annons
annons
Sommarerbjudande: Prova Ljud & Bild i 4 veckor för 0 kronor! Prova Ljud & Bild
annons
annons
annons

Minimalistisk hemmabiokraft

NAD hoppar över allt överflödigt och satsar på vad de kan bäst: bra ljud för en rimlig peng.

Les innledning:
5 hemmabioreceivrar + 3 billigare alternativ
Plus lbadvantages
Bomber och granater! Uppgraderbar
Minus lbdisadvantages
Ingen rumskorrektion Få funktioner Ingen streaming Ingen skivspelaringång

Eftersom framtiden kan innebära nya bild- och ljudformat och överföringsstandarder går det att uppgradera NADs receivrar med nya moduler. Ett nytt HDMI-kort ersätter enkelt det gamla på baksidan om det skulle behövas någon dag. T757 v2 skiljer sig från föregångaren främst genom ett nytt HDMI-kort, som nu stöder 3D och ljudreturkanal. Om 4K-formatet (Ultra-HD) blir en framgång kommer det förmodligen en uppgradering till det också, men i dagsläget stöder inte NAD 4K.

Receivern har ingen inbyggd nätverksanslutning men det går att byta till en HDMI-modul med ethernet-kontakt. Den innebär dock bara att T757 v2 går att fjärrstyra från en iPhone, den ger ingen form av streaming-funktioner. Detta är en renodlad hemmabiomaskin!

Funktionerna är få. En undermeny för DSP-lägen innehåller en enda funktion: läppsynk i millisekunder. Det finns inga olika ljudlägen att välja mellan. För egen del tycker jag faktiskt att det är trevligt.

Den minimalistiska skärmmenyn med vit text mot grå bakgrund hade varit okej om jag inte hade trillat ur menyn hela tiden bara för att jag inte kan lära mig att höger piltangent används för att bekräfta val, inte enter-knappen. Den lilla detaljen får mig att utse detta till den minst användarvänliga receivern!

Högtalarkalibrering görs med Audysseys enklaste variant. Med hjälp av en mätmikrofon ställs avstånd, delningsfrekvens och ljudnivå in för varje högtalare. Ingen rumskorrektion med EQ, alltså.

Ljudkvalitet
Om jag blir irriterad på gränssnittet så glömmer jag allt när filmen börjar snurra. Ingen av de andra testdeltagarna låter lika obekymrade när de pressas. Här finns det massor av kraft. Och massor av tryck! Scenen där Tony Starks hus attackeras av helikoptrar trycker till mer än med någon av de andra receivrarna och har mindre förvrängning när glas krossas och splitter flyger runt. Detta låter verkligen fängslande!

Dialogen är stor och massiv, ljudbilden bereder ut sig sömlöst runtomkring. Sammantaget är ljudet i en annan klass än hos de övriga. Åtminstone när det handlar om ljudtryck och engagemang. NAD har inte den mest nyanserade tonåtergivningen, det låter lite som om alla skådespelare går på anabola steroider. Men det är tungt att lyssna på!

Musik låter också bra, i synnerhet dynamiken och lugnet bör de andra vara avundsjuka på NAD för. När en bastrumma slår så slår den hårt. Djupbasen är fyllig och låter supertufft. Men det slår en smula tillbaka i övre mellanregistret, så att ljusa pianotangenter inte får samma snärt som med Pioneer och Onkyo. Sångröster markeras inte heller lika tydligt i ljudbilden.

Slutsats
T757 v2 trycker till direkt från första sekund. Här finns muskler så det räcker för att få fart på hemmabion så att man naglas fast i soffan, utan att NAD-receivern blir stressad innan det blir alldeles för högt. Letar du inte efter en receiver som kan strömma musik utan bara vill ha en renodlad förstärkare som kan hantera filmsamlingen så kan detta vara helt rätt. Här finns massor av och en kanalseparation som är så bra att den målar upp en sömlös ljudbild som breder ut sig i rummet. Musik låter också tufft. Det saknas lite finess i övertonerna, men det gör inte mycket alls.

