: Supra Nitro

Imponerande hörlursdebut

Smarta funktioner, praktisk användning och utmärkt ljud gör Supras första hörlurar till vinnare.

Ljud & Bild tycker

Smart fjärrkontroll som klarar alla mobiler. Välbyggda med trasselfri kabel. Utmärkt ljud med imponerande basåtergivning.
Diskanten kan låta vass om man pressar dem.
Frekvensomfång: 16 Hz-22 kHz
Impedans: 16 ohm
Känslighet: 98 dB @ 1 KHz
Mikrofon: Rundstrålande, brusreducering
Stöder: iOS, Android, WP

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 900 kr

SE gullikon 2014.indd

Supra känner nog de flesta till som tillverkare av högkvalitativa kablar för hifi och hemmabio. Nu har man gett sig in på den heta marknaden för hörlurar och börjar med in-ear propparna Nitro. Längre fram kommer man även med ett par vanliga hörlurar kallade Halo.

Supra Nitro 017_White_Plugs_With_Case 1200

Propparna ser kanske inte så spännande ut men det hänger ihop med företagets ”no nonsense design”. Det innebär man inte använder exotiska material för skojs skull utan bara där det faktiskt tillför något. Men det betyder inte att man avhållit sig från högteknologiska material i konstruktionen. Den platta och trasselfria kabeln är förstärkt med kevlar för att tåla omild behandling när man knycklar ner dem i jackfickan. Inte för att man måste det, för ett trevligt resefodral med plats för både adaptrar och extra öronkuddar.

Smart teknik
Fjärrkontrollen, som sitter ungefär i halshöjd på den högra kabeln, känns ovanligt bra byggd och har både volymkontroll och multifunktions-knapp. Det som skiljer den från mängden är en omkopplare på baksidan där man väljer Apple eller övriga. Det är den enda mobilfjärr vi känner till som därmed fungerar med iPhone, Android och Windows Phone. Annars brukar det vara separata modeller, vilket är ett otyg för oss som använder olika mobiler.

Supra Nitro 008_2_Black_Plugs_With_Mic 1200

Mikrofonen, som kommer från MEMS Technology, har rundstrålande upptagning och är gjord för störningsfri upptagning i bullriga miljöer. Enligt uppgift är headsetet även kompatibelt med HD Voice. Det är en teknik för bättre ljudkvalitet i mobilnätet som håller på att införas av de nordiska mobiloperatörerna. De flesta moderna smartmobiler har redan stöd för det, men då gäller det att ha rätt abonnemang och en bra mikrofon som denna.

Ljudkvaliteten
När vi just hade packat upp dem var det första intrycket att de lät lite vasst. Men efter att ha spelat in dem efter tillverkarens rekommendation blev det mycket bättre. Närvarokänslan är bra när man kör intima stycken som Shoot the Moon med Norah Jones. Det låter nästan som att man sitter mitt emot henne. Det är först när vi spelar krävande stycken med väldigt gälla toner, som framträdande cymbaler, som diskanten fortfarande kan låta väl vasst.

Supra Nitro 003_2_White_Plugs closeup

Basåtergivningen är ju väldigt beroende av att man får en bra förslutning i örat och Supra skickar generöst med kuddar i hela fem olika storlekar och former. Det hjälper den redan kraftfulla basen till nya höjder, eller kanske snarare djup. Och i kombination med väl tilltagna volymresurser så kan det nästa bli för mycket. Ett försök med Silent Shout av The Knife på väl hög volym gav nästan hjärnskakning. Imponerande från så små proppar.

Slutsats
Supras första försök med hörlurar kunde inte varit mer lyckat. Man har satsat på praktiska finesser som trasselfri och slitstark sladd, brusreducerande mikrofon som ger bra telefonljud och en multifjärr som unikt nog fungerar med alla mobiler. Men man har inte glömt bort ljudet. Bra volyresurser, en avgrundsdjup bas och ett varmt mellanregister som ger härlig närvaro åt musiken. Det här är bland de allra bäst ljudande in-ear propparna i prisklassen.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
8 kommentarer

Lämna ett svar

  Läs också

  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.