annonse
annonse
annonse

test: Martin Logan Impression ESL 11A

Februari 2018
Martin Logan Impression
Februari 2018
Martin Logan Impression

Magiskt mästerverk

De kan se udda ut, men du har knappast hört musik återges med större realism

Enastående egenskaper med banbrytande transparens, kristallklart fokus och massiv basdynamik. Referensklass.
Krävande att installera, begränsat maximalt ljudtryck.

De kallar den Masterpiece-serien, och det är en träffande beskrivning. För amerikanska Martin Logan har aldrig gjort bättre högtalare, åtminstone inte av den här typen.

Högtalartypen vi pratar om är en sällsynt variant av två väldigt olika tekniker att skapa ljudvågor på, men när allt klaffar skapar det nästan chockerande realistiska ljudupplevelser.

En fjäderlätt duk i kombination med två kraftfulla baselement låter som ett recept på katastrof, men här fungerar hybridlösningen så nära optimalt som man kan komma.

Konventionella högtalare har ett eller flera element, där en spole rör sig i ett magnetgap och förflyttar ett konformat membran, men en hybridhögtalare har olika sorters element.

I det här fallet betyder det ett 112 cm långt, välvt elektrostatmembran som är utsträckt på en ram, plus två 20 cm stora baselement med membran av aluminium som sitter i två kammare i botten av högtalarna.

De båda baselementen har var sin förstärkare på 275 watt, vilket underlättar bördan för förstärkarens man kopplar in. Som bara behöver driva elektrostatelementet, inte baselementen.

Martin Logan Impression ESL11A heter den, och det finns nästan inga liknande högtalare. Utom de från Martin Logan själva. De har flera hybridhögtalare med samma typ av teknik.

Men det är bara Masterpiece-serien som kombinerar aktiva basar med elektrostater och automatisk rumskorrektion. Ja, du läste rätt. Rumskorrektion. Mer om det om en liten stund.

Impression är av fyra modeller i serien, och den billigaste som har aktiva basar. De närmaste konkurrenterna är kanske Dynaudio Confidence C2, System Audio SA Pandion 50, Focal Sopra No2 och Piega Coax 90.2.

Men ingen av dem liknar den här.

De är 155 cm höga, men så smala att de inte dominerar för mycket i rummet.

 

Det bästa av två världar

Med två aktiva baselement som tar hand om registret från 29 till 300 Hz, och ett 112 x 28 cm elektrostatelement som sträcker sig upp till 23 kHz, får man både en mäktig basdynamik och en viktlöshet och extrem detaljrikedom.

Högtalarna ser inte ut som andra högtalare heller. De är 155 cm höga eftersom det stora elektrostatmembranet behöver en stor yta för att täcka ett brett frekvensområde. Membranet är en tunn film som är uppspänd på en vertikal båge med perforerade poler på fram- och baksidan.

Membranen strålar ut musiken bakåt också, så det ”läcker” ljud från baksidan. Så man måste se till att avståndet från högtalarna till bakväggen är detsamma för höger och vänster kanal.

Två 20 cm aluminiumbasar, en på framsidan och en på baksidan, med var sin 275-watts förstärkare innebär att baslådan är aktiv.

 

Aktiv bas

Membranytan på 3136 kvadratcentimeter är inte tillräckligt stor för att flytta tillräckligt med luft vid låga frekvenser. Två baselement i vad som bäst kan beskrivas som en inbyggd subwoofer tar hand om de lägsta frekvenserna.

De är byggda ganska så snarlikt baselement i vanliga subwoofrar. Med lång slaglängd och 20 cm stora aluminiummembran som tål kraftiga tryck. Elementen spelar i var sin kammare, och en 275-watts förstärkare till var och en av dem gör baslådan till en aktiv konstruktion.

Rumskorrektion

De två basarna – en på framsidan och en på baksidan – kan regleras +/–10 dB under 75 Hz, och mellanbasen kan regleras +/–2 dB för att man ska kunna anpassa basresponsen efter placeringen i rummet.

Men det går också att använda rumskorrektion för att anpassa basen i högtalarna efter rummet.

