Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: 6 billiga surfplattor

Surfplattor för snåljåpar

Måste man verkligen lägga 6 000 på en surfplatta? Svaret är nej. Du kan få en riktigt användbar platta för en tusenlapp. Fast det hänger på vad du behöver.

Av / 2013-09-10 - 06:00
6 billiga surfplattor
John Hvidlykke

Produkter i detta test

Det är många som tycker att surfplattor är samma sak som Apples iPad. Det är fullt förståeligt, för den ÄR verkligen läcker. Och har du fem- eller sextusen kronor som bränner i fickan så är det lockande att låta en ny iPad 4 glida ner i väskan.

Om läget däremot är att du har gott om annat att lägga pengarna på och bara behöver en smidig platta att skicka mail och surfa med i soffan, så kan du låta de stora sedlarna ligga kvar i plånboken och nöja dig med att tömma myntfacket. I det här testet har vi skramlat ihop sex surfplattor i den billigare ändan av skalan. Alla kostar mellan 1 000 och 1 500 kronor.

Kompromissernas konst
I den här prisklassen måste det få finnas ett par kompromisser. Storleken, processorkraften, mängden minne och kvaliteten på skärmen är områden där tillverkarna kan spara på utgifterna. Och till sist kan man begränsa kostnaderna genom att packa in hela plattan i ett plastskal. Alla utom en är 7-tumsmodeller, en enda 10-tummare hann smita in.

Samtliga sex surfplattor bygger på styrsystemet Android och alla kör version 4.1.1. Det är ett utmärkt – och gratis – alternativ och det råder ingen brist på appar. I hur stor utsträckning de små surfplattorna kan köra apparna är en annan fråga. En av leverantörerna betonade detta innan han gick med på att vara med i testet: ”Kom nu ihåg att detta inte är någon iPad!”

Sammantaget är det dock imponerande hur mycket man faktiskt får för pengarna. Vi råkade ut för fler positiva överraskningar än negativa under testandet. Och ingen surfplatta avslöjades som oanvändbar. Upplösning och skärmkvalitet var kanske inte överväldigande överallt men de flesta använder ändå sina surfplattor – vad de än kostar – för att kolla e-post, uppdatera Facebook och surfa på nätet.  Och sådana uppgifter klarar majoriteten helt utmärkt. Film och spel gick också utan större problem i de flesta fall.

Lite tålamod är dock nödvändigt. På alla plattorna möttes vi ofta av meddelandet att ett program inte svarade och vi fick frågan om det skulle stängas. När vi klickade på Vänta blev resultatet varenda gång att programmet kom upp på skärmen strax därefter. Så man får inte ha för bråttom.

Bara små skillnader
Rent tekniskt är det förvånansvärt lite skillnad på de sex testdeltagarna. Fyra av dem bygger faktiskt på samma processor (Rockchip RK3066) och alla utom en har samma grafikprocessor, Mali-400 GPU quadcore. Det gör dem inte till några sprinters, men hamnar ändå på samma nivå som förra årets toppmodeller från mer kända märken.

Samtliga är utrustade med 1 GB RAM och de flesta med 8 GB lagringsminne.

På utsidan finns däremot större skillnader. Några har en stabiliserande baksida av aluminium och andra får nöja sig med en metallram. En av surfplattorna är gjord av plast rakt igenom. Skärmens material är svårare att bedöma, några av plattorna nästan suger åt sig feta fingrar och repor medan andra klarar vardagligt bruk utan att få skråmor.

Så testade vi
Alla surfplattor testades med Antutu Benchmark, som testar de flesta funktioner i Android-enheter. Resultaten visade att de sex testdeltagarna ligger på samma nivå rent hastighetsmässigt.

Den viktigaste uppgiften för de flesta är att agera informationscentral för att läsa e-post, uppdatera Facebook, surfa på nätet och spela YouTube-snuttar.

En surfplatta ska kunna fungera som underhållningsmaskin. Som exempel på 3D-spel använde vi bilspelet Redline Rush. Vi spelade också en rad videofilmer i olika upplösning, från DVD-format (720 x 576) till HD-video (1920 x 1080) i bithastigheter från 1100 till 8000 kbit/s.

Ljudkvaliteten undersöktes också. Men kom ihåg att en 5:a i ljudkvalitet betyder något helt annat för en surfplatta än för en hifi-produkt! Samtliga surfplattor här låter tunt och musiklyssning är bara för masochister. Men ett bra ljudbetyg innebär att man har en god chans att höra vad som sägs i dialogen när man tittar på film.

Med tanke på den kompakta storleken och det låga priset kommer sådana här surfplattor att kastas i väskor, tryckas ned i fickan eller hamna i händerna på barn. Det ställer krav på stabilitet, så vi testade även vridningsstabiliteten. Ingen knäcktes, men flera knakade hotfullt under misshandeln och en var så mjuk att det gick att se på skärmen var någonstans fingrarna tryckte på baksidan.

Produkter i detta test

Acer Iconia B1-710

Snabb och välutrustad

Iconia B1 är billig och perfekt för allroundandamål och snabb till spel, men film är inte dess favoritsysselsättning.

Snabb med spel GPS
Smal synvinkel Kräsen på film Illa placerade högtalare Bara en kamera Ingen HDMI
Läs hela testet

TrekStor Ventos 7.0 HD

Tunn och knivskarp

När det gäller att pressa in maximalt med information på en minimal yta är Ventos 7.0 HD oöverträffad.

Superkompakt HD-upplösning Mycket information på skärmen Bra ljud
Ljussvag Blåaktig ton
Läs hela testet

Denver TAD-10021

Stor skärm, liten prislapp

Denvers 10-tummare är mer än en stor skärm. Den är snabb och välutrustad också.

10 tum Snygg, färgrik skärm GPS
Låg upplösning Känns bräcklig
Läs hela testet

HP Slate 7

Sött, rött designgodis

HP har genomtänkt design, bra kamera, rent och klart ljud – och ett förvånansvärt bra ljud.

Läcker design Bäst ljud Bra bild 3 Mp-kamera
Inte HD-upplösning Förhållandevis dyr Ingen HDMI
Läs hela testet

Archos 70B Titanium

Bäst till bilder

Läcker design, naturtrogna färger på skärmen och bra hastighet. Här får du nästan allt på en gång.

Ljusstark skärm Välbyggd Hög upplösning
Lite information på skärmen Bara en kamera
Läs hela testet

PIPO S3

Läcker ”iDesign” till bra pris

Snyggt designad, vit surfplatta med bra hastighet för en tusenlapp. Fast skärmen kunde ha varit bättre.

Läcker design Snabb Bred synvinkel
Ljussvag skärm Grönaktig bild Dålig nätförbindelse Ingen bluetooth
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Rulla till toppen