5 hemmabioreceivrar

 itemprop
5 hemmabioreceivrar

Gåshud i hemmabion

Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även från ovan. Här finns receivern du bara måste ha.

Vill du få biokänsla hemma klarar du dig inte utan äkta surroundljud. Och med de senaste ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X får du till och med ljud från taket. På så sätt sitter du i en sammanhängande bubbla av ljud, där du hör precis var någonstans helikoptern svävar ovanför huvudet och du känner hur kulor viner förbi som projektiler genom rummet. Och med en tuff hemmabioförstärkare får du häftigt bioljud från TV-serier också. Tänk bara: Game of Thrones och Westworld med samma inlevelse som de största blockbuster-filmerna på bio!

Flera kanaler
Ju fler förstärkarkanaler och högtalare du har, desto större och mer komplett blir ljudbilden. Och det händer något magiskt när man passerar nio kanaler – sju runt om på sidorna och två i taket. Då får man en helt sömlös bild bakom och runt sig, samtidigt som takhögtalarna knyter ihop allting i höjden. I det här testet gäller detta bara Denon och Marantz, de övriga får nöja sig med fem kanaler på marknivå och två i taket.

Ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X ger ljud även ovanifrån. Bäst resultat får man med högtalare i taket, som på den här bilden. TML = Top Middle Left, TMR = Top Middle Right). Illustration: Denon/Marantz
Ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X ger ljud även ovanifrån. Bäst resultat får man med högtalare i taket, som på den här bilden. TML = Top Middle Left, TMR = Top Middle Right). Illustration: Denon/Marantz

De bästa hemmabioförstärkarna kan återge en actionspäckad ljudbild på ett trovärdigt sätt, samtidigt som man kan höra en smackande ekorre i en buske, löv som prasslar i träden och regndroppar som faller från ovan, allt återgivit på ett nyanserat och känsligt sätt. Det är naturligtvis järnkoll på rösterna i dialogen som kommer ur centerkanalen med majestätisk pondus och delikata övertoner.

Toppklass
Investerar du 12 000 eller 15 000 kronor så kommer du upp det övre skiktet. Där får du tillräckligt många kanaler och muskler för att skaka liv i högtalarna och få bättre känsla hemma än på bio. Mindre pengar än så ger färre kanaler, mindre kraft och sämre ljud. Nästa snäpp upp i pris ger ännu ett par extra kanaler, men du får lägga en hel del mer för att få ett markant bättre ljud och ännu mer muskler. Frågan är om det är värt det, för i den här prisklassen får man verkligt häftiga filmupplevelser. Ljudkvaliteten med musik motsvarar en stereoförstärkare för 5 000–7 000 kronor, fast med ännu mer kraft. Hemmabioreceivrarna i den här klassen har ett riktigt tungt ljud, vilken musikstil du än är intresserad av. De orkar dessutom driva i princip alla högtalare, så oavsett om du investerar 20 000 eller 50 000 kronor i ett högtalarsystem så vet du att förstärkardelen gör vad den ska.

Läs också: Så placerar du högtalarna

Video
Förutom att ha ett häftigt surroundljud måste en hemmabioreceiver ha stöd för de senaste videoformaten, eftersom man ofta skickar både ljudet och bilden till receivern från signalkällan, och sedan skickar vidare videosignalen till projektorn eller TV:n. Det senaste på videofronten är 4K Ultra-HD, med större färgdjup och dynamiskt omfång (HDR) som ger ”vitare än vitt” i högdagrar och därför ännu mer tryck och djupkänsla i bilden.

Läs också: Därför behöver vi 4K

annons

Multiroom
Förutom att stödja bättre bild och ha en hel del processningsmöjligheter för video så märker vi att tillverkarna tar musikströmning på allt större allvar. Det gäller inte minst användarvänlig multiroom-avspelning som kan konkurrera med Sonos. Yamaha har implementerat sitt MusicCast-system som på ett smidigt sätt kan skicka musiken trådlöst till andra MusicCast-enheter i hemmet. Denon har sitt eget Heos-system som vi också gillar väldigt mycket och som nu äntligen finns på plats även i deras hemmabioförstärkare. Marantz delar plattform med Denon och är också på väg med Heos, men det finns inte i den testade SR6011. Vill du ha Heos får du gå upp till storebror SR7011, eller vänta tills nästa år när tekniken kommer till billigare modeller också. SR6011 kan dock precis som de övriga i testet skryta med AirPlay – och Marantz mobil-app kan styra två zoner samtidigt.
Pioneer och Onkyo är på gång med sitt system från Blackfire som heter FireConnect. Det skulle ha varit klart nu men är försenat, så vi har tyvärr inte kunnat testa det.

annons

Testkriterier
Ljudkvaliteten är naturligtvis viktigast. Men vi har märkt att alla receivrar i den här prisklassen brukar kunna skryta med bra ljud. Det betyder att funktioner och framför allt användarvänlighet är viktigt. Om receivern är enkel att sköta kan det bespara familjens mindre tekniskt begåvade mycket huvudbry. App-styrningen i mobilen måste alltså vara användarvänlig. Samtliga testdeltagare har automatisk högtalarkalibrering som görs med mätmikrofon. Det är i och för sig bra, men det är lika viktigt att receivern faktiskt låter bra på egen hand, så att man inte behöver göra massor av manuella inställningar efteråt.

