annons
annons
Sommarerbjudande: Prova Ljud & Bild i 4 veckor för 0 kronor! Prova Ljud & Bild
annons
annons
annons

Gåshud i alla kanaler

Med kraft och finess får du garanterat roligare i hemmabion! Här finns receivern du bara MÅSTE ha.

Det finns ett skäl till att somliga bygger speciella rum för att avnjuta filmerna och musiken. Du måste nästan uppleva det själv för att inse hur kul det kan bli! Men du behöver faktiskt inte bygga om hela vardagsrummet till en biograf för att få tvättäkta filmkänsla hemma. Med gott om förstärkarkraft och ett bra högtalarsystem kan du få fängslande upplevelser i din egen soffa.

Marknadens billigaste receivrar kan ge helt godkända filmupplevelser på mer måttliga ljudnivåer och är enorma lyft jämfört med de inbyggda högtalarna i platt-TV:n. Men ju mer man satsar på förstärkaren desto renare och häftigare låter det. En hemmabioreceiver för 10 000 kronor ger tuffa film- och musikupplevelser även i ganska stora rum, och får riktigt stora högtalare att ge sitt bästa.

Billiga receivrar kan ge en bra filmkänsla på halvhög volym och göra ett hyfsat jobb med musik, men de kommer aldrig tillräckligt nära musikens kärna för dem som gillar att bara sitta och njuta av musik under längre stunder. Dyrare receivrar har mer av allt: ännu bättre signalbehandling och ännu mer muskler. Men små förbättringar kostar en hel del. Redan i klassen runt tiotusen kronor ger de bästa receivrarna så bra totalupplevelser när man tittar på film och lyssnar på musik att det kan vara smart att hellre byta upp sig i högtalarväg än att köpa en ännu dyrare modell.

Autokalibrering och rumskorrektion
För att få ut maximalt av ljudet hemma är alla receivrar i den här prisklassen utrustade med mätmikrofon. Den ställs i öronhöjd i soffan och sedan aktiveras receiverns automatiska inställningsfunktion. Den kan heta olika saker hos olika märken men gör alltid samma sak: mäter och kalibrerar högtalarna efter dess avstånd och ljudnivå, samt ställer in delningsfrekvensen mellan högtalarna och subbasen. Dessutom kontrolleras högtalarsystemets tonala balans (gäller ej NAD T757 v2) och nödvändiga justeringar görs sedan för att ljudet ska vara så korrekt som möjligt i rummet. Hur exakt allt detta görs varierar mellan olika receivrar. Några kontrollerar dessutom fasresponsen från högtalarna och korrigerar för stående vågor i basregistret för att försöka förhindra att basen låter mjukt och konstigt i rum med dålig akustik. För mycket korrektion kan dock beröva ljudbilden värme och magi, så ibland måste man fintrimma för hand efteråt.

Höjdkanaler
Testets receivrar är sjukanaliga. Det betyder att upp till sju högtalare kan drivas samtidigt, utöver en särskild subbaskanal (LFE-kanal, Low Frequency Effect). Det innebär att man kan koppla in ett vanligt 5.1-system med extra förstärkarkraft till fronthögtalarna (bi-amping) eller koppla in ett extra par bakhögtalare för att få en mer omslutande ljudbild bakifrån. Eller montera ett par små högtalare högt upp på väggen ovanför fronthögtalarna för att dra upp ljudbilden på höjden också. Alla receivrar i detta test utom NADs klarar höjdkanaler.

3D och 4K
Alla moderna hemmabioförstärkare är kompatibla med 3D-blu-ray och kan överföra 3D-signalerna vidare helskinnade till TV-skärmen eller projektorn. Alla utom NAD kan också hantera morgondagens HD-videoformat, 4K, som har fyra gånger så många pixlar som dagens 1080p-upplösning (full-HD).

Streaming
Nätverksströmning håller på att ta fart i samma takt som CD-formatet tappar mark. Med de här receivrarna (alla utom T757 v2) kan du streama musik direkt från en dator via DLNA så länge de båda är anslutna till samma nätverk. Lite beroende på filformat och bithastighet går det att få mycket hög ljudkvalitet från den digitala musiksamlingen. Är du van vid att spela musik direkt från datorn är receivrarna däremot lite bökigare – till exempel går det inte att göra spellistor. För att råda bot på den enkla streaming-funktionen har därför allt fler tillverkare givit sina receivrar AirPlay, som trådlöst kopplar ihop bärbara Apple-prylar (eller Mac/PC) till receivern. Vissa av dem har Spotify och andra tjänster integrerade i menysystemet, så att du kan söka efter låtar och spela spellistor direkt utan att ha någon dator i närheten. Även denna funktion är lite begränsad i förhållande till vad du är van vid på datorn, men kan ändå vara riktigt praktisk.

