Search
Generic filters

: 6 ljudlimpor

Stort ljud från en enda högtalare

Ljud ska höras, inte synas. Så vad kan vara bättre än att få en komplett ljudbild från en enda högtalare?

Alla håller nog med om att det är kul med surround. Det ger filmupplevelsen en extra dimension. Men att fylla hela vardagsrummet med högtalare står nog inte högst på önskelistan hos inredningsintresserade, därför är det många som undviker att skaffa sig en hemmabio.

Helst skulle man vilja ha ljud utan några högtalare alls. Fast det går naturligtvis inte. Men tänk om det gick att få en stor ljudbild från en enda högtalare? Skulle det vara intressant, kanske? För DET går nämligen – med en ljudlimpa.

En ljudlimpa – eller högtalarpanel, eller ”soundbar” på engelska – är en enda långsmal högtalare som ger ifrån sig ljudet med hjälp av flera högtalarelement och som har en elektronisk ljudprocessor som trixar med fasen och lurar öronen att ljuden kommer från ett bredare fält. En ljudlimpa kan till viss grad ersätta en tvättäkta hemmabioanläggning, även om den kanske hellre bör betraktas som ett enkelt sätt att markant förbättra TV-ljudet.

Olika prisklasser
Ljudlimpor kostar allt från runt 2 000 kronor till över 20 000. I det här testet kostar de billigaste kring eller strax under   4 000 kronor (Arvani, Samsung och Panasonic) och den dyraste (LG) dubbelt så mycket. Två av limporna (LG och Philips) har inbyggd Blu-ray-spelare.

Som vanligt varierar priserna på sådana här produkter en hel del, så det kan löna sig att botanisera runt bland butikerna.

Subbas
Det finns ljudlimpor i många prisklasser, och i det allra billigaste segmentet finns renodlade modeller utan extra bashögtalare. Rent ljudmässigt är det tunna saker, därför har vi koncentrerat oss på limpor med extra subbas, så att man även får med basregistret. Alla ljudlimporna överför ljudet till subbasen trådlöst, bortsett från Philips som använder kabel, och Yamaha, där subbasen är inbyggd i förstärkaren! Sistnämnda är faktiskt ännu coolare än en trådlös subbas, eftersom man får bort baslådan från golvet och in i TV-bänken. Det betyder att Philips drar det kortaste strået i den disciplinen.

HDMI
Alla limpor har en eller flera HDMI-ingångar, bortsett från Arvanis och Philips. Philips-högtalaren har emellertid ljudreturkanal i HDMI-utgången, så du kan plocka ut TV-ljudet den vägen – om du har en ny TV som stöder ljudretur (ARC). Arvani-högtalaren måste däremot kopplas till TV:n med en optisk eller koaxial digitalkabel, så du får koppla alla dina källor – Blu-ray-spelare, dekoder och så vidare – till TV:n och sedan överföra ljudet därifrån till ljudlimpan.

Smal design, fylligt ljud

Panasonic-limpan är tunn och elegant, och får plats på många TV-bänkar utan att skymma TV:n. Bra låter den också.

Ljud & Bild tycker

Klart mellanregister. Stor bas. Piffig storlek.
Lite seg bas. Inga analoga ingångar. Ingen iPod-docka.
 • TV-storlek: 42 tum och över
 • HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)
 • Digital in: optisk
 • Trådlös subbas
 • Väggfäste och bordsstativ ingår
 • Mått: 102 x 7,5 x 4,4 cm
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4000 kr

SC-HTB520 är en mycket tunn ljudlimpa som med sina 7,5 centimeters höjd knappast kommer i vägen för TV:n, även om du lägger den på en bänk. Den kan ställas på bänken som den är eller så kan den lyftas upp med stödet som ingår. Väggfästen ingår också.

Om du behöver koppla in fler än en HDMI-källa så behöver du en TV med ljudreturkanal (ARC) i HDMI-ingången. Då kan limpans HDMI-utgång även ta emot ljud in.

Användning
Eftersom subbasen är trådlös kan den ställas var som helst i rummet. Men det går inte att ställa in fördröjning till varje kanal, så helst bör den stå lika långt från dig som själva ljudlimpan om basen ska bli så sömlös som möjligt. Högtalarnas och subbasens volym syns inte i displayen, men om du har en kompatibel Panasonic-TV kan den visa nivåerna. Min egen Panasonic GT30-plasma (som har en briljant bildkvalitet!) fungerade ypperligt till det, men alla andra får använda öronen. Det har jag också testat och det går utmärkt.

Ljudkvalitet
Ljudet är förvånansvärt bra för att komma från en så smal högtalare. Dialogen på film är klar och öppen, och tydlig även på låg volym. Surroundeffekten är måttlig, ljudbilden sträcker sig långt och nästan helt ut mot sidorna. Det känns aldrig som om ljudet kommer bakifrån, men det gör inte så mycket.

Subbasen ger en fylligt och ganska så kraftfull bas, och återskapar baseffekterna från ljudspåret bra. Den är lite i segaste laget, men inte direkt för trög. Den sys inte ihop sömlöst med högtalarna, det finns ett litet glapp mellan lägre mellanregistret och övre basregistret. Men det låter helt okej.

Det är inte så lätt att veta att om man ska växla mellan stereo och surround så måste man hålla inne mute-knappen i två sekunder, fast det är sådant man har bruksanvisning till. Musik i stereo låter bra, fast lite endimensionellt. Jag tycker faktiskt att en del låtar fungerar bättre med surroundeffekten aktiverad, då blir ljudbilden större. Mellanregistret blir också lite skarpare, vilket gör att vissa röster blir lite för mycket. Prova dig fram!

Sammantaget är SC-HTB520 en fin ljudlimpa som låter tyngre än den ser ut, och som dessutom kan spela riktigt högt.

Philips HTS5131
Philips limpa kostar inte mycket mer än de övriga men har ändå inbyggd BD-spelare. Den är dessutom enkel att sköta och låter bra.
LG HLX56S
LG:s ljudlimpa har inbyggd 3D-Blu-ray och låter förträffligt.
Samsung HW-D570
Samsung har för vana att imponera med sina ljudanläggningar. Därför är det en stor besvikelse att den här limpan inte gör det.
Arvani ErgoSound II
ErgoSound har fått en extra digitalingång och kraftigare bas. En dunderhögtalare har blivit ännu bättre.
Yamaha YHT-S401
Yamahas limpa är smalast i testet, och har marknadens fiffigaste subbaslösning.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Det är sällsynt att små högtalare spelar så här stort. Men den här gör det.
  Citation Tower bevisar att convenience-ljud inte måste vara små, diskreta bordshögtalare med stora kompromisser.
  Electrocompaniet har uppgraderat sin bästa integrerade förstärkare. ECI 6DX MKII har en superbra streamer och allt digitalt innanmäte du behöver.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.