Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Apple iPhone 6s

Smartare, snabbare och stabilare

Nya iPhone 6s imponerar med innovativa funktioner och ledande prestanda.

Skrivet av / 2015-10-09 - 10:56
Apple iPhone 6s
Jonas Ekelund

Förra året fick vi äntligen en iPhone med större skärm och nu är det dags för den uppdaterade S-modellen. Som vanligt innebär det att designen är den samma men att man fräschat upp insidan. Och i år har man inte bara nöjt sig med att snabba upp mobilen utan den har fått betydande nya funktioner. Det mest uppseendeväckande är 3D Touch som ger ett nytt sätt att interagera med appar. Men också kamerorna har uppgraderats, speciellt selfie-kameran.

Utseende och konstruktion
Det enda sättet att se på utsidan att någon har S-modellen är om de har valt den nya färgen rosa guld. Men den har faktiskt blivit aningen tjockare och tyngre än föregångaren. Den har också blivit starkare då man nu använder samma aluminium som i Apple Watch Sport. Dessutom sägs glaset ha blivit betydligt starkare. Folk som plockat isär den sägs ha hittat förseglingar som antyder att den är vattentålig, men det är inget Apple säger officiellt.

iPhone6s-RoseGold-BackFront-HeroFish-PR-WEB

Skärm
Ett av de få områdena som inte har förbättrats är skärmen. Man har fortfarande samma udda skärmupplösning, men med tillräcklig punkttäthet för att vara ”Retina”. Ljusstyrkan är bra, kontrasten godkänd och färgåtergivningen utmärkt. Men även om den är lika bra som förra årets modell så har konkurrenterna gjort betydande framsteg. Den når inte samma bildkvalitet som Samsungs nya skärmar eller galna 4K-upplösning som Sonys Xperia 5 Premium.

iphone 6s camera

Kamera
Äntligen kan man ta selfies i 5 megapixels upplösning. Hela skärmen kan då användas som blixt, vilket fungerar bra. Man kan nu filma i 4K och time-lapse video har fått bildstabilisering. Slår man på Live Photos filmar mobilen samtidigt som man knäpper. Huvudkameran har uppgraderats till 12 megapixel. Men tack vare en sensor med isolerade pixlar, en ny bildprocessor och bättre brusreducering sägs det inte minska bildkvaliteten.

Matbild i bra ljus
Matbild i bra ljus
Svagt ljus iPhone 6s
Svagt ljus iPhone 6s

Och det måste vi faktiskt hålla med om. Under normala ljusförhållanden noterade vi bättre detaljåtergivning och något bättre färger. Den hanterar också besvärliga situationer som motljus bättre. I svag belysning var det en dramatisk skillnad med betydligt ljusare bilder som ändå hade mindre brus och bättre bevarade detaljer. Samtidigt var färgerna korrekta. Vi var också nöjda med selfiekameran och imponerade av bildstabiliseringen för time-lapse video.

Användning
Paradnumret med iPhone 6s är 3D Touch, en finess vi först såg på Apple Watch. Det innebär att skärmen inte bara känner var du trycker utan också hur hårt. Genom att trycka till på en ikon kan du få upp ”höger-klick menyer” med de vanligaste funktionerna. Eller trycka lätt på ett mejl för en förhandsgranskning och trycka till för att öppna det helt. När fler appar stöder detta kommer det bli ett nytt, smartare och snabbare sätt att använda mobilen. Vi är sålda.

iPhone6s-Hand-SafariQuickAction-PR-WEB

Fingeravtrycksläsaren har också blivit betydligt snabbare. Faktiskt så snabb att man nu lätt råkar låsa upp mobilen helt när man egentligen bara ville tända skärmen för att se klockan. Däremot är vi inte helt övertygade om Live Photos. Visst är det kul att få bilden i ett sammanhang när man ser vad som hände innan och efter. Men tills detta stöds i andra mobiler och på sociala media så är det mest en kul gimmick som man snart glömmer använda.

Prestanda
En ny processor i mobilen innebär så klart att prestanda skruvats upp till nya rekordnivåer. En geekbench på 2387/4376 är 50 % snabbare än iPhone 6 och grafiken är 60 % snabbare. Vilket även gör den snabbast av alla mobiler. Mer märkbart vid daglig användning är att det större minnet gör det snabbare att växla mellan appar utan att de behöver ladda om innehållet. Batteriet har faktiskt blivit mindre men batteritiden är jämförbar med förra modellen.

Antutu iPhone 6s

Slutsats
Där den förra modellen krävde lite tid för att visa sig från sin bästa sida imponerar 6s redan från början. 3D Touch är lätt att lära sig och plötsligt något man saknar på andra mobiler. Apple har återigen fått oss att undra varför ingen gjort detta förr. Vi har också fått betydligt uppgraderade kameror, speciellt för selfies. Lägg dessutom till att det är den snabbaste mobilen på marknaden. Sammantaget är det en kostsam, men rekommenderad uppgradering.

Läs även våra första intryck för fler bilder samt video

Ljud & Bild tycker

Betydande prestandaökning. 3D Touch är genialiskt. Kamerorna ett stort steg framåt. Kostsam med mycket minne. Medelmåttig batteritid. NFC bara för Apple Pay.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Rulla till toppen