Samtliga testdeltagare har dessutom internetradio – utom, återigen, NAD T757 v2.

Watt är inte alltid watt
Vi anger effekten som tillverkarna specificerar i 8 ohm. Därmed inte sagt att det är helt sanna siffror. Vissa anger effekten från en enda kanal åt gången och multiplicerar den med sju. Andra anger effekten med två kanaler drivna samtidigt. Bara NAD anger effekten med alla kanaler drivna samtidigt (7 x 80 watt), så den verkliga effekten är svår att läsa sig till. Det gäller alltså att inte stirra sig blind på vad som står i specifikationen utan helt enkelt lyssna själv.

Är 10 000 för mycket?
Om du inte vill lägga tiotusen kronor på en hemmabioreceiver så kan du ta en titt på det sista uppslaget i detta test. Där hittar du tre bra modeller som kostar hälften så mycket.

Testkriterier
Vi letar efter receivern som förmedlar den bästa totalupplevelsen. Det betyder att ljudkvaliteten självfallet är högst väsentlig, i både stereo och surround. Men det har också blivit allt viktigare med smarta funktioner. Nätverksstreaming är praktiskt och det visar sig att receivrar med AirPlay gör saker och ting mycket enklare för oss än de utan. Hur användarvänlig receivern är spelar också roll, och då ställer vi oss frågan om den går att styra från en smartmobil eller surfplatta – vilket de flesta testdeltagare gör, på mer eller mindre lyckade sätt.

Så testade vi
För att kunna testa ljudkvaliteten är det viktigt att man har bra högtalare som kan avslöja alla detaljer. Vi har precis byggt ut vårt testrum efter noggranna specifikationer runt vårt

referens-THX-system från Procella. Högtalarsystemet, som kostar mer än 150 000 kronor, används för att testa både film och musik. Högtalarna är lättdrivna och går att driva även med billiga förstärkare, men de avslöjar också enkelt skillnader mellan dem. Vi har testat i stereo också, då med Monitor Audio Bronze BX5, som kostar mer blygsamma 6 500 kronor paret.

Produkter i testet
Musikalisk och upplöst
AVR-X2000 är billigast i testet och en angenäm överraskning. Den har tillräckligt med muskler men det är framför allt upplösningen som imponerar.

Denons receiver kan precis som de övriga strömma musik via DLNA och AirPlay, har internetradio och kan styras från en Android- eller Apple-mobil.

AVR-X2000 har testets prydligaste baksida och är därför enklast att koppla in. Dels för att den är en smula minimalistisk när det gäller in- och utgångar (HDMI-anslutningar finns det däremot gott om) och dels för att texten är stor och lättläst.

Autokalibreringen utförs av Audyssey MultEQ XT, som är tämligen avancerat och kan korrigera ljudet på upp till åtta sittplatser, vi rekommenderar att man mäter ljudet på minst sex platser. Ställ helst mikrofonen på ett stativ i soffan och sätt igång.

Ljudkvalitet
Efter man har kalibrerat anläggningen måste man stänga av Dynamic EQ och Dynamic Volume, annars grötar de till ljudbilden. Till en början reagerade vi på att subbaskanalen var lite svulstig och på att mellanregistret var för tunt så att dialogen blev spinkig. Den dynamiska kontrasten var platt. Dynamic-funktionerna kan vara en fördel när man tittar på film på låg volym om kvällarna, men inte annars.

Stänger man av dem blir det annat ljud i skällan. Mellanregistret stärks, subbasen blir mer tillbakadragen och blandar sig bättre i ljudbilden. Och dynamiken blir mycket bättre!

Ljudkaraktären kan bäst beskrivas som naturlig och varm. Film i surround har en oerhört sammanhållen ljudbild, med välartikulerade röster som aldrig blir hårda. Ljudbilden är stor och fyllig. Det saknas bara lite fart och fläkt, vilket gör att Denon-receivern tappar andan en smula om den ska blåsa liv i stora högtalare i en stor hemmabio. I ett normalt vardagsrum får den däremot fram gnistan, samtidigt som den bevarar upplösningen som är så viktig i allt annat än ”blockbuster”-actionfilmer.

