som Christopher Nolans ”Inception” i Blu-ray-spelaren så blir du fascinerad över TV:ns förmåga att suga in dig i handlingen. Bilden har en utmärkt klarhet och djup, och lysande neutrala färger – den låter bli att sätta sin egen kulör på de många storslagna scenerna som denna sciencefiction-thriller bjuder på. BeoPlay V1 gör också bra ifrån sig med vanliga, lågupplösta TV-sändningar. Där dämpar den brus på ett föredömligt sätt, utan att bilden verkar grovkornig eller överprocessad. B&O har inte fallit för frestelsen att ratta kontrollerna till max, med enorm kontrast och bländande ljusstyrka, utan utmärker sig snarare genom en välbalanserad bild där till och med de minsta detaljerna kommer helskinnade igenom.

När det gäller bildinställningar brukar B&O rent traditionellt hålla sig till filosofin ”vi vet bäst” och ha noll justeringsmöjligheter. Men i BeoPlay V1 har fabriken stoppat i egna förprogrammerade lägen för film och spel, så att du har en möjlighet att anpassa bilden efter vad du tittar på. Det fungerar utmärkt, i synnerhet filminställningen är väldigt duglig – något av det bästa vi har sett från en LED-baserad TV. B&O har tydligen satsat hårt på att få så neutrala färger som möjligt.

Svärtan är oerhört bra för att vara en kant-LED, men självfallet inte fullt i klass med en plasmabaserad TV som Panasonics storartade 50VT50. Vi kan skymta en aning ljusläckage i hörnen av skärmen, men det är vanligt på de flesta LED-skärmar med kantbelysning.

I motsats till Bang & Olufsens dyrare TV-apparater har inte BeoPlay V1 något påkostat glas eller någon antireflexbehandling framför skärmen. Den har däremot en matt yta som reducerar reflektioner från omgivningen. Den har också en inbyggd ljussensor som justerar ljusstyrkan efter rummet.

Bang & Olufsen har medvetet valt bort 3D i den här modellen, även om det säkert funnits plats för det. Skälet påstås vara att 3D kommer bättre till sin rätt på en större TV, vilket vi måste hålla med om, ändå är detta en finess som de flesta andra i prisklassen kan skryta med.

En inställning vi gärna hade kunnat leva utan, som vi inte hittat något sätt att stänga av, är interpoleringsfunktionen som gör jämnare rörelser. Många puritaner föredrar att inaktivera sådant när de tittar på film, eftersom den ger bilden en viss videoprägel.

Sammantaget måste vi säga att vi är mycket nöjda med bildkvaliteten, och många tillverkare hade kunnat lära sig en hel del av B&O:s pragmatiska bildbehandling.

Ljudkvalitet
Bang & Olufsens TV-apparater är kända för sin goda ljudkvalitet och den traditionen lever alltjämt vidare i BeoPlay V1. 40-tummaren har ett tvåvägs ljudsystem med 2-tums diskant/mellanregister och en särskild 4-tums bashögtalare, alla drivna av B&O:s patenterade ICEpower-förstärkare.

Ljudet är med god marginal det bästa vi har hört i prisklassen. Det är exceptionellt rent, vilket gör all dialog enkel att uppfatta, och fylligt nog för att manliga röster ska ha den rätta pondusen. Här finns också tillräckligt med bas för att allt från trummor till explosioner ska återges på ett övertygande sätt. Ljudet är inte lika kraftfullt som i BeoVision 10 för 70 000 kronor, men sätter definitivt standarden för TV-apparater i 25 000-kronorsklassen.

Som de flesta av B&O:s modeller har BeoPlay inbyggt surroundljud med anslutningar för externa högtalare. Du kan koppla in aktiva BeoVision-högtalare både fram och bak, samt subbas, och sedan använda de inbyggda högtalarna som centerhögtalare. Högtalarna kan även delas in i flera zoner, så att du kan skicka ljudet från TV:n till högtalare i ett annat rum. På så sätt fungerar TV:n som en underhållningscentral för både bild och ljud.

Slutsats
En av nackdelarna med Bang & Olufsens dyrare TV-apparater har varit att även om bilden är bra så är den inte markant bättre än i betydligt billigare TV-apparater.

BeoPlay V1 ställer upp i en lägre prisklass där det är lättare att utmärka sig med snygg bild, och det gör den. Här får du en TV med toppenbild, plus allt extra som B&O har att erbjuda, till exempel hög bildkvalitet och utsökt ljudkvalitet i en läcker och smakfull inpackning. På samma gång har B&O insett att man inte alltid kan insistera på sina egna lösningar, utan i stället valt att öppet stödja Apples produkter i menyer och från fjärrkontrollen. För dig som inte vill vänta på Apples egen TV är BeoPlay V1 definitivt ett starkt kort.

Ljud & Bild tycker

Skarp och färgneutral Bra bildlägen Klart och dynamiskt ljud Saknar 3D

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljud & Bild
Rulla till toppen