Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: MacBook Pro 15’’ 2018

Bästa vi har testat

Priset är avskräckande, men det går inte att klaga på prestanda i Apples grymmaste laptop.

Av / 2018-09-13 - 12:56
MacBook Pro 15’’ 2018
Lasse Svendsen

När man väl har klarat av diskussionen om Mac eller PC, och bestämt sig för att en Mac är det bästa valet, kommer den naturliga följdfrågan: Vilken Mac?

Den stationära iMacen är ypperlig på skrivbordet och finns i versioner som passar allt från familjebruk till seriös yrkesmässig användning med processor- och grafikintensiva arbetsuppgifter.

Detsamma gäller för de bärbara Macarna, som heter MacBook. Men proffsen har aldrig kunnat välja en grymmare maskin än årets färska 15-tums MacBook Pro.

En MacBook Air är den mest prisvärda Macen för studenter och 12-tums MacBook är den mest behändiga rese-skriva-surfa-och-göra-allt-möjligt-datorn, men Pro-versionerna i 13- och 15-tums storlek är det bästa alternativet för krävande användare.

Allra grymmast är 15-tummaren med sexkärnors processor som vi testar här.

Stor, men förvånansvärt lätt.

Konfigurerbar

Det här är faktiskt toppmodellen bland Apples bärbara datorer, även rent prismässigt. Den nya versionen av 15-tumsmodellen börjar på 28 000 kronor men den här kostar det dubbla. Och då har vi inte ens valt versionen med 4 TB SSD-lagring, som lägger på en tjock bunt tusenlappar på priset.

Man kan välja en grundmodell av både 13- och 15-tummaren och konfigurera efter behov. Vår testmaskin har kryssat för allt som är bra (och dyrt) på listan och är den bästa bärbara Macen hittills.

Hjärnan är en sexkärnors Intel Core i9-processor som kör med 2,9 GHz klockfrekvens – eller upp till 4,8 GHz med Turbo Boost – och är maxad med 32 GB minne.

Den har Radeon Pro 560X-grafikprocessorer med 4 GB minne och 2 av maximalt 4 terabyte SSD-lagring som går att pressa in i maskinen.

Här ska vi också passa på att flika in att datorn inte går att uppgradera. Man måste välja processor, minne och lagringskapacitet innan man beställer Macen. Efteråt är det för sent.

Testerna visar på prestanda vi knappt har sett maken till.

Superb skärmkvalitet

MacBook Pro 15 har också vad som förmodligen är den bästa skärmen på någon bärbar dator. Den 15 tum stora IPS-panelen har P3-färgrymd som kan visa fler färger än vanlig RGB, och True Tone som justerar ljusstyrkan – upp till 500 nits – och vitbalansen efter omgivningen.

Bildkvaliteten måste man se med egna ögon. Bilder i Capture One eller Photoshop är så skarpa och färgbalansen är så bra att man sällan saknar skärmkalibrering.

Bortsett från lite bländning och en enligt min åsikt för tjock ram runt skärmen finns det inget att klaga på.

Anslutningar

Ovanför marknadens största och kanske bästa styrplatta sitter 65 tangenter av full storlek. Inte ens för att sitta i en bärbar dator har de särskilt lång slaglängd, men de är mycket bättre att skriva på tidigare MacBook-tangentbord. Man vänjer sig fort vid den korta slaglängden, fast de hade med fördel kunnat vara lite tystare.

Det är knappast alla som inser nyttan av pekplattan överst på tangentbordet. Den ersätter f-tangenterna på ett normalt tangentbord och visar till exempel mindre användbar information som flikar i webbläsaren, men den kan också visa de gamla f-tangenterna.

Det fina med Touch Bar, som Apple kallar fältet, är att det kan konfigureras till de flesta vanliga program. Eller appar, som det heter nu för tiden. Då kan man ha snabbknappar på det smala pekfältet, vilket för somliga kan underlätta vissa arbetsuppgifter.

Längst till höger sitter det fingeravtrycksläsare som både kan låsa upp datorn från viloläge (från start måste man alltid ange sitt lösenord) och bekräfta betalningar med Touch ID, precis som på en iPhone.