Musik återges med ett öppet och fint ljud i röster och instrument. Allt låter naturligt och är prydligt placerat i förhållande till varandra. Ljudbilden är inte lika kontrastrik som med Sony STR-DN1040, men vi är väldigt nöjda med vad Denon lyckas åstadkomma för så lite pengar. Vi gillar särskilt diskantregistrets upplösning och sammantaget är AVR-X2000 inte ett dugg sämre än Pioneer VSX-1123.

Distinkt och kraftfull
Här är en häftig och musikalisk hemmabiomaskin, med bra kontroll och bastryck. Och dessutom trådlöst nätverk och Spotify.

Nytt sedan föregångaren är trådlös nätverksanslutning och inbyggt bluetooth för enklare musikstreaming från mobila enheter. Annars påminner TX-NR828 mycket om NR818. Förbättringarna har dock inneburit att Onkyo snålat in på andra områden. Högtalarkalibreringen är mindre sofistikerad, ISF-videokalibreringen är bortplockad och medan föregångaren klarade 9.2-surround med hjälp av en extra effektförstärkare klarar bara nykomlingen 7.1-processning. Föregångaren hade inbyggt digitalt delningsfilter för bi-amping av högtalare, som innebar att den kunde driva högtalare som var gjorda för externt delningsfilter. TX-NR828 har inte denna funktion.

Annars är funktionaliteten sig lik, bland annat med 24 bit/192 kHz-digitalomvandling från Burr-Brown. InstaPrevue gör det enkelt att växla till rätt HDMI-ingång med hjälp av miniatyrbilder på skärmen, och THX Select2-certifiering ska garantera ljudåtergivningen i upp till 20–25 kvadratmeter stora rum (även om vi har blandade erfarenheter av THX). TX-NR828 strömmar de flesta musikformat, även ALAC och FLAC. Spotify finns inbyggt och styrs från Onkyos app för Android eller iOS. Det finns inga särskilda appar för surfplattor, men Onkyo jobbar på saken och planerar dessutom en Windows Phone-app.

iPhone-appen är enkel att använda men jag saknar att kunna göra spellistor direkt i appen när jag strömmar musik.

Ljudkvalitet
Audyssey MultEQ gör ett bra kalibreringsjobb utifrån 6 mätplatser i rummet. I vårt nya 7.1-hemmabiorum processar den surroundljudet sömlöst och omslutande. ”Iron Man 3” är en häftig ljudupplevelse eftersom receivern spelar högt, ända upp till THX-referensnivå, utan att det låter förvrängt. Visserligen utan den kontroll och de kraftresurser som finns på lägre volymer. Scenen där Tony Starks hus bombarderas med missiler är öronbedövande intensiv, men ännu kraftigare förstärkare har bättre kontroll och lugn. Onkyo-receivern bjuder dock på ytterst realistiska filmupplevelser. Och dialogen är stor, öppen och ren.

TX-NR828 är bra på att spela musik också. Instrument urskiljs fint, hela tonregistret finns med och har distinkta övertoner. Det tjänar både sångröster och stränginstrument som gitarr och piano på. Klassisk jazz som ”Quiet Winter Night” med Jan Gunnar Hoff på blu-ray har luft och precision, och fin kontroll och tonalitet i kontrabasen.

Slutsats
Onkyo TX-NR828 håller kontroll på actionscener och återger dialogen distinkt och med stor klang. Ljudbilden är stor och sömlös. Den fungerar mycket bra i en 7.1-anläggning men det går också att använda extra höjdkanaler längst fram. Musik i stereo och fler kanaler har gott om tryck i basen och en neutral klangbalans. Övertonerna är distinkta och det som saknas av upplösning längst upp i toppen tar receivern igen med renhet i mellanregistret.

Trådlös nätverksanslutning och inbyggt bluetooth förenklar musikströmning. Men för att ha råd med detta har Onkyo plockat bort en del funktioner jämfört med föregångaren. Fjärrkontroll-appen för Android och iOS funkar fint, men vi ser fram emot när Onkyo släpper en särskild app för surfplattor. En Windows Phone-app är också på gång.

