Redaktionen rekommenderar

Årets bästa 2019-2020

En tvättäkta artist

Från Adam Audio kommer en pytteliten högtalare som kan vara med och leka med de stora grabbarna.

Detta är första gången vi testar högtalare från Adam Audio under kontrollerade former, men vi är inte helt främmande för det tyska märket: vår flygande hemma hos-reporter Atle Kildahl Torp har nämligen en uppsättning i sin egen hemmabio.

Adam Audio har sin bakgrund i proffsbranschen och levererar många monitorer till både studior och hemmiljöer, och alla från den dyrare Tensor-serien ned till den billigare Artist-serien som vi testar här har inbyggda förstärkare.

Anslutningar
A5 är den största av Artist-seriens två stativhögtalare. Den är gjord för att vara ett skrivbordsvänligt alternativ och har både volymratt och av/på-knapp på framsidan. A5 kan dessutom köpas med små fötter som vinklar dem svagt uppåt, vilket är käckt vid närfältslyssning på skrivbordet. På baksidan finns en USB-port för direktkoppling till dator, samt analoga RCA- och XLR-ingångar.

Ljudkvalitet
Baselementet i A5 är gjort av en blandning av kol- och glasfiber, och diskanten påminner starkt om det som sitter i Elac-högtalarna. Båda bygger på Oskar Heils patenterade Air Motion Transformer som har en speciell veckad metallfolie som membran.

Adam-högtalarna målar upp en ljudbild som kanske är testets största – och en sådan rumskänsla! Här är det förbluffande att ”se” in i ljudbilden och föreställs sig hur musikerna sitter i förhållande till varandra. Den sofistikerade diskanten gör precis som förväntat ett förträffligt jobb med att återge musiken tydligt och distinkt, med en oerhört öppen och upplöst övertonstruktur. Mellanregistret är också mycket starkt och klart, utan den aningen instängda karaktär vi upplever med alternativen från M-Audio och Audio Pro. Basåtergivningen är också väsentligt mer kraftfull och går djupare än de ovan nämnda konkurrenterna.

Paradigm A2 är däremot en tuffare rival för Adam Audio. Artist 5 har nämligen en smula mjukare, mindre väldefinierad basåtergivning än vad de stenhårda kanadensarna kan uppvisa. Det fem tum stora bas/mellanregistret lyckas inte heller riktigt matcha dynamiken i den speciella diskanten, åtminstone inte i vårt rymliga testrum. Vi kan inte spela våldsamt högt, eller med särskilt utmanande bastoner, förrän Artist 5 blir överansträngda. De passar därför bättre som närfältsmonitorer än som stereohögtalare i vardagsrummet.

Slutsats
Artist 5 låter lika bra som de ser ut, och är väldigt allsidiga och musikaliska högtalare för monitorbruk. Så länge du inte lockas att spela alltför högt eller vill fylla ett stort vardagsrum med ljud fungerar de kompakta högtalarna utmärkt. För större rum och högre ljudtryck bör Artist 5 kompletteras med en aktiv subbas för att kunna ge tillräcklig tyngd i basen.

annons
annons

Fakta

 • 2-vägs aktiva högtalare
 • 2 x 50 watt
 • Veckad foliediskant
 • 5-tums kolfiberbas
 • RCA och XLR
 • USB-port

Pris

8000 :-

Bästa priser

  5 aktiva högtalare Aktiv ljudhjälp
  Också i detta test:
  M-Audio BX5 D2
  Kompakta proffshögtalare
  För ynka 2 000 kronor är M-Audio BX5 D2 avgjort billigast i testet.
  Elac AM 180
  Aktiv högtalarjuvel
  Elac AM 180 är läckra att beskåda med sin spegelblanka pianolack, men det som verkligen skiner är det gnistrande fina ljudet!
  Audio Pro LV2e
  Trådlös och stilsäker
  Audio Pros populära trådlösa högtalare är tillbaka i en läcker skinnutgåva.
  Paradigm Shift A2
  Paradigmskifte?
  Atom är en av världens mest sålda budgethögtalare. Nu har Paradigm lanserat en aktiv version av sin bästsäljare, och Shift A2 förvaltar sitt arv väl …
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Läs också

  Lekfullt IKEA-disco

  Årets roligaste högtalarpaket med discolampor bygger du ihop precis som du själv vill.

  Ny highend-referens

  Dynaudio gör det igen, Confidence 50 sätter standarden för högtalare i highend-klassen.

  Kompromisslös stativhögtalare

  Här är ett par högtalare som är i en klass för sig, med god hjälp av en finess som är lika smart som den är enkel.