8 hörlurar

Lurar för aktivt liv

Ibland kan det vara svårt att hitta den rätta motivationen för komma igång med träningen och för många är musik precis det som behövs för att drivas framåt. Här testar vi lurar som klarar både svett och lite tuffare tag.
forfatter

Vid den här tiden på året inträffar ett rätt intressant fenomen för väldigt många. Efter julledigheten har kläderna i garderoben krympt! Översta knappen i jeansen går helt enkelt inte att knäppa och skjortan som satt som en smäck i oktober är inte alls lika smickrande längre. Det finns olika lösningar på detta problem och en lockande tanke kan självklart vara att köpa nya kläder. Men även om det känns som en god idé till att börja med är det bara att inse att det kanske inte är det smartaste trots allt. Det billigaste, och även sundaste, alternativet är naturligtvis att börja röra på sig.

Detta kan dock vara lättare sagt än gjort, och det krävs trots allt en stor portion motivation tillsammans med en stark vilja. Viljan får du stå för på egen hand men lite draghjälp med motivationen kan vi bidra med genom att testa vilka lurar som passar bäst för den typ av rörelse just du väljer. Med musik i öronen blir ju trots allt det mesta lite roligare.

Rätt lur för rätt aktivitet
Vilken hörlur du väljer är självklart upp till dig, men utövar du en sport där sannolikheten är stor att du svettas är det naturligtvis en fördel med en lur som tål väta och som kanske till och med går att skölja av. Bland löp- och gym-människorna är det många som föredrar lite nättare lurar som enbart sitter med en liten båge runt örat då de upplevs som mindre i vägen, svalare och mindre skumpiga vid löpning. Traditionella hörlurar med huvudband – ”On-ear” – tenderar att göra det ännu varmare om öronen vid hård fysisk träning och så väldigt hygieniskt är det inte heller. Till skidåkning, snowboard och/eller skating passar de dock utmärkt och förutom att hålla öronen varma räknas dessa för många personer även som en accessoar som speglar din personlighet då de kommer i en mängd olika utföranden i regnbågens alla färger.

Så här testade jag
För att hitta det rätta drivet framåt för träning krävs det oftast lite tyngre taktfast musik, klassiska stycken i alla ära men sådan musik framkallar sällan den där piskan på ryggen som i alla fall jag kan behöva. Under testet har jag bland använt mig av den välproducerade plattan God & Guns med Lynyrd Skynard, Jay Smiths cover av Metallicas Enter Sandman, som har en go bas och gott driv framåt, samt Takidas You learn från plattan Burning heart, till nedvarvning. Lurarna fick följa med mig till gymmet och ut i löparspåret och kopplades in i min iPhone 4 samt en HTC Desire. Eftersom jag själv inte är någon direkt skidåkare eller skatare anlitade jag en testperson för ta reda på hur lurarna uppfattas mer passformsmässigt i dessa sammanhang.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Skullcandy Uprock

Bas i burk

På amerikanska Skullcandys hemsida kan du läsa: ”Vårt varumärke och distinkta logotyp symboliserar ungdom och uppror, och förkroppsligar vårt motto: Varje revolution kräver ett soundtrack.”

Priset Bra bas Många färger
Burkigt ljud Passformen

Power Beats by Dr Dre Monster

Rocklurar med driv

Detta är testets enda ”in-ear-lur” och hela tanken med Dr Dre-konceptet är att lurarna ska förmedla ljudet så som artisten själv hör det – så som det är tänkt vid inspelningen.

Ljudet Förvaringsväska Flexibla öronbågar
Plastig volymkontroll

Jabra Sport Corded

Mer yta än innehåll

Jabra har i utgångspunkt valt en kortare sladd som du kan förlänga vid behov, allt för att kunna anpassa lurarna på bästa sätt. Men denna finess fungerar tyvärr inte till alla mobiler.

Passformen Sladden Våtsäker
Ljudet

Sony MDR-AS20J

Högtspelande öronkramare

En öronkramande bygel, kan det vara något? Det är i alla fall så Sony beskriver sin on-ear-lur med bygel, eller loop som man kan kalla den typen av sluten bygel som finns på MDR-AS20J.

Klipps Spelglad
Dämpat ljud Ingen volymkontroll Ej reglerbara bågar

JVC HA-EB75

Budgetalternativ som ska spelas lågt

Detta är de billigaste hörlurarna i testet och det märks kanske främst på förpackningen, här är det inte tal om någon lyxförpackning för att öka habegäret. Denna förpackning går inte att återsluta eller återanvända – bara till att kasta i soporna.

Priset Våtsäker
Ljudet Ingen volymkontroll Trasslande sladdar

Wicked Audio Hero

Attitydluren

När du väl klarat av att bryta dig in i förpackningen kommer du garanterat bli häftigast i backen eller coolast på skaterampen – så länge du inte är över 20 år.

Attityd. Volymkontroll.
Ljudet

Philips O´Neill The Stretch SHO9560

Imponerande passform

Philips samarbetar med sportmärket O´Neill för att få fram hörlurar speciellt anpassade för sport och action. Luren vi valt för test är inspirerad av våtdräktens design och sägs vara väldigt stryktålig.

Frånkoppling av sladd Väldigt flexibla Passformen
Ljudet

Sennheiser Adidas HD 25

Fantastiskt ljud - men kanske inte för action

I Sennheisers Adidas-serie finns en uppsjö av lurar och denna gång valde vi att testa HD 25, en hörlur med traditionellt huvudband som enligt tillverkaren ska passa såväl actionfyllda aktiviteter som DJs.

Väldigt bra ljud Passformen
Priset Materialet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Åsa Warme


Senaste artiklar: