annons

Sony STR-DN1040

Stort och oansträngt ljud

Den stora och naturtrogna ljudbilden och den fina slagkraftigheten gör att man nästan undrar om den här receivern har hamnat i fel prisklass.

annons

Sony är ett av få märken som har byggt in wifi i en receiver i den här prisklassen. Men även om föregångaren hade bluetooth så har det försvunnit från STR-DN1040.

Musik kan strömmas via DLNA eller AirPlay, internetradio finns på plats och receivern kan fjärrstyras från en Android- eller Apple-mobil. Två appar finns: TV SideView ger allmän styrning av receivern och Network Audio Remote är specialiserad på streaming. Den ger den smidigaste och snabbaste strömningen via DLNA av alla receivrar, men kan inte mäta sig med AirPlay som är det absolut smidigaste sättet att streama musik.

Autokalibreringen går fort. Ett par polyfoniska toner, sedan är hela systemet inställt. Manuella inställningar är mindre överskådliga att göra efteråt, eftersom man måste gå in på varje enskild kanal och justera parametrar som nivå, avstånd och storlek utan att se vad de andra kanalerna har för värden förrän man lämnar menyn.

Ljudkvalitet
Ljudet imponerar stort. Dialogen är klar och naturlig och ljudbilden är stor. Mellanregistret är fylligt men sticker inte ut ur resten av ljudbilden. Det låter ovanligt sömlöst, kanalerna hänger ihop mycket väl, vilket ger en sällsynt omringande ljudbild i surround. Detta är verkligen bra.

Den dynamiska kontrasten vet vi ingen receiver i den här prisklassen som är lika bra på. Sony ligger inte långt efter de dyrare modellerna med Yamaha RX-A1030 i spetsen. På måttlig volym får man en känsla av att STR-DN1040 har lika mycket muskler som de större kraftpaketen. Men när ljudnivån går upp är det uppenbart att den inte har det. Med samma volym i vardagsrummet som det är på bio tappar receivern andan i de mest intensiva scenerna. Något annat kan man dock inte förvänta sig och det blir inga minuspoäng för det.

Även musik tjänar på det öppna ljudlandskapet. Ljudet är oerhört behagligt, med en stabil bas. Strängarna på klassiska gitarrer klingar sprött och klart, utan att låta påträngande. Piano klingar ut vackert.

annons

Detta måste vara prisklassens bästa hemmabioreceiver, bättre än både Onkyo TX-NR626 och Yamaha RX-V675!

annons
Bästa pris på Sony STR-DN1040
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • 8 x HDMI in (MHL på fronten), 2 x HDMI ut
 • 3D och 4K-uppskalning
 • 7 x 100 watt (8 ohm)
 • DCAC-kalibrering
 • Trådlöst nätverk och bluetooth
 • AirPlay och DLNA
 • Fjärrkontroll-app för iOS och Android
 • Pris: 7 000 kr
Pris: 7000 kr
Plus Briljant dynamik Stor ljudbild AirPlay Wifi
Minus Ingen skivspelaringång
  5 hemmabioreceivrar + 3 billigare alternativ
  Också i detta test:
  Yamaha RX-A1030
  Fulländade upplevelser
  Yamaha RX-A1030 har allt: strålande ljud, gott om kraft – och härlig användning. Välutrustad är den också.
  Harman/Kardon AVR 370
  Fart och fläkt
  Från Harman/Kardon kommer en receiver som fängslar med actionfilmer. Men den har sina brister.
  Pioneer VSX-1123
  Rent ljud
  Pioneers receiver har precis som sin storebror ett klart och distinkt ljud, men lägre upplösning och en del brus i signalbehandlingen.
  Pioneer SC-2023
  Rent ljud, enkel inkoppling
  Pioneer målar upp ett stort och öppet ljudlandskap med klockren dialog. Idiotsäker steg-för-steg-inkoppling gör denna ganska så avancerade receiver enkel att använda.
  Onkyo TX-NR828
  Distinkt och kraftfull
  Här är en häftig och musikalisk hemmabiomaskin, med bra kontroll och bastryck. Och dessutom trådlöst nätverk och Spotify.

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  annons

  Läs också

  Projektorduell

  Projektorduell

  Den ena har marknadens mörkaste svärta. Den andra har den högsta upplösningen som finns. Allt är dukat för en projektorduell i mästarklassen!
  Denon AVC-X8500H

  Denon AVC-X8500H

  Denons nya flaggskepp är ett monster i hemmabion och tack vare hela 13 kanaler skapar den rumskänsla med stort R.
  Sony VPL-VW760ES

  Sony VPL-VW760ES

  Tekniken från de bästa professionella biografprojektorerna i en filmvisare som är så kompakt och tyst att den passar i hemmet. Säg hej till världens billigaste 4K-laserprojektor.
  Sony VPL-VW260ES

  Sony VPL-VW260ES

  Äntligen får vi äkta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet på allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkänsla.
  Sony UBP-X800

  Sony UBP-X800

  Om du vill titta på dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet så klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.
  Test av fyra hemmabioreceivrar

  Test av fyra hemmabioreceivrar

  De här maffiga flaggskeppen har tillräckligt med kraft och finess för att överträffa allt du hört i någon biosalong.
  Fyra soundbar-högtalare med trådlösa bakhögtalare

  Fyra soundbar-högtalare med trådlösa bakhögtalare

  Hemmabio är fortfarande bäst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt också. Som med en soundbar och trådlösa bakhögtalare.
  3 Soundbars med Dolby Atmos

  3 Soundbars med Dolby Atmos

  En soundbar med Dolby Atmos öppnar upp ljudbilden på höjden. Här är tre seriösa alternativ, men bara en är bäst.