Minimalistisk hemmabiokraft
NAD hoppar över allt överflödigt och satsar på vad de kan bäst: bra ljud för en rimlig peng.

Eftersom framtiden kan innebära nya bild- och ljudformat och överföringsstandarder går det att uppgradera NADs receivrar med nya moduler. Ett nytt HDMI-kort ersätter enkelt det gamla på baksidan om det skulle behövas någon dag. T757 v2 skiljer sig från föregångaren främst genom ett nytt HDMI-kort, som nu stöder 3D och ljudreturkanal. Om 4K-formatet (Ultra-HD) blir en framgång kommer det förmodligen en uppgradering till det också, men i dagsläget stöder inte NAD 4K.

Receivern har ingen inbyggd nätverksanslutning men det går att byta till en HDMI-modul med ethernet-kontakt. Den innebär dock bara att T757 v2 går att fjärrstyra från en iPhone, den ger ingen form av streaming-funktioner. Detta är en renodlad hemmabiomaskin!

Funktionerna är få. En undermeny för DSP-lägen innehåller en enda funktion: läppsynk i millisekunder. Det finns inga olika ljudlägen att välja mellan. För egen del tycker jag faktiskt att det är trevligt.

Den minimalistiska skärmmenyn med vit text mot grå bakgrund hade varit okej om jag inte hade trillat ur menyn hela tiden bara för att jag inte kan lära mig att höger piltangent används för att bekräfta val, inte enter-knappen. Den lilla detaljen får mig att utse detta till den minst användarvänliga receivern!

Högtalarkalibrering görs med Audysseys enklaste variant. Med hjälp av en mätmikrofon ställs avstånd, delningsfrekvens och ljudnivå in för varje högtalare. Ingen rumskorrektion med EQ, alltså.

Ljudkvalitet
Om jag blir irriterad på gränssnittet så glömmer jag allt när filmen börjar snurra. Ingen av de andra testdeltagarna låter lika obekymrade när de pressas. Här finns det massor av kraft. Och massor av tryck! Scenen där Tony Starks hus attackeras av helikoptrar trycker till mer än med någon av de andra receivrarna och har mindre förvrängning när glas krossas och splitter flyger runt. Detta låter verkligen fängslande!

Dialogen är stor och massiv, ljudbilden bereder ut sig sömlöst runtomkring. Sammantaget är ljudet i en annan klass än hos de övriga. Åtminstone när det handlar om ljudtryck och engagemang. NAD har inte den mest nyanserade tonåtergivningen, det låter lite som om alla skådespelare går på anabola steroider. Men det är tungt att lyssna på!

Musik låter också bra, i synnerhet dynamiken och lugnet bör de andra vara avundsjuka på NAD för. När en bastrumma slår så slår den hårt. Djupbasen är fyllig och låter supertufft. Men det slår en smula tillbaka i övre mellanregistret, så att ljusa pianotangenter inte får samma snärt som med Pioneer och Onkyo. Sångröster markeras inte heller lika tydligt i ljudbilden.

Slutsats
T757 v2 trycker till direkt från första sekund. Här finns muskler så det räcker för att få fart på hemmabion så att man naglas fast i soffan, utan att NAD-receivern blir stressad innan det blir alldeles för högt. Letar du inte efter en receiver som kan strömma musik utan bara vill ha en renodlad förstärkare som kan hantera filmsamlingen så kan detta vara helt rätt. Här finns massor av och en kanalseparation som är så bra att den målar upp en sömlös ljudbild som breder ut sig i rummet. Musik låter också tufft. Det saknas lite finess i övertonerna, men det gör inte mycket alls.

Irritationsmomentet är användarvänligheten. Även om T757 v2 är minimalistisk så hade den gott kunna vara mer intuitiv.

Rent ljud, enkel inkoppling
Pioneer målar upp ett stort och öppet ljudlandskap med klockren dialog. Idiotsäker steg-för-steg-inkoppling gör denna ganska så avancerade receiver enkel att använda.

