: Creative ZiiSound D5x och DSx

Ljud för utbyggnad

Creatives nya serie bluetooth-högtalare kan byggas ut till ett trådlöst multiroom-system utan att det behövs något hemnätverk.

Ljud & Bild tycker

Låter godkänt. Behöver inget nätverk.
Krångliga att sköta.
 • 2.1-system
 • Bluetooth med apt-X
 • Effekt: ej angiven
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 4000 kr

Creatives modulbaserade högtalarserie består av modellerna D3x och D5x samt subbasen DSx. Enheterna kommunicerar trådlöst med en avspelare via bluetooth. En särskild bluetooth-adapter till iPhone, iPod och iPad ger bättre bandbredd. Börja med en enda högtalare, till exempel D5x, en liten stereoljudlimpa som är uppdelad i vänster och höger kanal. Så fort du lägger till ännu en enhet länkas de ihop så att den ena spelar vänster kanal och den andra höger. På så sätt kan stereobilden bli mycket större. Tycker du att högtalarna har för lite bas finns den trådlösa subbasen DSx.

En högtalare anges som huvudenhet. Det är den som kommunicerar med mobiltelefonen eller datorn via bluetooth. Alla andra kommunicerar i sin tur med huvudenheten via ett lokalt bredbandsnätverk, så att ljudkvaliteten inte påverkas av att flera enheter kopplas ihop, inte ens om de står i olika rum.

En D5x har riktpriset 2 700 kronor och subbasen 1 300 kronor – fast går att hitta billigare på nätet. Vi har testat med både en och två högtalare, och med och utan subbas. Vi tycker att det är bäst att börja med en högtalare och subbasen, så kan man bygga ut till fler högtalare efteråt om man vill.

Användning
På papperet verkar det enkelt: högtalarna pratar trådlöst med varandra utan något vanligt hemnätverk. Men i själva verket är Creative-högtalarna en smärre mardröm att få att fungera. Link-knappen trycks in på högtalaren, därefter på spelarens sändare. Sedan kan man göra sin morgongymnastik medan de upprättar kommunikationen så att ljudet kan börja spela. Trycker du i fel ordning när högtalaren ska länkas vidare till en annan högtalare eller en subbas, går allt åt skogen och du får börja om från början. Då måste högtalarna återställas innan du kan börja om från början. Aaaarghh!

Med en enda D5x återges musiken med renare mellanregister och med bättre dynamik än Panasonic SC-HC55, så att kraftiga sångröster framträder bättre i musiken. Bas är det däremot ont om, och diskanten är ganska så hårt packad och platt.

När subbasen DSx kopplas in kommer basen. Den går inte superdjupt, och den saknar lite kraft. Spelar du för högt håller den inte riktigt jämna steg med högtalaren. Men på normal volym hänger den med och är riktigt rapp.

Med ytterligare en högtalare blir ljudbilden naturligtvis bredare. Men eftersom övertonregistret saknar upplösning får den inte den rymd och luftighet vi vill. Vi föreslår därför att man använder flera högtalare till multiroom, inte för att få större ljudbild i ett enda rum.

Sammantaget tycker vi att Creative-högtalarna låter så bra som man kan förvänta sig för pengarna, men att de är en pina att installera.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Sonos Connect:Amp + Bridge och DALI Zensor 1 - Dynamik och upplösning
  Sonos kolossalt populära multiroom-system streamar musiken och DALIs nya budgethögtalare ger mycket välljud för pengarna.
  Logitech Squeezebox Touch + Z623 - Trådlöst och potent PC-ljud
  Squeezebox Touch har ett enkelt gränssnitt och avkodar de flesta ljudfiler. Och Logitechs mest potenta högtalare ger ett mäktigt ljud.
  Sony CMT-G2NiP - Flexibel och billig
  Sonys anläggning strömmar musik trådlöst från PC:n och med hjälp av AirPlay kan du spela musiken direkt från en bärbar Apple-enhet.
  Philips Streamium MCi8080 - Kan allt!
  Den här anläggningen kan streama musik trådlöst till hela hemmet, från PC eller USB-hårddisk. DVD-spelare finns också inbyggt, så här finns allt du behöver.
  Panasonic SC-HC55 - Passar på väggen
  Panasonics stereo är smal och passar fint i en bokhylla.

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.