De är förberedda för Anthem Room Correction, som kräver en Windows-dator med ARC-programvara, en mätmikrofon på stativ inkopplad till en PC och med USB till högtalarna. Allt detta är naturligtvis extrautrustning, men räkna med att butiken tar hand om kalibreringen.

Det fungerar ungefär som rumskorrektionen i en hemmabioförstärkare. En signal skickas genom högtalarna och upprepas med mikrofonen på olika ställen. Förslagsvis i närheten av där man brukar sitta i soffan. Sedan laddas korrigeringarna upp till högtalarens 24-bitars DSP-krets.

En omkopplare på baksidan sätter på och stänger av ARC-korektionen så att man inte är låst till kalibreringsresultatet.

Resultatet av kalibreringen är häpnadsväckande.

Basjustering och ingång för ARC-kalibrering av basen.

 

En fest

Med måttband och vattenpass ställde jag högtalarna i rummet exakt efter instruktionsboken. De smala elektrostaterna har ungefär 30 graders spridning och jag fick bästa balans i ljudet när jag vinklade dem svagt inåt och ställde dem så att de stod nästan 90 grader ut mot sidorna från lyssningsplatsen.

De två baselementen trycker till rejält och jag var tvungen att dämpa basen en smula med potentiometrarna på baksidan. Då lät det alldeles praktfullt, med hinkvis med detaljer och en sällsynt grad av luftig viktlöshet. Det är något speciellt med lätta elektrostatelement.

Någon hörbar förvrängning finns inte, och klangen är inte färgad eller betonad på något sätt.

Högtalarna sparkar ifrån sig seriöst i basen. Trummor och kontrabasar nästan känns i kroppen och är man inte noggrann med justeringarna så kan det bli för mycket av det goda. Klangen från storheter som Charlie Hadens, Gary Peacocks och Arild Andersens kontrabasar fick väl mycket värme och fyllighet. Bastonerna staplades liksom på varandra.

(Foto: Tillverkare)

 

Men det var tills vi körde en ARC-kalibrering av basresponsen i rummet.

Då blev basen renare och balansen föll på plats. Kontrabasar fick bättre fokus i ljudbilden, det var mycket enklare att få med rumskänslan från inspelningsstudion eller konsertlokalen. Det hjälpte även i mellanregistret.

De lägsta oktaverna från en konsertflygel blev bättre definierade. Jag har hört Keith Jarretts Köln-konsert otaliga gånger, men aldrig så levande som här. Högtalarna släpper igenom mer information, och små nyanser som precis är hörbara återges tydligt.

Den gamla Decca-inspelningen med Luciano Pavarotti och Mirella Freni i La Boheme får nytt liv genom elektrostaterna. Med handen på hjärtat kan jag säga att jag aldrig har hört akustiken på inspelningen lika glasklart som genom ESL 11A. Helt enkelt magiskt!

Ta till exempel Leonard Cohen. Det känns som att mannen har återuppstått och står mitt på golvet. Den djupa rösten ger mig gåshud, så naturtrogen låter den.

Basåtergivningen hänger ihop mycket bättre här än med någon annan hybridhögtalare jag har lyssnat på, och jag är säker på att den går mycket djupare än vad som specas. På samma gång är djupet extremt i musiken. Det finns så mycket ny information i inspelning efter inspelning, och högtalarna gör ett fenomenalt jobb med att återge instrument med realistisk skala.

De har egenskaper som Piega Coax 90.2 och Dynaudio Confidence C2 också besitter, men Impression ESL 11A har bättre fokus, med bättre mikrodynamisk kontrast, låter mer neutralt och spelar överlägsen bas.

Det välvda elektrostatelementet tar hand om allting över 300 Hz.

 

Slutsats

Martin Logan Impression ESL 11A glider in rakt på topp-10-listan över de bästa högtalarna jag har hört. Få är bättre på att återge musiken levande, och inte minst röster. De spelar inte högst eller tuffast, men mer levande och trovärdigt än det mesta annat jag har testat. Behöver man mer räckvidd i basen så finns det två större versioner, men jag tror att ESL 11A är den gyllene mittpunkten i Masterpiece-serien. Sällan har ett namn varit mer träffande.

