annons

5 hemmabioreceivrar + 3 billigare alternativ

Gåshud i alla kanaler

Med kraft och finess får du garanterat roligare i hemmabion! Här finns receivern du bara MÅSTE ha.

Det finns ett skäl till att somliga bygger speciella rum för att avnjuta filmerna och musiken. Du måste nästan uppleva det själv för att inse hur kul det kan bli! Men du behöver faktiskt inte bygga om hela vardagsrummet till en biograf för att få tvättäkta filmkänsla hemma. Med gott om förstärkarkraft och ett bra högtalarsystem kan du få fängslande upplevelser i din egen soffa.

Marknadens billigaste receivrar kan ge helt godkända filmupplevelser på mer måttliga ljudnivåer och är enorma lyft jämfört med de inbyggda högtalarna i platt-TV:n. Men ju mer man satsar på förstärkaren desto renare och häftigare låter det. En hemmabioreceiver för 10 000 kronor ger tuffa film- och musikupplevelser även i ganska stora rum, och får riktigt stora högtalare att ge sitt bästa.

Billiga receivrar kan ge en bra filmkänsla på halvhög volym och göra ett hyfsat jobb med musik, men de kommer aldrig tillräckligt nära musikens kärna för dem som gillar att bara sitta och njuta av musik under längre stunder. Dyrare receivrar har mer av allt: ännu bättre signalbehandling och ännu mer muskler. Men små förbättringar kostar en hel del. Redan i klassen runt tiotusen kronor ger de bästa receivrarna så bra totalupplevelser när man tittar på film och lyssnar på musik att det kan vara smart att hellre byta upp sig i högtalarväg än att köpa en ännu dyrare modell.

Autokalibrering och rumskorrektion
För att få ut maximalt av ljudet hemma är alla receivrar i den här prisklassen utrustade med mätmikrofon. Den ställs i öronhöjd i soffan och sedan aktiveras receiverns automatiska inställningsfunktion. Den kan heta olika saker hos olika märken men gör alltid samma sak: mäter och kalibrerar högtalarna efter dess avstånd och ljudnivå, samt ställer in delningsfrekvensen mellan högtalarna och subbasen. Dessutom kontrolleras högtalarsystemets tonala balans (gäller ej NAD T757 v2) och nödvändiga justeringar görs sedan för att ljudet ska vara så korrekt som möjligt i rummet. Hur exakt allt detta görs varierar mellan olika receivrar. Några kontrollerar dessutom fasresponsen från högtalarna och korrigerar för stående vågor i basregistret för att försöka förhindra att basen låter mjukt och konstigt i rum med dålig akustik. För mycket korrektion kan dock beröva ljudbilden värme och magi, så ibland måste man fintrimma för hand efteråt.

Höjdkanaler
Testets receivrar är sjukanaliga. Det betyder att upp till sju högtalare kan drivas samtidigt, utöver en särskild subbaskanal (LFE-kanal, Low Frequency Effect). Det innebär att man kan koppla in ett vanligt 5.1-system med extra förstärkarkraft till fronthögtalarna (bi-amping) eller koppla in ett extra par bakhögtalare för att få en mer omslutande ljudbild bakifrån. Eller montera ett par små högtalare högt upp på väggen ovanför fronthögtalarna för att dra upp ljudbilden på höjden också. Alla receivrar i detta test utom NADs klarar höjdkanaler.

3D och 4K
Alla moderna hemmabioförstärkare är kompatibla med 3D-blu-ray och kan överföra 3D-signalerna vidare helskinnade till TV-skärmen eller projektorn. Alla utom NAD kan också hantera morgondagens HD-videoformat, 4K, som har fyra gånger så många pixlar som dagens 1080p-upplösning (full-HD).

Streaming
Nätverksströmning håller på att ta fart i samma takt som CD-formatet tappar mark. Med de här receivrarna (alla utom T757 v2) kan du streama musik direkt från en dator via DLNA så länge de båda är anslutna till samma nätverk. Lite beroende på filformat och bithastighet går det att få mycket hög ljudkvalitet från den digitala musiksamlingen. Är du van vid att spela musik direkt från datorn är receivrarna däremot lite bökigare – till exempel går det inte att göra spellistor. För att råda bot på den enkla streaming-funktionen har därför allt fler tillverkare givit sina receivrar AirPlay, som trådlöst kopplar ihop bärbara Apple-prylar (eller Mac/PC) till receivern. Vissa av dem har Spotify och andra tjänster integrerade i menysystemet, så att du kan söka efter låtar och spela spellistor direkt utan att ha någon dator i närheten. Även denna funktion är lite begränsad i förhållande till vad du är van vid på datorn, men kan ändå vara riktigt praktisk.