Irritationsmomentet är användarvänligheten. Även om T757 v2 är minimalistisk så hade den gott kunna vara mer intuitiv.

 • 4 x HDMI in, 1 x HDMI ut
 • 3D passthrough
 • 7 x 80 watt (8 ohm)
 • Audyssey-kalibrering
 • HDMI-modul med nätverk som tillbehör
 • Pris: 10 000 kr

Pris: 10000 kr
Bästa pris på NAD T757 v2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  5 hemmabioreceivrar + 3 billigare alternativ
  Också i detta test:
  Stort och oansträngt ljud
  Den stora och naturtrogna ljudbilden och den fina slagkraftigheten gör att man nästan undrar om den här receivern har hamnat i fel prisklass.
  Läs hela artikeln
  Fulländade upplevelser
  Yamaha RX-A1030 har allt: strålande ljud, gott om kraft – och härlig användning. Välutrustad är den också.
  Läs hela artikeln
  Fart och fläkt
  Från Harman/Kardon kommer en receiver som fängslar med actionfilmer. Men den har sina brister.
  Läs hela artikeln
  Rent ljud
  Pioneers receiver har precis som sin storebror ett klart och distinkt ljud, men lägre upplösning och en del brus i signalbehandlingen.
  Läs hela artikeln
  Rent ljud, enkel inkoppling
  Pioneer målar upp ett stort och öppet ljudlandskap med klockren dialog. Idiotsäker steg-för-steg-inkoppling gör denna ganska så avancerade receiver enkel att använda.
  Läs hela artikeln
  Distinkt och kraftfull
  Här är en häftig och musikalisk hemmabiomaskin, med bra kontroll och bastryck. Och dessutom trådlöst nätverk och Spotify.
  Läs hela artikeln
  Musikalisk och upplöst
  AVR-X2000 är billigast i testet och en angenäm överraskning. Den har tillräckligt med muskler men det är framför allt upplösningen som imponerar.
  Läs hela artikeln

  Läs också

  LG SK10Y

  LG SK10Y

  Äntligen har LG lyckats stoppa in riktigt ljud i en ljudlimpa! Men SK10Y är enorm och passar inte alla.

  Lägg till som favorit
  Sony HT-ZF9

  Sony HT-ZF9

  Sonys soundbar är bland de bästa i sin klass och kan byggas ut med trådlösa bakhögtalare.

  Lägg till som favorit
  6 bärbara projektorer

  6 bärbara projektorer

  Man behöver inte stanna hemma för att titta på film. Man behöver inte ens vara inomhus. Allt som behövs är en fickprojektor.

  Lägg till som favorit
  Allians i lyxklassen

  Allians i lyxklassen

  Steinway Lyngdorf och Samsung har en anläggning för dig som har vunnit på Lotto en gång till. Lägg till som favorit
  Hemmabio på 12 kvadratmeter

  Hemmabio på 12 kvadratmeter

  Finns det hjärtrum så finns det stjärterum, burkar man säga. Och finns det stjärterum så finns det bannemej plats för en hemmabio också! Lägg till som favorit
  Projektorduell

  Projektorduell

  Den ena har marknadens mörkaste svärta. Den andra har den högsta upplösningen som finns. Allt är dukat för en projektorduell i mästarklassen!

  Lägg till som favorit
  Denon AVC-X8500H

  Denon AVC-X8500H

  Denons nya flaggskepp är ett monster i hemmabion och tack vare hela 13 kanaler skapar den rumskänsla med stort R.

  Lägg till som favorit
  Stäng meny

  LJUD & BILD
  Läsarundersökning
  SVARA OCH VINN
  KYGO Hörlurar

  Vi vill alltid bli bättre – och nu vill vi veta vad
  DU tycker om oss!
  Klicka här för att vara med
  close-link