SC-2023 kopplas till nätverket med nätverkskabel, eller med en trådlös wifi-adapter som är extrautrustning. Bluetooth är också extrautrustning. Pioneer-receivern har inbyggt AirPlay som gör det enkelt att strömma trådlöst från iPhone och iPad. ”i-Prylar” går att plugga in i fronten med hjälp av en USB-kabel. USB-porten kan läsa musikfiler från USB-minnen också, inklusive DSD-filer (SACD-kvalitet). Fjärrkontroll-appen för mobil och surfplatta (iOS och Android) ger en bättre översikt än fjärrkontrollen som ingår. Det finns en icke-officiell Windows Phone-app, men än så länge ingen officiell.

Installationen är enkel tack vare ett AVNavigator-program för PC och Mac. Du talar om för programmet hur receivern är inkopplad, sedan ställs allting in automatiskt. Menysystemet på skärmen är också överskådligt, även om utseendet är lite tråkigt.

Autokalibreringen av högtalarna tar en bra stund eftersom både fas och stående vågor korrigeras. Lämna gärna rummet en stund. Pioneers kalibrering gör mycket med ljudet, ibland till och med för mycket. Om ljudbilden känns steril efteråt får man gå in och efterjustera, till exempel genom att nollställa korrektionen av stående ljudvågor.

Jag gillar särskilt fjärr-appen till iPad, som är mer överskådlig än den till smartmobiler. De flesta av inställningarna nås direkt. Tycker du att det är irriterande att gränssnittet är mer coolt än funktionellt så finns det en knapp som ändrar visningen till en mer överskådlig listform.

Ljudkvalitet
Pioneer målar upp en mycket stor och sömlös ljudbild, som svävar fint mellan högtalarna och omringar lyssnaren helt viktlöst. Dialogen är klockren och mellanregistret krispigt och distinkt. En fin signalbehandling ser till att subbasen spelar torrt och distinkt.

När Tony Starks hus attackeras i ”Iron Man 3” dundrar det loss härligt. Precis som hos Onkyo saknas den där lilla sista kontrollen i de mest extrema effekterna, så att ljudet av krossat glas känns i vassaste laget när volymen är på bionivå. Men det tydliga ljudet, och särskilt den rena dialogen, gör i stort sett SC-2023 till en dröm att lyssna på.

Musik tjänar också på den stora ljudbilden, särskilt piano har en härlig attack. Musik i flera kanaler får en riktigt stor ljudbild och sångrösterna i ”Quiet Winter Night” på blu-ray skiljs väl från varandra, samtidigt som ljudbilden är gasaktigt stor och prydlig. Klangen från inspelningsrummet breder ut sig runt lyssnaren, det låter verkligen bra.

Basåtergivningen är välnyanserad och återger toner ordentligt. Detta är helt klart en receiver vi kan rekommendera.

Slutsats
Pioneer SC-2023 har en ljudbild som är lika klar som dagen. Allt låter neutralt samtidigt som basen kan sparka ifrån sig rejält om den behövs. Ljudet omringar oss sömlöst, och oavsett om det spelas film eller musik svarar receivern med en dynamisk och städad ljudbild. Observera dock att kalibreringen kan göra väl mycket och sterilisera ljudet. I så fall får man ta saken i egna händer! De mest extrema filmeffekterna är lite skarpa när volymen är uppskruvad till biografnivå, men actionscenerna är ändå så häftiga att de ger adrenalinkickar.

Plus i kanten för enkel inkoppling och att SC-2023 fungerar fint att strömma musik med, framför allt med AirPlay men också via iPad-appen.

Rent ljud
Pioneers receiver har precis som sin storebror ett klart och distinkt ljud, men lägre upplösning och en del brus i signalbehandlingen.

Nätverk via kabel betyder streaming, internetradio och fjärrstyrning från smartmobil och surfplatta. Inbyggt AirPlay gör det enkelt att strömma musik från iPhone, iPad och iPod touch, eller från en PC eller Mac med iTunes.

Det ingår en CD med programmet AVNavigator som gör det otroligt enkelt att ställa in VSX-1123. Du följer bara programmet steg för steg och klickar på vad du gjort, så ställs receivern in automatiskt.

Automatisk kalibrering av högtalarna inkluderar korrektion av fas och stående vågor. Det är en process som tar ett litet tag och kräver en smula tålamod, så ta en kopp kaffe under tiden.

Ljudkvalitet
Precis som storebror SC-2023 målar VSX-1123 upp en stor ljudbild med fin sammanhållning. Klar och distinkt dialog har blivit ett kännetecken för Pioneer och den här receivern är inget undantag. Men VSX-1123 är inte lika upplöst som vi hade hoppats. Ljudbilden är en aning steril och övertonregistret är lite grovt. I dialogen kan sibilanter bli övertydliga, med vassa s- och sch-ljud.