annons

Samtliga testdeltagare har dessutom internetradio – utom, återigen, NAD T757 v2.

annons

Watt är inte alltid watt
Vi anger effekten som tillverkarna specificerar i 8 ohm. Därmed inte sagt att det är helt sanna siffror. Vissa anger effekten från en enda kanal åt gången och multiplicerar den med sju. Andra anger effekten med två kanaler drivna samtidigt. Bara NAD anger effekten med alla kanaler drivna samtidigt (7 x 80 watt), så den verkliga effekten är svår att läsa sig till. Det gäller alltså att inte stirra sig blind på vad som står i specifikationen utan helt enkelt lyssna själv.

Är 10 000 för mycket?
Om du inte vill lägga tiotusen kronor på en hemmabioreceiver så kan du ta en titt på det sista uppslaget i detta test. Där hittar du tre bra modeller som kostar hälften så mycket.

Testkriterier
Vi letar efter receivern som förmedlar den bästa totalupplevelsen. Det betyder att ljudkvaliteten självfallet är högst väsentlig, i både stereo och surround. Men det har också blivit allt viktigare med smarta funktioner. Nätverksstreaming är praktiskt och det visar sig att receivrar med AirPlay gör saker och ting mycket enklare för oss än de utan. Hur användarvänlig receivern är spelar också roll, och då ställer vi oss frågan om den går att styra från en smartmobil eller surfplatta – vilket de flesta testdeltagare gör, på mer eller mindre lyckade sätt.

Så testade vi
För att kunna testa ljudkvaliteten är det viktigt att man har bra högtalare som kan avslöja alla detaljer. Vi har precis byggt ut vårt testrum efter noggranna specifikationer runt vårt

annons

referens-THX-system från Procella. Högtalarsystemet, som kostar mer än 150 000 kronor, används för att testa både film och musik. Högtalarna är lättdrivna och går att driva även med billiga förstärkare, men de avslöjar också enkelt skillnader mellan dem. Vi har testat i stereo också, då med Monitor Audio Bronze BX5, som kostar mer blygsamma 6 500 kronor paret.

Produkter i testet
Yamaha RX-A1030
Fulländade upplevelser
Yamaha RX-A1030 har allt: strålande ljud, gott om kraft – och härlig användning. Välutrustad är den också.
Harman/Kardon AVR 370
Fart och fläkt
Från Harman/Kardon kommer en receiver som fängslar med actionfilmer. Men den har sina brister.
Pioneer VSX-1123
Rent ljud
Pioneers receiver har precis som sin storebror ett klart och distinkt ljud, men lägre upplösning och en del brus i signalbehandlingen.
Pioneer SC-2023
Rent ljud, enkel inkoppling
Pioneer målar upp ett stort och öppet ljudlandskap med klockren dialog. Idiotsäker steg-för-steg-inkoppling gör denna ganska så avancerade receiver enkel att använda.
Onkyo TX-NR828
Distinkt och kraftfull
Här är en häftig och musikalisk hemmabiomaskin, med bra kontroll och bastryck. Och dessutom trådlöst nätverk och Spotify.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of
  annons

  Läs också

  Imponerande kamerarekord

  Mi Note 10 golvar konkurrenterna med hela fem kameror och 108 megapixels upplösning.

  Stortest: Samsung QLED 4K TV

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!

  Prisvärd mobil under granen

  Ett steg under lyxmodellerna hittar vi mobilerna som ger bäst valuta för pengarna.

  Skivspelare med högtalare

  Skivspelare med förstärkare och högtalare inbyggt? Oftast ett recept på katastrof, men inte den här gången.

  Den perfekta nybörjarförstärkaren

  Om du bara behöver en stereoförstärkare till kontoret eller ungdomsrummet kan du inte hitta någon bättre för pengarna.

  7 helt trådlösa öronproppar i premiumklassen

  Om du älskar öronproppar med bra ljud med hatar sladdar så behöver du några av de här.

  OLED med dolda talanger

  Sonys nya OLED-TV kan skryta med otroligt fin bildkvalitet, men det bästa av allt är ljudet ...

  Ny referenshögtalare

  Wow! Dynaudios Confidence-högtalare är ovanligt lyckade – och välljudande.

  Kompromisslös stativhögtalare

  Här är ett par högtalare som är i en klass för sig, med god hjälp av en finess som är lika smart som den är enkel.

  Racermobil från OnePlus och McLaren kör ifrån allt och alla

  OnePlus 7T Pro McLaren är en av de första mobilerna som kör Android 10. Men den har fler förbättringar än så, vilket gör den ännu mer suverän än föregångaren.