: Logitech Squeezebox Touch + Z623

Trådlöst och potent PC-ljud

Squeezebox Touch har ett enkelt gränssnitt och avkodar de flesta ljudfiler. Och Logitechs mest potenta högtalare ger ett mäktigt ljud.

Ljud & Bild tycker

Spotify inbyggt. Små högtalare. Fylligt ljud.
Program måste installeras på datorn.
 • 2.1-system
 • Wi-Fi/DLNA
 • USB, webbradio, Spotify
 • 200 watt
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 5200 kr

Squeezebox Touch är en nätverksströmmare som fungerar som en länk mellan PC:n eller Macen och stereon. Den har digitalutgångar och kan därför kopplas till en D/A-omvandlare. Den klarar också de flesta filtyper, inklusive MP3, Apple Lossless, Flac, Wav och AIFF – även 24 bit/96 kHz. Flera Squeezebox-apparater kan kopplas ihop till ett trådlöst multiroom-system. Squeezebox Touch har riktpriset 3 500 kronor och Z623-högtalarna 1 700 kronor, men de går att köpa för betydligt mindre än så.

Programmet Squeezebox Server måste installeras på datorn. Sedan styrs musiken direkt från datorn eller från teckenfönstret på Squeezebox Touch med hjälp av styrpanelen eller fjärrkontrollen. Eller så kan man ladda ned en fjärr-app till sin smartmobil – då blir gränssnittet väldigt likt AirPlay. Squeezebox fungerar även med Spotify och andra tilläggstjänster direkt, utan att man behöver ha datorn inkopplad. Man måste dock prenumerera på tjänsterna.

Via USB-porten kan man dessutom streama musikfiler från en hårddisk, utan att datorn behöver vara påslagen.

Någon CD-spelare finns inte och man kan inte heller streama från CD-drivverket i datorn. En nödlösning är att använda högtalarnas minijack-ingång för att spela skivor.

Logitechs största högtalarsystem Z623 sägs lämna 200 watt RMS. Hur effekten är fördelad vet vi inte, men en gissning är att 100 watt driver subbasen och att de små högtalarna, som även passar i riktigt små bokhyllor, delar på resten. Volymkontroll och av/på-knapp sitter på den högra högtalaren och all förstärkning är förlagd till subbasen.

Användning
Squeezebox gränssnitt är enkelt. Personligen föredrar jag att använda min iPhone med hjälp av appen Squeezebox Controller. Då får jag full översikt över spellistor, artister och låtar. Spotify fungerar bäst med spellistor som redan lagrats eftersom det är lite bökigt att söka efter ny musik med fjärrkontrollen.

Ljudet från Logitech-högtalarna är kraftigare och större än från Creative D5x och DSx. Subbasen känns lite trögare och mindre bestämd, men går djupare och sammantaget har högtalarna ett mer potent ljud och en helt annan upplösning längre upp än Creative.

Man kan spela högre än med Philips och Sony, och med djupare bas. Men Logitechs högtalare har inte lika bra upplösning. I synnerhet Philips har bättre upplösning i övertonerna och Sony har bättre kontrast i mellanregistret där röster och nästan alla instrument har sitt viktigaste register. Men på det stora hela gillar vi Logitechs anläggning. Squeezebox Touch kan rekommenderas å det varmaste, och högtalarna ger mycket för pengarna.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Sonos Connect:Amp + Bridge och DALI Zensor 1 - Dynamik och upplösning
  Sonos kolossalt populära multiroom-system streamar musiken och DALIs nya budgethögtalare ger mycket välljud för pengarna.
  Sony CMT-G2NiP - Flexibel och billig
  Sonys anläggning strömmar musik trådlöst från PC:n och med hjälp av AirPlay kan du spela musiken direkt från en bärbar Apple-enhet.
  Philips Streamium MCi8080 - Kan allt!
  Den här anläggningen kan streama musik trådlöst till hela hemmet, från PC eller USB-hårddisk. DVD-spelare finns också inbyggt, så här finns allt du behöver.
  Panasonic SC-HC55 - Passar på väggen
  Panasonics stereo är smal och passar fint i en bokhylla.
  Creative ZiiSound D5x och DSx - Ljud för utbyggnad
  Creatives nya serie bluetooth-högtalare kan byggas ut till ett trådlöst multiroom-system utan att det behövs något hemnätverk.

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.