Så testade vi
Receivrarna kopplades till vårt THX-högtalarsystem från Procella i en 7.1-anläggning plus två takhögtalare, alltså Atmos 7.1.2, för att undersöka ljudkvaliteten i surround. Till musik i stereo använde vi golvhögtalarna Audiovector SR3 Avantgarde Arreté för 77 000 kronor. De är lättdrivna men har ett oerhört bra och avslöjande ljud som är perfekt för att skilja agnarna från vetet i med musik.
Vi använde receivrarnas automatiska högtalarkalibrering och rumskorrektion och har också lyssnat i Pure Direct-läge, helt utan påverkan av kalibreringen.
Film testade vi med Ultra-HD Blu-ray-versionen av ”Deadpool”, med Dolby Atmos-ljudspår. Musik i surround testade vi med klassisk musik, närmare bestämt Trondheimsolistenes ”Reflections”, även detta med Atmos-ljud. Vi lyssnade också på annan musik i stereo, från både strömningstjänster och USB-minne.
App-styrningen testades med en iPhone 6S Plus.

Produkter i testet

 data-srcset

Pioneer SC-LX501

Pris: 11500 kr Annons
Gott om muskler och förberedd för multiroom. Bra pris.
Rumskorrektionen ger ett tunt ljud, vi hade velat ha fler kanaler. Tvingar alla högtalarna till gemensam delningsfrekvens.
 data-srcset

Onkyo TX-RZ810

Pris: 13000 kr Annons
Kraft i massor ger bra kontroll i hemmabion, och vi ser fram emot när multiroom-funktionen lanseras!
Rumskorrektionen ger tunt ljud och vi tycker sju kanaler är för lite med Dolby Atmos.
 data-srcset

Marantz SR6011

Pris: 13000 kr Annons
Nio förstärkarkanaler och bra rumskorrektion ger en gigantisk ljudbild, med bra upplösning.
Det finns ännu kraftigare receivrar i den här klassen. Inte full multiroom-funktionalitet.
 data-srcset

Denon AVR-X4300H

Pris: 13500 kr Annons
Nio förstärkarkanaler och tjusig rumskorrektion ger en stor och omslutande ljudbild. Ljudet är upplöst och vi älskar Heos-multiroom!
Ännu mer muskelkraft hade inte skadat.
 data-srcset

Yamaha RX-A1060

Pris: 14000 kr Annons
Gott om kraft i kombination med bra, fylligt ljud och dessutom strömning med MusicCast-multiroom gör detta till ett ovanligt bra köp.
Antalet förstärkarkanaler är begränsat till sju, vilket är i minsta laget för Dolby Atmos och DTS:X.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till 5 hemmabioreceivrar

  Foto: Denon

  Om du ryser över blotta tanken på en stor förstärkarklump och ett ormbo av kablar så har Denon ett mer diskret alternativ.

  (Foto: Tillverkare)

  Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även från ovan. Här finns receivern du bara måste ha.

  (Foto: Tillverkare)

  De här receivrarna ger ett mycket tuffare ljud än någon soundbar ens kan drömma om.

  (Foto: Tillverkare)

  Pioneer bombarderar från alla håll och kanter!

  (Foto: Tillverkare)

  Med läcker design och massor av kraft lyfter Onkyos kanon bioljudet till nya höjder.

   data-srcset

  Lägg några extra kronor på en bra receiver så får du mycket roligare ljud i hemmabion.

   data-srcset

  Den som inte har plats för en stor och ful förstärkare kan få äkta hemmabioglädje av en smal receiver.

   data-srcset

  Receivrar med Dolby Atmos och massor av kraft lyfter hemmabion till nya höjder.

   data-srcset

  Superb ljudkvalitet – nu även på höjden.

   data-srcset

  XTZ Cinema är det bästa hemmabiohögtalarsystem vi hört som fortfarande går att betala!

   data-srcset

  Få finesser men kanonljud och suverän rumskorrektion – Anthem MRX710 är en vinnare.

   data-srcset

  De här receivrarna klarar du dig inte utan. Tack vare nya finesser är de redo för morgondagens Ultra HD-format.