Det hörs lite oväsen från signalbehandlingen och susar lätt i högtalarna när man vrider upp volymen. Det är variabelt och inte konstant, vilket tyder på att det kommer från den digitala domänen och inte den analoga. Susandet hörs bara när det inte kommer höga ljud från signalkällan, men är fullt märkbart när man tittar på film.

Det är bara naturligt att en receiver i den här prisklassen inte har lika mycket kraft som dyrare modeller, så det kommer inte som någon överraskning att VSX-1123 tappar orken före sin storebror. Ändå spelar den högt nog för de flesta hemmabiografer. Men se till att skaffa draghjälp av en subbas i basregistret.

Även när man spelar musik utnyttjas den rena och öppna röståtergivningen, och en flygel återges med bra snärt. Även här kan det bli lite tunt, med övertydlig diskant. I stereo rekommenderar vi ett par golvhögtalare, så att man kan spela i Pure Direct-läge utan att tappa bas. Då slipper man onödig processning, med bättre ljud som resultat.

Fart och fläkt
Från Harman/Kardon kommer en receiver som fängslar med actionfilmer. Men den har sina brister.

Harman/Kardon gör hellre ingen förstärkare alls än en som är svag. Därför har deras hemmabioreceivrar rent traditionellt haft en smula färre funktioner och finesser än konkurrenternas. På så sätt har en större del av budgeten kunnat läggas på ett bra ljud.

AVR 370 har däremot samma funktionsnivå som konkurrenterna. Den har inbyggt wifi och nätverksströmming via både DLNA och AirPlay.

Skärmmenyn är enkel och överskådlig, med något mer färger än hos Pioneer och NAD.

Vad jag inte gillar är fjärrkontrollens placering av knappar och funktioner. Till exempel måste man trycka på ”AVR” för att komma in i inställningsmenyn. Trycker man på ”Menu” händer ingenting … Receivern reagerar också lite trögt på kommandon från fjärrkontrollen. Det är väldigt irriterande när man ska manövrera runt i långa listor med låtar och artister på nätverket. Det finns en app till smartmobiler och surfplattor för det ändamålet, men det blir inte bättre med den. Man måste använda virtuella pilknappar för att bläddra i musiken, i stället för att rulla uppåt och nedåt med lister på pekskärmen.

Det är däremot trevligt att konstatera att AVR 370 har fått flerkanalig förförstärkarutgång, vilket föregångaren saknade. Den är praktisk att ha om man vill bygga ut med högre effekt längre fram.

Ljudkvalitet
Ljudeffekterna är riktigt tuffa och massiva under bombardemanget av Tony Starks hem i ”Iron Man 3”. Visserligen inte riktigt samma mängd testosteron som med NAD, men H/K har väl så mycket krut som Onkyo och Pioneer. Det kan låta lite vasst i diskanten när glas krossas och pistolskott smäller också en aning hårt på hög volym.

På film är dialogen krispigare än hos NAD och rösterna återges med fin fyllighet i lägre mellanregistret och i basregistret, vilket ger oss en ”larger than life”-känsla. Ljudbilden känns ändå rent allmänt lite mindre svävande runt oss än vad Onkyo och Pioneer lyckades med.

Över till musik. Piano låter mer avrundat än med Onkyo och Pioneer och jag hade velat ha lite mer snärt längst upp. Bjørn Johan Muris och Tomine Harkets röster ligger lite tätare i ”Dele alla ord og tankar” på Hoff Ensembles klassiska jazzplatta ”Quiet Winter Night”, både Onkyo och Pioneer skiljde på dem bättre. Basen är också lite rundare och mer brysk hos H/K.

Det verkar som om EzSet/EQ-rumskorrektionen inte är fullt lika exakt som hos de andra, i synnerhet subbasen är mer yvig och dämpad med H/K. Det låter väldigt tufft med rock och elektronisk musik, men lägsta klangen från en flygel är inte helt naturlig.