När man lyfter upp datorn blir man smått förvånad över hur lätt den är i förhållande till storleken. På sidorna sitter fyra USB-C-kontakter med Thunderbolt 3 som stöder överföringshastigheter upp till 40 gigabit per sekund. Som jämförelse stöder USB 3 upp till 5 Gbit/s.

Allting görs med USB-C. Laddning, inkoppling av extern 4K-bildskärm via HDMI, och allt annat man behöver koppla in till en dator.

Det sitter ett 3,5 mm hörlursuttag på höger sida, för de som inte har trådlösa hörlurar eller behöver få ut ljud i en extern högtalare.

De inbyggda högtalarna är förbluffande bra. Ljudet är rent och distinkt, och det finns till och med ett viss mått av bas vilket gör att musikmixning blir acceptabel.

USB-C stöder Thunderbolt 3 som klarar upp till 40 Gbit/s.

Tyst kraftpaketet

Konfigurerar man en Mac med så extrema specifikationer som den här så gör man det för att den ska utföra tunga arbetsuppgifter. Det betyder vanligtvis stor värmeutveckling – och dito fläktljud.

Men MacBook Pro väsnas bara måttligt när fläktarna blåser för fullt. Renderings-jobb och exportering av 4K-video från Final Cut fick så småningom igång fläktarna som gradvis hördes mer och mer, men de blev aldrig irriterande.

Touch Bar med Touch ID är ett tveeggat svärd. Somliga älskar den, andra fattar inte poängen med den. .

Bärbart kraftpaket

Detta är den klart mest kraftfulla bärbara datorn vi har testat. Inte bara för att den får 5205 poäng i singlecore-testet i Geekbench 4 och 21120 i multicore, utan för att den kör uppgifter i Photoshop och Capture One (batch-processning) och Final Cut X (exportering) mycket snabbare än en tvåkärnors, 13-tums MacBook Pro från 2017.

Den tangerar faktiskt den snabbaste iMacen vi har testat. Fast inte iMac Pro, som kör mycket snabbare flyttalsberäkningar med flera kärnor.

MacBooken är ingen spelmaskin, den ligger lite efter de bästa gaming-laptoparna när det gäller grafikprestanda. Men den klarar utmärkt att köra exempelvis T-Rex-testet i GFXBench med 3351 frames on-screen.

Lägg märke till den stora styrplattan.

Användning

Men egentligen är det akademiskt att prata om prestanda i rena siffror. Gamers bör hellre satsa på en renodlad speldator. Studenter klarar sig med en Mac för en tredjedel av priset, men proffs som behöver en bärbar dator för vetenskapliga beräkningar, foto- och videoredigering, hittar sin heliga graal i MacBook Pro med sexkärnors processor.

Den fruktade förloppsvisningen i Photoshop rör sig i snigelfart på en tvåkärnors MacBook, här susar den fram och är klar på nolltid.

Rendering i After Effects går nästan lika snabbt som på en iMac Pro, och tiden det tar att importera och exportera till och från Final Cut Pro X reduceras med mellan 20 och 50 procent jämfört med en 13-tums MacBook Pro med dubbla kärnor från 2017.

Slutsats

Bara möjligheten att ha 32 GB minne är en välkommen uppgradering för många. Lägger man till en sexkärnors processor, snabbare busshastighet och marknadens bästa skärm så har man en arbetsmaskin som är rena muskelknippet. Och som är byggd för att hålla. Den löser krävande uppgifter bättre än allt annat vi har testat, och videoproffs och fotografer kan knappt hitta någon bättre bärbar dator. Men allt har sitt pris, Apple tar bra betalt för minne och lagringsutrymme i sina datorer och den här är inget undantag.

Karakter
MacBook Pro 15’’ 2018

Ljud & Bild tycker

Prestanda krossar konkurrenterna, skärmen är fantastisk och styrplattan enorm. Proffsanvändarna kan knappast önska sig något mer. Gedigen byggkvalitet. Förbättringen har sitt pris. Många behöver USB-C-adapter och det finns inte plats för kortläsare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljud & Bild
Rulla till toppen