 

De kallar den Masterpiece-serien, och det är en träffande beskrivning. För amerikanska Martin Logan har aldrig gjort bättre högtalare, åtminstone inte av den här typen. Högtalartypen vi pratar om är en sällsynt variant av två väldigt olika tekniker att skapa ljudvågor på, men när allt klaffar skapar det nästan chockerande realistiska ljudupplevelser. En fjäderlätt duk i kombination med två kraftfulla baselement låter som ett recept på katastrof, men här fungerar hybridlösningen så nära optimalt som man kan komma. Konventionella högtalare har ett eller flera element, där en spole rör sig i ett magnetgap och förflyttar ett konformat membran, men en hybridhögtalare har olika sorters element. I det här fallet betyder det ett 112 cm långt, välvt elektrostatmembran som är utsträckt på en ram, plus två 20 cm stora baselement med membran av aluminium som sitter i två kammare i botten av högtalarna. De båda baselementen har var sin förstärkare på 275 watt, vilket underlättar bördan för förstärkarens man kopplar in. Som bara behöver driva elektrostatelementet, inte baselementen. Martin Logan Impression ESL11A heter den, och det finns nästan inga liknande högtalare. Utom de från Martin Logan själva. De har flera hybridhögtalare med samma typ av teknik. Men det är bara Masterpiece-serien som kombinerar aktiva basar med elektrostater och automatisk rumskorrektion. Ja, du läste rätt. Rumskorrektion. Mer om det om en liten stund. Impression är av fyra modeller i serien, och den billigaste som har aktiva basar. De närmaste konkurrenterna är kanske Dynaudio Confidence C2, System Audio SA Pandion 50, Focal Sopra No2 och Piega Coax 90.2. Men ingen av dem liknar den här. [caption id="attachment_74733" align="alignnone" width="460"] De är 155 cm höga, men så smala att de inte dominerar för mycket i rummet. [/caption]   Det bästa av två världar Med två aktiva baselement som tar hand om registret från 29 till 300 Hz, och ett 112 x 28 cm elektrostatelement som sträcker sig upp till 23 kHz, får man både en mäktig basdynamik och en viktlöshet och extrem detaljrikedom. Högtalarna ser inte ut som andra högtalare heller. De är 155 cm höga eftersom det stora elektrostatmembranet behöver en stor yta för att täcka ett brett frekvensområde. Membranet är en tunn film som är uppspänd på en vertikal båge med perforerade poler på fram- och baksidan. Membranen strålar ut musiken bakåt också, så det ”läcker” ljud från baksidan. Så man måste se till att avståndet från högtalarna till bakväggen är detsamma för höger och vänster kanal. [caption id="attachment_74730" align="alignnone" width="460"] Två 20 cm aluminiumbasar, en på framsidan och en på baksidan, med var sin 275-watts förstärkare innebär att baslådan är aktiv.[/caption]   Aktiv bas Membranytan på 3136 kvadratcentimeter är inte tillräckligt stor för att flytta tillräckligt med luft vid låga frekvenser. Två baselement i vad som bäst kan beskrivas som en inbyggd subwoofer tar hand om de lägsta frekvenserna. De är byggda ganska så snarlikt baselement i vanliga subwoofrar. Med lång slaglängd och 20 cm stora aluminiummembran som tål kraftiga tryck. Elementen spelar i var sin kammare, och en 275-watts förstärkare till var och en av dem gör baslådan till en aktiv konstruktion. Rumskorrektion De två basarna – en på framsidan och en på baksidan – kan regleras +/–10 dB under 75 Hz, och mellanbasen kan regleras +/–2 dB för att man ska kunna anpassa basresponsen efter placeringen i rummet. Men det går också att använda rumskorrektion för att anpassa basen i högtalarna efter rummet. De är förberedda för Anthem Room Correction, som kräver en Windows-dator med ARC-programvara, en mätmikrofon på stativ inkopplad till en PC och med USB till högtalarna. Allt detta är naturligtvis extrautrustning, men räkna med att butiken tar hand om kalibreringen. Det fungerar ungefär som rumskorrektionen i en hemmabioförstärkare. En signal skickas genom högtalarna och upprepas med mikrofonen på olika ställen. Förslagsvis i närheten av där man brukar sitta i soffan. Sedan laddas korrigeringarna upp till högtalarens 24-bitars DSP-krets. En omkopplare på baksidan sätter på och stänger av ARC-korektionen så att man inte är låst till kalibreringsresultatet. Resultatet av kalibreringen är häpnadsväckande. [caption id="attachment_74732" align="alignnone" width="460"] Basjustering och ingång för ARC-kalibrering av basen.