Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Yamaha RX-V677

Fart och fläkt

Yamaha har alltid insett att det är kul med muskler i hemmabion. I det här fallet saknas bara en mer delikat hand.

Av / 2014-10-29 - 05:00
Yamaha RX-V677
Geir Gråbein Nordby

När draken Smaug ryter mullrar det fint i basregistret och får nästan byxbenen att fladdra. Ljudbilden är stor och maffig och dialogen låter mycket större än man är van vid i verkligheten. Snacka om underhållning! Detta är riktigt levande bioljud! Tonerna hänger med längre upp också, men Yamaha har inte samma detaljering och luftighet i det övre registret som Pioner. Eftersom det råder lite brist på finess längre upp är inte dialogen och filmmusiken lika luftig som vi vill ha den. Äventyr och action är mitt i prick, men mer lågmälda filmer saknar en smula luftighet.

Flygeln på Hoff Ensembles ”Quiet Winter Night” har inte samma snärt i de ljusare tangenterna som med Pioneer och de övriga, och kontrabasen hade också kunnat ha klarare övertoner. Men ingen av dem har Yamahas underhållande tryck.

Det är inte så att RX-V677 egentligen är kraftigare än de andra, det är bara ljudkaraktären som får den att verka det. Dessutom låter den inte vasst när man spelar högt, utan är mer öronvänlig.

Funktioner
Utrustningsnivån är bra. Äntligen har Yamaha fått inbyggt wifi, så att man slipper en extern adapter för att koppla in det trådlösa hemnätverket. Musik kan strömmas från en nätverksansluten hårddisk och då är Yamahas MusicPlay-funktion behändig. Med den styrs musiken från mobiltelefonen med ungefär samma gränssnitt som Apple AirPlay – som är så enkelt och intuitivt att alla kan använda det. Dessutom finns Spotify Connect inbyggt, så här är det bara att välja och vraka mellan användarvänliga strömningsfunktioner. Internetradio är en självklarhet, däremot kräver Bluetooth fortfarande en extern adapter.

Å andra sidan kan Yamaha ställas in som en direkt wifi-anslutning till mobiltelefonen eller datorn, så att man kan spela musik utan att vara i kontakt med hemnätverket. Det eliminerar behovet av Bluetooth.

Sex HDMI 2.0-ingångar stöder 4K-upplösning i fullt 12-bitars färgdjup och 60 bildrutor i sekunden, samt skalar upp lägre upplösningar till 4K Ultra HD. Receivern har bara en enda HDMI-utgång, så om du har både projektor och TV som ska kopplas i behöver du en HDMI-splitter.

Användning
Yamahas rumskorrektion fungerar fint, allra bäst om man justerar de övriga högtalarna efter fronthögtalarna – under förutsättning att de är bra. ”Natural” funkar också bra, det är Yamahas egen klangsignatur i ljudbilden. I detta läge kan mellanregistret dock bli i mörkaste laget och basen en smula överdrivet fyllig. Alternativet är att korrigera en så linjär respons som möjligt, fast det låter lite livlöst i mina öron.

Yamaha-receivern är mycket enkel att använda. Alla nödvändiga funktioner är tillgängliga i appen, samtidigt som man inte överväldigas av allsköns justeringar. Det sitter fyra så kallade Scene-knappar på fjärrkontrollen, som är förprogrammerade med namn som BD/DVD, TV, NET (nätradio) och RADIO. Om de programmeras rätt ställs till exempel TV:n in på rätt ingång och Blu-ray-spelaren startas när man trycker på ”BD/DVD”.

Slutsats
RX-V677 är ett riktigt krutpaket. Den skakar loss i basregistret och skriker inte av smärta när den pressas. Man kan spela ganska så högt utan att det skär i öronen, och det låter tufft hela vägen. I våra öron kan den låta lite svulstig emellanåt, men när det gäller ren och skär underhållning är den mitt i prick. Vi noterar också att Yamaha äntligen byggt in wifi, och det finns inte mycket att klaga på när det gäller funktioner och användarvänlighet.

Ljud & Bild tycker

Tack vare fokus på stort basljud och ett fylligt mellanregister har man aldrig tråkigt med Yamaha. Ett riktigt litet krutpaket! Dessutom är den användarvänlig. Övertonerna saknar lite upplösning.

Också i detta test:

4 hemmabioreceivrar

Sony STR-DN1050

Lättanvänd och potent

Sonys receiver är enkel att använda och urskiljer elementen i ljudbilden på ett bra sätt.

Sony bjuder på ett dynamiskt och rent ljud och skiljer fint mellan röster och instrument. Specialeffekter på film smäller till bra. Dessutom är detta en ytterst användarvänlig hemmabioreceiver.
Bör paras ihop med högtalare som låter en smula varmt och fylligt, annars kan det låta lite hårt i toppen.
Läs hela testet

Onkyo TX-NR636

Atmosfäriskt ljud

Onkyo ställer upp med en luftig och mäktig ljudbild. Detta är också den enda i prisklassen som har surroundformatet Dolby Atmos.

Stor och tjusig ljudbild, med god kontroll på stridsscener och ren dialog. Receivern är framtidssäker med HDCP 2.2 och Dolby Atmos ger äkta sfäriskt surroundljud.
Rumskorrektionen är en simpel historia och EQ-inställningarna gör att det låter lite livlöst. Stäng av EQ:n.
Läs hela testet

Pioneer VSX-924

Späckad med funktioner

Den här välljudande receivern har fler funktioner än du kommer att använda.

En välutrustad receiver som har fler inställningar än du kan drömma om. Dialogen låter klockrent, tack vare en bra och neutral tonalitet ända ner till basregistret. Detta är naturligtvis något som hela ljudbilden tjänar på.
Pioneer kan låta lite hårt när den blir stressad. Fjärrstyrning från mobil präglas av väl många funktioner, så man måste bläddra mycket och tappar lite översikt.
Läs hela testet

Sammanfattning

Små skillnader

Surroundreceivrarna i den här klassen har blivit så fintrimmade att det är svårt att höra skillnad på dem. Funktionslistorna är också tämligen likadana. Ingen är perfekt, men en skiljer sig från mängden.

Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Rulla till toppen