TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

8 hörlurar

Lurar för aktivt liv

Ibland kan det vara svårt att hitta den rätta motivationen för komma igång med träningen och för många är musik precis det som behövs för att drivas framåt. Här testar vi lurar som klarar både svett och lite tuffare tag.

forfatter
Publicerad 2012-05-10 - 07:52
Produkter i testet
 • Skullcandy Uprock
 • Power Beats by Dr Dre Monster
 • Jabra Sport Corded
 • Sony MDR-AS20J
 • JVC HA-EB75
 • Wicked Audio Hero
 • Philips O´Neill The Stretch SHO9560
 • Sennheiser Adidas HD 25
 • Vid den här tiden på året inträffar ett rätt intressant fenomen för väldigt många. Efter julledigheten har kläderna i garderoben krympt! Översta knappen i jeansen går helt enkelt inte att knäppa och skjortan som satt som en smäck i oktober är inte alls lika smickrande längre. Det finns olika lösningar på detta problem och en lockande tanke kan självklart vara att köpa nya kläder. Men även om det känns som en god idé till att börja med är det bara att inse att det kanske inte är det smartaste trots allt. Det billigaste, och även sundaste, alternativet är naturligtvis att börja röra på sig.

  Detta kan dock vara lättare sagt än gjort, och det krävs trots allt en stor portion motivation tillsammans med en stark vilja. Viljan får du stå för på egen hand men lite draghjälp med motivationen kan vi bidra med genom att testa vilka lurar som passar bäst för den typ av rörelse just du väljer. Med musik i öronen blir ju trots allt det mesta lite roligare.

  Rätt lur för rätt aktivitet
  Vilken hörlur du väljer är självklart upp till dig, men utövar du en sport där sannolikheten är stor att du svettas är det naturligtvis en fördel med en lur som tål väta och som kanske till och med går att skölja av. Bland löp- och gym-människorna är det många som föredrar lite nättare lurar som enbart sitter med en liten båge runt örat då de upplevs som mindre i vägen, svalare och mindre skumpiga vid löpning. Traditionella hörlurar med huvudband – ”On-ear” – tenderar att göra det ännu varmare om öronen vid hård fysisk träning och så väldigt hygieniskt är det inte heller. Till skidåkning, snowboard och/eller skating passar de dock utmärkt och förutom att hålla öronen varma räknas dessa för många personer även som en accessoar som speglar din personlighet då de kommer i en mängd olika utföranden i regnbågens alla färger.

  Så här testade jag
  För att hitta det rätta drivet framåt för träning krävs det oftast lite tyngre taktfast musik, klassiska stycken i alla ära men sådan musik framkallar sällan den där piskan på ryggen som i alla fall jag kan behöva. Under testet har jag bland använt mig av den välproducerade plattan God & Guns med Lynyrd Skynard, Jay Smiths cover av Metallicas Enter Sandman, som har en go bas och gott driv framåt, samt Takidas You learn från plattan Burning heart, till nedvarvning. Lurarna fick följa med mig till gymmet och ut i löparspåret och kopplades in i min iPhone 4 samt en HTC Desire. Eftersom jag själv inte är någon direkt skidåkare eller skatare anlitade jag en testperson för ta reda på hur lurarna uppfattas mer passformsmässigt i dessa sammanhang.

  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

  Vi testar för dig!

  Produkter i testet

  Skullcandy Uprock

  Bas i burk

  På amerikanska Skullcandys hemsida kan du läsa: ”Vårt varumärke och distinkta logotyp symboliserar ungdom och uppror, och förkroppsligar vårt motto: Varje revolution kräver ett soundtrack.”

  Priset Bra bas Många färger
  Burkigt ljud Passformen

  Power Beats by Dr Dre Monster

  Rocklurar med driv

  Detta är testets enda ”in-ear-lur” och hela tanken med Dr Dre-konceptet är att lurarna ska förmedla ljudet så som artisten själv hör det – så som det är tänkt vid inspelningen.

  Ljudet Förvaringsväska Flexibla öronbågar
  Plastig volymkontroll

  Jabra Sport Corded

  Mer yta än innehåll

  Jabra har i utgångspunkt valt en kortare sladd som du kan förlänga vid behov, allt för att kunna anpassa lurarna på bästa sätt. Men denna finess fungerar tyvärr inte till alla mobiler.

  Passformen Sladden Våtsäker
  Ljudet

  Sony MDR-AS20J

  Högtspelande öronkramare

  En öronkramande bygel, kan det vara något? Det är i alla fall så Sony beskriver sin on-ear-lur med bygel, eller loop som man kan kalla den typen av sluten bygel som finns på MDR-AS20J.

  Klipps Spelglad
  Dämpat ljud Ingen volymkontroll Ej reglerbara bågar

  JVC HA-EB75

  Budgetalternativ som ska spelas lågt

  Detta är de billigaste hörlurarna i testet och det märks kanske främst på förpackningen, här är det inte tal om någon lyxförpackning för att öka habegäret. Denna förpackning går inte att återsluta eller återanvända – bara till att kasta i soporna.

  Priset Våtsäker
  Ljudet Ingen volymkontroll Trasslande sladdar

  Wicked Audio Hero

  Attitydluren

  När du väl klarat av att bryta dig in i förpackningen kommer du garanterat bli häftigast i backen eller coolast på skaterampen – så länge du inte är över 20 år.

  Attityd. Volymkontroll.
  Ljudet

  Philips O´Neill The Stretch SHO9560

  Imponerande passform

  Philips samarbetar med sportmärket O´Neill för att få fram hörlurar speciellt anpassade för sport och action. Luren vi valt för test är inspirerad av våtdräktens design och sägs vara väldigt stryktålig.

  Frånkoppling av sladd Väldigt flexibla Passformen
  Ljudet

  Sennheiser Adidas HD 25

  Fantastiskt ljud - men kanske inte för action

  I Sennheisers Adidas-serie finns en uppsjö av lurar och denna gång valde vi att testa HD 25, en hörlur med traditionellt huvudband som enligt tillverkaren ska passa såväl actionfyllda aktiviteter som DJs.

  Väldigt bra ljud Passformen
  Priset Materialet

  Senaste artiklar:

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend