Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Apple MacBook Air

Effektiv maskin i läckert skal

Rent tekniskt ligger MacBook Air längst fram i utvecklingen, bortsett från på en punkt.

Av / 2014-03-11 - 05:00
Apple MacBook Air
Peter Gotschalk

Den minsta MacBook Air-modellen är en lätt och riktigt läcker liten maskin. Med en vikt på ynka 1 kilo och den välkända, strömlinjeformade och mjuka designen i aluminium är detta en dator man omedelbart blir sugen på att använda och röra vid. Och designen är inte bara anmärkningsvärd för att man kan se hipster-cool ut när man sitter på ett fik i stan. Apple har lyckats få plats med ett tangentbord av full storlek (så när som på den översta raden knappar) och det handlar förstås om det välkända MacBook-tangentbordet som utmärker sig genom att ha stora tangenter som sitter på ett lagom avstånd från varandra och har bra slaglängd. Det finns också plats för en lagom stor styrplatta, som naturligtvis stöder många av de multitouch-funktioner som finns inbyggda i Mac OS X Mavericks.

Nuvarande generation av MacBook Air är utrustad med Intels Haswell-arkitektur, som ger en lång batteritid på uppemot 9 timmar, och även om den är svår att mäta exakt så kan vi bekräfta att batteriet räcker imponerande länge. Apple har också givit datorn den senaste Wi-Fi-tekniken, 802.11ac, som är upp till tre gånger snabbare än föregångaren 802.11n och ger en större räckvidd – under förutsättning att man har en trådlös router som också stöder tekniken.

Våra benchmark-mätningar med Geekbench 3 ger 2455 samt 4803 poäng, vilket är ganska så stiliga resultat med tanke på att datorn bara har en 1,5 GHz Intel Core i5-processor.

Ljudkvaliteten är strålande. Framför allt med ett par bra hörlurar, men faktiskt även ur de inbyggda högtalarna.

Men alla rosor har sina taggar. När Apple lanserade den här MacBook Air-modellen 2013 var det många som hoppades på att den skulle ha samma Retina-skärm som MacBook Pro, men så blev det inte. Även om skärmen har fina färger och bra betraktningsvinkel så är en upplösning på 1366 x 768 pixlar mindre än vi hade velat ha. Vi saknar också en kortläsare för SD-kort, som är standard i den större 13-tumsmodellen.

Slutsats
MacBook Air är en maskin som tillhör toppklassen, är utrustad med den senaste tekniken (802.11ac, SSD och Intels Haswell-arkitektur) och har en design som är både rejäl och estetisk. Batteritiden är oöverträffad och vi uppskattar det ergonomiska tangentbordet och den stora styrplattan. Dessvärre saknas en läsare för SD-kort, och skärmupplösningen är medelmåttig och en stor kontrast mot Retina-skärmarna som Apple sätter i de dyrare MacBook Pro-datorerna.

Home tycker

MacBook Air har lång batteritid, ett användarvänligt och ergonomiskt tangentbord i fullstorlek samt en stor styrplatta, och designen i aluminium är både läcker och robust. Prestanda är höga och blixtsnabbt 802.11ac-nätverk gör datorn framtidssäker. Det var en besvikelse att nuvarande MacBook Air-generation inte fick Retina-skärm, och skärmupplösningen kunde vara högre. SD-kortläsare hade också varit praktiskt.

Också i detta test:

11-tums bärbara datorer

Acer Aspire V5-122P-61454G50nss HD touch

Mycket för lite

Man får mer än man betalar för om man köper Acer Aspire V5-122P.

Acer Aspire V5-122P kostar mindre än de flesta smartmobiler och ändå får man en fullt fungerande Windows-dator. Med hela 500 GB hårddisk.
Kanske den långsammaste datorn vi kommer att testa i år. Oväsen från fläkten och billig plastkänsla fulländar intrycket av en dator som är budget rakt igenom.
Läs hela testet

Samsung ATIV Smart PC Pro 700T1C-H01

En riktig bjässe

Samsung ATIV Smart PC Pro är egentligen en hybriddator som fungerar som surfplatta med tillhörande tangentbordsdocka. Men hela härligheten väger för mycket.

Har Full-HD-upplösning, strålande ljud och kan köra mobilt internet.
Hybridkonstruktionen är en smula opraktisk och hela konstruktionen med skärm och tangentbordsdocka är lite för tung. Batteritiden hade kunnat vara bättre och skärmen är en smula ljussvag.
Läs hela testet

Sony VAIO Tap 11 SVT1121B2E

Lite för tunn

Sony VAIO Tap 11 är testets tunnaste och lättaste deltagare, men vi tycker inte att hybridkonceptet håller.

Testets snyggaste skärm i full HD-upplösning samt en mycket tunn och lätt design.
Kan bara användas med tangentbord om skärmen står på ett bord. Och tangentbordets styrplatta är usel. Högljudd fläkt och föråldrad Pentium-teknik.
Läs hela testet

ASUS Transformer Book Trio TX201L

Men det är ju tre saker…

ASUS Transformer Book Trio är både en surfplatta och en bärbar och stationär dator. Och har både Android och Windows.

Robust och användarvänlig design kombinerat med höga prestanda. Och så kör den både Android och Windows och kan användas både som surfplatta och som bärbar och stationär dator.
En smula för tung och har en rad barnsjukdomar som är förknippade med att Windows och Android ska köra ihop.
Läs hela testet

Lenovo IdeaPad Yoga 11S

Smidig men lite för slö

Den här ultrabooken heter inte Yoga för intet. Den vänder ut och in på både sig själv och din plånbok!

Hybridkonstruktionen som gör att datorn kan snurra 360 grader runt sin egen axel är den bästa vi har sett och byggkvaliteten är suverän. Detsamma gäller ljudkvaliteten.
Dessvärre är skärmen lite för ljussvag för vår smak, och upplösningen är medelmåttig.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ljud & Bild
Rulla till toppen