: Sonos Connect:Amp + Bridge och DALI Zensor 1

Dynamik och upplösning

Sonos kolossalt populära multiroom-system streamar musiken och DALIs nya budgethögtalare ger mycket välljud för pengarna.

Ljud & Bild tycker

Briljant ljud. Subbasutgång. Multiroom.
Program måste installeras på datorn.
 • 2.0-system
 • Wi-Fi/DLNA
 • Spotify
 • 2 x 55 watt
 • Subbasutgång
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6700 kr

Sonos Connect:Amp (som brukade heta ZP120) är en nätverksstreamer med inbyggd förstärkare. För att streama musik från datorn måste Sonos Desktop Controller installeras på datorn (PC eller Mac) och därifrån styrs sedan Sonos-systemet. Är du van vid att använda program som iTunes, Windows Media Player Winamp måste du vänja dig vid Sonos. Programmet funkar fint, men allra användarvänligast är att ladda ned Sonos Controller till iPhone eller Android.

Sonos-förstärkaren kopplas till nätverket med kabel, vill du ha det trådlöst så köper du en Sonos Bridge som distribuerar signalen till Connect:Amp och alla andra Sonos-enheter du har. Förstärkaren lämnar 2 x 55 watt och driver enkelt ett par småhögtalare, och vi gillar att den dessutom har en utgång för subbas. I motsats till Squeezebox Touch har Connect:Amp också en analog linjeingång, men medan Squeezebox Touch stöder uppemot 24 bit/96 kHz är Sonos begränsad till 16 bit/44 kHz – alltså vanlig CD-kvalitet. De flesta ljud stöds, inklusive Apple Lossless. Spotify är också inbakat så att du kan streama musik direkt från nätet. Till sist kan ett Sonos-system streama AirPlay från en Airport Express.

Zensor-serien tar över som DALIs nya budgetserie. DALI hävdar att de stoppat i de absolut bästa elementen för pengarna, arbetat hårt med delningsfiltret och rent allmänt fått ut maximalt ur budgeten. Stativmodellen Zensor 1 är därför en naturlig kandidat till Sonos-systemet.

Användning
Första intrycket av Sonos musikprogram är fint, men man får inte hänga upp sig på iTunes och andra program man redan känner till. Jag rekommenderar verkligen att skaffa en smartmobil och ladda ner fjärr-appen till den, det förenklar allting oerhört mycket.

Ljudkvaliteten är av en helt annan klass än alla de andra testdeltagarna. Tonerna har bättre sammanhållning, basen är fastare och mer upplöst, och den dynamiska kontrasten är betydligt bättre än hos resten. Nu börjar det äntligen likna riktig hifi!

Hör bara på Tori Amos röst på senaste plattan ”Night of Hunters”. Första låten ”Shattering Sea” byggs upp intensivt, med mörka stråkar som tillsammans med flygeln verkligen sätter anläggningen på prov. Och Toris röst är mitt i allt som händer. Sonos och DALI låter definitivt bäst av alla.

Högtalarna har resonanser i den övre basen som maskerar lite emellanåt, men för de här pengarna är detta väldigt bra. Sonos-förstärkaren håller högtalarna i ett fast grepp, ljudet är rappt och har bra upplösning i toppen. Även om den här anläggningen är näst dyrast av alla så ger den ändå mest för pengarna.

Basen går inte lika djupt som hos Philips och kanske Sony, men om du absolut måste ha mer så kan du alltid koppla in en subbas.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Logitech Squeezebox Touch + Z623 - Trådlöst och potent PC-ljud
  Squeezebox Touch har ett enkelt gränssnitt och avkodar de flesta ljudfiler. Och Logitechs mest potenta högtalare ger ett mäktigt ljud.
  Sony CMT-G2NiP - Flexibel och billig
  Sonys anläggning strömmar musik trådlöst från PC:n och med hjälp av AirPlay kan du spela musiken direkt från en bärbar Apple-enhet.
  Philips Streamium MCi8080 - Kan allt!
  Den här anläggningen kan streama musik trådlöst till hela hemmet, från PC eller USB-hårddisk. DVD-spelare finns också inbyggt, så här finns allt du behöver.
  Panasonic SC-HC55 - Passar på väggen
  Panasonics stereo är smal och passar fint i en bokhylla.
  Creative ZiiSound D5x och DSx - Ljud för utbyggnad
  Creatives nya serie bluetooth-högtalare kan byggas ut till ett trådlöst multiroom-system utan att det behövs något hemnätverk.

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.