annons

NAD T757 v2

Minimalistisk hemmabiokraft

NAD hoppar över allt överflödigt och satsar på vad de kan bäst: bra ljud för en rimlig peng.

annons

Eftersom framtiden kan innebära nya bild- och ljudformat och överföringsstandarder går det att uppgradera NADs receivrar med nya moduler. Ett nytt HDMI-kort ersätter enkelt det gamla på baksidan om det skulle behövas någon dag. T757 v2 skiljer sig från föregångaren främst genom ett nytt HDMI-kort, som nu stöder 3D och ljudreturkanal. Om 4K-formatet (Ultra-HD) blir en framgång kommer det förmodligen en uppgradering till det också, men i dagsläget stöder inte NAD 4K.

Receivern har ingen inbyggd nätverksanslutning men det går att byta till en HDMI-modul med ethernet-kontakt. Den innebär dock bara att T757 v2 går att fjärrstyra från en iPhone, den ger ingen form av streaming-funktioner. Detta är en renodlad hemmabiomaskin!

Funktionerna är få. En undermeny för DSP-lägen innehåller en enda funktion: läppsynk i millisekunder. Det finns inga olika ljudlägen att välja mellan. För egen del tycker jag faktiskt att det är trevligt.

Den minimalistiska skärmmenyn med vit text mot grå bakgrund hade varit okej om jag inte hade trillat ur menyn hela tiden bara för att jag inte kan lära mig att höger piltangent används för att bekräfta val, inte enter-knappen. Den lilla detaljen får mig att utse detta till den minst användarvänliga receivern!

Högtalarkalibrering görs med Audysseys enklaste variant. Med hjälp av en mätmikrofon ställs avstånd, delningsfrekvens och ljudnivå in för varje högtalare. Ingen rumskorrektion med EQ, alltså.

Ljudkvalitet
Om jag blir irriterad på gränssnittet så glömmer jag allt när filmen börjar snurra. Ingen av de andra testdeltagarna låter lika obekymrade när de pressas. Här finns det massor av kraft. Och massor av tryck! Scenen där Tony Starks hus attackeras av helikoptrar trycker till mer än med någon av de andra receivrarna och har mindre förvrängning när glas krossas och splitter flyger runt. Detta låter verkligen fängslande!

Dialogen är stor och massiv, ljudbilden bereder ut sig sömlöst runtomkring. Sammantaget är ljudet i en annan klass än hos de övriga. Åtminstone när det handlar om ljudtryck och engagemang. NAD har inte den mest nyanserade tonåtergivningen, det låter lite som om alla skådespelare går på anabola steroider. Men det är tungt att lyssna på!

annons

Musik låter också bra, i synnerhet dynamiken och lugnet bör de andra vara avundsjuka på NAD för. När en bastrumma slår så slår den hårt. Djupbasen är fyllig och låter supertufft. Men det slår en smula tillbaka i övre mellanregistret, så att ljusa pianotangenter inte får samma snärt som med Pioneer och Onkyo. Sångröster markeras inte heller lika tydligt i ljudbilden.

annons

Slutsats
T757 v2 trycker till direkt från första sekund. Här finns muskler så det räcker för att få fart på hemmabion så att man naglas fast i soffan, utan att NAD-receivern blir stressad innan det blir alldeles för högt. Letar du inte efter en receiver som kan strömma musik utan bara vill ha en renodlad förstärkare som kan hantera filmsamlingen så kan detta vara helt rätt. Här finns massor av och en kanalseparation som är så bra att den målar upp en sömlös ljudbild som breder ut sig i rummet. Musik låter också tufft. Det saknas lite finess i övertonerna, men det gör inte mycket alls.

Irritationsmomentet är användarvänligheten. Även om T757 v2 är minimalistisk så hade den gott kunna vara mer intuitiv.

Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • 4 x HDMI in, 1 x HDMI ut
 • 3D passthrough
 • 7 x 80 watt (8 ohm)
 • Audyssey-kalibrering
 • HDMI-modul med nätverk som tillbehör
 • Pris: 10 000 kr
Pris: 10000 kr
Plus Bomber och granater! Uppgraderbar
Minus Ingen rumskorrektion Få funktioner Ingen streaming Ingen skivspelaringång
  5 hemmabioreceivrar + 3 billigare alternativ
  Också i detta test:
  Yamaha RX-A1030
  Fulländade upplevelser
  Yamaha RX-A1030 har allt: strålande ljud, gott om kraft – och härlig användning. Välutrustad är den också.
  Harman/Kardon AVR 370
  Fart och fläkt
  Från Harman/Kardon kommer en receiver som fängslar med actionfilmer. Men den har sina brister.
  Pioneer VSX-1123
  Rent ljud
  Pioneers receiver har precis som sin storebror ett klart och distinkt ljud, men lägre upplösning och en del brus i signalbehandlingen.
  Pioneer SC-2023
  Rent ljud, enkel inkoppling
  Pioneer målar upp ett stort och öppet ljudlandskap med klockren dialog. Idiotsäker steg-för-steg-inkoppling gör denna ganska så avancerade receiver enkel att använda.
  Onkyo TX-NR828
  Distinkt och kraftfull
  Här är en häftig och musikalisk hemmabiomaskin, med bra kontroll och bastryck. Och dessutom trådlöst nätverk och Spotify.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of
  annons

  Läs också

  Imponerande kamerarekord

  Mi Note 10 golvar konkurrenterna med hela fem kameror och 108 megapixels upplösning.

  Stortest: Samsung QLED 4K TV

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!

  Prisvärd mobil under granen

  Ett steg under lyxmodellerna hittar vi mobilerna som ger bäst valuta för pengarna.

  Skivspelare med högtalare

  Skivspelare med förstärkare och högtalare inbyggt? Oftast ett recept på katastrof, men inte den här gången.

  Den perfekta nybörjarförstärkaren

  Om du bara behöver en stereoförstärkare till kontoret eller ungdomsrummet kan du inte hitta någon bättre för pengarna.

  7 helt trådlösa öronproppar i premiumklassen

  Om du älskar öronproppar med bra ljud med hatar sladdar så behöver du några av de här.

  OLED med dolda talanger

  Sonys nya OLED-TV kan skryta med otroligt fin bildkvalitet, men det bästa av allt är ljudet ...

  Ny referenshögtalare

  Wow! Dynaudios Confidence-högtalare är ovanligt lyckade – och välljudande.

  Kompromisslös stativhögtalare

  Här är ett par högtalare som är i en klass för sig, med god hjälp av en finess som är lika smart som den är enkel.

  Racermobil från OnePlus och McLaren kör ifrån allt och alla

  OnePlus 7T Pro McLaren är en av de första mobilerna som kör Android 10. Men den har fler förbättringar än så, vilket gör den ännu mer suverän än föregångaren.