Search
Generic filters

6 billiga surfplattor

 itemprop
6 billiga surfplattor

Surfplattor för snåljåpar

Måste man verkligen lägga 6 000 på en surfplatta? Svaret är nej. Du kan få en riktigt användbar platta för en tusenlapp. Fast det hänger på vad du behöver.

Det är många som tycker att surfplattor är samma sak som Apples iPad. Det är fullt förståeligt, för den ÄR verkligen läcker. Och har du fem- eller sextusen kronor som bränner i fickan så är det lockande att låta en ny iPad 4 glida ner i väskan.

Om läget däremot är att du har gott om annat att lägga pengarna på och bara behöver en smidig platta att skicka mail och surfa med i soffan, så kan du låta de stora sedlarna ligga kvar i plånboken och nöja dig med att tömma myntfacket. I det här testet har vi skramlat ihop sex surfplattor i den billigare ändan av skalan. Alla kostar mellan 1 000 och 1 500 kronor.

Kompromissernas konst
I den här prisklassen måste det få finnas ett par kompromisser. Storleken, processorkraften, mängden minne och kvaliteten på skärmen är områden där tillverkarna kan spara på utgifterna. Och till sist kan man begränsa kostnaderna genom att packa in hela plattan i ett plastskal. Alla utom en är 7-tumsmodeller, en enda 10-tummare hann smita in.

Samtliga sex surfplattor bygger på styrsystemet Android och alla kör version 4.1.1. Det är ett utmärkt – och gratis – alternativ och det råder ingen brist på appar. I hur stor utsträckning de små surfplattorna kan köra apparna är en annan fråga. En av leverantörerna betonade detta innan han gick med på att vara med i testet: ”Kom nu ihåg att detta inte är någon iPad!”

Sammantaget är det dock imponerande hur mycket man faktiskt får för pengarna. Vi råkade ut för fler positiva överraskningar än negativa under testandet. Och ingen surfplatta avslöjades som oanvändbar. Upplösning och skärmkvalitet var kanske inte överväldigande överallt men de flesta använder ändå sina surfplattor – vad de än kostar – för att kolla e-post, uppdatera Facebook och surfa på nätet.  Och sådana uppgifter klarar majoriteten helt utmärkt. Film och spel gick också utan större problem i de flesta fall.

Lite tålamod är dock nödvändigt. På alla plattorna möttes vi ofta av meddelandet att ett program inte svarade och vi fick frågan om det skulle stängas. När vi klickade på Vänta blev resultatet varenda gång att programmet kom upp på skärmen strax därefter. Så man får inte ha för bråttom.

Bara små skillnader
Rent tekniskt är det förvånansvärt lite skillnad på de sex testdeltagarna. Fyra av dem bygger faktiskt på samma processor (Rockchip RK3066) och alla utom en har samma grafikprocessor, Mali-400 GPU quadcore. Det gör dem inte till några sprinters, men hamnar ändå på samma nivå som förra årets toppmodeller från mer kända märken.

annons

Samtliga är utrustade med 1 GB RAM och de flesta med 8 GB lagringsminne.

annons

På utsidan finns däremot större skillnader. Några har en stabiliserande baksida av aluminium och andra får nöja sig med en metallram. En av surfplattorna är gjord av plast rakt igenom. Skärmens material är svårare att bedöma, några av plattorna nästan suger åt sig feta fingrar och repor medan andra klarar vardagligt bruk utan att få skråmor.

Så testade vi
Alla surfplattor testades med Antutu Benchmark, som testar de flesta funktioner i Android-enheter. Resultaten visade att de sex testdeltagarna ligger på samma nivå rent hastighetsmässigt.

Den viktigaste uppgiften för de flesta är att agera informationscentral för att läsa e-post, uppdatera Facebook, surfa på nätet och spela YouTube-snuttar.

En surfplatta ska kunna fungera som underhållningsmaskin. Som exempel på 3D-spel använde vi bilspelet Redline Rush. Vi spelade också en rad videofilmer i olika upplösning, från DVD-format (720 x 576) till HD-video (1920 x 1080) i bithastigheter från 1100 till 8000 kbit/s.

annons

Ljudkvaliteten undersöktes också. Men kom ihåg att en 5:a i ljudkvalitet betyder något helt annat för en surfplatta än för en hifi-produkt! Samtliga surfplattor här låter tunt och musiklyssning är bara för masochister. Men ett bra ljudbetyg innebär att man har en god chans att höra vad som sägs i dialogen när man tittar på film.

Med tanke på den kompakta storleken och det låga priset kommer sådana här surfplattor att kastas i väskor, tryckas ned i fickan eller hamna i händerna på barn. Det ställer krav på stabilitet, så vi testade även vridningsstabiliteten. Ingen knäcktes, men flera knakade hotfullt under misshandeln och en var så mjuk att det gick att se på skärmen var någonstans fingrarna tryckte på baksidan.

Produkter i testet

 data-srcset

PIPO S3

Pris: 1000 kr Annons
Läcker design Snabb Bred synvinkel
Ljussvag skärm Grönaktig bild Dålig nätförbindelse Ingen bluetooth
 data-srcset

Acer Iconia B1-710

Pris: 1000 kr Annons
Snabb med spel GPS
Smal synvinkel Kräsen på film Illa placerade högtalare Bara en kamera Ingen HDMI
 data-srcset

Denver TAD-10021

Pris: 1400 kr Annons
10 tum Snygg, färgrik skärm GPS
Låg upplösning Känns bräcklig
 data-srcset

Archos 70B Titanium

Pris: 1400 kr Annons
Ljusstark skärm Välbyggd Hög upplösning
Lite information på skärmen Bara en kamera
 data-srcset

HP Slate 7

Pris: 1500 kr Annons
Läcker design Bäst ljud Bra bild 3 Mp-kamera
Inte HD-upplösning Förhållandevis dyr Ingen HDMI
 data-srcset

TrekStor Ventos 7.0 HD

Pris: 1500 kr Annons
Superkompakt HD-upplösning Mycket information på skärmen Bra ljud
Ljussvag Blåaktig ton

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till 6 billiga surfplattor

   data-srcset

  Titta, den mest prisvärda iPaden!

  Apples billigaste iPad har fått ett par betydande uppdateringar som gör den till ett ännu bättre köp än den redan var.

   data-srcset

  Nya iPad Air är en smart avvägning av storlek, prestanda, funktioner och pris.

   data-srcset

  Äntligen en mini-modell av iPad som inte kompromissar med prestanda eller skärm.

  (Foto: Tillverkare)

  Apples nya platta är kompaktare, modernare, smartare och nästan onödigt snabb.

  (Foto: Tillverkare)

  Ska man ha en Android-platta som faktiskt går att jobba på är S4 det bästa valet.

  (Foto: Tillverkare)

  Som de vanemänniskor vi är, är det svårt att byta plattform.

  (Foto: Tillverkare)

  Samsungs surfplatta tål att tappas i marken och hamna i en lerpöl.

  (Foto: Tillverkare)

  Kan man få en surfplatta som är lika bra som en budget-iPad och har samma prislapp?

  Samsung Galaxy Tab S3 intro

  Hur utmärkt än Samsung Galaxy Tab S3 är så är Android-upplevelsen på en surfplatta inget vidare.

  (Foto: Tillverkare)

  Apple skruvar upp ambitionerna till 11 med en iPad som nästan är onödigt bra.