Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Lenovo IdeaPad Yoga 11S

Smidig men lite för slö

Den här ultrabooken heter inte Yoga för intet. Den vänder ut och in på både sig själv och din plånbok!

Av / 2014-03-11 - 05:00
Lenovo IdeaPad Yoga 11S
Peter Gotschalk

Lenovo IdeaPad Yoga 11S är utrustad med en skärm som kan röra sig 360 grader runt sin egen axel. Yoga kan alltså både vara hopfälld som en vanlig bärbar dator och fällas ihop så att locket och botten hamnar rygg mot rygg och skärmen pekar utåt, som en surfplatta. Däremellan finns ett par mellanlägen så att hela datorn sammanlagt kan se ut på fyra olika sätt. Om man vinklar skärmen mer än 180 grader så vänds knapparna utåt eller nedåt, och det är faktiskt ett irritationsmoment med en annars så bra idé och konstruktion. Nåväl, tangenterna låser sig automatiskt så fort den bärbara datorn vänds runt sin egen axel.

Även om skärmen på den här mini-ultrabooken bara är 11,6 tum stor så motsvarar inte HD-upplösningen på 1366 x 768 pixlar vad man kan tillåta sig att räkna med i en toppmodell. Och även om skärmkvaliteten är snygg så är ljusstyrkan för svag. Vi fick flera gånger för oss att försöka höja ljusstyrkan, bara för att upptäcka att den redan var på 100 %.

Något sådant problem hade vi däremot inte med ljudet, som optimeras med Dolby Home Theater-programvaran som ingår. Den har förinställda ljudprofiler för musik, film och spel, och ljudkvaliteten är genomgående bra i alla frekvensregister.

Prestanda har vi mätt med benchmark-verktyget Geekbench 3. Trots sin Core i7-processor från Intel hamnar Yoga 11S i den lägre klassen med 2285 (single-core) respektive 4661 poäng (multi-core), vilket inte är mer än vi tidigare har fått ut av motsvarande Core i5-datorer. En liten besvikelse.

Slutsats
Letar man efter en kombination av surfplatta och ultrabook är Lenovos IdeaPad Yoga 11S mycket nära ett optimalt alternativ. Den kan vridas och vändas till fyra olika lägen, och är samtidigt lätt nog för att kunna släpas med överallt utan större besvär. Konstruktionen är inte helt perfekt – till exempel vänds tangenterna utåt när Yoga används som surfplatta – men den är ändå snudd på så nära det bästa hybrid-konceptet vi har sett.

Tyvärr är skärmen inte riktigt så bra som man hade kunnat önska sig, och det är inte prestanda heller.

Home tycker

Hybridkonstruktionen som gör att datorn kan snurra 360 grader runt sin egen axel är den bästa vi har sett och byggkvaliteten är suverän. Detsamma gäller ljudkvaliteten. Dessvärre är skärmen lite för ljussvag för vår smak, och upplösningen är medelmåttig.

Också i detta test:

11-tums bärbara datorer

Acer Aspire V5-122P-61454G50nss HD touch

Mycket för lite

Man får mer än man betalar för om man köper Acer Aspire V5-122P.

Acer Aspire V5-122P kostar mindre än de flesta smartmobiler och ändå får man en fullt fungerande Windows-dator. Med hela 500 GB hårddisk.
Kanske den långsammaste datorn vi kommer att testa i år. Oväsen från fläkten och billig plastkänsla fulländar intrycket av en dator som är budget rakt igenom.
Läs hela testet

Samsung ATIV Smart PC Pro 700T1C-H01

En riktig bjässe

Samsung ATIV Smart PC Pro är egentligen en hybriddator som fungerar som surfplatta med tillhörande tangentbordsdocka. Men hela härligheten väger för mycket.

Har Full-HD-upplösning, strålande ljud och kan köra mobilt internet.
Hybridkonstruktionen är en smula opraktisk och hela konstruktionen med skärm och tangentbordsdocka är lite för tung. Batteritiden hade kunnat vara bättre och skärmen är en smula ljussvag.
Läs hela testet

Sony VAIO Tap 11 SVT1121B2E

Lite för tunn

Sony VAIO Tap 11 är testets tunnaste och lättaste deltagare, men vi tycker inte att hybridkonceptet håller.

Testets snyggaste skärm i full HD-upplösning samt en mycket tunn och lätt design.
Kan bara användas med tangentbord om skärmen står på ett bord. Och tangentbordets styrplatta är usel. Högljudd fläkt och föråldrad Pentium-teknik.
Läs hela testet

ASUS Transformer Book Trio TX201L

Men det är ju tre saker…

ASUS Transformer Book Trio är både en surfplatta och en bärbar och stationär dator. Och har både Android och Windows.

Robust och användarvänlig design kombinerat med höga prestanda. Och så kör den både Android och Windows och kan användas både som surfplatta och som bärbar och stationär dator.
En smula för tung och har en rad barnsjukdomar som är förknippade med att Windows och Android ska köra ihop.
Läs hela testet

Apple MacBook Air

Effektiv maskin i läckert skal

Rent tekniskt ligger MacBook Air längst fram i utvecklingen, bortsett från på en punkt.

MacBook Air har lång batteritid, ett användarvänligt och ergonomiskt tangentbord i fullstorlek samt en stor styrplatta, och designen i aluminium är både läcker och robust. Prestanda är höga och blixtsnabbt 802.11ac-nätverk gör datorn framtidssäker.
Det var en besvikelse att nuvarande MacBook Air-generation inte fick Retina-skärm, och skärmupplösningen kunde vara högre. SD-kortläsare hade också varit praktiskt.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Rulla till toppen