[/caption]   En fest Med måttband och vattenpass ställde jag högtalarna i rummet exakt efter instruktionsboken. De smala elektrostaterna har ungefär 30 graders spridning och jag fick bästa balans i ljudet när jag vinklade dem svagt inåt och ställde dem så att de stod nästan 90 grader ut mot sidorna från lyssningsplatsen. De två baselementen trycker till rejält och jag var tvungen att dämpa basen en smula med potentiometrarna på baksidan. Då lät det alldeles praktfullt, med hinkvis med detaljer och en sällsynt grad av luftig viktlöshet. Det är något speciellt med lätta elektrostatelement. Någon hörbar förvrängning finns inte, och klangen är inte färgad eller betonad på något sätt. Högtalarna sparkar ifrån sig seriöst i basen. Trummor och kontrabasar nästan känns i kroppen och är man inte noggrann med justeringarna så kan det bli för mycket av det goda. Klangen från storheter som Charlie Hadens, Gary Peacocks och Arild Andersens kontrabasar fick väl mycket värme och fyllighet. Bastonerna staplades liksom på varandra. [caption id="attachment_74735" align="alignnone" width="460"] (Foto: Tillverkare)[/caption]   Men det var tills vi körde en ARC-kalibrering av basresponsen i rummet. Då blev basen renare och balansen föll på plats. Kontrabasar fick bättre fokus i ljudbilden, det var mycket enklare att få med rumskänslan från inspelningsstudion eller konsertlokalen. Det hjälpte även i mellanregistret. De lägsta oktaverna från en konsertflygel blev bättre definierade. Jag har hört Keith Jarretts Köln-konsert otaliga gånger, men aldrig så levande som här. Högtalarna släpper igenom mer information, och små nyanser som precis är hörbara återges tydligt. Den gamla Decca-inspelningen med Luciano Pavarotti och Mirella Freni i La Boheme får nytt liv genom elektrostaterna. Med handen på hjärtat kan jag säga att jag aldrig har hört akustiken på inspelningen lika glasklart som genom ESL 11A. Helt enkelt magiskt! Ta till exempel Leonard Cohen. Det känns som att mannen har återuppstått och står mitt på golvet. Den djupa rösten ger mig gåshud, så naturtrogen låter den. Basåtergivningen hänger ihop mycket bättre här än med någon annan hybridhögtalare jag har lyssnat på, och jag är säker på att den går mycket djupare än vad som specas. På samma gång är djupet extremt i musiken. Det finns så mycket ny information i inspelning efter inspelning, och högtalarna gör ett fenomenalt jobb med att återge instrument med realistisk skala. De har egenskaper som Piega Coax 90.2 och Dynaudio Confidence C2 också besitter, men Impression ESL 11A har bättre fokus, med bättre mikrodynamisk kontrast, låter mer neutralt och spelar överlägsen bas. [caption id="attachment_74734" align="alignnone" width="460"] Det välvda elektrostatelementet tar hand om allting över 300 Hz.[/caption]   Slutsats Martin Logan Impression ESL 11A glider in rakt på topp-10-listan över de bästa högtalarna jag har hört. Få är bättre på att återge musiken levande, och inte minst röster. De spelar inte högst eller tuffast, men mer levande och trovärdigt än det mesta annat jag har testat. Behöver man mer räckvidd i basen så finns det två större versioner, men jag tror att ESL 11A är den gyllene mittpunkten i Masterpiece-serien. Sällan har ett namn varit mer träffande.  
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Martin Logan Impression ESL 11A
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 112 x 28 cm elektrostatelement
  • Två 20 cm baselement
  • 2 x 275 W basförstärkare
  • 91 dB/4 ohm
  • 29–23 000 Hz (±3 dB)
  • Mått: 154 x 30 x 70 cm
  • Olika färgalternativ på beställning
  • Webb: hifi-agenten.se
Pris: 140000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
annonse
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen
Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.
test
Denon CEOL N10
Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.