5 highend-öronproppar

Proppar för eliten

De kostar skjortan, men de här öronpropparna blir du aldrig sugen på att byta ut.

De bästa musikupplevelserna är inte gratis. Så är det med hörlurar och öronproppar också. Går man över 3 000-kronorsgränsen finns det väldigt många bra att välja mellan. Till exempel Beyerdynamic T70p med sin perfekt balanserade ljudbild för 3 500 kronor eller de spännande Sennheiser HD 630VB för 5 000 kronor som har steglös basförstärkning som går att anpassa helt perfekt efter lyssnarens smak. Gemensamt för dessa är att de är stora hörlurar med kåpor. Visst, de vilar skönt utanpå öronen, men det finns många som vägrar att bli sedda utomhus med sådana på sig eftersom de inte direkt är diskreta huvudprydnader. Dessutom tar även de mest hopfällbara lurarna en hel del plats, och är därför inte något man tar med sig överallt. De slinker inte ner i fickan, precis.
Av just de här skälen är det många musikälskare som föredrar öronproppar. Eller in-ear-hörlurar som de också kallas. De är superdiskreta att ha på sig, man kan använda dem när man tränar eller springer och d är ultrabärbara. Linda ihop dem och lägg dem i fickan. Klart! Och trodde du att öronproppar alltid låter sämre än stora hörlurar så har du fel!
I vår jakt på ultimata musikupplevelser rätt i hörselgången tar vi oss an öronproppar en bra bit upp i pris: i klassen över 3 000 kronor. Där har tillverkarna en budget som tillåter dyrare material och de har ägnat längre tid åt forskning och utveckling för att finslipa tekniken och maximera de pyttesmå högtalarelementen. Man kan räkna med sig härliga musikstunder – och i den här prisklassen finns dessutom mycket matnyttigt för musiker och ljudtekniker, eftersom tillverkarna av professionella öronmonitorer också satsar hårt i det här segmentet. Man sitter knappast med öronsnäckor på sig i studion, men som monitorer på scen är det optimalt. Musiken som inte rör på sig för mycket på scen klarar sig utmärkt med universalproppar och behöver inte betala stora summor för formgjutna specialsnäckor.

Proppar för alla
Här testar vi fem olika modeller. Propparna från Sony och AKG är typiska hifi-modeller medan ACS, RHA och Audiofly alla ställer upp med modeller som är avsedda för professionella. Man känner igen dem på att hifi-proppar har en fylligare bas och en rent allmänt varmare ljudbild, medan proffsmodellerna låter mer analytiskt och sterilt för att man ska kunna höra precis allt som finns i musikmixen. Detta är naturligtvis något som alla musikälskare kan uppskatta, men sådana proppar är mer beroende av bra musikproduktioner för att det inte ska låta hårt och brutalt. RHA-propparna är dessutom beroende av en extern hörlursförstärkare eftersom de är för tungdrivna för en mobiltelefon eller en vanlig bärbar musikspelare.

Riktigt bra hörlurar förtjänar en ordentlig förstärkare, öronproppar är inget undantag. Vi kan särskilt rekommendera RHA Dacamp L1. Foto: RHA
Riktigt bra hörlurar förtjänar en ordentlig förstärkare, öronproppar är inget undantag. Vi kan särskilt rekommendera RHA Dacamp L1. Foto: RHA

 

Låter bäst med förstärkare
Som alla fina hörlurar avslöjar ett par highend-proppar svagheter i halvbra musikspelare. Det gäller framför allt smartmobiler som inte särskilt ofta är specialiserade på att leverera ett optimalt ljud. Det finns därför renodlade musikspelare, till exempel Pioneers lysande XPD-100R.
Men ljudet blir ännu tyngre med en extern hörlursförstärkare. Under testperioden har vi använt oss mycket av RHA Dacamp L1, en häftig och kraftig, bärbar hörlursförstärkare med högupplöst digitalomvandling inbyggt. Den har separat konvertering för vänster och höger kanal, stöder upp till 32 bit/384 kHz-upplösning och fungerar med både Apple- och Android-mobiler samt PC och Mac. Tonkontroller finns också, om man skulle vilja lägga till eller ta bort bas eller diskant. Dacamp L1 driver i princip alla hörlurar som finns, även extremt tungdrivna, och kostar 5 500 kronor.

Bästa pris på 5 highend-öronproppar
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.