Slutsats
AVR 370 underhåller verkligen när man tittar på actionfilmer och lyssnar på rock och elektronisk musik. Ljudtryck och bastryck är viktigare än att allt ska vara överdrivet korrekt när man ska bli underhållen. H/K-receivern kan bli lite aggressiv i övertonerna i intensiva scener och basinstrument som kontrabas och de lägsta oktaverna på en flygel är lite svulstiga. Fast det låter aldrig tråkigt!

Användarvänligheten är godkänd, även om vi inte gillar fjärrkontrollen. ”Menu”-knappen bör öppna just menyn, ingen kan begripa att menysystemet öppnas med ”AVR”-knappen. Fjärr-appen ger bättre översikt. Strömning av musik fungerar inte särskilt bra eftersom det går trögt att bläddra i musikbiblioteket. Det får man lösa med AirPlay.

Fulländade upplevelser
Yamaha RX-A1030 har allt: strålande ljud, gott om kraft – och härlig användning. Välutrustad är den också.

Yamahas receiver kopplas till nätverket med kabel. Vill du göra det trådlöst finns det en adapter som går att köpa till. Samma sak med bluetooth.

När det gäller strömning har RX-A1030 DLNA och Spotify Connect, och kan streama från mobilen med hjälp av Yamahas egen MusicPlay-funktion. Den påminner om AirPlay men är helt okomprimerad medan AirPlay använder lossless-komprimering under överföringen. Även vanligt AirPlay finns, för dem som hellre vill använda det.

Fjärr-app finns numera till Apple, Android och Windows Phone, plus en version som är optimerad för surfplattor med iOS eller Android.

Med YPAO-rumskorrektion går det att välja om du vill mäta på en eller flera platser i rummet. Enkelt att använda och receivern säger också ifrån om du har kopplat någon högtalare fel.

Skärmmenyn är överskådlig och fin rent grafiskt. Med den lättskötta mobil-appen kan du lägga undan fjärrkontrollen för gott. En detalj som förbättrar användarvänligheten är så kallade SCENE-knappar som går att programmera för att utföra en rad kommandon i följd, till exempel välja BD-spelare som ingång, växla till rätt surroundläge samt sätta på TV:n – allt med en enda knapp.

Yamaha-receivern kan ha så kallade närvarokanaler, vilket innebär att ett extra par högtalare sätts högt upp på väggen längst fram eller bak, som alternativ till det extra paret bakhögtalare i en 7.1-anläggning. Yamaha är inte ensamma om detta men i mina öron har de den mest realistiska höjdkodningen.

Ljudkvalitet
”Iron Man 3” är en spektakulär upplevelse på blu-ray. Dialogen är stor och fyllig, med klar artikulering. Ljudbilden är massiv och det finns gott om kraft. I intensiva scener, som när Tony Starks hus bombas av helikoptrar, låter Yamahas receiver mindre stressad än både Onkyos och Pioneers. Kraften är i klass med Harman/Kardons, fast med en större ljudbild och en mer upplöst bas. Muskelkraften når inte riktigt upp till NADs, men å andra sidan har inte NAD Yamahas öppenhet i övertonerna.

Klassisk jazz låter också mycket bra. Upplösningen i övertonerna verkar bättre än hos de övriga, så att piano klingar vackert och olika sångröster urskiljs. Basregistret låter naturligt, med bra tryck. Det gör att receivern passar bra till både rytmisk rock och mer akustiska toner.

Rent tonalt drar Yamaha åt det fylliga hållet, medan Pioneer är mer neutral och skiljer bättre på mellanregistret. Yamaha är däremot mer upplöst i diskanten och låter ännu mer underhållande med actionfilm och rock. Sammantaget tycker vi att detta är prisklassens bästa hemmabioreceiver.

Slutsats
RX-A1030 målar upp en stor och sömlös ljudbild som omringar lyssnaren fullständigt. På film är ljudet kraftfullt och massivt, med fin upplösning i basregistret och i övertonerna. Dialogen är stor och fyllig och artikuleras väl.

Både med höjdkanaler och med en traditionell 7.1-anläggning tycker vi att Yamaha gör det bästa jobbet i hemmabion. Det låter häftigt och naturligt på samma gång. Musik i surround och stereo låter också mycket bra. Yamaha har inte samma genomskinliga mellanregister som Pioneer, men däremot mer värme och fyllighet – utan att det tippar över mot Harman/Kardons yvighet. RX-A1030 är en väldigt lyckad kompromiss.

