Search
Generic filters

Liquid Image Apex HD+

 itemprop
Liquid Image Apex HD+

Inte direkt brilljant

Liquid Image har byggt in sin kamera i ett par skidglasögon. Fräckt! Tyvärr faller kvaliteten igenom.

Ljud & Bild tycker

Alla skidglasögon borde ha inbyggd videokamera! Liquid Image gör slalomåket mer strömlinjeformat än andra actionkameror. Vitbalansen är också väldigt bra.
Bildkvaliteten är en smula oskarp, med mycket grumligheter och brus. Ljudet är också eländigt. Att integrera kameran i skidglasögon begränsar dessutom användningsområdet till situationer när sådana passar att ha på sig.
 • Vidvinkel: 135°
 • Upplösning: 1080p/30fps, 720p/60fps
 • Videoformat: MP4
 • Vattenavvisande
 • Bildstabilisator: Nej
 • Lagringsformat: microSDHC (max 32GB)
 • Vikt med batteri: 250 g
 • Batteri: 3,7 v, 1150 mAh (ca 2 h)
 • Pris: 3 600 kr
 • liquidimageco.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 3600 kr

Tanken med skidglasögonen med inbyggd kamera är att man ska slippa ha en extra klump när man susar ner för backen. Och det gillar vi!

I en strumpa längst bak på remmen på höger sida sitter batteriet. På vänster sida finns minneskortshållaren, av/på-knappen samt inställningsknappen. Ett pyttelitet teckenfönster visar batteri-indikator och videoupplösning. För att göra filmandet enklare sitter det även lysdioder på insidan av glasögonen. Blå för 720p- och grön för 1080p-upplösning. Dioden lyser när kameran är på men inte filmar och blinkar när den spelar in.

Apex HD+ har inbyggt wifi som kommunicerar med en app som kan laddas ner till Android- och iOS-mobiler och -surfplattor. Två vattenavvisande och UV-skyddande glasögonglas ingår, ett joniserat som minskar reflektioner och ett vanligt orange.

Användning
Första intrycket är att det är skönt att slippa en extra kamera på hjälmen, i pannbandet eller på ryggsäcken. Man behöver aldrig bekymra sig för att kameran plötsligt pekar åt fel håll, den är alltid rakt fram. Men jämfört med vanliga skidglasögon är Apex HD+ klumpiga. Har du hjälm på huvudet kan glasögonen klämma på näsan eftersom det är ont om plats. Det kan alltså hända att du måste byta till en annan hjälm.

Det bästa med bildkvaliteten är att vitbalansen är otroligt bra. Utomhus är vitt helt vitt, utan spår av gult, blått eller rött. Den här kameran är specialiserad för vintersport. Problemet är att bilden varken är skarp eller detaljerad. Jämfört med de bästa action-videokamerorna är bilden helt enkelt grumlig. I Full-HD-läge (1080p) får du bara 30 bildramar i sekunden, vilket är i minsta laget när du attackerar slalomportarna. 720p ger 60 bildramar men då blir bilden också ännu mattare. Vi skulle vilja att det gick att välja PAL-standard som ger 25 eller 50 bildramar i sekunden.

Lägg därtill att ljudet är väldigt tunt och lågt, så är det uppenbart att detta bara är en kamera för särskilt intresserade.

annons

  Också i detta test:

   data-srcset

   data-srcset

  Isaw EXtreme

  Pris: 3500 kr Annons
  Videokvaliteten är god, med skarp och detaljrik bild och fin färgmättnad. EXtreme har dessutom testets största paket med standardtillbehör.
  Ljudet brusar och i svagt motljus blir bilden mörk. LCD-sökaren gör att kameran är en smula stor.
   data-srcset

  AEE S70 First Descent Edition

  Pris: 3000 kr Annons
  Här får du bra bild och kan styra viktiga funktioner med direktknappar på fronten av kameran. S70 har naturliga färger och bra skärpa och utmärker sig även inomhus.
  I mörka omgivningar kan en del brus förekomma, och bilden blir inte heller lika skarp som vi vill. I ljudet finns ett hörbart bakgrundsbrus.
   data-srcset

  GoPro Hero3+ Black Edition

  Pris: 4300 kr Annons
  Marknadens mest kompakta actionkamera kan verkligen sättas fast var som helst. Bildkvaliteten är mycket god och det finns nästan inga gränser för all utrustning som finns att köpa till.
  Universalskruvfäste ingår inte och kameran måste sitta i undervattenshuset för att sättas fast på olika ställen om du inte gillar tejp och remmar. Batteritiden är inte så imponerande.
   data-srcset

  Panasonic HX-A100

  Pris: 2850 kr Annons
  Kameran är användarvänlig och sökaren i mobil-appen visar bilden i högsta HD-upplösning.
  Bildkvaliteten är bara medelmåttig, dålig kontrast gör att kameran ständigt måste välja mellan mörkt och ljust beroende på omgivningen. Många scener blir för mörka och har synligt brus.
   data-srcset

  Sony HDR-AS30

  Pris: 2900 kr Annons
  Här får du mycket kul för pengarna. Kameran har NFC och GPS-funktion som kan visa rutt, hastighet och riktning till målet direkt i filmen. Det nya huset är mindre och ger bättre ljud än i föregångaren.
  Videokvaliteten är inte bättre än i föregångaren. Tvärtom har den nya kameran en mattare bild emellanåt, trots att den har samma optik och videoprocessor.
   data-srcset

  Garmin Virb Elite

  Pris: 3900 kr Annons
  Detta är den högsta bildkvaliteten vi har sett från någon actionkamera. GPS-funktion ger bland annat automatiskt start och stopp i skidbacken. Trådlös pulsmätare och termometer går också att koppla in.
  Fästet är högre än till de andra kamerorna och det innebär att Garmin Virb känns framtung på hjälmen. Den filmar bara med amerikansk bildstandard (30-60/s) och ljudet är uselt.
   data-srcset

  JVC Adixxion GC-XA2

  Pris: 2800 kr Annons
  XA2 har en mycket skarp bild, särskilt utomhus. En bra bildstabilisator gör bilden lugn och trots det lilla formatet har JVC fått plats med en LCD-sökare.
  I dåligt ljus inomhus blir bilden väl mörk. Ljudet är dessutom ganska så tunt.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Liquid Image Apex HD+

   data-srcset

  Bästa kameran i klassen

  Fujifilm X-T4 löser nästan alla föregångarens svagheter – och får betyg därefter.

   data-srcset

  Den bästa spegelreflexen

  Det har kanske aldrig byggts någon bättre spegelreflex än Canons nya flaggskepp.

   data-srcset

  Komplett kompaktkamera

  En av våra favoritkameror har äntligen blivit förnyad. Nu är Fujifilms lilla X100 helt komplett.

   data-srcset

  Se mer i svartvitt

  Före färgfilmen fanns bara svartvit film. Här är den digitala versionen som inte tar färgbilder.

   data-srcset

  Snyggare video med gimbal

  Om man behöver stabilisera kameran när man filmar är en bra gimbal ett nödvändigt tillbehör.