: Harman/Kardon BDS 800

Bra ljudupplevelser

Harman/Kardon satsar på bästa möjliga ljud. BDS 800 är enkel att använda men saknar bland annat 3D.

Ljud & Bild tycker

Bra ljud. Kraftfull.
Saknar 3D-stöd. Saknar HDMI-ingång.
 • Ej 3D-kompatibel
 • HDMI-utgång (ej in)
 • USB-port
 • iPhone/iPod-docka (tillbehör)
 • Väggfästen ingår
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 14000 kr

Högtalarna i Harman/Kardons system är gjorda av gedigen hårdplast och en förstärkareffekt på 65 watt per kanal ska ge gott om kraft åt hemmabion. Subbasen är aktiv, vilket innebär att den har en inbyggd förstärkare, i det här fallet på 200 watt.

BDS 800 har internetuppkoppling som ger tillgång till extrafunktioner via BD Live, samt används för systemuppdatering.

Högtalarna kan ställas på en hylla eller hängas upp på väggen med väggfästena som ingår.

Anläggningen stöder inte 3D, och utan HDMI-ingång går det inte heller att koppla in en extern 3D-BD-spelare. Huruvida en 3D-uppgradering av programvaran kan bli aktuell har vi inte lyckats få något svar på, så vi utgår från att det inte går. Du måste alltså bestämma dig för om du behöver 3D eller inte.

Användning
Menysystemet är enklare än i tidigare apparater från Harman/Kardon. Inom en snar framtid kommer en uppgradering som gör att menyerna är på svenska, men under testets gång har vi fått nöja oss med engelska.

Eftersom subbasen är aktiv är det enkelt att gå bort till den och ställa in nivån direkt för att anpassa basen optimalt till högtalarna.

Fjärrkontrollen har små knappar med liten text, vilket kan vara ett problem för dem med dålig syn.

Ljudkvalitet
Medan Philips HTS9520 inte passar till musik i stereo är BDS 800 en helt annan historia. Här hänger subbasen med i ljudbilden, det finns gott om dynamik och anläggningen tål att spela på hög ljudnivå utan att ljudbilden rasar ihop.

Det finns mycket kött på benen i det lägre mellanregistret, vilket ger sångröster fin fyllighet och substans. Det tjänar inte bara manliga sångare på, även om det märks tydligare på dem än på kvinnliga röster. Men när undertonerna i ljusa röster återges tillförs en extra dimension av djup. Och även hos H/K finns en liten puckel i övre basregistret, fast den är inte alls lika markerad som hos Philips och vi är faktiskt imponerade över H/K:s ljudkvalitet. Det saknas bara en smula övertoner eftersom diskantregistret är något försiktigt.

Film i surround är också klart bättre med H/K än med Philips. Dialogen är större och mer direkt placerad i mitten av ljudbilden. Ljudeffekterna är tuffare och fylligare, och subbasen hänger med avsevärt bättre och spelar med mer kraft. Senaste Resident Evil-filmen är mycket mer engagerande och låter inte lika ansträngd när ljudnivån är hög. Dialogen sitter bättre, samtidigt som musiken återges mycket spänstigare, vilket gör att vi sugs in i handlingen mer. Allt låter helt enkelt mycket mer realistiskt.

Slutsats
BDS 800 låter väldigt bra, i såväl stereo som surround. Till skillnad från Philips HTS9520 är ljudet markant bättre än i billigare surroundanläggningar, särskilt när man spelar högt. Den kraftfulla och aktiva subbasen ska ha den största äran för detta.

Vad H/K-anläggningen saknar är stöd för 3D-film. Den måste därför betraktas som gammaldags. Ska du köpa BDS 800 måste du alltså veta säkert att du aldrig har tänkt hoppa på 3D-tåget. Och med tanke på att allt fler spännande 3D-filmer är på gång, så är det svårt att förstå varför någon inte skulle vilja göra det.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Philips HTS9520 - Välutrustad men medelmåttig
  Anläggningen från Philips tycks ha allt man behöver av moderna finesser och funktioner. Dessvärre är ljudet inte lika övertygande.

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.