Dessutom är Yamaha-receivern användarvänlig, särskilt med fjärr-appen till iPad. Och med MusicPlay och AirPlay går strömningen som en dans. Bäst i test!

Stort och oansträngt ljud
Den stora och naturtrogna ljudbilden och den fina slagkraftigheten gör att man nästan undrar om den här receivern har hamnat i fel prisklass.

Sony är ett av få märken som har byggt in wifi i en receiver i den här prisklassen. Men även om föregångaren hade bluetooth så har det försvunnit från STR-DN1040.

Musik kan strömmas via DLNA eller AirPlay, internetradio finns på plats och receivern kan fjärrstyras från en Android- eller Apple-mobil. Två appar finns: TV SideView ger allmän styrning av receivern och Network Audio Remote är specialiserad på streaming. Den ger den smidigaste och snabbaste strömningen via DLNA av alla receivrar, men kan inte mäta sig med AirPlay som är det absolut smidigaste sättet att streama musik.

Autokalibreringen går fort. Ett par polyfoniska toner, sedan är hela systemet inställt. Manuella inställningar är mindre överskådliga att göra efteråt, eftersom man måste gå in på varje enskild kanal och justera parametrar som nivå, avstånd och storlek utan att se vad de andra kanalerna har för värden förrän man lämnar menyn.

Ljudkvalitet
Ljudet imponerar stort. Dialogen är klar och naturlig och ljudbilden är stor. Mellanregistret är fylligt men sticker inte ut ur resten av ljudbilden. Det låter ovanligt sömlöst, kanalerna hänger ihop mycket väl, vilket ger en sällsynt omringande ljudbild i surround. Detta är verkligen bra.

Den dynamiska kontrasten vet vi ingen receiver i den här prisklassen som är lika bra på. Sony ligger inte långt efter de dyrare modellerna med Yamaha RX-A1030 i spetsen. På måttlig volym får man en känsla av att STR-DN1040 har lika mycket muskler som de större kraftpaketen. Men när ljudnivån går upp är det uppenbart att den inte har det. Med samma volym i vardagsrummet som det är på bio tappar receivern andan i de mest intensiva scenerna. Något annat kan man dock inte förvänta sig och det blir inga minuspoäng för det.

Även musik tjänar på det öppna ljudlandskapet. Ljudet är oerhört behagligt, med en stabil bas. Strängarna på klassiska gitarrer klingar sprött och klart, utan att låta påträngande. Piano klingar ut vackert.

Detta måste vara prisklassens bästa hemmabioreceiver, bättre än både Onkyo TX-NR626 och Yamaha RX-V675!

  Läs också

  LG SK10Y

  LG SK10Y

  Äntligen har LG lyckats stoppa in riktigt ljud i en ljudlimpa! Men SK10Y är enorm och passar inte alla.

  Lägg till som favorit
  Sony HT-ZF9

  Sony HT-ZF9

  Sonys soundbar är bland de bästa i sin klass och kan byggas ut med trådlösa bakhögtalare.

  Lägg till som favorit
  6 bärbara projektorer

  6 bärbara projektorer

  Man behöver inte stanna hemma för att titta på film. Man behöver inte ens vara inomhus. Allt som behövs är en fickprojektor.

  Lägg till som favorit
  Allians i lyxklassen

  Allians i lyxklassen

  Steinway Lyngdorf och Samsung har en anläggning för dig som har vunnit på Lotto en gång till. Lägg till som favorit
  Hemmabio på 12 kvadratmeter

  Hemmabio på 12 kvadratmeter

  Finns det hjärtrum så finns det stjärterum, burkar man säga. Och finns det stjärterum så finns det bannemej plats för en hemmabio också! Lägg till som favorit
  Projektorduell

  Projektorduell

  Den ena har marknadens mörkaste svärta. Den andra har den högsta upplösningen som finns. Allt är dukat för en projektorduell i mästarklassen!

  Lägg till som favorit
  Denon AVC-X8500H

  Denon AVC-X8500H

  Denons nya flaggskepp är ett monster i hemmabion och tack vare hela 13 kanaler skapar den rumskänsla med stort R.

  Lägg till som favorit
  Stäng meny

  LJUD & BILD
  Läsarundersökning
  SVARA OCH VINN
  KYGO Hörlurar

  Vi vill alltid bli bättre – och nu vill vi veta vad
  DU tycker om oss!
  Klicka här för att vara med
  close-link